Tešanjski dnevnik 21-28.5.2018. godine

Nastavlja se kišovito vrijeme. Svaki dan poslijepodne navuku se oblaci koji izazivaju strah od nepogode. Jedno veče pale su i velike količine kiše. Relativno je toplo, izuzev što je subota bila oblačna i nešto svježija.

Poljoprivredna djelatnost-plastenička proizvodnja

Planirao sam obići nekog od poljoprivrednih proizvođaćau vrijeme sezone, posebno plasteničke proizvodnje, čija je djelatnost registrovana i od koje živi on i njegova porodica. Jedna od takvih firmi je Poljoprivredna djelatnost vlasnika Mensura Saltagića iz Jevadžija. Puna je sezona, stalno je u poslu i jedva je pronašao vrijeme za moju posjetu i razgovor.

Mensur Saltagić u plasteniku sa krastavcima

Interasantan je Mensurov put do današnjeg proizvođača rasada i povrća. Rođen je 1988. godine u Jevađijama. Završio je Mješovitu srednju školu, zanimanja elektroinstalater. Radio je kao limar 8 godina u firmi Kalim d.o.o iz Jelaha, zatim u FAD-u. U jednom trenutku FAD je došao krizu sa plasmanom pa je smanjivao broj radnika, a među njima je bio i Mensur. Tada je odlučio da pokuša obezbjediti egzistenciju u poljoprivredi. I tako je 02.06.2016.godine formirao firmu Poljoprivredna djelatnost vl. Mensur Saltagić. Biznis je pokrenuo ulaskom u program Općine pod nazivom “Poslovna ideja mladih”. Općina je tada snosila troškove socijalnog i penzionog osiguranja, a on ostalo kako bi registrirao firmu i počeo sa proizvodnjom.

U svom proizvodnom programu ima proizvodnju rasada (paradajz, paprika, prasa, patlidžan), a kao gotove proizvode:paprika, paradajz, krastavica, sakrska, kelj, brokula i mahune. Ove godine, na otvorenom je proizvodio jagode, brokulu i kelj, a iduće godine planira proizvodnju jagoda prebaciti u plastenike.

U Tešnju različite vrste tikvi imaju svaka svoje ime (sakrske su dugačke, ne lozaju se, i ranije pristižu, bundava kasnije dolazi, loza se i okrugla je, stambolka ima iste karakteristike kao bundava samo je unutrašnjost smeđa, tikve se lozaju vertikalno i akosu cijelim dijelom cilindrične zovu se kandabuklije, a ako imaju fenjerast oblik zovu se tikve). U većini mjesta u BiH za sve navadene vrste postoji samo jedan naziv-tikve.

Plastenik za proizvodnju paprika koje upravo počinju prispjevati

Za proizvodnju rasada ima dva manja plastenika koja se nalaze u kućnom sistemu grijanjai otvorene površine. Nakon skidanja rasada na tim mjestima sije mrkvu.

Danas ima 1000 m2 plastenika (uz ove plastenike i otac ima 500m2 plastenika). Jedan plastenik od 300 m2 je realizovan preko Tešanjske razvojne agencije(TRA). Njegovo učešće u cijeni plastenika je bilo 40% uz obavezu da TRA uplati kroz tri godine po 600 €.

Plasman proizvoda na tržište vrši prodajući svoje proizvode na pijacama u Tešnju, Jelahu i Tesliću. Od marketa glavni kupac mu je Adi market iz Tešnja.

U ovom poslu prodaja je veoma važna aktivnost. Proizvodi ne mogu čekati, a kada dođe sezona cijene ulaze u područje koje proizvodnju čine nerentabilnom (po kalkulaciji Mensurovoj prodaja paradajza ispod 1 KM i jagoda ispod 3 KM nije rentabilna).

Problema u proizvodnji ima dosta. Sigurno je da najveća opasnost dolazi od nevremena koje može da uništi sav trud i sredstva koja su uložena do berbe. Troškove osiguranja cijena proizvoda ne može podnijeti,a većina osiguravajućih kuća i ne vrši ovu vrstu osiguranja. Zato Mensur sa strepnjom svakodnevno prati vremensku prognozu i dolazak oblaka iz Babina budžaka (kako Tešnjaci nazivaju pravac dolaska kiše sa zapada. Problem je i nedostatak mlađih radnika, pa u sezoni u pomoć pristižu članovi porodice,a to sprečava i povećanje proizvodnje. Pored toga veliki problem je i voda za zaljevanje kap po kap. Ima bunar sa jednim manjim bazenom u koji izvlači vodu iz njega,ali on presuši kada vode treba najviše. Zato dosta koristi komercijalnu vodu (iz vodovoda), a teškoće nastaju kada se u sušnim periodima uvede restrikcija.

Na moje pitanje da li se može živjeti od poljoprivredne proizvodnje Mensur je kazao:

Obogatiti se ne može,ali se pristojno može živjeti.

Fikret Hafizović izgradio javno dobro-hajr česmu

Profesor matematike i fizike u penziji Fikret Hfizović odlučio je da sagradi česmu kao javno dobro (hajrat) ispred mezarluka Mala Đonlagićka.

Vodu je doveo iz izvora koji se u narodu smatra izvorom iz koje je u davna vremena iskuljala silna Kudret voda i potopila Tešanj.(Fikretova kuća se nalazi između izvorišta i česme) Fikret kaže da se odlučio da sagradi česmu jer mu se događalo da posjetioci mezarluka u ljetnim danima dolaze pred kuću tražiti vodu. Na zidu česme ugrađene su i klupe pa će oni stariji moći da se dobro “izduvaju” jer je to najviša tačka penjanja uz Numeru (Ulica Enesa Galijaševića se tako naziva u narodu). Naš umjetnik slikar Hasan Mehinović kudret vodi je posvetio 27 crteža, a uz svaki crtež napisao je strofu.

Tako rat ubija

U razgovoru sa prijateljima sjetili smo se jedne rečenice iz knjige Amira Brke (Monografija grada) koja glasi:Tako rat ubija one koji misle da su ga preživjeli. Ova rečenica je dugo vremena stajala na izlogu knjižare Svjetlost u Sarajevu. A ta rečenica nas je podsjetila na ljude koji su dali ogroman doprinos u odbrani 1992-1995, ali ih je rat ubio nakon toga, a da to nisu ni znali.

Sjetili smo se Edina Rakića, borca koji je ušao u legendu.Rođen je 1972. godine u Raduši i od septembra 1992. godine pripadnik je Armije BiH. Stekao jer zvanje mehaničara mašina i postrojenja i nije imao ni jedno zaposlenje. Jedan je od onih mladih koji je izazivao divljenje svojom hrabrošću. Jednostavno je prešao oni crvenu tanku liniju (kakao to piše Norman Majler) i otišao u iracionalni svijet. Vraćanje nazad preko te crvene linije bilo je veoma teško, traumatično (zovu to i PTS sindrom). Nije semogao nositi sa tim jer rat je njega mnogo ranije ubio, a biološku smrt je realizovao ručnom bombom na majčinom mezaru 12.2.1996. godine na mezarju Šehagička.

Edin Rakić

Milan Nesterović ne dolazi iz vojnih struktura. Bio je zaposlenik u Pobjedi d.d. gdje je obavljao veoma važne poslove u vrijeme rata kao direktor proizvodnje,posebno u oblasti namjenske proizvodnje.

Rođen je 1941 godine, završio je Industrijsku školu u Doboju, zatim je stekao zvanje VK, uz rad završioje prvi stepen Mašinskog fakulteta, zatim i Ekonomski fakultet.

Nakon završetka industrijske škole, radi u Pobjedid.d. i jedan je iz one grupe prvih industrijskih radnika novije tehnologije, za to vrijeme, u Tešnju. Radio je kao glodač, zatim kao poslovođa i upravnik pogona. Bio je direktor OOUR-a, a nakon ukidanja OOUR-a obavljao je poslove direktora proizvodnje Radne organizacijePobjeda d.o.o. Tu je dužnost veoma uspješno obavljao i u ratu gdje organizovao preseljenje dijela mašina mašina u podrumske prostorije i tamo uspostavio jedan dio proizvodnje. I onda rat donosi porodičnu nesreću. Stariji sin,na početku rata, odlazi sa stricem u Teslić gdje je regrutovan u vojsku, a mlađi sin je bio pripadnik Armije BiH. Milan je bio dobar čovjek, veoma odan fabrici, gradu i državi. Baš zbog svega toga teško je nosio breme koje mu je rat nametnuo. Milana je rat ubio,a biološku smrt je donijela teška bolest. Umro je 1996. godine.

Muhamed Agić je radio u ratu veoma stresne poslove koji su vezali vojsku i civilni sektor. Bio je sekretar Sekretarijata za Narodnu odbranu.

Rođen je 1967. godine u Tešnju, Gimnaziju je završio u Tešnju,a Fakultet političkih nauka u Sarajevu.


Prvo zaposlenje je imao u Enkeru 1986. godine kao šef Službe za ONO I DSZ. Nakon prvih višetranačkih izbora imenovan je za Sekretara Sekretarijata opštenarodne odbrane. Dolaze teški trenuci za Muhameda. Uz pomoć dr. Ekrema Ajanovića pravi medicinske nalaze kojima se mogu tešanjska djeca iz JNA vratiti u Tešanj. Sklanja ih na druge adrese da ih vojna policija ne pronađe. Sa povjerljivim ljudima iz Patriotske lige organizuje izmještanje dokumentacije u privatnu kuću (vojne knjižice vojnih obveznika i drugo), a onda dolazi vrijeme proglašenja neposredne ratne opasnosti od rata. Rat dolazi sa izbjeglicama iz Doboja i drugih mjesta, a to znači da se regrutuju i šalju u jedinice djeca poznanika, mobilišu se napuštene vikendice i kuće, vozila, mehanizacija, konji. U većini slučajeva oni kojima su sredstva mobilisana postavljali su pitanje Muhamedu: “Zašto baš meni” ili “zašto baš ja”. A onda 1994 godine dolazi do razilaženja u SDA, a Muhamed je razriješen dužnosti pa je čak proglašen i neprijateljem države. Vratio se u Enker, da bi nakon prvih poslijeratnih izbora kao kandidat SBiH bio postavljen na mjesto Referenta za boračka i invadiska pitanja. Hiljade problema, nema novaca, svi dolaze Muhamedu sa zahtjevima. Muhamed je bio blage naravi, veoma emotivan i sve nedaće kojima je morao odgovarati su ostavile traga na njega koji je na koncu izvršio siucid 2004. godine ostavljajući iza sebe suprugu Amelu i kćerke Enisu(1993) i Eminu (1996).

Objavljen zbornik o djelu Hamida Dizdara

U organizaciji Centra za kulturu i obrazovanje, prošle godine u Danima grada Tešnja, održan je naučni skup o djelu Hamida Dizdara. Povod skupa je bila 110-ta godišnjica rođenja ovog književnika čija se velika i izuzetno vrijedna privatna knjižna zbirka nalazi u tešanjskoj Biblioteci, jer je kupljena 1968. godine, nakon Dizdareve smrti. Upravo je objavljen i zbornik radova sa tog skupa, što je 162 knjiga u izdanju CKO.

Uvodnu riječ je dao direktor Centra Amira Brke, a prisutnima se obratio i Načelnik Općine Suad Huskić. Zbornik donosi 13 tekstova koji ne rasvjetljavaju samo književno nego i raznovrsno Dizdarevo kulturno-historijsko djelovanje.

Bio je to, inače, 15-ti skup koji je održan u organizaciji CKO, a najavljeno je da će ove godine u decembru biti održan međunarodni naučni skup o djelu Ivana Lovrenovića, posvećen 75-toj godišnjici rođenja ovog velikog književnika, kulturnog historičara i publiciste.

Sarajevski Tešnjaci imali zajednički iftar

Kako to sad već tradicionalno biva, svakog prvog četvrtka u mjesecu Ramazanu, organizuje se iftar Tešnjaka koji žive, rade ili studiraju u Sarajevu. Tako je i  u ovaj četvrtak 24.05.2018. godine  u sarajevskom restoranu KONYALI održan sedmi iftar Tešnjaka u Sarajevu (uz prisustvo gostiju koji žive u Tešnju, a zatekli su se u Srajevu).

I ovoga puta organizatori su bili: Muhamed Brka, Sandžar Hafizović, Adem Dizdarević i Mersed Huskić.

Od 110 prijavljenih, iftaru je prisustvovalo 105 osoba, što je rekord od kada se ovaj iftar održava.

Bila je to zaista lijepa prilika da se Tešnjaci svih generacija druže, razmjene informacije i prisjete našeg Tešnja.

I ove godine je dogovoren rafting na Neretvi za one koje budu u prilici da dođu. Rafting će se održati 14.07.2018. godine.

Organizatori su najavili i još jedan vid druženja Tešnjaka, a to je “Veče Tešnjaka” koje bi se trebalo održati u drugoj polovini oktobra 2018. godine, a gdje bi se Tešnjaci u Sarajevu trebali družiti zajedno sa svojim porodicama. Damir Galijašević je obečao da će obezbijediti vrhunsku muziku.Tačan termin će biti naknadno objavljen.

Da se zabilježi kojih je to 110 Tešnjka bilo prijavljeno za iftar:Sandžar Hafizović,  Muhamed Brka,  Osman Brka, Širaza Brka,  Suada Brka, Mersad Huskić, Elmir Jašić, Haris Mehić, Venan Osmić, Enis Bašić, Emina Imamović, Sadeta Abduzaimović, Edina Hadžić, Samira Avdić,  Venan Hadžiselimović, Kenan Ahmetlić, Dino Bičo, Edita Bičo, Emir Sarić, Alma Sarić, Alminko Kašibović, Adnan Agić, Nermin Alić sa suprugom, Amela Deljkić, Muhamed Klepić, Aida Delić, Aida Delić 2, Mirza Huskić, Asim (Aida Delić prijavila), Nedim Osmić, Adnan Halilović, Amir Dizdarević, Mevlida Džafić, Nedim Hotić,  Vedad Smailbegović, Mirsad Ćeman, Zekija Ćeman, Faruk Ćeman, Kenan Drobić, Miralem Agić, Hajrudin Klepić, Hajrudin Klepić 2, Semir Ibrahimović, Haris Karamović, Edhem Numić, supruga Edhema Numića, Nurija Ćeman, Azem Mulalić sa suprugom, Haris Hojkurić, Dado Sofić, Emina Huskić, Adem Dizdarević, Saša Mulalić, Amina Cerovac, Armin Mešić, Hakija Agić, Armin Bajraktarević, Čaka Alić, Admir Kunalić, Amar Hrvić, Adin Kondžić, Adnan Halepović, Sabit Halepović, Almin Plančić, Irfan Ljevaković, Nadira Ljevaković, Enis Bešlagić, Sabina Bešlagić, Mehmed Hasić, Amel Mešić, Emir Numić, Aidin Smailbegović, Delveta Smailbegović, Bakir Brkić, Himzo Hasak, Amir Mehinović, Muhidin Brkić, Benjamin Dizdarević, Ismar Galijašević, Almir Salihbegović, Salih Haušić, Salih Haušić 2, Medin Muslić, Adnan Huremović, Edah Čolić, Abdurahman Čolić, Murisa Zuko, Subha Prnjavorac, Zejneba Prnjavorac, Damir Galijašević, Malik Galijašević, Hajrudin Klepić, Mustafa, Muhamed Hodžić – Daba, Merima Ćeman-Škrijelj, hfz Alija Rahman, Senad Delić, Maida Kahvic, Smajl Korajlić, Emir Kadušić, Emir Kadušić, Nusmir Huskić, Nusmir Đulić, Elma Galijašević, Iman Balić, Nedžad Jabandžić, Inda Jabandžić, Rađi Jabanđić.

(informacija i fotografija, po zadatku, Ismar Galijašević)

Foto zabilješka

Puno vlage i relativno toplo vrijeme pogodovalo je rastu gljiva. U Gradskoj kafani sam zatekao Seada i Melisu Omahić (koji su iznajmili prostorije Gradske kafane) sa dijelom gljiva koje su ubrali predhodni dan, vrganj i lisičarka.

Stare fotogarfije

S lijeva:Reuf Srkalović, Said Srkalović, Mesud Mulabdić, Smail Ferizbegović, Mumo Kadić i Edhem Kerić

Stoje s lijeva:Hamza Mehinović Papa, Hakija Sekavić Kuca, Numan Alić, Šemso Kahrimanović
Čuči: Smajo Bešić

Sa table na Gornjoj čaršiji

O Husein Galijasevic

Rođen je rođen 17.4.1945. godine u Tešnju od oca Mahmuta i majke Zekije rođene Hodžić.

Osnovnu školu završio u Tešnju, a Mašinsku tehničku školi u Tuzli. Mašinski fakultet završio u Sarajevu.

Nakon završetka srednje škole kao stipendista radio dva mjeseca u Trudbeniku iz Doboja, da bi sa stipendijom iste firme nastavio obrazovanje u Sarajevu.

Po završetku studija radio u Trudbeniku oko 6 mjeseci, otišao u JNA i nakon povratka počeo raditi u Pobjedi Tešanj.

U Pobjedi radi na poslovima: samostalnog konstruktora pumpi za vodu, glavnog konstruktora pumpi i prečistača, šefa službe razvoja, glavnog inžinjera proizvodnje, tehničkog direktora i direktora Fabrike pumpi i hidraulike (OOUR-a), direktora razvoja Fabrika pumpi i hidraulike Pobjeda d.d., rukovodioca projektne grupe ISO 9000.

Obavljao je poslove stručnog saradnika u Minstarstvu industrije i energije i pomoćnika Ministra namjenske proizvodnje za tehniku Republike BiH

Početkom 1997. godine imenovan je na funkciju pomočnika Ministra odbrane Federacije BiH za namjensku proizvodnju. Prije penzionisanja 2007. godine bio je stručni savjetnik u Ministarstvu odbrane FBiH.

Bio je predsjednik Upravnog odbora Centra za kulturu i obrazovanje u Tešnju.

Napisao je dvije monografske knjige:Pobjeda 1954-2014-vizija, znanje, hrabrost i Lovačko društvo "Kiseljak" Tešanj 1921-2011. Desetu godinu piše Tešanjski dnevnik.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *