Tešanjski dnevnik 25.6-2.7.2018 godine

Sedmica svakodnevne kiše i niskih temperatura koje tokom noći silaze ispod 10ºC. Zaista rijetko zabilježeno vrijeme za ovo doba godine.Proizvođači malina, kao i svi poljoprivrednici će imati znatno manje prinose,a to se osjeti i na cijenama na pijaci. Ono čega ima u izobilju su gljive. Gljivari su došli na svoje. Jedan mi poznanik u želji da dočara količinu ponuđenih gljiva kaza da je u subotu na pijaci u Tešanjci bilo “kamion” gljiva, a drugi da mu se više ne dolazi u Gradsku kafanu jer su aktuelne samo dvije teme, gljive i TOŠK.

Ugovorena ugradnja novih 11 km primarne kanalizacione mreže

Kada se 2005. godine Općina Tešanj opredjelila i promovirala viziju: Tešanj, sredina ekološke svijesti, čistoće i reda, bilo je različitih reagovanja i razmišljanja. Mnogi su smatrali da se to odnosi na promjenu svijesti građana i akcije za skupljanja otpada po Općini ili da je jednostavno utopija pored toliko drugih problema i zadataka. Međutim, važno je da su oni koji su trebali imali pravi cilj i viziju šta se želi uraditi, prije svega u oblasti infrastrukture. Pristup je bio temeljit, počev od izrade potrebne studije cjelovitog rješavanja otpadnih voda, izrade idejnih i izvedbenih projekata, iznalaženja sredstava, prije svega vlastitih pa i uz kreditna zaduženja, do realizacije pravilnim vođenjem tenderskih procedura koje nisu usporavale dinamiku gradnje.Kada imate ozbiljan pristup, kada radite neophodnim koracima i nepravite greške u realizaciji onda i viši nivoi vlasti, kao međunarodni fondovi to prepoznaju i sredstva se sele kod takvih.

S lijeva: Mirsad Hadžić (Inžinjering d.o.o.), Ahmet Hujdur, mr. Suad Huskić i Mujo Zećo

Tako smo dočekali ovu sedmicu da se potpišu značajni ugovori u realizaciji ukupnog rješavanja otpadnih voda. U utorak je Načelnik Općine mr. Suad Huskić potpisao je ugovore za nastavak gradnje primarne kanalizacione mreže na dijelu Novo Selo – Tešanjka i Žabljak Kraševo, a u petak i dionice Miljanovci – Jelah ukupne dužine 11 km . U ime izvođača radova ugovore su potpisali Ahmet Hujdur Inžinjering d.o.o. Jelah i Mujo Zećo ispred Konzorcija koga sačinjavaju firme Harysko d.o.o. Sarajevo i Intel d.o.o. Bijeljina. Vrijednost radova iznosi 2.800.000 KM. Dionicu Miljanovci-Jelah radit će Konzorcij Špic beton d.o.o. Zenica i AGI d.o.o. Konjic, a ugovore su potpisali ministar Ministarstva za popljoprivredu, šumarstvoi vodoprivreduZe-Do kantona, Himzo Smajić, načelnik mr. Suad Huskić i predstavnik Konzorcija.

S lijeva: Nerminka Handžić, predstavnik Konzorcija, mr. Suad Huskić i Himzo Smajić

U ovaj projekat ugradnje primarne kanalizacione mreže uključena je i općina Usora čiji će jedan dio teritorije biti uključen u ovu mrežu. Nakon potpisivanja ugovora u petak prikazana je prezentacija 3D idejnog rješenja uređaja za prečišćavanje otpadnih voda čija gradnja je planirana na području Kraševa.Mreža se gradi od kvalitetnih materijala čija garancija je 50 godina. Idejno rješenje uređaja za prečišćavanje izradila je firma Spreča d.d. iz Tuzle.

Prva faza izgradnje uređaja planirana je za 30.000 stanovnika koliko pokriva i prva faza kanalizacione mreže, a u drugoj za preko 60.000 stanovnika.

Sredstva kojima se finansira izgradnja primarne kanalizacione mreže su:općinski budžet i kredit, IPA fondovi, Ze-Do kanton(sredstva iz vodnih naknada) i Federalni fond za okoliš

Prvi efekti ove investicije se očekuju već u 2019. godini gdje je već isprojektovano 60% sekundarne mreže koja će se vezati za ovu prinarnu mrežu. Posebna je važnost izgradnje odvođenja otpadnih voda na potezu Miljanovci-Jelah u ciljuzaštite vodotoka i bunara koji se koriste za dobivanje pitke vode.

U petak je nakon potpisivanja ugovora priređena i mala svečanost na kojoj su,o značaju ovog projekta i aktivnostima govorili mr Suad Huskić i Himzo Smajić, a bili su prisutni:Šemsudin Mehmedović, Fuad Šišić (u vrijeme dok je bio Načelnik donesene su prve odluke i realizovane značajne aktivnosti), Senad Subašić, učesnici u aktivnostima iz općinske uprave, vijećnici i drugi. Načelnik je iznio podatak da su obezbjeđene 4 urbanističke i 4 građevinske dozvole, riješeno korištenje zemljišta sa 160 pojedničnih vlasnika. Predstoje aktivnosti na izgradnji sekundarne mreže, ali i obezbjeđenju finansiranja uređaja za prečišćavanje u prvoj fazi vrijednosti 8.349.000 KM, a konačnoj fazi ukupne vrijednosti od 13 miliona KM.

Književni Gradačac-susret sa piscima iz Gradačca

U organizaciji CKO-a u okviru manifestacije Ljeto u Tešnju 2018,održano je književno veče pod nazivom Književni Gradačac-susret sa piscima iz Gradačca. Učestvovali su Mirsa Šarić bibliotekarka u biblioteci Alija Isaković u Gradačcu, voditelj zavičajne zbirke, Tatjana Tomić pisac i bibliotekar u dvije osnovne škole, Vahid Klopić pisac i direktor Centra za kulturu Ahmet Muratbegovići Fuad Hrustić pisac i profesor matematike. Moderator je bio Amir Brka.

Nažalost jedna veoma dobra ideja realizovana je pred malim brojem posjetilaca(razlog za to ne može biti ni kiša koja je padala neprestano)

S lijeva: Amir Brka, Vahid Klopić, Mirsa Šarić, Tatjana Tomić, Fuad Hrustić

Mirsa Šarić je govorila o književnim velikanima Gradačca kroz vrijeme, od Hasana Kikića, Ahmeta Muratbegovića, Huseina i Saliha Šehića, Mustafe Novalića do Mirka Marjanovića Ljiljane Matanović i drugih.

Pisci su čitali svoje pjesme ili kratke priče.

Evropska škola spirometrije u Tešnju

Već treću godinu u Općoj bolnici Tešanj održava se Evropska škola spirometrije.

Kandidati koji pohađaju školu dolaze iz cijelog regiona, a u prethodnoj školi bila su dva kandidata sa Kipra. Prema riječima predavača prof. dr. Vladimira Žugića iz Kliničkog centra u Beogradu. Nakon završetka škole polaznici dobivaju evropski certifikat koji važe za cijelu Evropsku uniju. Po njegovim riječima tešanjska škola spirometrije u ranguje škola iz Beograda, Beča, Rima i svih drugih evropskih zemalja koje organizuju ovakve škole.

Predavači na školi su, pored prof. dr. Vladimira Žugića, prof. dr Besim Prnjavorac i doc dr.

Rifat Sejdinović Opća bolnica Tešanj, doc. dr. Edin Jusufović iz Kliničkog centra u Tuzli. Među predavačima su još i Prof Dr Matjaž Fležar iz poznate klinike iz Golnika u Sloveniji, te Dr sc. Sanja Hromiš iz Sremske Kamenica, Novi Sad, Srbija.

Program škole utvrđuje Evropsko respirativno udruženje. Direktorica škole je Dr sc med Mirjana Jovančević-Drvenica, sa Klinike za plućne bolesti Sremska Kamenica.

.

Zajednička fotografija: prvi s lijeva prof dr. Velimir ŽugićU bijelim mantilima u sredini:doc. dr. Rifat Sejdinović, direktor Opće bolnice doc.dr. Hasan Škiljo, prof.dr. Besim Prnjavorac. Sjedi u sredini direktorica Škole Mirjana Drvanić, a do nje doc dr. Edin Jusufović

Brojni počaznici Škole spirometrije u Tešnju, nastavili su program edukacije u vlastitim Zemljama (Bojana Burorac u Hrvatskoj, Stylianos Kakoulis na Kipru…)

U narednom periodu naavljena je škola PART ONE European Spirometry Driving Licence, za 26. Okrobar 2018, te PART TWO European Spirometry Driving Licence, za 1. Jun 2019. Tešanjska škola je uvrštena u Kalendar kontinuirane medicinske edukacije.

(Više o ovome može se naći na web stranici European Respiratory Socieaty (ERS) www.ersnet.org/professional-development/spirometry-training-programm)

Promovisana knjiga Filmski portret muslimana Elvedina Subašića

U organizaciji Medžlisa IZ-e i u okviru manifestacije Ljeto u Tešnju 2018 održana je u atriju prva promocija knjige Filmski portret muslimana, autora Elvedina Subašića. Knjigu je promovirao mr. Samedin Kadić asistent na Fakultetu islamskih nauka u Sarajevu. Moderator je bio mr. Fuad ef. Omerbašić. Recenzent knjige je Mustafa Smajlović.

Elvedin Subašić je sin Seada Subašića iz Tešnja. Nakon završene osnovne škole u Tešnju završio je Gazi Husrev-begovu medresu, a zatim Fakultet islamskih nauka u Sarajevu. Piše tekstove za Preporod.

S lijeva: mr. Samedin Kudićm Elvedin Subašić i mr. Fuad ef. Omerbašić

Tema koju je autor odabrao je veoma zanimljiva. Kako je autor kazao film je medij koji je daleko sugestivniji od pisane riječi i pored umjetničkih, zabavnih i drugih vrijednosti uvijek ima poruku i zato je interesantan za političke grupe koje preko njega plasiraju svoje ideje. Ovaj put je tema islam gdje se veoma često muslimani žele predstaviti, koristeći nedjela manje grupe od kojih se i sami muslimani ograđuju. Tako se u holiwoodskim filmovima uglavnom muslimani prikazuju kao teroristi, žene u burkama, bombaši samoubice koje uništavaju nevine živote i sl.

Autor je mlad i siguran sam da bi ovu opservaciju trebao proširiti i na šira područja današnjeg djelovanja u svijetu. Prema Walteru Ongu, govor je potreban za stvaranje mita, a pisanje za stvaranje historije. Film se koristi daleko ubjedljivijim metodama od literature pa nije neobična njegova uloga u stvaranju kolektivnog zaborava i pisanja historije onako kako to odgovara centrima moći. Tako je. naprimjer, kauboj postao simbol slobode i pravde.

Promovisan roman Pjegavi dječak Maide Ajan

U organizaciji JU Opća biblioteka održana je promocija romana Pjegavi dječak Maide Ajan. Tekstove iz romana čitale su bivše učenice autorice, koje sada pohađajuMedicinskuškolu u Žepču, Ema Brljuk i Sumeja Hadžić. Uvod u promociju napravio je Semir Rizvić interpretirajući pjesmu, kasidu, mati.Promociju je moderirala mr Almina Alagić.

S lijeva: mr. Almina Alagić, Maida Ajan, Ema Brljuk i Sumeja Hadžić

Maida Ajan je rođena u Zenici 1987. godine. Osnovnu i srednju školu završila u Maglaju, a Filozofski fakultet, Odsjek Engleski jezik završila je u Sarajevu.Zaposlena je u osnovnoj školi u Ozimici kod Novog Šehera.

Kao gosti, promociji su prisutvovali direktori osnovne škole u Novom Šeheru Zijad Meškić i direktor osnovne škole u Maglaju Osman Mujdža


Muhamed Brka imenovan za dekana Poljoprivrednog fakulteta u Sarajevu

Rođen je Tešnju 1969. godine od oca Osmana i majke Suade rođene Dizdarević. Osnovno i srednje obrazovanje je završio u Tešnju, a Poljoprivredni fakultet na Univerzitetu u Sarajevu1996., Oblast stočarstvo.

Svoje radno iskustvo je započeo u junu 1996. godine na Poljoprivrednom fakultetu Univerziteta u Sarajevu u zvanju asistenta na predmetu Specijalno stočarstvo.

Od oktobra 1997. gpdine do septembra 2001. godine boravi na Poljoprivredno-prehrambenom fakultetu, Christian- Albrechts-Univerzitet u Kielu, Njemačka gdje kao naučni saradnik radi na izradi doktorske disertacije koju je uspješno odbranio 2001. godine i time stekao zvanje Doktor poljorivrednih nauka, Oblast stočarstva.

U periodu od septembra 2001. godine do oktobra 2002. godine radi kao naučni saradnik na Institutu za stočarstvo veterinarskog fakulteta Ludwig-Maximilian Univerziteta u Minhenu, Njemačka, nakon čega se vraća na Poljoprivredno-prehrambenom fakultetu gdje prolazi kroz sve faze univerzitetskog napredovanja od višeg asistenta do vanrednog profesora. Uzvanje redovnog profesora imenovan je 2016 godine.

Dana 25.06.2018. godine je od strane Nastavno-naučnog vijeća Poljoprivredno-prehrambenog fakulteta Univerziteta u Sarajevu izabran za dekana.

U bogatom ukupnom naučnom radu napisao je 38 naučnih radova u časopisima koji prate relevantnu međunarodnu bazu podataka, 53 rada objavljena su u zbornicima koji slijede relevantnu bazu podataka i učešće u više istraživačkih projekata od kojih se posebno izdvaja sljedeće: ZOONE projekat, IPA Adriatic Cross-border Cooperation Programe 2007–2013, Strenghtening Services to Fishing and Farmal Enterprises – ZOONE – Zoo technical networking for a sustainable innovation in adriatic euroregion, Project ZOONE code 124 1.1 (2011–2013), koji je finansirala komisija EU. Od međunarodnih projekata je bitan i projekat “BushaLive: Living Diversity of the Balkans” iz 2013. godine, koji je finansirao UN-FAO Funding Strategy for the Global Plan of Action for Animal Genetic Resources.U naučnom djelovanju, posebno se ističe šest autorskih i koautorskih knjiga.

U svom naučno-istraživačkom radu realizirao je niz studijskih boravaka i stručnih usavršavanja u zemlji i inostranstvu, dok je rezultate svog naučno-istraživačkog i stručnog rada vrlo često predstavljao na većem broju naučno-stručnih skupova, simpozija i kongresa domaćeg i međunarodnog značaja.

Na Poljoprivredno-prehrambenom fakultetu Univerziteta u Sarajevu bio je mentor pri izradi jedne doktorske disertacije i član komisija za ocjenu i odbranu dvije doktorske disertacije.

Bio je član komisija za odbranu devet doktorskih disertacija Univerzitetu u Ankoni, Italija, dva kandidata na Sveučilištu u Zagrebu i jednog kandidata na Univerzitetu u Mariboru.

Tokom dosadašnjeg rada bio je mentor sedam kandidata za završne radove II ciklusa studija (master radovi). Bio je upravnik Instituta za zootehniku, a od septembra 2014. godine je godinu i po dana obavljao dužnost prodekana za međunarodnu saradnju Poljoprivredno-prehrambenog fakulteta u Sarajevu. Oženjen je i otac jedne djevočice.

Maturanti Ekonomske škole



(Fotografije ustupio Studio 111 Benjamin Deljkić)

Stare fotografije

Igrači podmlatka TOŠK-a nakon pobjede nad Natronom iz Maglaja 1963 ili 1964

S lijeva:Besim Hotić, Hajrudin Sofić Hare, Asim Halilović Horošće, Besim Ljevaković Đulber, Husein Kahrimanović Huska

Gore Feđa Aličehajić

(Fotografija Besima Ljevakovića Đulbera)


4.april 1976. godine sarajevski umjetnici pred nastup u Tešnju:

NN, Rudi Alvađ, Ratko Petković, Zvonko Zrinčić, Reihajn Demirdžić, Zekerijah Đezić, Nikola Škrba, Hamid Ragibović Besko, Hanka Paldum i Zehra Deović

Satable na Gornjoj čaršiji


O Husein Galijasevic

Rođen je rođen 17.4.1945. godine u Tešnju od oca Mahmuta i majke Zekije rođene Hodžić.

Osnovnu školu završio u Tešnju, a Mašinsku tehničku školi u Tuzli. Mašinski fakultet završio u Sarajevu.

Nakon završetka srednje škole kao stipendista radio dva mjeseca u Trudbeniku iz Doboja, da bi sa stipendijom iste firme nastavio obrazovanje u Sarajevu.

Po završetku studija radio u Trudbeniku oko 6 mjeseci, otišao u JNA i nakon povratka počeo raditi u Pobjedi Tešanj.

U Pobjedi radi na poslovima: samostalnog konstruktora pumpi za vodu, glavnog konstruktora pumpi i prečistača, šefa službe razvoja, glavnog inžinjera proizvodnje, tehničkog direktora i direktora Fabrike pumpi i hidraulike (OOUR-a), direktora razvoja Fabrika pumpi i hidraulike Pobjeda d.d., rukovodioca projektne grupe ISO 9000.

Obavljao je poslove stručnog saradnika u Minstarstvu industrije i energije i pomoćnika Ministra namjenske proizvodnje za tehniku Republike BiH

Početkom 1997. godine imenovan je na funkciju pomočnika Ministra odbrane Federacije BiH za namjensku proizvodnju. Prije penzionisanja 2007. godine bio je stručni savjetnik u Ministarstvu odbrane FBiH.

Bio je predsjednik Upravnog odbora Centra za kulturu i obrazovanje u Tešnju.

Napisao je dvije monografske knjige:Pobjeda 1954-2014-vizija, znanje, hrabrost i Lovačko društvo "Kiseljak" Tešanj 1921-2011. Desetu godinu piše Tešanjski dnevnik.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *