Tešanjski dnevnik 18.-25.6.2018. godine

Vrijeme se značajno ne mijenja. Puno kiše i sparine. Promjena je nastala od petka kada je značajno zahladnilo pa su jutarnje temperature bile ispod 10ºC.

Maturanti su imali svoje šetnje po gradu, a maturantima Gimanzije diplome su podijeljene na Gradini. Učeničke ekskurzije svakodnevno dolaze u Tešanj.

Zamolio me prijatelj koji živi van Tešnja da vidim mogućnost da se jedan zahtjev u katastru riješi u roku 4 dana jer su sve osobe vezane za predmet iz inostranstva i ne mogu dugo ostati u BiH. Otišao sam kod rukovodioca službe Nadira Medarića da vidim je li moguće da se rješenje obezbijedi u tom roku. Očekivao sam birokratski odgovor, međutim Nadir je uključio računar i njegov odgovor me baš prijatno iznenadi:

Zahtjev je predat juče u 11h i 55 min, a rješenje je gotovo jutros u 9 sati. To je normalno prema proceduri za ovakvu vrstu predmeta!

Nije slučajno da općinska administarcija ima visoke ocjene i građana i međunarodnih predstavnika.

Ambasadorica Švajcarske posjetila našu Općinu

Ambasadorica Švajcarske, NJ.E. Andrea Rauber Saxer posjetila je našu Općinu. Primio je u kabinetu Načelnikmr. Suad Huskića, sa predsjedavajućim OV-a Senadom Subašić i pomoćnikom Hamzalijom Hojkurić. Posjetila Mješovitu srednju školu i dvije fabrike koje ostvaruju saradnju sa školom, Mann und Hummel BA i FAD.

Direktor MSŠ Muharem Saračević, NJ.E. Andrea Rauber Saxer i prevodilac prilikom posjete

Švajcarska je zemlja sa najnižim stepenom nezaposlenosti, ima dualni sistem obrazovanja koji obezbjeđuje da kod prvog zaposlenja radnik posjeduje potrebne radne vještine. Švajcarska je učestvovala u nizu projekata realizovanih u Tešnju iz oblasti zdravstva, infrastrukture, obrazovanju, potreba mjesnih zajednica,…

Općina Tešanj se nalazi među 18 općina u kojima će se realizovati projekat pod nazivom MEG (Projekat općinskog okolišnog i ekonomskog upravljanja) u vrijednosti od 250.000 KM. Nepovratna sredstva je obezbjedila Vlada Švajcarske, a program će realizirati UNDP (Razvojni program UN u BiH).

Ambasadorica je u izjavi za novinare pohvalila rad općinske uprave.

Načelnik organizovao prijem najboljih učenika osnovnih i srednjih škola

Završena je školska godina. Proglašeni su učenici generacije u svakoj od devet osnovnih i u tri srednje škole. Jedan broj učenika je tokom cijelog školovanja imao sve odlične ocjene pa je dobio posebne diplome, a jedan broj je ostvario dobre rezultate u sportu. Za sve njih je načelnik mr. Suad Huskić organizirao prijeme na kojima im je čestitao na rezultatima, uručio nagrade i skromne poklone.

U kabinet je primio dvanaest učenika generacije u devet osnovnih škola i tri srednje škole. Tom prilikom im je uručio novčane nagrade. Za učenike generacije srednjih škola po 400 KM, a za učenika osnovnih škola po 200 KM.

Učenici generacije osnovnih i srednjih škola sa Načelnikom

U velikoj sali CKO, Načelnik je organizovao prijem za ukupno 92 učenika gdje su, pored 12 učenika generacije i učenici sa posebnom diplomom,njih 50 bili i 30 učenika koji su ostvarili dobre sportske rezultate. Nagrađeni su sa po 100 KM. Pored učenika prijemu su prisustvovali nastavnici, direktori škola i roditelji.

Zajednička fotografija najusupješnijih učenika u školskoj 2017/2018

Učenici generacije su: Demir Hasičić Gimnazija Musa Ćazim Ćatić, Omer Salkanović Srednja tehnička škola, Aldina Kovačević Mješovita srednja škola, Nina Brkić OŠ Huso Hodžić, Ajna Hafizović OŠ Mustafa Mulić Šije, Sadeta Pilav OŠ Džemal Bijedić Miljanovci, Salih Omerbašić OŠ 1.mart Jelah, Lejla Kadušić OŠ 9.septembar Medakovo, Lejla Braković OŠ Rešad Kadić Krndija Tešanj, Anida Šečić OŠ Kulim ban Tešanjka, Emina Bašić OŠ GaziFerhad-beg Jablanica i Dženana Sejdić OŠ Abdulvehab Ilhamija Kalošević

Adna Kovačević učenik generacije Mješovite srednje škole

Rođena 22. 03. 1999.g., u Zenici. Osnovnu školu Huso Hodžić završila je sa odličnim uspjehom i primjernim vladanjem kroz svih devet razreda. Nakon zavšene osnovne škole upisuje Mješovitu srednju školu u Tešnju, smjer Tehničar za mehatroniku.

Tokom 4-godišnjeg školovanja učestvovalaje na kantonalnim takmičenjima iz matematike u prvom i četvrtom razredu, zatim na X Festivalu rada u Zenici. Osvojila je 2. mjesto u takmičenju “Najbolja školska praksa” u organizaciji Munja inkubatora i uz podršku programa PrilikaPlus u decembru 2017. U prvom razredu osvojila je 2. mjesto na Općinskom takmičenju iz vjeronauke. Tokom četvrtog razreda na Općinskom takmičenju iz historije na temu “BiH i Tešanj 1992 -1995” osvojila sam 3. mjesto.

Četiri godine je predsjednik Vijeća učenika MSŠT, te delegat mreže Vijeća učenika ZDK (mreVUK-ZDK), jednu godinu i član rukovodstva istog.

Četiri godine PR menadžer najveće info platforme u BiH “Hoću.ba” .Član dramske sekcije škole 4 godine.

Tokom četvrtog razreda Fondacija SHL je podržala njen projekat pod nazivom “Poligon mladosti” u vrijednosti od 1.790 KM, koji se ogleda u uređenju školskog poligona.

Omer Salkanović učenik generacije Srednje tehničke škole

Rođen 26. marta 1999. godine u Tešnju od oca Salke i majke Safete rođene Begunić. Osnovnu školu završio u Medakovu u OŠ “9. Semptebar” sa odličnim uspjehom i primjernim vladanjem. Nakon toga upisao je Srednju tehničku školu u Tešnju, smjer mašinski tehničar za kompjutersko upravljanje mašinama. Tokom školovanja učestvovao je na kantonalnim takmičenjima iz informatike, matematike i fizike i na federalnom takmičenju iz fizike. Školovanje planira nastaviti na Elektrotehničkom fakultetu u Tuzli.

Izložbom slika Ilhane Latifović otvorena manifestacija Ljeto u Tešnju 2018

Ovogodišnja kulturno-sportska manifestacija Ljeto u Tešnju 2018 otvorena je izložbom slika Ilhane Latifović koju je organizirao Centar za kulturu i obrazovanje. Ovo je 130. izložba slika u organizaciji CKO.

Manifestaciju Ljeto u Tešnju2018, koja će trajati do kraja jula, otvorila je pomoćnica Načelnika Azra Muslija.

O slikama je govorio Miralem Brkić. Za izložbu je urađen prospekt koji je dizajnirao i tekst napisao Miralem Brkić.

Ilhana Latifović je rođena u Zvorniku 1984. godine. U Tuzli je završila Gimnaziju Meša Selimović, a u Sarajevu 2008. godine Akademiju likovnih umjetnosti odsjek slikarstvo. Tu je završila i dvogodišnji postdiplomski studij pod mentorstvom prof. mr. Seada Musića. Član je ULU BiH, a sada i član Upravnog odbora ovog udruženja.Živi i radi u Tuzli. Svoje slike izlagala je u Tuzli i Pečuhu u Madžarskoj. Osim slikarstvom, bavi se i grafičkim dizajnom i scenografijom.

S lijeva: Miralem Brkić, Azra Muslija, Ilhana Latifović i Amir Brka

Teša restoran caffe

Već duže vrijeme u prizemlju zgrade CKO renovira se cijeli prostor u kome će biti otvoren Teša restoran caffe.

Teša je poslovna jedinica firme Wedding TST d.o.o. Tešanj. Osnivač firme je Tifa Stock Tukić.

Tifa Stock Tukić je rođena u Zavidovićima. Veoma mlada je otišla u posjetu rođacima u Njemačku i tamo ostala radeći različite poslove. Prije 27 godina počela je vlastiti biznis u ugostiteljstvu i danas je vlasnik restorana Mȕhlheimer Wirtshaus u Mȕhlheimu kod Frankfurta.

Osnivanjem firme Wedding TST d.o.o. u Tešnju u prvo vrijeme je imala namjeru otvoriti renta car usluge. Saznala je za oglas o iznajmljivanju prostora u zgradi CKO i odlučila da otvori restoran i u Tešnju.

Nakon iznajmljivanja prostora izvršila je potpunu adaptaciju prostora. Izmjenjene su elektro instalacije, zatim instalacije grijanja, potpuno renoviran WC, ugrađena kuhinja, zidovi i plafoni osvježeni i dr. Uloženo je preko 250.000 KM ne računajući dio namještaja koji je dovezla iz Njemačke.

Ispred restorana uređen je vanjski prostor za posluživanje u ljetnim mjesecima.

Tifa Stock Tukić

Prostor je namijenjen za kafe i restoranske usluge, za posluživanja kod većih okupljanja kao što su svadbe i sl. sa ponudom Švedskog stola. Restoran nije ciljano namijenjen za diskoteku.

Teša restoran će zvanično početi sa radom 26.6.

Ime restorana vlasnica je odabrala je odabrala nakon što je na internetu pronašla legendu po kojoj je žena imena Teša ugrađena u zidove Gradine.

Odigran međunarodni turnir u košarci za djevojčice do 14 godina

Proteklog vikenda u organizaciji JU SRC-a odigran je turnir u košarci za djevojčice uzrasta do 14 godina. Ideja za organizaciju turnira potekla je nakon zadnje posjete našem gradu, PatrikaReitzapredstavnika Adre iz Češke, koji je doveo ekipu mladih košarkašica do 14 godina, iz mjesta Češki Brod. Njihov trener jegradonačelnik ovogmjestaJakub Nekolny.Pored ekipe iz Češke Republike učestvovala je ekipa iz Ivanoćeca Hrvatska. Teslića i dvije iz našeg grada. Ovaj turnir je imao za cilj, pored takmičarskog dijela, upoznavanje i stvaranje novih prijateljstava djevojčica.

S lijeve strane stoje Safet Jašić, mr. Suad Huskić, a do njih čuči Jakuba Nekolny sa učesnicima turnira

Na turniru je učestvovalo 5 ekipa, a igralo se po sistemu “svako sa svakim”. Nakon odigranih 10 utakmica, ostvaren je sljedeći poredak: 1. mjesto Dračice Češki Brod (Češka Republika), 2. mjesto KK WBS Teslić (BiH, 3. mjesto ŽKK Tešanj Tešanj (BiH), 4. mjesto KK Mladost Ivanočec (Republika Hrvatska), 5. mjesto KK Gradina Tešanj (BiH)

Turnir je  zvanično otvorila pomoćnica Načelnika Općine Tešanj, Azra Muslija (otvarajući turnir iz prvog pokušaja je pogodila koš), a prisutnima se obratio i Načelnik Općine Tešanj, Suad Huskić. Zahvalnice svim učesnicima uručio je direktor JU Sportsko rekreacionog centra, Safet Jašić. Priznanja i medalje svim učesnicima pojedinačno uručio je Načelnik Općine, kao i pehare za one najuspješnije. Također, gostima iz Hrvatske, Češke i Teslića, uručeni su i prigodni poklon

Medicinska škola






 

Farnmaceutska škola

Ps Ostale maturante iz Tehničke škole objavit ću u sljedećem Tešanjkskom dnevniku

Foto zabilješka

Na zgradi Mjesne zajednice Tešanj postavljena je spomen ploča sa imenima poginulih boraca i civilnih žrtava rata 1992-1995 građana ove mjesne zajednice

Stare fotografije


Ispred zgrade Trgovinskog magazina (na mjestu gdje je sada pijaca)1946. godine stigao je kamion koji je izazavao veliku pažnju. Za volanom je bio Mehmed Livnjak Meša, koji je poslije Džafera Brakovića imao dozvolu za upravljanje kamionom i autobusom. Prva s lijeva je Sakiba Kahvić, šesti Hasan (Mehmed-age) Ajanović

Sa table na Gornjoj čaršiji


O Husein Galijasevic

Rođen je rođen 17.4.1945. godine u Tešnju od oca Mahmuta i majke Zekije rođene Hodžić.

Osnovnu školu završio u Tešnju, a Mašinsku tehničku školi u Tuzli. Mašinski fakultet završio u Sarajevu.

Nakon završetka srednje škole kao stipendista radio dva mjeseca u Trudbeniku iz Doboja, da bi sa stipendijom iste firme nastavio obrazovanje u Sarajevu.

Po završetku studija radio u Trudbeniku oko 6 mjeseci, otišao u JNA i nakon povratka počeo raditi u Pobjedi Tešanj.

U Pobjedi radi na poslovima: samostalnog konstruktora pumpi za vodu, glavnog konstruktora pumpi i prečistača, šefa službe razvoja, glavnog inžinjera proizvodnje, tehničkog direktora i direktora Fabrike pumpi i hidraulike (OOUR-a), direktora razvoja Fabrika pumpi i hidraulike Pobjeda d.d., rukovodioca projektne grupe ISO 9000.

Obavljao je poslove stručnog saradnika u Minstarstvu industrije i energije i pomoćnika Ministra namjenske proizvodnje za tehniku Republike BiH

Početkom 1997. godine imenovan je na funkciju pomočnika Ministra odbrane Federacije BiH za namjensku proizvodnju. Prije penzionisanja 2007. godine bio je stručni savjetnik u Ministarstvu odbrane FBiH.

Bio je predsjednik Upravnog odbora Centra za kulturu i obrazovanje u Tešnju.

Napisao je dvije monografske knjige:Pobjeda 1954-2014-vizija, znanje, hrabrost i Lovačko društvo "Kiseljak" Tešanj 1921-2011. Desetu godinu piše Tešanjski dnevnik.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *