Tešanjski dnevnik 10-17.12.2018. godine

Nakon sunčanih dana i niskih temperatura tokom noći do -7ºC u petak ujutro osvanu snijeg visine oko 40 cm. Nastale su teškoće u saobraćaju, a posebno kod parkiranja.

Sedmicu je obilježilo obilježavanje 10.12. Dana grada kada je prije 459. Godina Gazi Ferhad-beg uvakufio dobra i tako od Tešnja napravio urbanu sredinu.

U Mrkotiću je održana promocija Monografije Mrkotić, autora mr. Esmira Bašića.

Vremenski uvjeti mi nisu dozvolili da prisustvujem promociji.

Dani grada Tešnja

Načelnik i predsjedavajući OV-a priredili prijem povodom Dana grada

Povodom općinskog praznika 10. decembra – Dana grada Tešnja općinski načelnik mr. Suad Huskić i predsjedavajući OV-a Senad Subašić priredili su svečani prijem u restoranu Teša. Na taj dan, prije 459 godina Gazi Ferhad-beg je uvakufio džamiju (Ferhad.begova ili Čaršijska), dućane i dr.tako da je grad dobio sadržaje koji ga čine urbanom sredinom i taj dan se u Tešnju obilježava kao Dan grada.

Svečanom prijemu prisustvovali su vijećnici, predstavnici vjerskih zajednica, direktori javnih ustanova i preduzeća, predstavnici političkih stranaka, privrednici,NVO i medij. Govorili su načelnik mr. Suad Huskić i predsjedavajući OV-a Senad Subašić.

 Održano Pjesničko veče pod nazivom Čežnja u Tešnju

U okviru programa obilježavanja Dana grada Tešnja 2018 Opća biblioteka organizirala je Pjesničko veče “Čežnja u Tešnju”. Učestvovali su tešanjski pjesnici, članovi Udruženja pisaca BiH, Sead Korajlić, Ivica Budulica Strikan i Amir Brka. Učestvovao je i Željko Grahovac koji je govorio o pjesnicima. Moderator je bila mr. Almina Brkić koja je prisutne upoznala sa biografijama pjesnika.

S lijeva mr. Almina Alagić, dr. Željko Grahovac. Sead Korajlić. Amir Brka i Ivica Budulica

Pjesnici su čitali svoje pjesme , a Emir Bajraktarević je izveo nekoliko kompozicija.

Pjesničkoj večeri prisustvovala je i pomoćnica Načelnika Azra Muslija.

Među posjetiocima bio je i zapažen broj učenika Mješovite srednje škole

 Otvorena izložba Blago koje traje

Jedan od sadržaja programa obilježavanja Dana grada je i postavljanje izložbe pod nazivom Blago koje traje, autora mr. Osmana Lavića, direktora Gazi Husrev-begove biblioteke u Sarajevu.

Mr. IsmanLavić

Povodom 480 godina postojanja i kontinuiranog rada , Gazi Husrev-begova biblioteka, izložbom Blago koje traje, slikom i riječju predstavlja duhovno i kulturno blago koje ova institucija čuva kontinuirano već stoljećima.

Gazi Husrevbegova biblioteka je jedna od najstarijih kulturnih institucija u BiH. Utemeljena je 1537. godine kao javno dobro i od tada kontinuirano služi misiji radi koje je i osnovana sve do danas. Najstarija je na ovom prostoru, a i šire. Danas posjeduje preko 100 000 bibliotečkih jedinica u obliku rukopisa, štampanih knjiga, časopisa i različitih historijskih dokumenatana persijskom, turskom, arapskom, bosanskom, hrvatskom, srpskom i drugimjezicimaevropskih država.

Dio tog blaga predstavljen je Tešnjacima preko ove izložbe. Otvaranju izložbe prisustvovala je pomoćnica Načelnika Azra Muslija ,pomoćnik Sabahudin Omerbašićte mladi izviđači iz Tešnja.

Održana tribina na temu:Srednji put u praksi Bošnjaka

U organizaciji Medžlisa IZ-e, a u okviru Dana grada Tešnja 2018 održana je tribina pod nazivom Srednji put Bošnjaka. Gost na tribini je bio dr. Senad Ćeman profesor na Fakultetu islamskih naukau Sarajevu, a učestvovao je i Fuad ef. Omerbašić. Tribina je obuhvatila sredni put Bošnjaka utemeljen na Kur´anu i hadisima, kao i srednji put u afirmaciji vakufa, oblast koja nije posebno obrađivana. Zbog odsutnosti dr. Senada Zaimovića direktora Direkcije vakufa BiH obje teme izlagao je prof .dr. Senad Ćeman.


Mr. Fuad ef. Omerbašić i dr. Senad Ćeman

Dr. Ćemanu je ta oblast takođe dobropoznata jer je njegov magistarski rad bio na temu:Vakufi ifondacije: komparativna studija o položaju vakufa i fondacija u šerijatskom pravu i pozitivnim zakonskim propisima u Bosni i Hercegovini. Sa druge strane direktor je Centra za Vesatijju (srednji put) u IZ BiH

Dr Senad Ćeman je govorio o o dobrim rezultatima u međureligijskog dijaloga, ali i veoma slabim, međumuslimanskim dijalogom. Srednji put kod Bošnjaka, po Ćemanu, bi obezbijedio pravednost, humanost, ispravnost, sigurnost, moć i jedinstvo.

Održan Božični koncert

U organizaciji HKD Napredak Tešanj održan je božični koncert,u velikoj sali Cko, pod nazivom U suret Božiću. Ovo je četvrti božični koncert i na putu je da postane tradicionalan.Božični koncert je jedan od sadržaja Dani gradaTešnja 2018.


Komorni sastav Tamburaškog društva Dora Pejčinović

Prije početka koncerta gledaocima se obratio Ivan Duvnjka predsjednik HKDNapredak Tešanj. Govorio je o HKD Npredak, zaželio dobrodošlicu gostima i izrazio zadovoljstvo dobrom saradnjom sa Općinom Tešanj. Program je vodio, kao i predhodnih godina, Ivica Bošnjak Pilka. U programu su učestvovali:Tamburaški orkestar Glazbene škole Kontesa Dora iz Našica Republika Hrvatska, Tamburaško društvo Dora Pejačević iz Našica RH. Planiran je bio nastup Klape Žmuliz Omiša, ali ih je nevrijeme i kvar na autobusu zaustavio u Bugojnu.


Veoma loši vremenski uvjeti spriječili su dolazak većeg broja posjetilaca.

Osnovna glazbena škola u Našicama utemeljena je 1985. Godine u okviru obilježavanja 100. obljetnice rođenja prve hrvatske skladateljice Dore Pejačević, plemićkinje iz Našica. Od 2008. godine djeluje samostalno Osnovna glazbena škola Kontesa Dora .Od 1993. godine u školi djeluje Tamburaški orkestar. Imali su niz nastupa na regionalnim, državnim i međunartodnim takmičenjima i osvajali značajne nagrade.(ukupno 133 za odjel tambure)

Koncertu su prisutvovali pomoćnica Načelnika općine Azra Muslija, Vedran Kaser zastupnik u Skupštini Ze-do, Anto Pešić predsjednik OO HDZ Tešanj. Župnik don Ilija Marinović nije bio prisutan jer je brinuo oko gostiju koje je imao taj dan i koji su opet imali problema sa nevremenom.

Stare fotografije

S lijeva: Iso, Ademaga i Hamza Mešić. Djeca:Mujaga i Muhamed Isini sinovi

U rukopisu Muhameda Emina Mešića objavljenog u listu Tešnjak br.22 od 16.juna 1998. godine, između ostalog, piše:

Hadži Nesuh Mešić rodom je iz Amasije, te je sa osvojiteljem Bosne Sultan Fatihom došao u Bosnu i nastanio se u Tešnju. Pošto je u to vrijeme varoš bila po bregovima okolišnim u mahale rastrzana, on je imao zemlju, tj. jednu luku koja je bila od današnje Čaršijske Ferhad-begove džamije do Musale, te da je tu luku pripustio za izgradnju grada Tešnja oko stare tvrđave, pa se i danas po njegovom imenu zove Hadži Nesuhova luka, a i donja džamija Hadži Nesuh džamisi pred kojom se nalazi njegov kabur, ali bez tariha, veliki nišantaši Po pripovjedanju veli se da se bavio trgovinom, a od vlasti nuđeni spahiluk odbio.Od tada pa svedo današnjeg dana kroz to pet stoljeća uvijek se nalazi u našoj lozi u ovom mjestu bar po jedan član, trgovac koji je ili najprvi ili poredi prvom i uvijek su kao prvaci kod turske i austrougarske vlasti odabirani i priznavani. Između H. Nesuha i Hadži Mehmeda četvrtog, oca Hadži Hamzina nisam uspio ustanoviti niti pronaći koliko je koljena prošlo dočim ovi idu po ovom redu:Hadži Sulejman, sin Hadži Mehmeda, umro 1299. Hadži Halil sin Hadži Sulejmana , umro 1284.Hadži Mehmed, sin Hadži Halila umro 1299., Hadži Hamza sin Hadži Mehmeda, umro u Sfa Pazaru 1330/1915.

Satable na Gornjoj čaršiji


O Husein Galijasevic

Rođen je rođen 17.4.1945. godine u Tešnju od oca Mahmuta i majke Zekije rođene Hodžić.

Osnovnu školu završio u Tešnju, a Mašinsku tehničku školi u Tuzli. Mašinski fakultet završio u Sarajevu.

Nakon završetka srednje škole kao stipendista radio dva mjeseca u Trudbeniku iz Doboja, da bi sa stipendijom iste firme nastavio obrazovanje u Sarajevu.

Po završetku studija radio u Trudbeniku oko 6 mjeseci, otišao u JNA i nakon povratka počeo raditi u Pobjedi Tešanj.

U Pobjedi radi na poslovima: samostalnog konstruktora pumpi za vodu, glavnog konstruktora pumpi i prečistača, šefa službe razvoja, glavnog inžinjera proizvodnje, tehničkog direktora i direktora Fabrike pumpi i hidraulike (OOUR-a), direktora razvoja Fabrika pumpi i hidraulike Pobjeda d.d., rukovodioca projektne grupe ISO 9000.

Obavljao je poslove stručnog saradnika u Minstarstvu industrije i energije i pomoćnika Ministra namjenske proizvodnje za tehniku Republike BiH

Početkom 1997. godine imenovan je na funkciju pomočnika Ministra odbrane Federacije BiH za namjensku proizvodnju. Prije penzionisanja 2007. godine bio je stručni savjetnik u Ministarstvu odbrane FBiH.

Bio je predsjednik Upravnog odbora Centra za kulturu i obrazovanje u Tešnju.

Napisao je dvije monografske knjige:Pobjeda 1954-2014-vizija, znanje, hrabrost i Lovačko društvo "Kiseljak" Tešanj 1921-2011. Desetu godinu piše Tešanjski dnevnik.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *