Tešanjski dnevnik 28.5-4.6.2018. godine

Ove sedmice su stigli ljetni dani. Temperatura između 16º C i više od 30º C.

Tešnjaci su i ove godine jedini obilježili 15.-tu noć Ramazana. Ovaj put su tezge sa robom bile na parkingu koji prekriva Tešanjku, a pred OŠ Huso Hodžić bio je ringišpil i drugi sadržaji za zabavu djece tako da nije bilo one velike gužve kakva je bila dok se sve odvijalo na Gornjoj čaršiji.

Djeca iz osnovnih škola širom BiH posjećuju naš grad. Obavezno posjete ćevapdžinice i slastičarne zbog ćevapčića i sladoleda.

Ugovoren nastavak radova na izgradnji sportskih dvorana u četiri škole

Radovi na izgradnji četiri sportske dvorane uz osnovne škole u Šijama, Miljanovcima, Kaloševiću i Jablanici, koji su započeti 2016. godine, imaće svoj nastavak i ove godine. Ugovore o nastavku radova su potpisali Općinski načelnikmr. Suad Huskić, Mensur Sinanović ministar Ministarstva za obrazovanje, sport i kulturu Ze-dokantona i direktori firmi izvođača radova: Ahmet Hujdur Inžinjeringa d.o.o. i Dino Ahmić Inter d.o.o. Vrijednost ugovorenih radova iznosi 778.926,23 KM.U finasniranju Općina učestvuje sa 47%, Vlada Ze-do kantona 43%, UNDP i MZ Šije 10%.

Prvi red s lijeva:Ahmet Hujdur, Mensur Sinanović, mr. Suad Huskić i Dino Ahmić

Stoje: Edib Alić, Bećir Hodžić, Elmedin Handžić i Ismet Bahtić

Potpisivanjem ugovora prisustvovali su direktori škola:Edin Alić OŠ Mustafa Mulić Šije, Bećir Hodžić OŠ Abdulvehab Ilhamija Kalošević, Elmedin Ahmić OŠ Džemal Bijedić Miljanovci i Ismet Bahtić OŠ Gazi Ferhad-beg Jablanica, pomoćnici Načelnika:Azra Muslija, Sabahudin Omerbašić i Nerminka Handžić stručni saradnik za javne nabavke.

Sportska dvorana u Šijama bi trebala, sa početkom sljedeće školske godine, da primi prve učenike i članove drugih sportskih i drugih organizacija. Ministar Sinanović je u svom obraćanju kazao da je u toku iduće godine planiran završetak radova i u ostale tri škole.

Potpisani ugovori za kapitalne projekte za putnu i drugu infrastrukturu za 2018. godinu

Kada je u pitanju visina ulaganja u kapitalne projekte u infrastrukturu, ova godina je rekordna zasigurno još od prije 36 godina(to je moja procjenajer je tada je građena toplana, regulisan riječni tok Tešanjke kroz Bukvu i rađen Jelaški vodovod). Pored onih zaista kapitalnih projekta kao što je most u Jelahu, primarna kanalizaciona mreža i vodovod u Raduši, za koje predstoji potpisivanje ugovora tu su i manji projekti putne infrastrukture.

Nakon provedenih procedura stekli su se uslovi za potpisivanje ugovora za kapitalne projekte za putnu i drugu infrastrukturu: Ugovore su potpisali Općinski načelnik mr. Suad Huskić i predstavnici izvođača radova:Saća Prnjavorac Dobojputevi d.o.o.Doboj Jug, Almir Brka AB trans d.o.o. Tešanj i Semir Kurdić KM gradnja d.o.o Tešanj.

S lijeva: Almir Brka, mr. Suad Huskić, Saća Prnjavorac, Semir Kurdić i Nerminka Handžić

Doboj putevi d.d. će raditi:asfaltiranje puta Ripna, cijena sa PDV-om 7.701,29KM, izradu presvlake asfalta NC Donja mahala, cijena sa PDV-om 15.629,79 KM, uređenje raskrsnice i trotoara kod skretanja za Rosulje, cijena sa PDV-om 14.306,76KM, asfaltiranje puta NC Gornje Dobropolje, cijena sa PDV-om 10.056,61KM, asfaltiranje puta Ćostovići, cijena sa PDV-om u iznosu od 7.268,74KM, asfaltiranje puta Zovke-Parlozi, cijena sa PDV-om u iznosu od 12.320,56KM, asfaltiranje puta Kalabića kamen-Havin kamen, cijena sa PDV-om od 4.072,77KM, sanacija i asfaltiranje platoa ispred Općinskog ureda na Tešanjci, cijena sa PDV-om od 12.000,71KM.sanacija i rekonstrukcija ceste Sejmen polje, sa cijenom sa PDV-om u iznosu od 26.331,08KM

AB trans d.o.o Tešanj će raditi:asfaltiranje puta Osoje, cijena sa PDV-om od 12.778,74KM, sanaciju i rekonstrukcija ulice u Jelahu, sa cijenom sa PDV-om u iznosu od 43.383,01KM,sanacija i rekonstrukcija ceste Trepče-Šljivice, sa cijenom sa PDV-om u iznosu od 29.100,24KM.

KM gradnja d.o.o Tešanjće izgraditi putu Novom naselju Krndija, cijena sa PDV-om od 15.678,00KM.

Vrijednost potpisanih ugovora sa PDV-om je 210.628,30KM, a dužina izgrađenih/rekostruisanih cesta je1.810m.

EU ambasador Wigemark boravio u Tešnju

Šef Delegacije Evropske unije u BiH i specijalni predstavnik EU ambasador Lars-Gunnar Wigemark nastavlja sa posjetama opštinama i gradovima u BiH i javnim debatama o ulozi lokalne zajednice u procesu pristupanja EU, koje se održavaju u okviru projekta Lokalna zajednica prEUzima inicijativu.

Trinaesta javna debata o ulozi lokalne zajednice u EU integracijama držana je u konferencijskoj sali hotelaVilla Ukus.U pratnji EU ambasadora Wigemarka bilisu: NJ. E. Andrzej Karawczyk, ambasador Republike Poljske u BiH, Danijel Mondekar, direktor Euro Navigator, stručnjak za evropske javne politike iz Hrvatske, Meliha Gekić Lerić, menadžerica Poslovnog inkubatora Mostar.

Prije održavanja debate Općinski načelmik mr. Suad Huskić je primio ambasadora Wigemarka, prezentirao mu našu Općinu i upoznao ga sa kočnicama koje sprečavaju brži razvoj lokalnih zajednica. Nakon razgovora u kabinetu ambasador Wigemark, NJ.E. Karawczyk, Mondekar i mr. Suad Huskić su pred hotelom Villa Ukus dali izjave za medije, a zatim je održana debata u konferencijskog sali hotela.

Debatu je moderirala Zinaida Jamakosmanović. Nakon uvodnog obraćanja ambasadora Wigwmarka i ambasadora Karawczyka, Daniel Mondekara je govorio o pozitivnim i negativnim iskustvima pripreme i ulaska Republike Hrvatske u EU. Meliha Gekić Lerić je govorila na temu Poslovni inkubatori i lokalni ekonomski razvoj iznoseći iskustva Poslovnog inkubatora iz Mostara. Aida Zupčević je govorila na temuEkonomsko osnaživanje žena krozpoduzetničke inicujative.

Bilo je prisutno oko 50 učesnika debateiz općinske administracije, privrede, javnih ustanova, nevladinih i drugih organizacija koji su imali priliku da nakon debate prisustvuju informativno-edukativnom događaju na kojem su izlagali predstavnici projekata koje finansira EU i drugi donatori, a koji direktno doprinose ekonomskom i održivom razvoju lokalnih zajednica: ProLocal – Program za lokalnu samoupravu i ekonomski razvoju BiH koji finansiraju EU i njemačka vlada, a provodi GIZ i MEG -Projekat općinskog okolišnog i ekonomskogupravljanja koji finansira švicarska vlada, a povodi UNDP.

Ambasador Wigemark prilikom davanja izjave za medije. Lijevo mr. Suad Huskić

S lijeva: ambasador Wigemark, Zinaida Jamakosmanović, Aida Zupčević, ambasador Andrzej Krawiczyk, Meliha Gekić Lerić i Daniel Mondekar

Na rukavima mr. Suada Huskića i predsjedavajućeg OV-a Senada Subašića bile su bijele trake kao znak podsjećanja i solidarnosti sa žrtvama Prijedora iz 1992. godine koji se obilježava kao Dan bijelih traka. Naime tada su Bošnjaci i Hrvati morali nositi bijele trake kako bi bili obilježeni (kao Jevreji u Drugom svjestskom ratu). Tada je ubijeno 3.176 Prijedorčana, među kojima i 102 djeteta.

Akademik Kemal Hanjalić boravio u Tešnju

Na poziv TRA i Općinskog načelnika u Tešnju je boravio akademik prof dr. Kemal Hanjalić.

Razlog posjete je sastanak sa Načelnikom, direktorom TRA dr. Ismarom Alagićem, Fuadom Šišićem, Mahmutom Galijaševićem i Huseinom Galijaševićem kako bi razmjenili mišljenja o pristupu realizaciji nekih utvrđenih ciljeva u Strategiji razvoja Općine, kao što je Tehnološki centar. Sa akademikom Hanjalićem su bili i akademik prof. dr. Asif Šabanović i prof. dr. Muhamed Hadžiabdić.


S lijeva:dr. Ismar Alagić, akademik prof. dr. Kemal Hanjalić, Načelnik mr. Suad Huskić, Akademik prof. dr. Asif Šabanović, Fuad Šišić, prof. dr. Muhamed Hadžiabdić, Mahmut Galijašević i Husein Galijašević

Akademik Hanjalić je bio univeritetski profesor i dekan na Mašinskom fakultetu u Sarajevu, gradonačelnik Sarajeva, član IV SR BiH, Ministar nauke i tehnologije u Vladi RBiH te predavač na nekoliko svjetskih univerziteta. Dobitnik je Istraživačke nagrade Max Plank, odlikovan je ordenom Lava od Finske i ordenom za zasluge na polju nauke Oficir rete Oranje-Nassau holandske kraljice Beatrix.

Počeli radovi na izgradnji mosta u Jelahu

Nakon dobivene informacije da će 31.5. početi radovi na izgradnji mosta u Jelahu, posjetio sam ovu lokaciju na Rastokama. Firma Hering d.d. je prvog dana počela sa montažom čelične konstrukcije privremenog mosta koji će biti postavljen na Rastokama oko 200 metara od mjesta gradnje kako bi se dobila zaobilaznica.

U povratku sam se provozao novoizgrađenim asfalnim putem koji povezuje put Tešanjka – Jelah na mjestu preko puta Ciglane ( gdje je natpis Obnove), a nakon trase uz Usoru penje se na cestu Novi Šeher Prnjavor na mjestu ranijeg ulaska na Rastoke.

Demir Hasičić učenik generacije Gimnazije Musa Ćazim Ćatić

Rođen je 08.10.1999. g. u Zenici. Osnovnu školu 9. septembar Medakovo završio sa odličnim uspjehom i primjernim vladanjem kroz svih 9 razreda, gdje je bio i učenik generacije. Nakon Osnovne škole upisuje Gimnaziju Musa Ćazim Ćatić gdje je od prvog do četvrtog razreda učestvovao na kantonalnim takmičenjima iz matematike i fizike, te na jednom federalnom takmičenju iz matematike. Do trećeg razreda bio je član novinarske sekcije, a kao član aktivno je učestvovao u priredbama škole. Dalje školovanje planira nastaviti na Elektrotehničkom fakultetu Univerziteta u Sarajevo.

Foto zabilješka

Inovativnost Tešnjaka može se naći na svakom koraku. Tako je u vrijeme davanja izjave gostiju na debati o ulozi lokalne zajednice na putu ka EU, Esad Ćostović snimatelj TV Smart iskoristio sunčane naočale kao stalak za mikrofon!

Stare fotogarfije

S s lijeva: Rizo Ahmetagić, Ašir Hatin, Ratko Đuriž, Enver Korajlić

Čuče:Džemal Zejnilović i Bećir Ramović

Ejub Agić i Ćamil Sijarić

5 i 6. aprila 1975. godine u Tešnju boravio književnik Ćamil Sijarić, a onda upoznao Ejuba Agića muža njegove rodice Sadžije Sijarić Agić frizerke u Tešnju

Satable na Gornjoj čaršiji

O Husein Galijasevic

Rođen je rođen 17.4.1945. godine u Tešnju od oca Mahmuta i majke Zekije rođene Hodžić.

Osnovnu školu završio u Tešnju, a Mašinsku tehničku školi u Tuzli. Mašinski fakultet završio u Sarajevu.

Nakon završetka srednje škole kao stipendista radio dva mjeseca u Trudbeniku iz Doboja, da bi sa stipendijom iste firme nastavio obrazovanje u Sarajevu.

Po završetku studija radio u Trudbeniku oko 6 mjeseci, otišao u JNA i nakon povratka počeo raditi u Pobjedi Tešanj.

U Pobjedi radi na poslovima: samostalnog konstruktora pumpi za vodu, glavnog konstruktora pumpi i prečistača, šefa službe razvoja, glavnog inžinjera proizvodnje, tehničkog direktora i direktora Fabrike pumpi i hidraulike (OOUR-a), direktora razvoja Fabrika pumpi i hidraulike Pobjeda d.d., rukovodioca projektne grupe ISO 9000.

Obavljao je poslove stručnog saradnika u Minstarstvu industrije i energije i pomoćnika Ministra namjenske proizvodnje za tehniku Republike BiH

Početkom 1997. godine imenovan je na funkciju pomočnika Ministra odbrane Federacije BiH za namjensku proizvodnju. Prije penzionisanja 2007. godine bio je stručni savjetnik u Ministarstvu odbrane FBiH.

Bio je predsjednik Upravnog odbora Centra za kulturu i obrazovanje u Tešnju.

Napisao je dvije monografske knjige:Pobjeda 1954-2014-vizija, znanje, hrabrost i Lovačko društvo "Kiseljak" Tešanj 1921-2011. Desetu godinu piše Tešanjski dnevnik.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *