Tešanjski dnevnik 1-8.10.2018. godine

Lijepo sunčano vrijeme Miholjskog ljeta je trajalo tokom cijele sedmice. U subotu toplija noć, a u nedjelju jako toplo. Izborna kampanja je završena, a u nedjelju su se glasanjem i Tešnjaci opredjelili za koga će glasati. Sa zadovoljstvom sam posjetio sam dvije firme, jednu da predstavim, a drugu zbog značajnih investicija.

Izbori 2018

Stanovnici grada su glasali na dva glasačka mjesta: OŠ Rešad Kadić i OŠ Huso Hodžić, gdje sam i ja glasao. Na nivou Općine je otvoreno 56 glasačkih mjesta. Do 11.00 h, odaziv je bio oko 11%. U vrijeme mog dolaska, ujutro oko 10 h, bilo je dosta glasača. Zbog jako toplog dana, došao sam oznojen na mjesto glasanja pa sam se uplašio da će biti čekanja. Međutim glasanje se odvijalo brzo. Glasalo se u četiri prostorije sa više glasačkih mjesta pa je glasanje teklo bez gužvi. Na mom glasačkom mjestu 039A036 Tešanj 6 prvi je glasao Ernad Brkić.

Glasačko mjesto Tešanj 6

Predizborna kampanja je pokazala kako ima dosta stranaka koje su nastale odvajanjem od SDA i koje nemaju jasno ideološko opredjeljenje. Uglavnom se kritikuju oni sa kojima su bili do juče i obećava da će oni sada biti bolji. Dvije osnovne stranke koje su ideološki profilisane SDA i SDP će vjerovatno opet voditi glavnu riječ kada su u pitanju rezultati izbora. Pitanje je samo koliko će nove stranke oduzeti glasova SDA-u i na kojim nivoima vlasti. Stvarat će se uslovi za različite koalicije na različitim nivoima vlasti. Posebne teškoće će se pojaviti kod formiranja domova naroda. Vidjet ćemo kakve će se sve križaljke praviti poslije izbora, ali je činjenica da će broj igrača u njima biti veći i od onog onako velikog sa prošlih izbora. Iako se ovaj put nije radilo o lokalnim izborima, govorilo se više o lokalnim temama nego onim državnim. Svi spominju odlazak porodica, posebno mladih u inostranstvo, ekonomiju, državu, prosvjetu, sve one slabe strane u društvu. Malo se govorilo o korupciji, kompetentnosti onih koji će preuzeti vlast i donositi važne odluke. BiH sve više dotiče dno i sve više se udaljava od Europe i NATO-a. Sve je manje države BiH. Vidjeli smo to i u kampanji. Svi oni koji preuzmu vlast morat će se okrenuti pravim problemima, jer ako to ne urade neće dočekati naredne izbore.

Posjeta firmi B&M Comerc

Najveći broj poslijeratnih tešanjskih firmi nastao je iz znanja predratnih firmi, a uz viziju i hrabrost osnivača, odnosno vlasnika. Tako su iz propale firme Sloga nastale firme Koteks d.o.o. Alpina Bromy d.o.o.,
Zemi do.o i B&M Comerc. Ove sedmice u nedostatku događaja koje bi zabilježio u Dnevnik, posjetio sam B&M Comerc d.o.o.

Osnivač firme i vlasnik je Fikret Omahić, inžinjer odjevne tehnologije koji je i direktor firme.

Fikret Omahić je rođen 1965. godine u Tešnju gdje je završio osnovnu školu i gimnaziju Musa Ćazim Ćatić kao učenik posljednje generacije 1983/84 (Rad gimnazije je obnovljen nakon rata). Otac Ahmet je radio u Tvornici kožne konfekcije Sloga, imao je jednu mašinu kod kuće pa se Fikret veoma rano susreo sa postupkom šivenja kože. Vjerovatno je i to uticalo da upisuje i završava Višu tekstilnu školu Sveučilište Zagreb, smjer odjevna tehnologija u Varaždinu. Po završetku studija prvo zaposlenje ima u Slogi gdje radi kao tehnolog, šef Tehničke pripreme i šef Proizvodnje. Od 1990. godine radi u Tvornici čarapa kao tehnolog, šef proizvodnje, referent uvoza izvoza i komercijalista. Tokom rata pripadnik je Armije BiH. Nakon okončanja rata vraća se u Tvornicu čarapa i radi na poslovima kao i prije rata.

Tvornicu čarapa napušta 2000. godine sa namjerom da pokrene vlastiti biznis. Međutim za njegovu odluku da napusti Slogu saznala je firma Trentex iz Doboj Juga koja je radila odjeću za zaštitu na radu (HTZ) u Tešanjci, pa ga pod povoljnim uslovima angažuje na poslovima tehničkog direktora. Nakon 2,5 godine rada u Trentexu donosi odluku da osnuje vlastiti biznis, ali je ponovo od novog direktora Sloge dobio ponudu da obavlja poslove tehničkog direktora. Sloga je tada imala 340 radnika od čega je 240 imalo posao, a ostali su bili na “čekanju” (u radnom su odnosu, ne rade, stvaraju trošak, a ne doprinose firmi), 40 radnika je bilo na bolovanju. Radnici organiziraju štrajk, smjenjuju direktora, a Fikret Omahić je imenovan za VD Tehičkog direktora.

Proizvodni pogon B&M Comerca

Teška situacija u Slogi ga prinuđava da konačno pokrene privatni biznis, ali je problem u tome što je bio član menadžmenta u Slogi i po tom osnovu nije mogao se baviti istom djelatnošću. Međutim vrlo brzo je dobio rješenje o otkazu kao tehnološki višak pa kako su time prepreke otkolonjen, 17.2.2006. godine osniva firmu B&M Comerc d.o.o. sa dva radnika. Radi kožne rukavice i vrlo brzo ima 5 mašina sa 5 radnika. Nakon privatizacije Tvornice čarapa iznajmljuje prostor, proširuje program na HTZ opremu i ima 12 radnika.

U isto vrijeme pojavljuje se njemačka firma Meindl Gmbh iz Njemačke koja radi kožnu odjeću (jakne, hlače, kombinezone) za poznatog proizvođača motora i automobila BMW. Meindl nije imao dovoljno kapaciteta da ispuni zahtjeve BMW-a pa je tražio firmu koja bi to mogla učiniti u proizvodnji jakni. Pronašli su partnera u firmi B&M Comerc. Investira se 40
000 €, kupuje dvije moderne mašine i ako je bilo neizvjesno da li će jakne biti homologirane.

Od tada zajedno sa saradnicima pravi uspješnu firmu. Danas zapošljava 70 radnika sa najmanjom platom od 500 KM. U industrijskog zoni Bukva (uz izbjegličko naselja Vila), izgrađen je novi objekat od 1100 m2 proizvodno-skladišnog i kancelarijskog prostora. U prvo vrijeme firma je bila korisnik povoljne kupovine zemljišta uz uslov zapošljavanja, ali da bi mogla planirati razvoj i koristiit kredite otkupila je zemljište po tržišnim cijenama.

Ponavlja se već ispričana priča u Tešnju i u ovom slučaju. Vlasnik imao viziju, hrabrost i znanje da stvori ovako uspješnu firmu.

Nova investiticija u Saračević d.o.o.

Najmanje 10 godina pratim razvoj firme Saračević d.o.o. Od klasične trgovačke firme sa proizvodima crne metalurgije, ova firma sve više izrasta u proizvođača polufabrikata i gotovih dijelova, sa sve većim stepenom obrade. Ciljevi postavljeni odmah nakon privredne krize iz 2008. godine se realizuju i brže nego što je bilo za očekivati. Pri tom je značajan i partnerski odnos sa firmom SSAB iz Švedske.

Nedavno su se ukazali temelji nove hale, na novoj lokaciji u industrijskoj zoni Bukva (preko puta izbjegličkog naselja Vila i firme B&M Comerc). Posjetio sam vlasnika Osmu Saračevića da saznam nešto više o investiciji.

Na novoj lokaciji se gradi hala od oko 3000 m2 proizvodnog i skladišnog prostora. Planirano je da se ovdje uspostavi proizvodnja metalnih dijelova sa sve većim nivoom obrade. Do kraja mjeseca se očekuje dolazak i postavljanje u starim prostorima jedne moderne mašine za lasersku obradu metala u okviru dimenzija 12×2,5 metara, debljine do 20 mm. Na ovoj mašini se koristi Fiber laserska tehnologija koja predstavlja jednu od najnovijih tehnologija rezanja koje daju znatno bolje rezultate od CO2 lasera, jer koristi optička vlakna za vođenje laserskog snopa umjesto komplikovanih ogledala.

Ukupna investicija iznosi oko 3 miliona KM.

Potpisan sporazum o budućoj međusobnoj saradnji organizacija OCD i JLS

U prostorijama multimedijalne sale JU Opća biblioteka Tešanj, potpisan je sporazum o budućoj međusobnoj podršci i zajedničkom djelovanju OCD (organizacija civilnog društva) i JLS (jedinica lokalne samouprave), u radu sa marginaliziranim skupinama društva, na polju sportskih aktivnosti i ciljeva definisanih projektom Sportom do zdravlja – SPORT ZA SVE.

Kroz završeni projekat je prošlo 485 djece, od kojih je 20 sa posebnim potrebama, 180 ih je prošlo školu plivanja od kojih je uspješnih 95%.

Potpisivanju ovog sporazuma je, osim Sportskog saveza i Općine Tešanj, pristupilo još 10 sportskih udruženja i asocijacija sa sportskim predznakom, pet udruženja koji su bili direktni  učesnici projekta, te još pet udruženja koja su u toku samog projekta uočila njegov značaj te iskazala podršku i volju da i nakon završetka projektnih aktivnosti nastave sa realizacijom projektnih ciljeva, u okviru svojih oblasti djelovanja.

Sporazum su potpisali:Udruženje pedagoga fizičke kulture, USR Blinker Kalošević, STK Nec Tešanj, Plesni klub WIN Tešanj (ovih pet društava je učestvovalo u realizaciji programa Sportom do zdravlja-sport za sve), Sportsko edukacioni centar Basket plus, Biciklistički klub Tešanj, RK Bosna TS Tešanj, Odbojkaški klub Tešanj i KK Gradina

S lijeva: Mirsad Srkalović (Biciklistički klub i sekretar Sportskog saveza), Besim Sejdić Blinker i predsjednik Sportskog saveza), Jasmin Turković (KK Gradina), Izet Mandžukić (Odbojkaški klub), Refik Čusto (RK Bosna TS) i Naid Kadušić (Sportsko edukacioni centar)

Bila je ovo posljednja aktivnost projekta Sportom do zdravlja – SPORT ZA SVE, kojom je projekat i zvanično završen, a potpisnici sporazuma su se obavezali da će i u narednom periodu održavati trajno partnerstvo između OCD koje se bave poboljšanjem položaja marginaliziranih grupa, tj. osoba sa poteškoćama u razvoju, školske djece, osoba sa invaliditetom i žena, na polju sportskih aktivnosti i ekologije,  sa lokalnom vlašću i institucijama, sa posebnim osvrtom na jačanje tehničkih i institucionalnih resursa OCD,  a sve u svrhu poboljšanja životnih uslova stanovništva, te pozicioniranje Tešnja kao općine s vizijom evropskog kvaliteta življenja.

Foto zabilješka

Ovako izgleda mjesto gdje je bio most u Jelahu

Dok traje gradnja mosta saobraćaj se odvija zaobilaznicom preko Rastoka i mosta preko Usore izgrađenog od čelične konstrukcije

Stare fotogarfije

Turniri u malom fudbalu su bili veoma popularni sredinom sedamdesetih godina prošlog vijeka. Pobjeda je imala svoja takmičenja, a više ekipa se takmičilo na turnitrima u gradu. Evo jedne od tih ekipa.

Stoje s lijeva: Salko Hadžiselimović, Salih Livnjak Meša, Husein Galijašević i Mirko Kršić menadžer ekipe. Čuče: Anto Gašić, Momir Toprek i Meho Omahić

Rukometaši s lijeva: Fehim Adžamija Adeš, Edhem Ajanović i Nermin Hundur

Fotografija je iz sredine sedamdesetih godina

Sa table na Gornjoj čaršiji

O Husein Galijasevic

Rođen je rođen 17.4.1945. godine u Tešnju od oca Mahmuta i majke Zekije rođene Hodžić.

Osnovnu školu završio u Tešnju, a Mašinsku tehničku školi u Tuzli. Mašinski fakultet završio u Sarajevu.

Nakon završetka srednje škole kao stipendista radio dva mjeseca u Trudbeniku iz Doboja, da bi sa stipendijom iste firme nastavio obrazovanje u Sarajevu.

Po završetku studija radio u Trudbeniku oko 6 mjeseci, otišao u JNA i nakon povratka počeo raditi u Pobjedi Tešanj.

U Pobjedi radi na poslovima: samostalnog konstruktora pumpi za vodu, glavnog konstruktora pumpi i prečistača, šefa službe razvoja, glavnog inžinjera proizvodnje, tehničkog direktora i direktora Fabrike pumpi i hidraulike (OOUR-a), direktora razvoja Fabrika pumpi i hidraulike Pobjeda d.d., rukovodioca projektne grupe ISO 9000.

Obavljao je poslove stručnog saradnika u Minstarstvu industrije i energije i pomoćnika Ministra namjenske proizvodnje za tehniku Republike BiH

Početkom 1997. godine imenovan je na funkciju pomočnika Ministra odbrane Federacije BiH za namjensku proizvodnju. Prije penzionisanja 2007. godine bio je stručni savjetnik u Ministarstvu odbrane FBiH.

Bio je predsjednik Upravnog odbora Centra za kulturu i obrazovanje u Tešnju.

Napisao je dvije monografske knjige:Pobjeda 1954-2014-vizija, znanje, hrabrost i Lovačko društvo "Kiseljak" Tešanj 1921-2011. Desetu godinu piše Tešanjski dnevnik.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *