Tešanjski dnevnik 1-8.4.2019. godine

Kaže mi poznanik da nisam u pravu kada sam napisao da Tešnjaka nema nigdje kada je Vlada Ze-do kantona u pitanju. Mi smo kaže toliko jaki da više ne dajemo ministre nego savjetnike. Tako neće biti problema sa mladim ministrom Ministarstva za prostorno uređenje, promet, komunikacija i zaštitu okoline Arnelom Isakom, jer će mu savjetnik biti Tešnjak Sabahudin Sinanović Hudo. Potvrdio mi je to i predsjednik A-SDA Tešanj.

Komšić je ušao u formiranje vlasti sa SDA, a planirana Parada ponosa u Sarajevu, najavljena za septembar, preuzima pažnju svih vrsta medija, građana, vjerskih zajednica, političara. To su teme koje se raspravljaju na svakom koraku. I dok se naš svijet bavi ovim „važnim“ pitanjima, tmurni oblaci najavaljuju oluju ko zna kojeg stepena, a nigdje upozorenja o opasnosti ni kao kada se proglasi narandžasta opasnost kada se sprema nevrijeme. A najavu opasnosti možete vidjeti svakodnevno u sredstvim informisanja. Tako se preko policije i njenog rezervnog sastava u RS stvara vojska koja će naći izgovor u odbrani entiteta RS od migranata i postaviti vojsku na granice. U Banja Luci se formiraju komisije koje će promijeniti istinu o zločinima u Srebrenici i Sarajevu potvrđenu i presuđenu i na Haškom tribunalu. Na RTRS diplomata i monarhista Protić govori o „kneževini“ u Banja Luci i „Zapadnoj Srbiji“ umjesto RS. Na godišnjicu NATO bombardovanja Srbije u Nišu Vučić, Dodik i patrijah jasno i glasno ponavljaju stvari koje smo slušali sa Gazimestana tridesetak godina ranije. Hrvatska uporno po Europi propagira islamski ekstremizam Bošnjaka, a nije im ni teško, jer se u Evropi već uveliko proširila islamofobija. Institucionalno je obnovljena i ratno-zločinačka paradržavna tvorevina „Herceg-Bosna“, presuđeni ratni zločinac Dario Kordić u organizaciji Katoličke crkve i Studentske organizacije drži predavanja na sveučilištu.

I dok se političari, intelektualci i narod bave foteljama, metodama uzimanja državnog novca (po ko zna koji put podignuta je optužnica za krađu državnog novca, a još niko osim Lijanovića nije osuđen), organizacijom Parade ponosa LGBT populacije o opasnostima za ovu državu i Bošnjake niko da se jasno i eksplicitno oglasi. Ne sprema nam se dobro. Samo da nešto slično kao 1992. godine ne zatekne Bošnjake sa„spuštenim gaćama“!

Dani otpora fašizmu

Tešanjska općina 4.april obilježava kao Dan otpora fašizmu. Tog dana 1992. godine donesena je odluka o proglašenju neposredne ratne opasnosti i formirana organizacija vlasti na bazi takve odluke.

Ovaj datum je ove godine obilježen organizacijom okruglog stola pod nazivom Oružane snage i očuvanje Dejtonske BiH kao članice UN-a, polaganjem cvijeća na Centralno spomen obilježje, izložbom pod nazivom Domovina u srcu i dodjelom nagrada učenicima na općinskom takmičenju pod nazivom U ime istine.

U medijalnoj sali hotela Villa Ukus, u organizaciji Općine, održan je okrugli sto pod nazivom Oružane snage i očuvanje Dejtonske BiH kao članice UN-a. Učesnici okruglog stola bili su generali i komadanti Armije RBiH. Gosti na okruglom stolu bili su:Šefik Džaferović član Predsjedništva BiH, Mirza Ganić Premijer Vlade Ze-do kantona, Salko Bukvarević ministar Ministarstva za pitanje boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rataFBiH,Fahrudin Čolaković ministar Ministarstva za boračka pitanja Ze-do kantona, načelnik mr. Suad Huskić i dr.

Po završetku diskusija napravljeni su prijedlozi zaključaka  na osnovu kojih će biti sačinjen njihov konačan oblik prije ovbjavljivanja i proslijeđivanja domaćim, evropskim i drugim institucijama. Motiv za održavanje okruglog stola su konstantne prijetnje opstojnosti države BiH i pokušaji revizije historije iz proteklog rata i nastojanja da se izjednači uloga u odbrani i zločinu paravojnih snaga i regularnih jedinica RBiH. To se ogleda i u nezakonitim postupcima tužilaštva i selektivnom suđenju ratnim komadantima kako bi se zločini izjednačili bar po broju osuđenih. Ne priznaju se odluke Haškog tribunala nego se slave zločinci. Kako je u svom obraćanju kazao i član Predsjedništva Šefik Džaferović, obraćajući se novinarima,  da je cilj ovakvih okruglih stolova istina i ništa drugo osim istine.

U zaključcima je data podrška demobilisanim borcima u donošenju zakona o njihovim pravima.

Učesnici okruglog stola

Cvijeće na Centralno spomen obilježje položio je član Pedsjedništva BiH Šefik Džaferović i delegacije:Općine Tešanj, 2. pješadijskog (rendžerskog)  puka OS BiH, zastupnici na višim nivoima vlasti iz Tešnja, Ministarstvo za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata, Vlade Ze-Do kantona, Uprava policije Ze-Do kantona, boračkih udruženja iz Tešnja, Udruženja generala, Udruženja za zaštitu tekovina rata 1992-1995, Općine Doboj Jug, Udruženja privrednika Biznis centar Jelah-Tešanj, grupe demobilisanih boraca i Odreda izviđača „Crni vrh“ Tešanj.

Član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović polaže cvijeće

 

  1. pješadijski (rendžerski) puk OS BiH baštini identitet i vojno naslijeđe jedinica i konstutivnih naroda iz kojih potiče Armija Republike BiH. U okviru svojih zadataka upravlja muzejom puka, priprema, istražuje i njeguje historiju puka i dr. Komanda 2. pješadijskog puka je autor izložbe po nazivom Domovina u srcu-bosanskohercegovačke patriote  u odbrani domovine. U saradnji sa JU Muzej Tešanj izložbu su postavili u sportskoj dvorani Musala.

Izložba sadrži panoe na kojima su predstavljeni historijski periodi i događaji:srednjovjekovni, osmanski, međuratni, drugi svjetski rat, period socijalizma, predratni period, nezavisnost, čudo bosanskog otpora, snaga Armije, pobjede i „porazi“, kraj rata, egzodus stradanja i zločini, 1.425 dana opsade, Ratno Predsjedništvo.

Pored panoa sa tekstom i fotografijama koji prikazuju periode i događaje predstavljena su pješadijska oružja, sredstva veze i lični pribor boraca iz proteklog odbrambeno -oslobodilačkog rata.

Otvaranju izložbe prisustvovali su građani, izviđači i većina gostiju koji su bili na Okruglom stolu. Prisutnima su se obratili komadant 2.pješadijskog  puka, pukovnik Kasim Mešić, načelnik mr. Suad Huskić i član Predsjedništva Šefik Džaferović. Prikazan je i film o herojima proteklog rata.

Pukovnik Kasim Mešić komadant 2. pješadijksog puka

U organizaciji Udruženja dobitnika najvećih ratnih priznanja općine Tešanj i JU Opća biblioteka održano je takmičenje učenika za izbor najboljih radova vezanih za protekli rat. Proglašenje pobjednika obavljeno je u sportskoj dvorani Musala gdje je postavljena izložba Domovina u srcu tako da su je učenici, koji su bili prisutni, mogli pogledati,

Najbolje radove među učenicima osnovnih škola imale su sljedeće učenice:Ajna Kantić osvojeno prvo mjesto i novčana nagrada od 300 KM, Adna Mujkanović drugo mjesto i novčana nagrada od 200 KM, Jasmina Kavazović treće mjesto i nagrada od 100 KM.

Najbolji u kategoriji srednjoškolaca (zanimljivo je da su sve nagrade osvojile djevojčice) su bile:Medina Alić prvo mjesto i nagrada od 300 KM, Šemsada Ćeman drugo mjesto  i novčana nagrada od 200 KM i Advija Davarović treće mjesto i novčana nagrada od 100 KM.

Ispred organizatora takmičenja,Udruženja nosilaca najvećih ratnih priznanjaTešanj, učenicima i gostima se obratio Esmir Subašić. Govorio je o svrsi jednog ovakvog takmičenja i potrebi da mladi saznaju istinu o svemu onome što nam se u proteklom ratu dogodilo. Pored Subašića obraćanje je imao i načelnik Općine koja je bila pokrovitelj takmičenja.

Dobitnice nagrada sa organizatorima i pokroviteljem:Esmir Subašić, Jasmina Kavazović, Adna Mujkanović, Ajna Kantić, Medina Alić, Advija Davarović,  Šemsada Ćeman i mr Suad Huskić

 

Održan proljetni koncert Muzičke škole pod nazivom Veče filmske muzike

Ovogodišnji koncert Muzičke škole pri OŠ Rešad Kadić je bio tematski. Posvećen je filmskoj muzici.Ovo je četvrti po redu tematski koncrt. Do sada su održani koncerti pod nazivima:Od Bacha do sevdaha, 40 godina postojanja muzičke škole. Učenici i nastavnici sviraju zajedno

Na ovogodišnjem koncertu učestvovali su:Vedad Hundur – I r. „Game of Thrones“, Harun Galijašević- III r. „Mickey Mause“, Ahmed Karahmet i Behija Omerbašić – III r. „Mamma Mia“, Nejla Bedak – IV r. „Dunavski valovi“, Samra Ibrahimpašić – III r. „Titanic“, Ajna Čehić i Harun Galijašević – IIIr. „Tango“, Haris Užičanin –IV r. „Sunset in Madrid“, Nejla Hatičić – VIr. i Almedin Omerbašić-Vr. „Kvartet“, Adna Smailbegović-Vir. „Balada za Adelin“, Merima Halilović, Almija Krdžalić i Adna Smailbegović – Vir. „Over the rainbow“, Iman Smailbegović-Vr. „River flows in you“, Almedin Omerbašić-Vr. „Kozak jaše kraj Dunava“, Asja Škapurević-Vir. „Love story“, Šejla Šišić – Vr. „ I just called to soy ‘ love you“, Ensar Navrboc VI r. „Vožnja brzim vozom“, Sara Ćostović-Vir. „Croatian Rhapsody“, Asja Škapurević –Vir. „The Godfather“, Nejla Hatičić –Vir. „Ciganska svita“, Merima Halilović –VI r. „Tango“, Ena Popržanović-Vr. „The James Bond Theme“ i „Mission Impossible“, Merima Halilović i Almija Krdžalić-Vir. „Pirati s Kariba“. Gost učenik: Danial Roša Ir. Srednja muzička škola – „Pirati s Kariba“.

Nastavnici koji su pripremili i učestvovali u programu:Ajanović Ela, Džaferagić Selma, Omić Emila, Bedak Amel, Deljkić Dženana, Saltagić Nurudin

Koncert je završio hor poznatom romskom pjesmom  Ederlezi.

Poslovni susreti u Sračević d.o.o. pod nazivom Pod zajedničkim kišobranom

Firma Saračević d.o.o. već godinama organizira  druženje sa kupcima. Prezentiraju kupcima svoja nova dostignuća, organizovano obiđu pogone, prezentiraju kupcima firmu, a poslije se druže.  Direktor Fuad Šišić je predstavio kupcima firmu, njene tehničko-tehnološke mogućnosti, organizaciju, poslovnu filozofiju. Tokom prezentacije je i pojasnio svrhu organizacije druženja i ovogodišnji naziv susreta Pod zajedničkim kišobranom. Proizvodni lanac vrijednosti je jak onoliko koliko su jake karike, svaka pojedinačno. Karike mogu biti dobro uvezane  i čvrste ako su stvoreni partnerski odnosi na etičkim principima kako bi se stvorilo puno povjerenje. A kako stvoriti takve odnose ako se i lično dobro ne poznajemo i steknemo povjerenje jedni u druge. Mi smo pod jednim kišobranom i taj kišobran simboliziraju kišobrani koje smo vam danas podijelili-kazao je Šišić. U firmi kažu da nisu planirali kišu koja je pala taman u trenutku kada su gosti napuštali pogone.

Firma Saračević je svake godine imala šta novo prikazati gostima, a ove najviše. Investicijom od skoro 2 miliona KM nabavljen je novi fiber laser koji ima mogućnost rezanja u dimenzijama 2,5×12 m i debljine lima do 20 mm. Tu su dva obradna centra, automat za sječenje koji je puno precizniji od klasičnih trakastih pila, nova pila,  novi objekti. Firma danas ima 47 radnika od kojih je 12 sa visokom stručnom spremom. Saračević je jedina firma iz BiH certificirana kao wears partner firme SSAB iz Švedske u proizvodnji dijelova i distribuciji materijala hardox.

Gosti pod kišobranima

Detalj iz pogona, desno novi fiber laser

Poslije obilaska pogona i prezentacije oko 120 gostiju i domačini (koji su imali istovjetne košulje sa znakom firme) nastavili su druženje uz ručak u restoranu Ukus.

Održana redovna godišnja skupština NHU Oslonac

Održana je redovna godišnja skupština humanitarne organizacije NHU Oslonac. Prezentirani su zbirni dosadašnji rezultati od 2007. godine, a detaljno prošlogodišnji. Sve je to veoma jasno i ilustrativno (fotografijama i dijagramima) predstavljeno u Biltenu br.12. koji izdaje Oslonac kako bi svaki član imao uvid u transparetnost utroška sredstava. Oslonac zaslužuje sve pohvale, a članovi da budu ponosni za sve ono što su uradili. Evo rezultata:

Od 2007. godine do početka 2019. godine Oslonac je izgradio 57 novih objekata, a pomoć za osiguranje minimalnih uslova za stanovanje dobilo je 39 porodica. Sredstva su obezbjedili članovi, njih 1.510  u iznosu od 629.175 KM ili 42,94 %, 122 donatora su obezbjedila iznos od 522.843 KM ili 35,68%, a preostalih 313.150 KM obezbjedio je vladin sektor, Općina u kontinuitetu.

U prošloj godini izgrađena su 4 objekta, a za 6 porodica obezbjeđena je pomoć.

Prihod u prošloj godini je bio 113.990,26 KM, a rashod 109.670,68 KM, prihod od članarine je bio 55.951,04 KM.

Donator godine (najveća donacija) je porodica Azema Mulalića iz Sarajeva (rođenog Tešnjaka), član godine (uplatio najveću članarinu od 700 KM) je Midhat Muhić Tešanj,  a aktivista godine je Haris Hojkurić iz Sarajeva.

Dosadašnji predsjednici Savjeta i Skupštine Husein Alić i Salih ef Haušić

Dobitnici priznanja: Midhat Muhić i Azem Mulalić

Umjesto Saliha ef. Haušića za predsjednika skupštine izabran je Husein Alić, dosadašnji predsjednik Savjeta. Zamjenik predsjednika skupštine je Osmo Saračević. Predsjednik Savjeta je Fuad Šišić, a članovi su:Husein Alić, Emina Turalić, Adem Huskić, Nedžad Unkić, Edin Mujčić i Ajša Brkić.

Bockalo u Tešnju po treći put

U Tešnju je 1903. godine pokrenut i počeo sa izlaskom humoristički list Bockalo. Urednik lista nepoznat.

Drugi put list se pojavio 1973. godine. Glavni urednik je bio Smail Terzić Penjak, a izdavač Narodni univerzitet. Bio je to jednini humoristični listu BiH. Prestao je izlaziti 1977. godine.

Treći put se humoristički list Bockalo pojavio u Tešnju 22.3.2019. godine i to u elektronskoj formi. Izdavač lista je Nezavisna televizija Amna čiji je vlasnik prof. Halid Hundur,koji je i urednik. List se može pogledati na stranici i facebook-u TV Amna.

U prvom broju urednik piše da će Bockalo, kako je to radio u prošlosti, žigosati, ismijavati našu surovu zbilju pokušavajući da kroz humor ispravisve ono nelogično i nakaradno u bh.društvu.

Široki Brijeg:Tošk 2:0

Tošk u polufinalnoj utakmici Kupa BiH izgubio sa 2:0 od Širokog Brijega, a utakmicu prenosio, u cijelom regionu gledani sportski kanal,Arena sport. Revanš opet na Arenisport sljedeće sedmice na stadionu Trening centra FSBiH u Zenici.

Kapiten Hasić najbolji pojedinac susreta sa kapitenom Širokog Barišićem

Foto zabilješka

U ulici Kralja Tvrtka (Zvečaj) vrše se radovi na proširenju ceste. U konačnoj fazi trebala bi biti postavljena treća traka, a već je donesena odluka o izmještanju toplovodnih cijevi.

Stare fotografije

S lijeva Jusuf Dizdarević, Meho Merzić, Rušto Pobrić i Nurko Nuhbegović

Sa table na Gornjoj čaršiji

O Husein Galijasevic

Rođen je rođen 17.4.1945. godine u Tešnju od oca Mahmuta i majke Zekije rođene Hodžić.

Osnovnu školu završio u Tešnju, a Mašinsku tehničku školi u Tuzli. Mašinski fakultet završio u Sarajevu.

Nakon završetka srednje škole kao stipendista radio dva mjeseca u Trudbeniku iz Doboja, da bi sa stipendijom iste firme nastavio obrazovanje u Sarajevu.

Po završetku studija radio u Trudbeniku oko 6 mjeseci, otišao u JNA i nakon povratka počeo raditi u Pobjedi Tešanj.

U Pobjedi radi na poslovima: samostalnog konstruktora pumpi za vodu, glavnog konstruktora pumpi i prečistača, šefa službe razvoja, glavnog inžinjera proizvodnje, tehničkog direktora i direktora Fabrike pumpi i hidraulike (OOUR-a), direktora razvoja Fabrika pumpi i hidraulike Pobjeda d.d., rukovodioca projektne grupe ISO 9000.

Obavljao je poslove stručnog saradnika u Minstarstvu industrije i energije i pomoćnika Ministra namjenske proizvodnje za tehniku Republike BiH

Početkom 1997. godine imenovan je na funkciju pomočnika Ministra odbrane Federacije BiH za namjensku proizvodnju. Prije penzionisanja 2007. godine bio je stručni savjetnik u Ministarstvu odbrane FBiH.

Bio je predsjednik Upravnog odbora Centra za kulturu i obrazovanje u Tešnju.

Napisao je dvije monografske knjige:Pobjeda 1954-2014-vizija, znanje, hrabrost i Lovačko društvo "Kiseljak" Tešanj 1921-2011. Desetu godinu piše Tešanjski dnevnik.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *