Tešanjski dnevnik 29.10-5.11.2018. godine

Temperature i dalje visoke, veći dio sedmice toplo i sunčano. U četvrtak je pala topla ljetna kiša. Drugi dio sedmice nešto hladniji i sa više oblačnosti, ali još uvijek toplo za ovo doba godine.

I u nedjelju je u posjeti našem gradu bila ekskurzija žena. Centar grada je radilište jer se krpa kocka u Titovoj ulici (mijenja se i jedna priključna kanalizaciona cijev) i obavljaju radovi na Kahvi.

Održan seminar na temu:Naučene lekcije u vanjskotrgovinskom poslovanju sa Njemačkom i EU

U organizaciji TRA i njemačke fondacije Konrand Adenauer Stifung predstavništvo u Sarajevu održan je seminar na temu Naučene lekcije u vanjskotrgovinskom poslovanju uNjemačkoj i EU. Predavač je bio Zoran Pavlović Harex, ekonosmki stručnjak Banja Luke.

Uvodnu riječ je dao prof. dr. Ismar Alagić, a prisutnima se obratio i predstavnik fondacije Konrad Adenauer, čiji glavni ciiljevi u BiH su demokratizacija, pomirenje i jačanje ekonomije.

S lijeva:Zoran Pavlović, prof.dr. Ismar Alagić i predstavnik fondacije Konrad Adenauer

Gimnazija Musa Ćazim Ćatić realizuje projeka pod pokroviteljstvom RYCO-a

Na konferenciji za štampu u gimnaziji Musa Ćazim Ćatić predstavljen je projekat Donˈt limit your chellenges, chellenge your limits koji ova školska ustanova realizuje sa gimnazijom Svetozar Marković iz Niša. Projekat Donˈt limit your challenges, challenge your limits bio je u konkurenciji 6 zemalja.Na prvi otvoreni poziv projektnih prijedloga, RYCO-a (Regionalni ured za saradnju sa mladim) među više od 400 projektnih prijedloga na području Zapadnog Balkana, kojim je bilo obuhvaćeno 1300 organizacija i srednjih škola javila se i naša Gimnazija. Od 56 projektnih prijedloga iz Bosne i Hercegovine, samo 6 prijedloga je dobilo grant, od toga samo dvije škole od kojih je jedna naša Gimnazija. Projekat finasiraju vlade Srbije, BiH, Makedonije, Crne Gore, Kosova uz podršku USAID-a.

O projektu i njegovim ciljevima govorili su direktorica naše Aaida Salkić, koordinator projekta Gimnazije Musa Ćazim Ćatić Tešanj, profesor engleskog jezika, Adela Ibraković, koordinator i predstavnik Gimnazije Svetozar Marković Niš, Milan Maslaković. Ispred RYCO-a projekat je koordinirala Berina Bukva. Cilj projekta je da kroz neposredne kontakte, druženje, sportska takmičenja i dr. djeca iz navedenih država sebolje upoznaju i prevaziđu predrasude i prisutne antagonizme naroda, nastale nakon raspada Jugoslavije. U posjetu Tešnju stiglo je 10 učenika i 5 profesora iz Niša. Učenici su smješteni kod učenika, domaćina. Sportske aktivnosti mješovitih sastava su se održavale u SRC-u, a bilo je i drugih takmičenja. Gosti su obišli kulturne spomenike i druge institucije, bili kod Načelnika. Po dvoje učenika su na konferenciji za novinare iznijeli svoje utiske o susretu. I ako posjeta nije završena utisci svih učenika su veoma pozitivni.

Zajednički snimak učesnika u projektu sa direktoricom Salkić

Nakon konferencije za štampu učenici Gimanzije Musa Ćazim Ćatić izveli su program za goste u kome su recitovali pjesme Muse Ćazima Ćatića, pjevali sevdalinke, a članovi folklorne sekcije odigrali su nekoliko igara.Posjeta će trajati do kraja sedmice, a planiranaje posjeta Sarajevu i Mostaru.

Nisam mogao da ne zabilježim članice novinarske sekcije gomnazije Musa Ćazim Ćatić koje su pratile sva događanja i o njima pisale u Biltenu. Možda se među njima krije neki budući tešasnjski novinar.

S lijeva: Fatima Lugonjić, Nela Dusinović, i Nina Brkić

Knjiga Nisim Albahari, tragični revolucionar Amira Brke promovisana i na Univerzitetu u Zenici

Knjiga Amira Brke Nisim Albahari, tragični revolucionar promovisana je 29. oktobra u organizaciji Univerziteta u Zenici. O knjizi su govorili profesori ovog univerziteta dr. Dževad Drino (koji je i vodio program), dr. Benjamina Londrc, dr. Esad Delibašić, i dr. Mirza Džananović.

Već i činjenica da je organizator bio Univerzitet, a ne npr. Filozofski fakultet, govori o odnosu ove visokoobrazovne institiucije prema toj knjizi i predstavlja čin njenog vrednovanja. A najviše ocjene o vrijednosti knjige izrekli su i promotori, koji su o njoj govorili sa različitih aspekata, što, kako je više puta naglašeno, i knjiga zahtijeva zbog svoje multidisciplinarnosti. Vrhunac je predstavljala tvrdnja dr. Benjamine Londrc da je ovo djelo najznačajnija od svih knjiga objavljenih u posljednjih deset godina u Bosni i Hercegovini iz oblasti društvenih nauka.

Sa promocije: dr. Benjamina Londrc, dr. Mirza Džananović, dr. Esad Delibašić i Amir Brka

Nova investicija u Medeni d.o.o.

Firma Medena d.o.o. je zasigurna jedna od najboljih firmi u metalskom sektoru na našoj općini. Od 2011. godine imala je tri investiciona ciklusa, a sada upravo završava četvrti. Ukupna ulaganja u ovogodišnjem ciklusu iznose 2 200 000 KM. Izgrađena je nova proizodna hala sa pratećim sadržajima od 1900 m2 i kupljene nove CNC mašine od kojih jedna košta 600 000 KM. Na tri mašine primjenjuje se CAD-CAM (sa računara se direktno upravlja radom mašine). Na svojim kapacitetima Medena d.o.o.može da radi veoma precizne predmete sa visokim nivom obrade u dimenzijama 400x2000x1200 mm. U novoj hali su smještene mašine za obradu, a predstoji preseljenje procesa zavarivanja. Tako će u starim halama ostati samo skladišta, sječenja i montaže.

U novoj hali urađen je prostor za serviranje hrane, ženska i muška garderoba i mokri čvor na kome bi pozavidili i mnogi hoteli sa više zvjezdica. Hala je izolovana sa visokim stepenom izolacije (grafitni stiropor 10 cm), roll vrata sa maksimalnom izolacijom, zatim prostor za pripremu proizvodnje

Medena d.o.o zapošljava 84 radnika. Cjelokupna proizvodnja se izvozi u Njemačku, Švajcarsku i Holandiju.


Odjel nove hale za mašinsku obradu

Direktor Fikret Ireiz

Medena d.o.o. posebnu pažnju polaže edukaciji. Ove godine su na edukaciju osoblja uložili 10 000 KM. Pored toga jedan autobus radnika, njih 40-50, obišao je sajmove u Hanoveru Njemačka i EMO u Milanu Italija. Svi radnici koji dolaze na rad na CNC mašinama imaju posebnu obuku za rad na ovim mašinama u organizaciji firme..

Halu sam obišao sa osnivačem direktorom Fikretom Ireizom i njegovim prvim saradnicima kćerkom Selmom Bradarić i sinom Admirom Adom maladim ali već iskusnim menadžerima iz oblasti ekonomije i prodaje, odnosno tehničkih funkcija u firmi.

Delegacija općine Sanski Most posjetila Općinu Tešanj

Načelnik općine Sanski Most Faris Hasanbegović sa saradnicima posjetio je naš grad i sastao se sa Općinskim načelnikom Suadom Huskićem. Sastanku su prisustvovali i Predsjedavajući Općinskog vijeća Senad Subašić i pomoćnici Općinskog načelnika Azra Muslija i Hamzalija Hojkurić. Cilj posjete je upoznavanje sa prednostima koje Tešanj ima, kao i razmjena iskustava kada su u pitanju određeni projekti.Općine Tešanj i Sanski Most su bile najuspješnije u projektu MEG (Projekat općinskog okolišnog i ekonomskog upravljanbja) u odnosu na sve druge općine koje su sudjelovale. U obračanju novinarima načelnik mr. Suad Huskić je kazao da su pronašlioblasti rada gdje mogu naučiti jedni od drugih, da su spremni ponudilijedni drugima sva iskustva ksako bi ih podijelili upotpunosti.

Nakon sastanka u Općini Tešanj, delegacija je posjetila Komunalno preduzeće RAD Tešanj.

Komemorativni marš na Trebačko brdo

U znak sjećanja na ubijene tri učenice od neprijateljske granate 3.11. 1993 godine, PSD Zmajevac i UAF Josip Broz Tito su organizirali posjetu spomen obilježju i Komemorativni marš na Trebačko brdo (već deseti put).

Baš na taj dan kada je organiziran Marš prije 25 godina neprijateljska granata je pala u ulici Avdi-paše Hećimovića i usmrtila tri učenice koje su išle u školu koja je bila smještena u Krndiji. Tada su poginule:Sanita (Sakiba) Ćostović (1977), Elvedina (Rasima) Škapur (1975) i Amra (Sakiba) Terzić (1976). Na mjestu pogibije nalazi se spomen obilježje. Besim ef. Bedak se obratio učesnicima marša prisjećajući se tog tragičnog događaja. Nakon učenja fatihe učesnici marša su krenuli put Trebačkog brda gdje su u Lovačkom domu imali ručak po principu “hrana iz ranca”.

Foto zabilješka iz Medena d.o.o.

Razvrstan otpad

 Stare fotografije

Radnici predratne tvornice Sloga sa porodicama i prijateljima na zajedničkom izletu na Kiseljaku.

U zadnjem redu s lijeva: Enver Korajlić, Esad Mašnić Eso, Rifat Hadžismajlović, NN, Aiša Ahmetagiž, Osman Gazić, Ahmet Galijašević Softa i Suljo Silajdžić

Čuče na kraju i desno:Hakija Abduzaimović i Dževad Ferizbegvić

Rifat Hadžismajlović jedan od osnivača predratne tvornice kožne galanterije Sloga i njen dugogodišnji rukovodilac

Sa table na Gornjoj čaršiji

O Husein Galijasevic

Rođen je rođen 17.4.1945. godine u Tešnju od oca Mahmuta i majke Zekije rođene Hodžić.

Osnovnu školu završio u Tešnju, a Mašinsku tehničku školi u Tuzli. Mašinski fakultet završio u Sarajevu.

Nakon završetka srednje škole kao stipendista radio dva mjeseca u Trudbeniku iz Doboja, da bi sa stipendijom iste firme nastavio obrazovanje u Sarajevu.

Po završetku studija radio u Trudbeniku oko 6 mjeseci, otišao u JNA i nakon povratka počeo raditi u Pobjedi Tešanj.

U Pobjedi radi na poslovima: samostalnog konstruktora pumpi za vodu, glavnog konstruktora pumpi i prečistača, šefa službe razvoja, glavnog inžinjera proizvodnje, tehničkog direktora i direktora Fabrike pumpi i hidraulike (OOUR-a), direktora razvoja Fabrika pumpi i hidraulike Pobjeda d.d., rukovodioca projektne grupe ISO 9000.

Obavljao je poslove stručnog saradnika u Minstarstvu industrije i energije i pomoćnika Ministra namjenske proizvodnje za tehniku Republike BiH

Početkom 1997. godine imenovan je na funkciju pomočnika Ministra odbrane Federacije BiH za namjensku proizvodnju. Prije penzionisanja 2007. godine bio je stručni savjetnik u Ministarstvu odbrane FBiH.

Bio je predsjednik Upravnog odbora Centra za kulturu i obrazovanje u Tešnju.

Napisao je dvije monografske knjige:Pobjeda 1954-2014-vizija, znanje, hrabrost i Lovačko društvo "Kiseljak" Tešanj 1921-2011. Desetu godinu piše Tešanjski dnevnik.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *