Tešanjski dnevnik 31.12.2018-7.1.2019. godine

U ponedeljak slaba kiša. U utorak toplo i sunčano, a onda slijedi snijeg i zahlađenje, da bi u nedjelju ponovo otoplilo.

Nova 2019. godina je stigla.Tešnjaci su je dočekali uglavnom kao i prošlih godina u restoranima, kafićima i svojim kućama.Sa svih strana pristižu lijepe želje, i od politačara i od vjerskih poglavara. Svi ističu uvažavanje, toleranciju, mir, a ono ide kako ide. Svugdje se zvecka oružjem, a posebno na ovom našem Balkanu. Tu se ništa ne mijenja u glavama onih koji odlučuju već stoljećima i samo je pitanje odnosa velikih sila da li će narodi Balkana biti ponovo uvučeni u stradanja.

Doček Nove 2019. godina

Na zalasku stare godine izašao sam da prošetam gradom kako bi zabilježio kako Tešnjaci dočekuju Novu 2019. godinu. Na Ilirskom trgu (ulaz prema Gradini) svirali su rokeri, koje je i ove godine organizirao Zoraid Mehičić, odnosno Udruženje Stari grad. U vrijeme moje šetnje bilo je tridesetak mlađih ljudi, ali sam sutra dan dobio informaciju od Suada Livnjaka, inače učesnika u svirci, da je je Novu godinu dočekalo oko tri stotine mladih. Zoraid mi je dostavio i fotografiju.

Na Ilirskom trgu mladi su uživali u svirci

U Adeli je bilo veselo

Restoran Teša nije radio, a veselo je bilo u kafićima Adela i King. Veći broj Tešnjaka je Novu godinu dočekao u restoranu Ukus i Central-Madi.

Sabiha Jabandžić

Opća biblioteka je izvor informacija, posebno onih koje su vezane za naš grad i njegovu historiju. Pišući monografije, pa i druge tekstove obavezno sam išao u biblioteku kod Sabihe Jabandžić koja radi na Odjeljenju za odrasle čitaoce. Veoma je ljubazna i uvijek spremna da pomogne. Ako se interesujete za neku temu drugi put vas na stolu čeka puno knjiga i časopisa iz te oblasti, pa izvoli ili nosi kući ako si član, a ako se radi o literaturi koja se ne iznosi onda izdvoji vrijeme sjedi u biblioteci pročitaj i zapiši ono što ti treba.

Sabiha Jabandžić (rođena Hasaničević) je rođena 1958. godine. Osnovnu školu je završila u Jelahu,Gimnaziju u Tešnju 1977. godine, a Pravni fakultet Univerziteta u Sarajevu završila je uz rad.

Prvo zaposlenje je imala u Narodnoj biblioteci 14.1.1980. godine i od tada je stalno u ovoj ustanovi. Radila je kao bibliotekar u Šarenom mektebu, u salonu namještaja Ukusa u Simetralama (1993), u zgradi Dječijeg obdaništa (1998.).Bibliotekari ranije nisu imali podijeljen posao, a danas imaju i Sabiha radi u Odjeljenju za odrasle čitaoce.

I tako nepunih 39. godina Sabiha radi isti posao u istoj ustanovi.. Dok smo sjedili prepoznala je jednu čitateljku koja je bila redovni posjetilac Biblioteke kao učenica, a sada se ponovo vratila knjizi nakon završetka studija.

Sabiha Jabandžić na radnom mjestu

Dr Amir Dujsić imenovan za VD direktora JZUDom zdravlja Izudin Mulabećirović Izo

Nakon ostavke dr. Mudrova, na mjesto direktora JZU Dom zdravlja Izudin Mulabećirović Izo imenovan je dr. Amir Dujsić. Dr. Amir Dujsić dolazi iz ljekarske porodice ginekologa r. dr. Nedima- Mime i pedijatrice r. dr. Emire rođ.Smailbegović.

Rođen je 29.04.1981 godine u Doboju. Gimnaziju završio 1999 godine u Tešnju, a Medicinski fakultetUniverziteta u Sarajevu završio je 2008. godine.

Nakon završetka studija zaposlen u JZU Dom zdravlja gdje i danas radi. Radio je u svim centralnim i područnim ambulantama, te u Službi hitne medicinske pomoći. Specijalizaciju iz interne medicine završio 2014 godine u Sarajevu, a 2014. godine završio edukacije u UKC Sarajevo:Bazična škola ultrazvuka abdomena i Transtorakalne ehokardiografije.

Od završetka specijalizacije do danas radi u Internističkoj ambulanti JZU Dom zdravlja U periodu 01.10.2015 – 31.05.2017 godine rukovodilac Službe hitne medicinske pomoći Tešanj.Od maja 2017 godine na subspecijalizaciji iz Kardiologije koju bi trebao završiti u narednim mjesecima.

Subspecijalistički staž obavljao u UKC Tuzla, UKC Sarajevo i Institutu za kardiovaskularne bolesti Dedinje u Beogradu.

U razgovoru sa dr. Amirom saznadoh jednu dobru novost za pacijente koji imaju srčanih problema Napravljen je dogovor Opće bolnice i Doma zdravlja o osnivanje kardiološke ambulante sa reanimobilom, udruživanjem postojećih ljudskih i materijalnih resursa

Dr. Amir Dujsić

Stare fotografije

Most u Tešanjci je bio porušen

U katastrofalnoj poplavi koja je zadesila tešanjsko područje u julu 1976. godine živote je izgubolo 9 lica. Napravljena je velika materijalna šteta u Tešnju i Tešanjci gdje bio srušen most, a štetu su pretpjele i fabrike.

Živote su izgubili: Hadžija Čehajić (29), njene kćerke Hajrija (9), Hana (8), Hanča (4) i Zekija (2,5), zartim Nevzet Ibrić (6), Nedžad Tokmić (9), Hava Ibrahimkadić (108), Agan Ibrahimović (36), koji je umro u bolnici od povreda nastalih tokom poplave.

U to vrijeme jugoslavenska štampa prenijela i jedan događaj kada je u vrijeme poplave djevojčica Nisveta Salihbašić spasila majku Hasniju. Majka Hasnija je bila u prizemnoj kućici sa četvero djece. Voda je brzo nadolazila i uspjela je djecu poslati na tavan da bi ostala zarobljena u jednoj sobi. Kćerka Nisveta je tada daskom i svim što joj je bilo pri ruci uspjela napraviti otvor na trošnom plafoni i tako izbaviti majku. Postala je heroina, proglašena najhrabrijom djevojčicom u Jugoslaviji i obišla je svijet. Bila je u Vatikanu, na prijemu kod španskog kralja, pozravila se sa Kurtom Vladhajmom sekretarom UN-a, osjetila je zagrljaj Muhameda Alija.

Omladina je čistila blato nakon poplave na prostoru ispred današnje SBER banke

Foto zabilješkja

Prošle sedmice ovaj automobil je bio za vikend parkiran ispred oglasne table i oni koji slabije vide tražili su pomoć da saznaju ko je na smrtovnici

Ove sedmice, oni malo puniji morali su silaziti na put i izlože gustom saobraćaju da zaobišli parkiran automobil na trotoaru

Česte su slike parkiranog automobila pred Tefarmom. Ako je pred šalterom gužva napravi se zastoj u saobraćaju. U Tešnju treba imati razumjevanja i strpljenja za vozače zbog njegove tjeskobe, ali što je previše, previše je.

Sa table na Gornjoj čaršiji

.


O Husein Galijasevic

Rođen je rođen 17.4.1945. godine u Tešnju od oca Mahmuta i majke Zekije rođene Hodžić.

Osnovnu školu završio u Tešnju, a Mašinsku tehničku školi u Tuzli. Mašinski fakultet završio u Sarajevu.

Nakon završetka srednje škole kao stipendista radio dva mjeseca u Trudbeniku iz Doboja, da bi sa stipendijom iste firme nastavio obrazovanje u Sarajevu.

Po završetku studija radio u Trudbeniku oko 6 mjeseci, otišao u JNA i nakon povratka počeo raditi u Pobjedi Tešanj.

U Pobjedi radi na poslovima: samostalnog konstruktora pumpi za vodu, glavnog konstruktora pumpi i prečistača, šefa službe razvoja, glavnog inžinjera proizvodnje, tehničkog direktora i direktora Fabrike pumpi i hidraulike (OOUR-a), direktora razvoja Fabrika pumpi i hidraulike Pobjeda d.d., rukovodioca projektne grupe ISO 9000.

Obavljao je poslove stručnog saradnika u Minstarstvu industrije i energije i pomoćnika Ministra namjenske proizvodnje za tehniku Republike BiH

Početkom 1997. godine imenovan je na funkciju pomočnika Ministra odbrane Federacije BiH za namjensku proizvodnju. Prije penzionisanja 2007. godine bio je stručni savjetnik u Ministarstvu odbrane FBiH.

Bio je predsjednik Upravnog odbora Centra za kulturu i obrazovanje u Tešnju.

Napisao je dvije monografske knjige:Pobjeda 1954-2014-vizija, znanje, hrabrost i Lovačko društvo "Kiseljak" Tešanj 1921-2011. Desetu godinu piše Tešanjski dnevnik.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *