Tešanjski dnevnik 4-11.3.2019. godine

Obilježen je međunarodni praznik 8. mart,Dan žena. Osjeća se dolazak proljeća. TOŠK pobjedom nad Bosnom iz Visokog od 2:1 stigao do trećeg mjesta Prve lige Federacije BiH.

Vrijeme pravo martovsko, promjenjivo sa lijepim sunčanim danima i temperaturama i do 20ºC.Jednu noć je padala i kiša. Intenzivno se obavljaju radovi u voćnjacima i prava je potraga za onima koji znaju i mogu kresati velika stabla voća.

Najavio sam povećanje budžetskih sredstava nastalo zbog većih plaća koje su vlasnici prinuđeni davati zbog odlaska radnika u Njemačku. Objavljeni su podaci o naplaćenim porezima koje ubire Poreska uprava. Posebno je zanimljivo povećanje poreskih prihoda od poreza na dobit. Lijepo bi bilo analizirati da li ima među njima firmi koje su ostvarile značajnu dobit, a ostvarile plaće niže u odnosu na branšu. I pored velike konkurencije bankarski sektor i dalje ostvaruje značajnu dobit.

Poreski obveznici u Federaciji BiH za period od januara do februara 2019. godine uplatili 865.370.961 KM javnih prihoda za koje je nadležna Porezna uprava Federacije BiH, što je za 65.919.238 KM više u odnosu na isti period 2018. godine ili iskazano u procentu više za 8,25 posto.

  • U periodu januar – februar 2019. godine u odnosu na januar – februar 2018. Godine ukupna naplata direktnih poreza veća je za 23.625.375 KM, ili iskazano u procentu za 8,94 %. U strukturi direktnih poreza naplaćeno je:
  • poreza na dobit u iznosu od 49.381.129 KM, što je više za 28,60 posto ili 10.982.123 KM, od čega je zabilježen rast naplate poreza na dobit preduzeća za 25,95 posto ili za 7.691.958 KM, dok je naplata poreza na dobit banaka i drugih finansijskih institucija povećana za 37,58 posto ili za 3.290.165 KM
  • porez na imovinu naplaćen je u iznosu od 34.560.358 KM, što je manje za 3,26 posto ili za 1.164.390 KM
  • ostali porezi naplaćeni su u iznosu od 201.468 KM, što je manje za 28,78 posto ili za 81.419 KM
  • porez na dohodak naplaćen je u iznosu od 78.215.568 KM, što je povećanje za 14,08 posto ili za 9.653.058 KM
  • naknade i takse naplaćene su u iznosu od 75.682.426 KM, što je manje za 2,05 posto ili za 1.583.741 KM U periodu januar – februar 2019. godine naplaćeni su doprinosi za penzijsko i invalidsko osiguranje, zdravstveno osiguranje i doprinosi za slučaj nezaposlenosti u ukupnom iznosu od 576.955.030 KM, što u odnosu na isti period 2018. godine predstavlja povećanje za 42.250.345 KM ili iskazano u procentu za 7,90 posto.

Naplaćeni doprinosi iznose:

  • doprinosi za PIO/MIO 325.682.381 KM
  • doprinosi za zdravstveno osiguranje 224.993.185 KM

Uspjeh Pobjedinih konstruktora

Fabrika pumpi i prečistača Pobjeda d.d. ostvarila je proteklih godina izuzetan uspjeh u jednom segmentu svoje djelatnosti. Naime njeni zaposlenici u Razvoju na čelu sa Elmedinom Ćostovićem konstruisali su pumpe za vodu i ulje, koje se ugrađuju u nove motore. Nakon izrade probnih uzoraka, ispitivanja, zatim izrade nulte serije učestvuju u praćenju procesa homologacije proizvoda kod kupca. Nakon homologacije slijede serijske isporuke.

Pobjeda je uglavnom proizvodila pumpe po tehničkoj dokumentaciji kupaca. Oduvijek je postojala želja da učestvuje u projektovanju pumpi za motore postajući tako dio tima proizvođača koji se formira za osvajanje svakog novog tipa motora.

Prva pumpa je konstruisana na osnovu ugradbenih mjera, gabarita i tehničkih karakteristika prije 4 godine za traktorski motor turskog proizvođača TŰRK traktor tip TIR4. Proces homologacije je trajao skoro tri godine i motor je sada u serijskoj proizvodnji, a Pobjeda isporučilac u serijskoj proizvodnji od augusta prošle godine. Druga firma sa kojom je Pobjeda učestvovala u razvoju motora sa svojim proizvodima je TŰMOSAN proizvođač traktora iz Konje, Turska. U fazi osvajanja su dvije vodene i dvije uljne pumpe. Trenutno se radi na izradi i provjeri nulte serije, nakon čega se očekuju serijske isporuke. Treća firma takođe proizvođač traktora iz Turske je BMC. Urađen je prototip, a startanje motora izvršio je, na organiziranoj svečanosti, predsjednik Republike Turske Tajip Erdogan.

Jedna od pumpi za ulje koju su konstruisali stručnjaci Pobjede

Jedna od pravaca razvoja u BiH, koji bi sigurno zadržao stručnjake su i ovakvi poslovi projektovanja i konstruisanja novih proizvoda uključujući se u razvoj proizvoda velikih svjetskih firmi. Vrijeme digitalizacije omogućava rad, ne samo u matičnim firmama, nego i individualno. Za to je naravno potrebno znanje, a često i iskustvo. U svakom slučaju lijep je osjećaj da predsjednik jedne države uključuje u rad novi motor kao uspjeh nacionalne ekonomije u kome su dva veoma važna proizvoda djelo Pobjedinih stručnjaka, a time i BiH stručnjaka.

Udruženje za uzgoj i zaštitu sitnih životinja Tešanj obilježilo 20 godina od osnivanja

Jedno od najuspješnijih tešanjskih, ali i BiH društava, udruženja građana, je svakako i Udruženje za uzgoj izaštitu sitnih životinja Tešanj. U subotu su svečano obilježili svojih dvadeset godina od osnivanja. Prvo su u ulici Saliha Sarića otvorili svoj novi objekat. Rijetka su ovakva udruženja u okruženju pa i u Evropi koja imaju ovako lijepe vlastite prostorije. Sa druge strane i centralni dio grada je uljepšan novim objektom umjesto ruine.

Vrpcu su presjekli Fajko Hadžimehić prvi predsjednik Društva, načelnik mr. Suad Huskić, Edin Jabandžić aktuelni predsjednik Društva i Đuro Matraković predsjednik Udruženja za uzgoj i zaštitu sitnih životinja BiH

Novi objekat ima tri etaže. Na prvoj je jedna prostorija sa posebnim ulazom, bez namještaja, vjerovatna namijenjena izdavanju. Na drugom je radna prostorija za održavanje sastanaka sa veoma lijepim namještajem, vitrinama sa trofejima i u potkrovlju su dvije sobe sa pet ležajeva, kupatilom i kuhinjom, namijenjenoj za goste. Prostorije su veoma lijepo namještene i spremne za korištenje. Vrijednost radova na izgradnji iznosi oko 100.000 KM, au izgradnji objekta značajno su učestvovali članovi, novčanim sredstvima i dobrovoljnim radom. Izgradnju je pomogao i Savez BiH, Općina Tešanj, tešanjski privrednici i drugi.

Novi objekat Udruženja

U Tešnju se ideja o formiranju udruženja uzgajivača počela javljati po završetku rata i to od nekoliko iskusnih uzgajivača, članova predratnog udruženja iz Doboja. Odluka o osnivanju je donesena krajem 1998. godine, a Društvo je upisano u sudski registar 9.3.1999. godine. Prvi predsjednik je Faik Hadžimujić.

Kvalitetom i sistematskim radom, tešanjsko Udruženje postaje okosnica i nosilac rada na državnom nivou. Edin Jabandžić treći i aktuelni predsjednik Društva postaje predsjednik Saveza udruženja BiH i uspijeva organizovati jedinstven savez BiH i dobiti članstvo u evropskoj asocijaciji. Sjedište saveza dolazi u Tešanj, a pokreće se izdavanje časopisa, organiziraju se izložbe svake godine (prva 2000. godine), čak i u vrijeme krize nastale pojavom ptičije gripe. Svaka izložba je bolja od one predhodne, a nedavna, o kojoj sam pisao u Tešanjskom dnevniku, je dobila visoka priznanja. Od 2005. godine proglašavani su svake godine najboljim društvom u BiH, a prema rezultatima očekuju da će se to desiti i za 2018. godinu.

Prisutnima se obratio predsjednik Edin Jabandžić, zatim načelnik mr. Suad Huskić i gosti:Đuro Mitraković predsjednik Saveza BiH, Željko Šarepac predsjednik Saveza za uzgoj izaštitu sitnih životinja Hrvatske, Vančo Ilijevski predsjednik Saveza Makedonije, Milan Brkić predsjednik Sudijskog odbora asocijacije odgajivača Srbije i Igor Čegovernik predsjednik Sudijskog odbora sudija Slovenije.

Svi predsjednici Društva, s lijeva: Nermin Saračević, Adnan Hadžimehić, Emin Karahodžić, Edin Jabandžić (treći i aktuelni), Mustafa Vilašević, Fajko Hadžimehić i Dževad Subašić

mr. Suad Huskić, Edin Jabndžić, Fajko Hadžimujić i Đuro Mitraković

S lijeva: Ramiz Brkić, Edin Jabandžić i Ivica Kovač

Nakon završetka ceremonije i otvaranja novog objekta u prepunoj maloj sali Cko održana je promocija monografije Društva pod nazivom Radom do uspjeha. Autor monografije, glavni urednik i ujedno član Društva je Ivica Kovač (koji je objavio dvije stručne knjige, bavi se fotografijom i takođe je zaljubljenik u uzgoj i zaštitu sitnih životinja). Na promociji je govorio Edin Jabandžić, a moderirao je Ramiz Brkić. Ponovo su se obratili Načelnik i gosti iz Makedonije, Srbije i Hrvatske. Svi govornici su govorili pohvalno o Društvu. Da postoji sloga u kontinuitetu Društva pokazuje i prvi red na promociji u kome su bili svi dosadašnji predsjednici.

Predsjednik sa gostima (s lijeva):Željko Šerepac, Milan Brkić, Igor Čegovernik, Edin Jabandžić, Vančo Ilijevski i Đuro Mitraković

Povodom 20 godina postojanja, nakon promocije knjige, uručene su plakete i zahvalnice.

Osim svih predsjednika Društva, plakete su dobili:Suad Huskić, Fuad Šišić, Hakija Užičanin, Izudin Ahmetlić, Ishak Jabandžić, Ivica Kovač, Elmedin Karabegović, Jasmin Makarević i Sead Delić.

Priznanja su dodijeljena:Općina Tešanj, Adimark d.o.o., Madi d.o.o., Inter d.o.o.,Savez zauzgoj i zaštitu sitnih životinja BiH, Đuro Mitraković, Muhamed Hajdarević, UG za uzgoj izaštitu sitnih životinja”Dobojski odgajivač”,UG za uzgoj i zaštitu sitnih životinja Zenica, Udruga “Golub” Virovitica, Društvo gojitejev malih pasemskih živali Ormož, Združenje “Dijamantski petel” Tetovo, Klub odgajivača ukrasnih i Sremsko-mitrovačkih golubova”Sremsko-mitrovački prevrtač”, Hasan Vilašević, Adnan Mujić, Esad Djedović, Midhet Hambašić, Jasmin Demirović posthumno, Sead Bradić posthumno.

Dan žena

Međunarodni praznik, Dan žena, 8.mart obilježen je u našem gradu. Prodavnice i štandovi u gradu nudili su cvijeće, zaposlene žene su imale kraći radni dan, dobile cvijeće , zakusku ili novac za zajedničko druženje, a pojavile su se i na javnim mjestima samoorganizujući druženje. Tako je u restoranu Teša bilo oko 150 žena, a par njih na čelu sa Fikretom Jabandžić organiziraju, ne samo druženja za Dan žena, nego organiziraju i česta putovanje, gdje su dominantno penzionerke.

Žene na BiH prostoru pa i Tešnju proteklih 120 godina prošle su kroz različite faze društvenih oblika koji im je davao različiti status. U vrijeme turske vladavine žene su bile prije svega majke, domaćice, ali i težaci radeće najteže poljoprivredbne poslove.

Vrhunac zabave u restoranu Teša je narodnoo kolo

Ženska djeca su završavala uglavnom mektebsku nastavu, a dolaskom Austrougarske i uvođenjem mješovitih građanskih škola muslimanska djeca, posebno ženska, nisu išla u školu. Prva upisana djevojčica u Tešnju je je Marija Lukić 1896. godine, a prva muslimanska djevojčica je upisala prvi razred tek 1907. godine. Zvala se Zemka Šerifović i bila je kći učitelja Šerifa. Obrazovanje je bilo daleko od muslimanskih djevojčica, a to im je i obezbjeđivalo nepromjenjen status u društvu. U Tešnju se pojavile žene učiteljice iz većih mjesta kao što je bila Refija Širbegović ili Zlata Dedović.

Poslije Drugog svjetskog rata organiziraju se analfabetski tečajevi, a najviše polaznika su žene. Skidaju se feredže. Iza pedesetih godina počinje obrazovanje žena za određena zanimanja. Tako Beska Ajanović odlazi u Beograd na Građevinsku tehničku školu, Zuhra Ibrahimpašić u Banja Luku u Učiteljsku školu, a Azemina Ajanović u Banja Luku u Srednju ekonomsku. Naravno da ima i drugih slučajeva, ali je to još uvijek nedovoljno i u daleko manjem broju nego što su to činili muškarci. Tek nakon osnivanja Gimnazije 1961. godine, žene intezivnije se obrazuju, cijele generacije sedmadesetih idu na fakultete,a gubi se ralika između obrazovanih muškaraca i žena. Žene zauzimaju u društvu važne funkcije u privrednom i javnom životu. Iako ima pojava vraćanja poziciji žene kako je to bilo unazad 70-80 godina, danas žene imaju ravnopravan status sa muškarcima, bar formalno. Ipak i dalje postoje protekcionizmi i predrasude kada su u pitanju zapošljavanja žena (zbog trudnoće i rađanja) ili postavljanje na visoke političke i javne funkcije.

JP Rad dodijeljen Certifikat boniteta pouzdanosti

JP Raddodijeljen je Certifikat bonitetne pouzdanosti. O ovom certifikatu sam pisao u Tešanjskom dnevniku kada je certifikat dobila firma Saračević d.o.o. Ovaj put je zanimljivo i vrijednost u tome da je Certifikat dobilo javno preduzeće. Radi podsjećanja to je dokument koji izdaje LRC d.o.o. privrednim subjektima na osnovu stručne analize finansijskih izvještaja i ostalih ekonomskih parametara za koje je moguće procijeniti visok stepen vjerovatnoće da se radi o finansijski pouzdanom partneru. Nosilac certifikata bonitetne pouzdanosti je sa stanovišta raspoloživih sredstava i finansijske situacije kao i trenutnih poslovnih aktivnosti pouzdan privredni subjekt, za koji postojeći i budući poslovni partneri mogu s velikim stepenom pouzdanosti pretpostaviti da u budućem kratkoročnom vremenskom periodu od najmanje jedne godine ne bi trebao biti podložan značajnijim finansijskim problemima ili poteškoćama koje mogu izazvati poduzimanje mjera koje u značajnoj mjeri mogu utjecati na poslovanje predmetnog subjekta.

Foto zabilješke

Završena rekonstrukcija mosta kod Riječke džamije, proširenjem jedne strane trotoara i postavljanjem nove ograde

Na zgradi porodice Halilović do samoposluge AS podiže se potkrovlje

Stare fotografije

Fudbalski tim radnika obućarske radionice Jedinstvo na nekoj utakmici na Rastokama u Jelahu 1955. godine.

Čuče s lijeva:Rifat Čehajić Švabo, Mustafa Turalić, Satko Hukić, Hamdija Denjalić Amidža, Muhamed Ahmetović Hamo i Salih Škapur

Stoje:Alija Škapur, Adem Denjalić, Muhamed Belagija, Ferid Ajanović, Hakija Bašić, Smail Medarić Šuco i Halid Handžić Pela


Pripadnici Sekretarijata unutrašnjih polova Tešanj 1973. godine

Čuče s lijeva:Ivica Babić, Svetozar Čučić, Fadil Bašić, Safet Škapur, Meho Albalić, Muhamed Kondžić, Đorđe Simić

Stoje drugi red:Jusuf Mešić načelnik SUP-a, Ajiša Hadžihasić Albalić, Nerka Ajanović, Sabina Mešić Hafizović, Tonka Soldat, Vahida Čehajić Vasiljević, Ajiša Kahrimanović, Salih Hotić, Marko Bešić, Enver Karahodžić i Momčilo Rajlić

Treći red:Milovan Bodiroga, Murat Polutak, Ahmet Maksumić, Ismet Dizdarević, Nesuh Dizdarević Nesko, Mladen Deležan, i Kemal Hatibović Kemo

Sa table na Gornjoj čaršiji





 

O Husein Galijasevic

Rođen je rođen 17.4.1945. godine u Tešnju od oca Mahmuta i majke Zekije rođene Hodžić.

Osnovnu školu završio u Tešnju, a Mašinsku tehničku školi u Tuzli. Mašinski fakultet završio u Sarajevu.

Nakon završetka srednje škole kao stipendista radio dva mjeseca u Trudbeniku iz Doboja, da bi sa stipendijom iste firme nastavio obrazovanje u Sarajevu.

Po završetku studija radio u Trudbeniku oko 6 mjeseci, otišao u JNA i nakon povratka počeo raditi u Pobjedi Tešanj.

U Pobjedi radi na poslovima: samostalnog konstruktora pumpi za vodu, glavnog konstruktora pumpi i prečistača, šefa službe razvoja, glavnog inžinjera proizvodnje, tehničkog direktora i direktora Fabrike pumpi i hidraulike (OOUR-a), direktora razvoja Fabrika pumpi i hidraulike Pobjeda d.d., rukovodioca projektne grupe ISO 9000.

Obavljao je poslove stručnog saradnika u Minstarstvu industrije i energije i pomoćnika Ministra namjenske proizvodnje za tehniku Republike BiH

Početkom 1997. godine imenovan je na funkciju pomočnika Ministra odbrane Federacije BiH za namjensku proizvodnju. Prije penzionisanja 2007. godine bio je stručni savjetnik u Ministarstvu odbrane FBiH.

Bio je predsjednik Upravnog odbora Centra za kulturu i obrazovanje u Tešnju.

Napisao je dvije monografske knjige:Pobjeda 1954-2014-vizija, znanje, hrabrost i Lovačko društvo "Kiseljak" Tešanj 1921-2011. Desetu godinu piše Tešanjski dnevnik.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *