Tešanjski dnevnik 2-9.7.2018. godine

Do petka isto vrijeme kao predhodne sedmice, oblačno sa kišom, zatim dolazi malo više sunca da bi u subotu zahladnilo i padala sitna kiša. U nedjelju sunčano, ali svježije.

Aktuelno je svjetsko prvenstvo u fudbalu koje se održava u Rusiji. Osjeti se to i na ulicama ugostiteljskim objektima, kao i na manifestacijama koje se održavaju u okviru Ljeta uTešnju2018.

Promovisana knjiga Finansijski menadžment autora Mivreta Karahmeta

U maloj sali Cko promovisana je knjiga Finansijski menadžment autora Mivreta Karahmeta. Knjigu su promovirali mr. Ermina Salkičević Dizdarević trenutno izvršni direktor u firmi Madi d.o.o., a bila je izvršni direktor u Pobjedi, zamjenik minstra Ministrastva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, radila je i Raiffeisen Banci i dr. Ismet Kumalić predsjednik VTPK BiH, a obnašao je niz značajnih funkcija kao što su direktor ABS banke, premijer kantona, jedan od direktora i predstavnik u inostranstvu UNIS-a. Promociju je moderirala profesorica Mirela Buljubašić

S lijeva: Mivret Karahmet, Ermina Salkičević Dizdarević i dr. Ismet Kumalić i Mirela Buljubašić

Mivret Karahmet dolazi iz Miljanovaca, je rođen 1982. godine. Završio je Medicinsku školu u Tešnju, a Međunarodni islamski fakultet završio u Kuala Lumpuru, Malezija. Radio je kao poslovođa poslovne jedinice Nestor Petrol, bio direktor Metropolit d.o.o. Sarajevo i direktor Napredak d.o.o. Tešanj.

Promotori su naglasili da je knjiga pisana tako da će biti korisna finansijskim stručnjacima u firmama, ali i svakom pojedincu koji upravlja novčanim tokovima u domaćinstvu.

Potpisani ugovori o samozapošljavanju boračke populacije

Ministarstvo za boračka pitanja Ze-do kantona od 2015. provodi program samozapošljavanja boračke populacije. Tako je i ove godine obezbijeđeno iz Budžeta 1,2 miliona KM za ove namjene.

S lijeva:Mario Pranjić (predstavnik općine Usora), Fahrudin Čolaković i mr. Suad Huskić

Na osnovu raspisanog konkursa sa tešanjske općine uslove za dobivanje sredstava samozapošljavanja je ispunilo 55 kandidata. Njih 9 je ugovore potpisalo prije dvadesetak dana, a ove sedmice njih 46. Ukupan iznos dodijeljenih sredstava je je 364 000 KM. Pored kandidata iz Tešnja ugovore su potpisali i kandidati iz općina Usora (5), Doboj Jug (3). Prošle godine sa područja Općine ugovore su potpisala 54 kandidata u iznosu od 324 000 KM. Sredstva se isplaćuju sukcesivno prema realizaciji programa samozapošljavanja. Najviše programa se odnosi na poljoprivrednu djelatnost (13).

Ugovore su potpisali ministar Ministarstva za boračka pitanja Ze-do kantona Fahrudin Čolaković, načelnik Općine Tešanj mr. Suad Huskić i predstavnici općina Doboj Jug i Usora.

Sportski savez nastavlja sa realizacijom projekta Sportom do zdravlja -SPORT ZA SVE

Tokom juna Sportski savez općine Tešanj u saradnji sa Plesnim klubom Win-Pobjeda Tešanj, a u okviru projekta Sportom do zdravlja-SPORT ZA SVE, organizirao je plesne treninge za sve uzraste.

Projektom je predviđeno učešće 50 korisnika treninga, međutim na besplatne treninge pristupilo je 110 korisnika u kategorijama školska djeca, omladina, osobe sa poteškoćama u razvoju, djevojčice i osobe sa invaliditetom.

Treninge plesa vodio je Ernad Bedak, trener Plesnog klubaWin-Pobjeda. Realizacijom ovog dijela projekta izvršena je nabavka sportske opreme za ples (baletanke, kostimi, pokretna ogledala) čime je potpomognut Plesni klubWin-Pobjeda Tešanj.

Korisnici Dnevnog centra za djecu i odrasle osobe sa posebnim potrebama Tešanj, njih dvadesetero, su sretni i zadovoljni što im je omogućeno da treniraju i da se druže kroz sportske aktivnosti koje su prilagođene njihovim motoričkim sposobnostima.

Pored plesa u narednom periodu projektom Sportom do zdravlja – SPORT ZA SVE predviđena je desetodnevna  obuka školske djece u plivanju, a na kraju projekta će biti upriličen jedinstveni sportski događaj na kojem će se široj javnosti prezentovati naučena znanja i vještine svih korisnika projekta.

Projekat se realizira u okviru Regionalnog programa lokalne demokratije na ZapadnomBalkanu – ReLOaD koji finansira Evropska unija (EU), a implementira razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP).

NHU Oslonac predao 54. stambeni objekat Esadu Kamenici

Ključeve 54. objekta koje je izgradio NHU Oslonac predati su Esadu Kamenici iz Oraš Planja. Esad je RVI 30%, nezaposlen je, ima suprugu i dvoje djece školskog uzrasta. Do sada je bio podstanar. Porodica je obezbijedila plac, a Oslonac uz pomoć Ministarstva za boračka pitanja (10 000 KM, Općine (6 000 KM), donataora i članarine obezbjedio potrebna sredstva u iznosu 23 500 KM.

Izvođač radova je firma Elez d.o.o. Ključeve je predao, u ime največeg donatora, ministar Fahrudin Čolaković. Predaji objekta je prosustvovao i mr. Suad Huskić.

Esad Kamenica i ministra Fahrudin Čolaković

Otvorena prodavnica mješovite robe na Gornjoj čaršiji

Na mjestu ranije prodavnice mješovite robe Farex, u renoviranom prostoru, otvorena je nova prodavnica, takođe mješovite robe Kopić pro fab. Vlasnik je Amir Kopić, rodom iz Teslića, a danas živi u Potočanima. Živio je i radio u Abu Dabiju. U Potočanima gradi halu za svoju firmu Metali-Čelici, a ovo mu je prva prodavnica mješovite robe. U prodavnici radi Suada Šaranović koja je ranije radila u Farex– ovoj prodavnici.

 

Održan Tešanj sevdah FEST 2018

U okviru manifestacije Ljeto u Tešnju 2018 održan je i ovogodišnji Tešanj sevdah FEST u organizaciji Udruženja muzičara Alkatmeri iz Tešnja. Program se sastojao od takmičarskog dijela u kome su učestvovali pjevači amateri i revijalnog dijela sa gostima. Voditelj programa je bio Enver Šadinlija. Izvođače je pratio Narodni orkesta Alkatmeri pod rukovodstvom Damira Galijaševića.

Na takmičenju su učestvovali pjevači amateri:Irma Katić,Jelah,Ena Blitović Maglaj,Mersed Merso Svire,Visoko,Aladin Pehić Maglaj,Adna Smailbegović Tešanj,Rasim Zukan Visoko,Adin Kovačević Srebrenik,Avdo Škokan Tešanj,Sara Brković Tešanj,Alen Kotorić Tešanj, Selmin Nusinović Kotor Varoš,Amina Bajramović Zenica i Harun Ćostović Tešanj

Pobjednica je Amina Bajramović iz Zenice, a drugo mjesto je osvojila Irma Katić

Učesnici na takmičenju.

Žiri s lijeva:Senad Durkalić, prof. Džanana Ruštić i Enver Šadinlija

Stare fotografije

Društvo uz teleću glavučicu.

S lijeva: Džemal Zejnilović, Muharem Kotorić, Ćerim Silajdžić, Senad Šeremet, Milovan Pezerović i Braco Busančić

S lijeva: Ismet Pašalić, Avdo Bahtić i Senad Durkalić-Lovački dom u Tešnju 1981. godine

Sa table na Gornjoj čaršiji

O Husein Galijasevic

Rođen je rođen 17.4.1945. godine u Tešnju od oca Mahmuta i majke Zekije rođene Hodžić.

Osnovnu školu završio u Tešnju, a Mašinsku tehničku školi u Tuzli. Mašinski fakultet završio u Sarajevu.

Nakon završetka srednje škole kao stipendista radio dva mjeseca u Trudbeniku iz Doboja, da bi sa stipendijom iste firme nastavio obrazovanje u Sarajevu.

Po završetku studija radio u Trudbeniku oko 6 mjeseci, otišao u JNA i nakon povratka počeo raditi u Pobjedi Tešanj.

U Pobjedi radi na poslovima: samostalnog konstruktora pumpi za vodu, glavnog konstruktora pumpi i prečistača, šefa službe razvoja, glavnog inžinjera proizvodnje, tehničkog direktora i direktora Fabrike pumpi i hidraulike (OOUR-a), direktora razvoja Fabrika pumpi i hidraulike Pobjeda d.d., rukovodioca projektne grupe ISO 9000.

Obavljao je poslove stručnog saradnika u Minstarstvu industrije i energije i pomoćnika Ministra namjenske proizvodnje za tehniku Republike BiH

Početkom 1997. godine imenovan je na funkciju pomočnika Ministra odbrane Federacije BiH za namjensku proizvodnju. Prije penzionisanja 2007. godine bio je stručni savjetnik u Ministarstvu odbrane FBiH.

Bio je predsjednik Upravnog odbora Centra za kulturu i obrazovanje u Tešnju.

Napisao je dvije monografske knjige:Pobjeda 1954-2014-vizija, znanje, hrabrost i Lovačko društvo "Kiseljak" Tešanj 1921-2011. Desetu godinu piše Tešanjski dnevnik.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *