Tešanjski dnevnik 5-12.11.2018.

Vrijeme sunčano, bez kiše, sa jutarnjim maglama i temperaturama do 3ºC. Tokom dana pa i u predvečerje toplo sa temperaturama oko 20ºC. Ekskurzije i dalje dolaze u Tešanj. Ove sedmice ih je bilo 6. Najčešće su to žene (Banovići, Živinice, Kalesija i dr.)

Održan seminar na temu: STEM obrazovanje- od školarca do studenta u skladu sa potrebama privrede

U okviru realizacije projekta Tešanj na putu ka EU, TRA i Agencija Konrand Adenauer Stifung, organizuju seminare sa različitim temama. Ovosedmična tema je STEM obrazovanje- od školarca do studenta u skladu sa potrebama privrede. Uvodničari su bili prof dr. Ismar Alagić direktor TRA i Elvis Kondžić iz Agencije Konrad Adenauer. Predavač je bio prof. dr. Fuad Gaši, profesor na Poljoprivredno-prehrambenom fakultetu u Sarajevu.

STEM sistem obrazovanja zasniva se na ideji četiri specifične discipline:nauka, tehnologija, inžinjerstvo i matematika u interdisciplinarnom i primijenjenom pristupu. Počinje u predšlolskom obrazovanje djece starosti od tri godine.Umjesto da se navedene četiri discipline uče zasebno i da budu odvojeni predmeti, STEM ih integrira u jedinstvensistem učenja koje se temelje na stvarnim interakcijama.

S lijeva: Prof. Dr. Fuad Gaši, Prof. Dr. Ismar Alagić i Elvis Kondžić

Zanimljivo je bilo pratiti jedno praktično predavanje uz dosta primjera sa Poljoprivredno-prehrambenog fakulteta. Ono što ohrabruje i što je za mene bilo pozitivno je da studenti učestvuju u praktičnim realizacijama obrazovanja i da im se otvara prostor za samostalan biznis ukoliko ih poljoprivredne firme ne angažiraju na poslovima gdje bi došla do izražaja njihova praktična kreativnost.

Visoka delegacija UN-a posjetila Tešanj

Zamjenik rezidentne koordinatorice UN-a i predstavnice UNDP-a, Sukhrob Khoshmukhamedov posjetio je Općinu Tešanj. Nakon prijema i razgovora kod Načelnika gost je obišao gradilište u Raduši gdje se izvode radovi na izgradnji vodovoda. Ovaj projekat vrijedan 760.000 KM se realizuje u okviru MEG projekta (Projekat općinskog okolišnog i ekonomskog upravljanja) u kome učestvuje 18 općina iz BiH.Projekat je pokrenula Vlada Švajcarske, a realizuje ga UNDP (Razvojni program UN-a u BiH).Nakon obilaska radilišta i pumpne stanice (i kratke neplanirane posjete proizvodnim linijama kompanije Zema gdje se proizvodi Tešanjski kiseljak) gost je u pretnji Načelnika, predsjedavajućeg OV-a i pomoćnika Hamzalije Hojkurića obišao prostorije MZ-e Raduša gdje su ga dočekali predstavnici MZ-e. Fadila Mujičić je upoznala gosta mjesnom zajednicom, njenim aktivnostima kao i značaju ovog projekta za mjesnu zajednicu. Gosti su pregledali pripremljne karte na kojima su ucrtani izvršeni radovi, radovi koji su u toku i radoci koji treba da se urade sa obilježenim graničnim oblastima mreže vodovoda koji će obezbjediti vodom 620 domaćinstava.

Gosp. Khoshmukhamedov je u svom obraćanju kazao je da je Općina Tešanj najuspješnija od svih općina po uspješnosti realizacije projekta. Nalazi se na prvom mjestu sa 97% izvršenosti 144 zahtjeva njihovih kriterija. Drugo i treće mjesto zauzimaju općine Sanski Most i Žepče sa 82%.

S lijeva: prevodilac, Sukhrob Khoshmukhamedov, mr.Suad Huskić, Hamzalija Hojkurić, Fadila Mujčić i Senad Subašić

Održan Sajam zapošljavanja

U organizaciji Općine preko TRA, po prvi put održan je Sajam zapošljavanja. Sajam je održan u sportskoj dvorani SRC-a. Svoje štandove imala su 22 poslodavca, Zavod za zapošljavanje i druge institucije, portali posao.ba, akta.ba,….

U okviru vansajamskih aktivnosti Centar za civilno društvo održao instrukciju za izradu CV-a, komunikativnosti, vještinama komunikacije i dr.. Svi zainteresovani učenici završnih razreda srednjih škola mogli su se besplatno fotografisati i dobiti fotografiju za CV.

Firma Koala d.o.o.je za učenike napravila prezentaciju Škola brizganja plastike.

Na otvaranju sajma govorio je Ismar Alagić koji je i otvorio sajam.


Učenici su iskazali veliku zainteresiranost za vansajamske aktivnosti.

Završeni radovi na izgradnji glavne infrastrukture u Poslovnoj zoni Glinište

Povodom završetka radova na izgradnji glavne infrastrukture u Poslovnoj zoniGliništeodržana je svečanost na raskrsnici novoizgrađenih puteva Gliništa i puta koji je povezuje saPoslovnom zonom Ciglane. Na taj način ove dvije poslovne zone postaju jedna cjelina. Svečanom otvaranju i presjecanju vrpce prisustvovale su zvanice među kojima su bili:Premijer Ze-do kantona Miralem Galijašević, ministri Vlade Ze-do kantona Zlatko Jelić (Ministarstvo privrede), Fahrudin Brkić (Ministrastvo za ptostorno uređenje, promet i komunikacije i zaštitu okoline), Himzo Smajić, Šemsudin Mehmedović, don Ilija Marinović, mr. Fuad ef. Omerbašić, predsjedavajući OV Senad Subašić, Načelnik mr. Suad Huskić sa saradnicima, podpredsjednica Udruženja privrednika Šemsa Mujaković, Načelnik općine Fojnica Sabahudin Klisura, privrednici i drugi.

Usvajanjem Regulacionog plana 2009. godine počele su aktivnosti na formiranju Poslovne zone Glinište, a prvi radovi započeti su 2012.godine sredstvima zajma. Do sada je uloženo 2,6 miliona KM od čega je Općina uložila 1,8 miliona KM, Ze-do kanton 500.000 KM, Vlada Federacije 250.000 KM i Vijeće ministara BiH 500.000 KM.

Od navedenih sredstava za Prostorno-plansku dokumentaciju izdvojeno je 109.000 KM, za projektovanje 130.000 KM, vlasničke odnose 627.000 KM, radove saobraćajnica i druge infrastrukture 1.277.000 KM, te za primarni kolektor 419.000 KM.

S lijeva: Senad Subašić, mr. Suad Huskić i Miralem Galijašević

Prisutnima su se obratili Senad Subašić predsjedavajući OV-a, mr. Suad Huskić Načelnik općine, Šemsa Mujaković podpredsjednica Udruženja privrednika Biznis centar Tešanj-Jelah i Miralem Galijašević Premijer Ze- do kantona.

Senad Subašić je između ostalog kazao da Općina polovinu budžeta izdvaja za razvoj i da su sve odluke koje se odnose na Glinište donesene jednoglasno. Načelnik je govorio o početcima, uloženim sredstvima, dobivenom prostoru od 76 hektara koje je planirano za investitore. Napomenuo je da je Dukat ustupio besplatno 600 m2 za izgradnju infrastrukture. Zahvalio se svim učesnicima u realizaciji, a među njima ranijeg Načelnika Fuada Šišića, svih saziva OV-a, višim novoima vlasti i saradnicima. Šemsa Mujaković je izrazila zadovoljstvo izgradnjom Poslovne zone Glinište, ali i ukazala za potrebu svih učesnika na stvaranju uslova za ostanak u zemlji onih koji treba da rade u Gliništu i svim drugim poslovnim zonama. Premijer Galijašević očekuje da će nova Vlada nastaviti kontinuitet povoljnog odnosa Vlade prema ovakvim projektima.

Nakon presjecanja vrpce premijer Galijašević je obišao radilište na izgradnji mosta u Jelahu.

Svečano obilježen završetak projekta u MSŠ

JU Mješovita srednja škola je sa partnerima Vladom Švajcarske, Projektom Prilika Plus, Privrednom komorom Ze-do kantona, Općinom Tešanj, Ministarstvom obrazovanja, nauke kulture i sporta Ze-do kantona uspješno realizovala projekat pod nazivom Tehničko i stručno osposobljavanje u općini Tešanj- od dobre do bolje prakse.

Ukupna vrijednost investicije iznosi 223.675 KM od čega je u opremu za zanimanja ugostiteljski tehničar i CNC operater utrošeno 111.000 KM.

Nakon završetka projekta upriličeno je svečano obilježavanje na kome su podijeljeni certifikati učesnicima, odata priznanja svim učesnicima u projektu, a posebno Vladi Švajcarske i Privrednoj komori Ze-Do kantona.

Svečanosti su prisustvovali privrednici, profesori, učesnici u projektu, gosti i drugi

Svečanosti su prisustvovali gosti učesnici u projektu:Diana Babić iz PK Ze-do kantona i Snježana Đurišić ispred Programa Prilika Plus, kojima je direktor Saračević uručio prigodne poklone (slike Tešnja).

Tokom realizacije projekta uključeno je 50 učenika, 22 mentora i 12 preduzeća. Menadžer projekta je bio Muharem Saračević direktor škole, asistent Damir Kadribašić i

U raznim fazama projekta učestvovali su pojedinci:Duško Sarajlić APOSO, Omer Mević Hotel AA, Almir Sivro Pedagoški zavod Ze-do kantona, Vesna Jeftić lokalni ekspert iz Doboja, Dževad Ćeman Pobjeda d.d., a iz MSŠ: Sulejman Hodžić, Jasminka Mujkanović. Muhamed Hadžalić, Adnan Alić, Amela Saračević, Sabina Užičanin, Adnan Šeljmo, Milka Arifović, Mustafa Mulabećirović, Mujo Zeničanin, Adela Srkalović, Salih Šabanović, eksperti škole iz Velenja Slovenija.

U slastičarni HD renoviran prostor

Poslije obilaska Gradine i Eminagića konaka, svi oni koji dolaze u Tešanj, rado odsjedaju u slastičarni HD. Tako je to već od 1935. godine. Bilo je vremena kada je to bilo jedino mjesto sa ugostiteljskom uslugom u koje ste mogli dovesti gosta, a da vas pri tom glava ne zaboli. Da bi održali renome u sve tri generacije Adem, Hajrudin (Hajro) i Haris Dizdarević su investirali i donosili novine. Sjećam se da je Hajro ljetovajući na Jadranu obilazio hotele i “kupio” novitete u ponudi poslastica, te uvodio novine u interijeru. Najmlađi u porodici koji je nastavio tradiciju je Haris.

Haris Dizdarević

Od malih je nogu učio se ovom poslu. Završio je Gimnaziju, upisao i fakultet, ali se ipak vratio porodičnom biznisu.

Ovogodišnje renoviranje je završeno ove nedjelje. Prostor je dobio sasvim novi, moderan i lijep oblik i sadržaj u odnosu na raspoloživi prostor. Urađeni su moderni toaleti, muški i ženski, vitrina je prebačena u drugi prostor tako da sada u istom nivou postojiviše prostorija sa dvije staklene bašte gdje se kliznim prozorima tarase mogu otvarati i zatvarati. Uređena je isuterenska prostorija i mala vanjska bašta.

U ponudi ima i novih kolača, kao i veća ponuda slanih jela(rižoto, paste, omleti, pečena piletina i drugo)


Studenti iz Splita i Tuzle posjetili Tešanj

Vjerovatno lijepo vrijeme i dalje dovodi posjetioce iz drugih mjesta u Tešanj. Ove sedmice grad su posjetili studenti Kemijsko-tehnološkog fakulteta iz Splita i studenti Tehnološkog fakulteta u Tuzli.

U okviru projekta KEMB 2018, Kemija eteričnog mediteranskog bilja, kojeg implementiraju studenti Kemijsko-tehnološkog fakulteta iz Splita, Repubilka Hrvatska, a u saradnji sa studentima Tehnološkog fakulteta Univerziteta u Tuzli, obavili su zajedničku posjetu firmama i laboratorijama u Lukavcu, i Doboju sa prof. dr.Zehrudinom Osmanovićem. Nakon posjete Doboju posjetili su Tešanj i naravno popeli se na Gradinu. Napravio sam snimak prije nego što su se uputili prema ulazu na Gradinu.

Studenti pred ulazom na Gradinu

Porodica Rešada Kadića poklonila njegove stvari OŠ Rešad Kadić i JU Muzej

Direktor Muzeja Ernad Prnjavorac, za vrijeme obilježavanja završetka infrastrukturnih radova na Gliništu, upozna me da upravo ide da se susretne sa članom porodice Rešada Kadića i preuzme neke stvari koje je porodica poklonila školi Rešad Kadić i Muzeju.

Naravno da je to prilika da i ja o tomo nešto zabilježim. U Eminagića konaku sam zatekao Berinu Merdić direktoricu OŠ Rešad Kadić, Mensuru Mujaković kustosa Muzeja, direktora Ernada Prnjavorca u razgovoru sa Omarom Krivošijom.

Rešad Kadić nije imao djece, ali je sa suprugom Habibom imao imao pastorka Hasana koji ima sva sina. Jedan od njih je Omar Krivošija koji je Rešada zvao Aba i volio ga kao pravog djeda. Omar obavlja dužnost direktora Microsofta BiH. Prije par godina zahvaljujući njemu, njegova firma poklonila je OŠ Rešad Kadić jedan kabinet sa tabletima uz obuku za korištenje.

Omar je bio na jednom sajmu u Tešnju kada je posjetio i kabinet Načelnika i tada se pojavila ideja o poklonima koju je porodica prihvatila.

Porodica je odlučila da OŠ Rešad Kadić pokloni njegovu pisaću mašinu i nekoliko originalnih tekstova kucanih na toj mašini.

Muzeju je poklonio magnetofon za snimanje i reprodukciju tona koji je koristio Rešad kao i nekoliko traka sa njegovim neidentifikovanim tekstovima.

Porodica ima namjeru još neke predmet pokloniti, a obećali su porodično posjetiti Tešanj i svakako obići i Cko i Amira Brku koji je dao veliki doprinos da se ime Rešada Kadića i danas spominje u Tešnju gdje je on i sahranjen(Naučni skup, naziv škole i dr.)

S lijeva: Omar Krivošija, Berina Merdić, Mensura Mujkanović i Ernad Prnjavorac

Uporedba cijena prehrambenih proizvoda iz 2011 u odnosu na današnje

U Tešanjskom dnevniku u sedmici 7-14.11.2018. godine zabilježio sam neke cijene sa pijace i samoposluge AS. Ove sedmice sam napravio uvid u cijene istih proizvoda i napravio uporedbu

Proizvod

Proizvođač

Mjera

Cijena

2011

KM

Cijena 2018

KM

Napomena

Jabuka

1 kg

1-1,5

1

Mandarine

1 kg

1,5

1

Prasa

1 kg

1

1,5

Paprika

1 kg

1,5

1,5

Kiwi

1 kg

1

Nema ga u ponudi
Repa

1 kg

1

1

Suhi sir

kom

2

2,5

Domaća jaja

3 kom

1

1

Šećer sitni

AS

5 kg

9,50

5

Šećer kocka

AS

750 gr

1,8

1,35

AS kafa

AS

500 GR

6

Gracija 600 gr 5 KM
Kafa Zlatna džezva

AS

500

6,90

6,50

600 gr
Ulje floriol

1l

2,70

2,00

Bimal 1,90
Brašno tip 500

2 kg

2,40

1,80

Riža

Vispak

800 gr

2,50

1,40

Master riža

800 gr

2,20

1,60

Maslac

Meggle

250 gr

3,85

6,25

Maslac zlatna kap

200

1,70

.-

Nema ga u ponudi
Tjestenina

400 gr

1

0,95

Sar. kiseljak

1,5 l

0,95

1

Pincess

2l

1,80

0,70

Prolom voda

1,5 l

1,10

1,15

Izvorska voda

Jana

1,5 l

1

1

Neki proizvodi su drastično pojeftinili, a neki poskupili. Iznenađen sam cijenom sitnog šećera pa sam provjerio u samoposluzi AS gdje su i prodavačice bile iznenađene, kada su utvrdile da cijena iz 2011 nije greška. Sa druge strane maslac je poskupio, ali većina proizvoda ima niži cijenu danas u odnosu na 2011. godinu.

Foto zabilješka

U toaletu slastičarne HD zapazio sam novo rješenje za pranje i sušenje ruku.


Stavljanjem ruku ispod česme dolazi voda, a stavljanjem ruku ispod dvije cijevi koje se vežu za česmu dolazi vruć zrak za sušenje ruku

Stare fotografije

Sindikalno, partijsko i dio općinskog rukovodstva 1982. godine. S lijeva: Salih Smailbegović, Smail Smailbegović, Muho Berberović, Samil Srkalović, Husein Galijašević, Rasim Korajlić i Rajko Marković

Tešnjaci koje je Čaršija dobro poznavala

S lijeva: Enver Bakarević, Livnjak Mehmed Meša i Mujo Smailbegović Mutevelija

Sa table na Gornjoj čaršiji

O Husein Galijasevic

Rođen je rođen 17.4.1945. godine u Tešnju od oca Mahmuta i majke Zekije rođene Hodžić.

Osnovnu školu završio u Tešnju, a Mašinsku tehničku školi u Tuzli. Mašinski fakultet završio u Sarajevu.

Nakon završetka srednje škole kao stipendista radio dva mjeseca u Trudbeniku iz Doboja, da bi sa stipendijom iste firme nastavio obrazovanje u Sarajevu.

Po završetku studija radio u Trudbeniku oko 6 mjeseci, otišao u JNA i nakon povratka počeo raditi u Pobjedi Tešanj.

U Pobjedi radi na poslovima: samostalnog konstruktora pumpi za vodu, glavnog konstruktora pumpi i prečistača, šefa službe razvoja, glavnog inžinjera proizvodnje, tehničkog direktora i direktora Fabrike pumpi i hidraulike (OOUR-a), direktora razvoja Fabrika pumpi i hidraulike Pobjeda d.d., rukovodioca projektne grupe ISO 9000.

Obavljao je poslove stručnog saradnika u Minstarstvu industrije i energije i pomoćnika Ministra namjenske proizvodnje za tehniku Republike BiH

Početkom 1997. godine imenovan je na funkciju pomočnika Ministra odbrane Federacije BiH za namjensku proizvodnju. Prije penzionisanja 2007. godine bio je stručni savjetnik u Ministarstvu odbrane FBiH.

Bio je predsjednik Upravnog odbora Centra za kulturu i obrazovanje u Tešnju.

Napisao je dvije monografske knjige:Pobjeda 1954-2014-vizija, znanje, hrabrost i Lovačko društvo "Kiseljak" Tešanj 1921-2011. Desetu godinu piše Tešanjski dnevnik.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *