Tešanjski dnevnik 7-14.1.2019. godine

    Temperatura preko noći do -7ºC, a najvećim dijelom sedmice oko nule. Česte su bile promjene u toku dana sa slabim snijegom i kišom. Srednja Evropa, srednji i istočni dio naše zemlje pod visokim snijegom. Naših nekoliko centimetara snijega nisu uobičajni jer smo proteklih zima često imali više snijega nego npr. i u Sarajevu.

Sedmicu je obilježila proslava Pravoslavnog Božića. Paljenje Badnjaka i litiurgija su održani u crkvi Presvetog pokrova Bogorodice, a organiziran je i prijem u hotelu Villa Ukus.

Pravoslavni Božić

Na Badnji dan i na sam praznik Rođenja Hristovog-Božić u tešanjskoj crkvi bogosluženja su okupila pravoslavne vjernike tešanjskog kraja. Uoči Božića, služeno je tradicionalno večernje bogosluženje nakon koga je zapaljen badnjak i upriličen je vatromet.

U ponoć, služena je božanstvena liturgija na kojoj je pročitana i božićna poslanica.

Ove godine vjernici su svoje molitve uputili u nešto drugačijem ambijentu, pošto od proljeća traju radovi na kompletnoj sanaciji unutrašnjosti hrama koji još nisu završeni.

Velika molitvena zahvalnost je izražena svim prijateljima i donatorima koji su omogućili da se ovi radovi izvode, a na prvom mjestu tešanjskoj opštini i tešanjskim privrednicima. Bogosluženja na Badnji dan i Božić služio je tešanjski sveštenik prezviter Miroslav Todorović.

Posjetio sam porodicu Mirka Kršića penzionisanog radnika Pobjede.. U Mirkov stan u Simetralama za Božić dođe cijela porodica, sinovi, snahe i unučad. Ja sam stigao poslije podne, a porodica se okupila ujutro, ali sam uspio dobiti zajedničku fotografiju.

Porodica Kršić, s lijeva: Sara, Aida, Mia, Boban, Ljeposava, Mirko, Željko, Aida i Sanjin

Mirko Kršić je rođen u Kostajnici. Završio je poznatu Trudbevniku Industrijsku školu. Nakon odluženja vojnog roka tadašnji direktor Pobjede Izudin Alićehajić ga dovodi u Pobjedu kao majstora strugara 1966. godine. Uz rad je završio za VKV majstora i radio kao strugar, poslovođa i strugar u alatnici (gdje su radili najbolji majstori). Oženio se Ljeposavom iz Rudanke koja je takođe provela radni vijek u Pobjedi i Fabrici filtera radeći poslove marketinga i prodaje. Nedavno su Mirko i Ljeposava proslavili 50 godina braka

Mirko i Ljeposava na dan kada su proslavili 50 godina braka

Mirko i Ljeposava imaju dva sina Željka, nastavnika matematike i fizike koji radi u OŠ 9.
septembar u Medakovu i Bobana koji radi za jednu crnogorsku firmu. Željkovo ime je vezano igrački i trenerski angažman u tešansjkoh košarci. 

Božični prijem

U organizaciji Pravoslavne crkvene opštine tešanjske osržan je božični prijem u hotelu Villa Ukus. Domaćin je bio prezviter Miroslav Todorović.

Prijemu su prisustvovali: župnik don Ilija Marinović, glavni imam mr. Fuad ef. Omerbašić, načelnik mr. Suad Huskić, Vedran Kaser zastupnik u Skupštini Ze-Do kantona predsjednik OO HDZ Tešanj Anto Pešić, direktori javnih ustanova Opća bolnica i Dom zdravlja dr. Hasan Škiljo i dr. Amir Dujsić, privrednici: Edin Jabandžić, Adem Šišić, Namik Širbegović, Fadil Ćostović i dr.

Naćelnik mr. Suad Huskić i prezviter Miroslav Todorović

U svom obraćanju prezviter Miroslav Todorović je iznio svoja pozitivna iskustva iz Tešnja shvatajući da je ovdje prisutna filozofija da je preči komšija nego brat koji je daleko. Zahvalio se institucijam i privrednicima na pomoći crkvenoj opštini naročito u finansiranju radova na unutrašnjosti crkve sa uvedenim grijanjem, kao i na pomoći na organizaciji prijema. U svom obraćanju načelnik mr. Suad Huskić uputio je božične čestitke.

Održana X državna i XIV međunarodna izložba sitnih životinja

U organizaciji UG za uzgoj i zaštitu sitnih životinja Tešanj održana je X međunarodna i XIV državna izložba sitnih životinja. Zadnjeg dana izložbe održana je berza na kojoj su prometovali uzgajivači. Zadnjeg dana prodato je 650 ulaznica. Na izložbi, koja je organizirana u SRC, je bilo izloženo 2.000 eksponata. Posebno je bio zanimljiv odjel za kuniće na spratu hale.

Edin Jabandžić, predsjednik UG za uzgoj i zaštitu sitnih životinja Tešanj, obratio se u ime domačina i organizatora, iza načelnik mr. Suad Huskič i direktor SRC, Safet Jašić

UG za uzgoj i zaštitu sitnih životinja Tešanj ove godine proslavlja 20 godina postojanja. Za to vrijeme su nekoliko puta proglašavani za najbolje udruženje u BiH. Svake godine su organizirali izložbe i berze (izuzev 2006. godine kada je organizaciju spriječila ptičija gripa). Izložbu je otvorio načelnik mr. Suad Huskić, a pored Edina Jabandžića govorili su Đuro Mitraković predsjednik Saveza udruženja za odgoj i zaštitu sitnih životinja BiH, Sander Đurđević predsjednik Asocijacije uzgajivača sitnih životinja Srbije Krešimir Safundžija predstavnik Hrvatskog saveza udruga uzgajivača malih životinja. Program otvaranja je vodila Selma Ahmetagić. Sa dvije numere nastupio je i poznati tešanjski sazlija Dedo Hadžiedhemović. Pokrovitelj izložbe je firma Gaby d.d.. iz Čantavira Srbija.

Oko trideset sudija je ocjenjivalo eksponate, a predsjednik ocjenjivačkog odbora je bio Edin Jabandžić

Emin Karahodžić nije krio oduševljenje nakon što su njegove dvije ljubimice postale šampioni

Članovi tešanjskog Udruženja osvojili su veliki broj nagrada. U kategoriji golubova šampione su dobili:Edin Jabandžić (7), Adnan Mujić (4), Muhamed Krdžalić (3), Hasan Vilašević (2), Esad Đedović (2). Po jednog šampiona su dobili:Adem Salihbašić, Sead Delić, Edin Mujkanović, Mirzet Hasanbašić, Aldin Softić i Mustafa Vilašević.

U kategoriji peradi:Edin Jabandžić (5), Emin Karahodžić (2),

Po jednog šampiona su dobili:Jasmin Hatić, Adem Salihbašić, Adnan Hadži,ehić, Faik Hadžimujić, Nermin Saračević, Goran Kuzmanović, Nermin Merdić, Vedad Omahić, Adnan Bećarević.

U kategoriji kunića šampione su dobili:Muhidin Krdžalić (3), Elmedin Karabegović (4) i Kenan Salihbašić (2)

Aida Salkić imenovana za direktoricu Pedagoškog zavoda


Od 11.01.2019.godine, Aida Salkić obavlja funkciju direktorice Pedagoškog zavoda u okviru Ministarstva za obrazovanje, nauku, kulturu i sport Vlade Ze-do kantona.

Rođena je 1970.godine u Doboju (majka Emina i otac Refik Karahodžić). Osnovnu školu završila je u Jelahu, a potom upisuje Srednju medicinsku školu u Doboju. Po završetku srednje škole 1989.godine, upisuje se na Prirodno-matematički fakultet u Sarajavu, odsjek Geografija-nastavnički smjer. Njeno studiranje je prekinuo rat.

Vraća se u Tešanj i odmah angažuje u radu Civilne zaštite Tešanj (1992-1993. god.). Ratne 1993.godine buduća profesorica geografije našla se u razredu kao profesor predavač u svim srednjim školama, a istovremeno i kao medicinska sestra u Ratnoj bolnici sve do 1996. godine.

Sve su obaveze značajne, ali čini se najznačajnijom angažovanje u ratnim uslovima (istovremeno rad u bolnici kao medicinska sestra ( 1993-1996) i kao profesor u svim srednjim školama u Tešnju.

I ako je bila samo nekoliko godina starija od svojih učenika, preživljavala je sa učenicima i djecom u bolnici na dječijem odjeljenju dan za danom u paklu rata i u isto vrijeme bila predavač, psiholog i često roditelj.

U najtežim okolnostima uspijeva da okonča svoj započeti studij i stekne zvanje profesora geografije. U Gimnaziji Musa Ćazim ĆatićSrednoj tehničkoj školi i Srednjoj stručnoj školi, predavala je geografiju u periodu od 1993.god do 2013.god.

U periodu od 2006.godine do 2010.godine obnašala je funkciju poslanika u Skupštini Zeničko-dobojskog kantona.

Vijećnica je u Općinskom vijeću Tešanj u periodu od 2012. godine do 2016.godine.

Od marta 2013. godine do januara 2019. godine obavljala je funkciju direktorice Gimnazije
Musa Ćazim Ćatić Tešanj.

Završen Turnir mjesnih zajednica općine Tešanj 2019.

JU Sportsko rekreacioni centar organizirala je Turnir mjesnih zajednica 2019, peti po redu uz pokroviteljstvo općine Tešanj. Na ovom turniru učestvovalo je više od 300 sportaša sa čitavog područija naše Općine u tri sportske discipline: mali nogomet, streljaštvo i stoni tenis.
U 10 dana odigrano je ukupno 51 utakmica u nogometu, 44 meča u stonom tenisu, a 34 učesnika u streljaštvu ispucali su 510 dijabola sa vazdušnom puškom.
Nagradni fond za ovogodišnji turnir je 2.500 KM a sredstva je obezbjedila općina Tešanj. Pored novčanih nagrada podjeljeno je 7 pehara, 57 medalja i 19 priznanja.

Nagrade su uručivali načelnik Suad Huskić i direktor JU SRC Safet Jašić.

Najbolji po disciplinama su:

Stoni tenis

Ekipno takmičenje, u igri parova:

  • prvo mjesto, ekipa MZ Tešanj, 150km, zlatna medalja, priznanje, pehar (Alem Prnjavorac i Adel Jusufović
  • drugo mjesto, ekipa MZ Karadaglije 100 km, srebrena medalja, priznanje, pehar (Edin Mušija i Elmin Kovačević
  • treće mjesto, ekipa MZ Kraševo, 70 KM, bronzana medalja, priznanje, pehar (Aidin i Kenan Dubravac

Pojedinačno:

  • prvo mjesto 100 KM. zlatna medalja i priznanje, Ajdin Dubravac iz MZ Kraševo,
  • drugo mjesto: 80 KM. srebrena medalja i priznanje Mursel Sinanović iz MZ Raduša.
  • treće mjesto, 50 KM, bronzana medalja i priznanje: Alem Prnjavorav iz MZ Tešanj

Streljaštvo

Ekipno

  • prvo mjesto, 150 KM, zlatna medalja, priznanje i pehar, MZ Raduša (Alen Halilović, Eldar Hadžalić i Muhamed Hasaničević).
  • – drugo mjesto, 100 KM, srebrena medalja, priznaje i pehar, MZ Šije (Adin Hasanić, Elina Meški i Fatima Trepčić).
  • treće mjesto, 80 KM, bronzana medalja, priznanje i pehar MZ Novi Miljanovci (Derviš Jacić, Samra Ćeman i Fadil Hadžan)..

Pojedinačno

  • prvo mjesto 100 KM, zlatna medalja, priznanje i pehar, Elvira Turkeš iz MZ Tešanj.
  • drugo mjesto, 80 KM,
    srebrena medalja i priznanje Kenan Muslija iz MZ Šije
  • treće mjesto, 50 KM, bronzana medalja i priznanje Asim Halilović iz MZ Karadaglije.

Mali nogomet

  • prvo mjesto, 700 KM, zlatnu medalju za svakog iz ekipe, priznanje i pehar osvojila je ekipa: MZ Piljužići u sastavu: Solo Emin, Kurdić Haris, Mudrov Kenan, Mudrov Vedad, Mudrov Harun, Starčević Samir, Starčević Ahmet, Starčević Ibrahim, Starčević Vehid, Ćeman Kenan, Solo Muamer, Selman Armin.
  • drugo mjesto, 500 KM, srebrenu mnedalju za svakog učesnika, priznanje i pehar osvojila je ekipa: MZ Karadaglije u sastavu: Ismet Bahtić, Mahmut Bahtić, Haris Halilović, Bećir Halilović, Sanel Alispahić, Zafir Kalabić, Enis Softić, Mahmut Softić, Meris Halilović, Agim Softić, Belmin Kovačević, Elmin Kovačević.
  • treće mjesto, 300 KM, bronzanu medalju, priznanje i pehar osvojila je ekipa: MZ Tešanj u sastavu: Nermin Kovačević, Maid Halilović, Belmin Kruškić, Izudin Plančić, Halid Halilović, Armin Isaković, Enis Smailbegović, Amel Bašić, Husein Škapur, Almir Halilović, Tarik Kantić, Zlatko Isaković.

Pobjednici turnira u malom nogometu ekipa MZ Piljužići

Uručene su zahvalnice sudijama malonogometnog turnira Ismetu Ibrahimkadiću i Semiru Baliću. Uručena su priznanja najstarijem igraču turnira za fer plej igru u malom nogometu Šemsudinu Buljubašić iz ekipe MZ Kraševo, najmlađem učesniku Eminu Jašić koji je nastupio u stonom tenisu.

Stare fotografije

Kiseljak 1961. godine

S lijeva: Hamo Ahmetović, Avdo Berberović i Sakib Zejnilović, Dječak ispred je Vlado Dolamić

Hamo Ahmetović je bio obućar, poslovođa u Ukusu, nabavljač i dugogodišnji vozač u Pobjedi. Bio je posjetilac Gradske kafane gdje igrao karte uz obaveznu pivu sa Zdenka sirom. Bila je zanimnjiva njegova poruđbina konobaru. Napravio je trokut prstima što je asociralo na Zdenka sir, a podignuta ruka savijena u šaci pod devedeset stepeni i druga koja dodiruje opruženim prstima lakat savijene ruke predstavljala je flašu piva.

Avdo Berberović je imao kuću na mjestu gdje je sada kafić Eden i pekara Centar kod apoteke Tefarm. Bio je prava “momčina”, ali je imao nesreću kada ga je ustaška emigracija bacila sa balkona. Tada je bio teže povrijeđen. Radio je u Pobjedi kao kućni majstor i nije imao porodicu.

Sakib Zejnilović je legendarni golman TOŠK-a i trener mlađih uzrasta. Radio je u Pobjedi, najduže kao skladištar. Danas je bolestan i već dugo ne izlazi iz kuće. Vlado je imao pad sa balkona koji je ostavio posljedice. Danas živi u Hrvatskoj.

Fotografija je napravljena 1959. godine u maju kada je organizovan prijem lokalnih štafeta povodom Dana mladosti. Na mjestu zgrade lijevo danas je zgrada u kojoj je apoteka Tefarm, a desno je zgrada u kojoj je bila trgovina koje više nema. Frontalno su zgrade porodice Kotorić i današnja Sberbank,

Sa table na Gornjoj čaršiji










O Husein Galijasevic

Rođen je rođen 17.4.1945. godine u Tešnju od oca Mahmuta i majke Zekije rođene Hodžić.

Osnovnu školu završio u Tešnju, a Mašinsku tehničku školi u Tuzli. Mašinski fakultet završio u Sarajevu.

Nakon završetka srednje škole kao stipendista radio dva mjeseca u Trudbeniku iz Doboja, da bi sa stipendijom iste firme nastavio obrazovanje u Sarajevu.

Po završetku studija radio u Trudbeniku oko 6 mjeseci, otišao u JNA i nakon povratka počeo raditi u Pobjedi Tešanj.

U Pobjedi radi na poslovima: samostalnog konstruktora pumpi za vodu, glavnog konstruktora pumpi i prečistača, šefa službe razvoja, glavnog inžinjera proizvodnje, tehničkog direktora i direktora Fabrike pumpi i hidraulike (OOUR-a), direktora razvoja Fabrika pumpi i hidraulike Pobjeda d.d., rukovodioca projektne grupe ISO 9000.

Obavljao je poslove stručnog saradnika u Minstarstvu industrije i energije i pomoćnika Ministra namjenske proizvodnje za tehniku Republike BiH

Početkom 1997. godine imenovan je na funkciju pomočnika Ministra odbrane Federacije BiH za namjensku proizvodnju. Prije penzionisanja 2007. godine bio je stručni savjetnik u Ministarstvu odbrane FBiH.

Bio je predsjednik Upravnog odbora Centra za kulturu i obrazovanje u Tešnju.

Napisao je dvije monografske knjige:Pobjeda 1954-2014-vizija, znanje, hrabrost i Lovačko društvo "Kiseljak" Tešanj 1921-2011. Desetu godinu piše Tešanjski dnevnik.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *