Tešanjski dnevnik 29.4-6.5.2019.

Dok se politika još uvijek nadmudruje oko uspostave vlasti na nivou BiH i Federacije BiH, već skoro osmi mjesec od izbora, mnogo toga se događa u svijetu, oko nas i kod nas u BiH. Kada je ekonomija u pitanju nazire se kriza, možda veća i od one iz 2008. godine. Velika strana firma odlaže investiciju u Tešnju vrijednu više od 10 miliona KM, druga firma ima puno manje narudžbi proizvoda koji su vezani za investicije. Firma iz Italije u susjednoj općini nije napravila dobru kalkulaciju pa je jedan dio proizvodnje vratila u Italiju (automatizovana mašina, a materijal morali dovlačiti iz Italije zbog cijene). Brexit, američki trgovački rat sa Kinom i Evropom, embargo SAD Iranu na izvoz nafte, jačanje desnice u Evropi i svijetu ozbiljno će uticati i na rovitu političku situaciju na Balkanu, ali i ekonomiju. A kod nas se dešavaju odlasci. Ove sedmice sam sjedio u Tuzli sa devet drugara iz srednje škole (povod 55 godina od mature). Od nas desetero prisutnih kod šestorice su djeca u Americi, Njemačkoj, Italiji i Australiji.

Visine plata od sredine prošle godine se povećavaju, dobrim dijelom i zbog sve većeg nedostatka kvalitetne radne snage, ali i troškovi života rastu (energenti, plin, poljoprivredni proizvodi, prehrana..)

Što se tiče iznosa prosječnih neto plata po općinama dolazimo do veoma zanimljivih podataka.

U Federaciji BiH, posljednji podaci Federalnog zavoda za statistiku pokazuju da se osam opština u FBiH može pohvaliti da ima prosječnu platu iznad 1.000 KM, što je tek blizu 10%.

Tako je najveća prosječna neto plata isplaćena u općini Centar Sarajevo u iznosu od 1.281 KM, općina Bosansko Grahovo 1.072 KM, Mostar 1.071 KM, općina Dobretići 1.071 KM, općina Stari Grad Sarajevo 1.056 KM i općina Kakanj 1.012 KM.

Detalj sa tešanjske pijace

Na drugoj strani, najnižu isplaćenu neto platu  imaju opšine Doboj-Istok 565 KM, Domaljevac-Šamac 587 KM, Olovo 601 KM, Tešanj 605 KM, Žepče 616 KM, Bugojno 621 KM, Visoko 634 KM, Čitluk 649 KM i Gračanica 656 KM.

Tešanj je četvrti odozdo sa prosječnom platom od 605 KM, a sa druge strane radi se o jednoj od najuspješnijih privrednih sredina. Nisu daleko ni Gračanica ni Visoko ni Teslić u RS koji ima prosjek 628. KM. Mnogo hvaljene privredno prosperitetne sredine Teslić, Tešanj, Žepče sa međunarodnim priznanjima (Bear) sa platama među najnižim u državi, od 605 do 628 KM. Jedno se može zaključiti da su plate visoke tamo gdje nema primarne proizvodnje, a tamo gdje je ima, onda prosjek popravljaju rudnici, termoelektrane i sl. (Stanari 1.180 KM, Ugljevik 1.135 KM, Kakanj 1.012 KM) ili usluge i administarcija (Sarajevo 1281 KM, Banja Luka 958 KM). Koliko je danas moguće isplaćivati dio plate na crno teško je naslutiti, ali je sigurno da takvih isplata još uvijek ima. U Tešnju postoje trgovačke kuće koje imaju robe koje ne daju uz račun.

Troškovi života u BiH rastu iz godine u godinu. Samo za posljednjih godinu dana prehrambene namirnice su poskupile za 80%, a potrošačka korpa je dostigla za mnoge nedostižnih 2.000 KM.

Na tešanjskoj pijaci u petak lanjski krompir je bio 1,5 KM/kg, krastavci 2 KM/kg, paradajz 3,5 KM/kg, struk rasade paradajza 0,5 KM/kom.

U proteklom vremenu investicije su bile jako prisutne u Tešnju. To je uticalo da je cijena zemljišta po m2 u trokutu Tešanj, Jelah, Tešanjka, Tešanj porasla na 25-100 KM/m2, a na odrđenim mjestima i znatno više. Naziru se nove industrijske zone (Ljetinić), ali je vjerovatno da će taj intezitet opadati, tim prije što je i zemljište kupljeno od onih koji imaju novac ne sa namjerom da investiraju nego da se preprodaje.

Vrijeme kišovito i hladnije.

Dan osnovnih škola

Dan osnovnih škola održava se već devetu godinu i na putu je da postane tradicionalan. Tog dana učenici svih devet osnovnih škola pripreme program i zajednički ga izvedu u velikoj sali Cko. I ova manifestacija je dio Tešanjkog proljeća. Domaćin ovogodišnjeg obilježavanja je OŠ 9
septembar Medakovo.

Učenici OŠ Huso Hodžić su igrom i pjesmom slali porike za očuvanje okoline.

Prije početka programa, učenike, roditelje i ostale posjetioce pozdravili su i obratili im se: direktor OŠ 9 septembar Almir Ljevaković, načelnik mr. Suad Husklić i glavni imam Fuad ef. Omerbašić. Djeca su igrala, pjevala, izvodili različite programe. Voditeljica programa je bila Murisa Muminović koja je imala i jedan solistički muzički nastup.

Nakon govora glavnog imama i izvedenog programa imao sam utisak da se radi o polaznicima mektebske nastave, a ne učenicima osnovnih škola.

Most u Jelahu i 2. maj

Otišao sam drugog maja u Jelah da bih zabilježio ovogodišnja dešavanja na Rastokama. Tražeći gdje da parkiram spazih da vozila odlaze prema Piljužićima, što bi značilo da je novi most prolazan. Zaista je tako bilo. Vjerovatno se radi o privremenom puštanju jer nije obilježen i nisu završeni svi radovi.


Novi-stari most na Usori u Jelahu

Na rastokama scenografija standardna. Veliki broj prodajnih stolova, ringišpil, zabavni park, sportska borilišta. Bio sam ujutro oko deset sati, pa su Rastoke bile iste kao i svake srijede kada je pazarni dan. Prodavač karata, kog sam poznavao, kaže da je rano, da je lijep dan i da ne sumnja da se neće stvoriti standardna gužva. Kaže samo iz Zavidovaća dođu redovno tri autobusa gostiju. Sticajem okolnosti u Hitnoj pomoći Doma zdravlja susreo sam jednog pacijenta koga su hitno spremali u kola hitne pomoći za transport u Tuzlu. Oni koji su ga doveli kažu da se takmičio u hrvanju pa mu se oštetio pejsmejker!

U Tešnju održano prvenstvo FBiH u streljaštvu – Tešnjaci ubjedljivo najbolji

Na strelištu u sportskoj dvorani Musala održano je prvenstvo Federacije BiH u strelješatvu serijskom vazdušnom puškom za juniore. Učestvovalo je 10 klubova sa 71 takmičarem. Iz Tešnja su su učestvovale dvije ekipe Streljački klub Tešanj i Streljački klub
Prljuga iz Šija. U ekipnim i pojedinačnim takmičenjima ekipe iz Tešnja odnijele su sve medalje izuzev drugog mjesta ekipno i trećeg mjesta u muškoj konkurenciji. Takmičenju je prisutvovala predsjednica Federalnog streljačkog saveza Admira Ljuca Škaljo koja je zajedno sa predsjednikom SK Tešanj Izudinom Handžićem Ćirom i Muhamedom Ibrahimovićem komesarom Federalne lige podijelila medalje.

Zajednička fotografija svih učesnika

Na prvom mjestu ekipa SK Tešanj Asima Halilović, Esida Halilović i Alen Halilović, a na trećem SK Prljuga Lejla Krličević, Fatima Trepčić i F. Muslija, desno Muhamed Ibrahimović

U ekipnom takmičenju prvo mjesto osvojila je ekipa SK Tešanj sa 524 kruga, drugo mjesto SK Živinice sa 490 krugova i treće mjesto SK Prljuga Tešanj sa 488 krugova.

U pojedinačnoj konkurenciji juniorki prvo mjesto osvojila je Esida Halilović SK Tešanj sa 178 krugova, drugo mjesto Asima Halilović SK Tešanj sa 174 kruga i treće mjesto Lejla Bašić SK Tešanj sa 165 krugova.

U pojedinačnoj konkurenciji juniora prvo mjesto osvojio je Alen Halilović SK Tešanj sa 172 kruga, drugo mjesto Mehmed Hajrić SK Tešanj sa 168 krugova i treće mjesto Aid Avdibašić iz SK Živinice sa 164 kruga.

S lijeva juniorke: Admira Ljuca Škaljo (podijelila medalje), Asima Halilović, Asida Halilović i Lejla Bašić. Juniori: Mehmed Hajrić, Alen Halilović i Aid Avdibašić. Ispred Izudin Handžić Ćiro

Izvanredni rezultati tešanjskih strijelaca na ovom prvenstvu nisu slučajni. Rukovodstvo sa predsjednikom Izudinom Handžićem Ćirom, glavnim trenerom Sakibom Plančićem, trenerom Muhamedom Ibrahimovićem i certificiranim trenerima Emirom Bećarevićem i i Ernadom Plančićem u porotekle dvije godine, kako je puštena u funkciju nova streljana, uradili su puno toga na opremanju i treniranju mladih strijelaca. U budućnosti sa ovakvim radom možemo očekivati i bolje rezultate na nivou BiH, pa i na međunarodnom planu. Pokazuje to i entuzijazam mladih takmičara i njihova posvećenost treninzima. Radi se i sa mlađim uzrastima čiji trener je Zijad Spahić.

Stare fotografije

Gimnazijalci sa Milenkom Jukićem na Gradini

S lijeva: Milenko Jukić, Zulka Terzić, Nadira Ajanović, Selma Mehinagić, Nedžad Hadžiselimović, Selim Brkić, Džemal Artuković, Zekija Hodžić, Nešeta Prnjavorac i Avdo Bukvić

Učenici četvrtog razreda prve generacije Gimnazije.

S lijeva: Risto Petrović, Fatima Deljkić, Zulejha Terzić, Nešeta Prnjavorac, Šuhreta Bajraktarević i Zekija Hodžić

Sa table na Gornjoj čaršiji

O Husein Galijasevic

Rođen je rođen 17.4.1945. godine u Tešnju od oca Mahmuta i majke Zekije rođene Hodžić.

Osnovnu školu završio u Tešnju, a Mašinsku tehničku školi u Tuzli. Mašinski fakultet završio u Sarajevu.

Nakon završetka srednje škole kao stipendista radio dva mjeseca u Trudbeniku iz Doboja, da bi sa stipendijom iste firme nastavio obrazovanje u Sarajevu.

Po završetku studija radio u Trudbeniku oko 6 mjeseci, otišao u JNA i nakon povratka počeo raditi u Pobjedi Tešanj.

U Pobjedi radi na poslovima: samostalnog konstruktora pumpi za vodu, glavnog konstruktora pumpi i prečistača, šefa službe razvoja, glavnog inžinjera proizvodnje, tehničkog direktora i direktora Fabrike pumpi i hidraulike (OOUR-a), direktora razvoja Fabrika pumpi i hidraulike Pobjeda d.d., rukovodioca projektne grupe ISO 9000.

Obavljao je poslove stručnog saradnika u Minstarstvu industrije i energije i pomoćnika Ministra namjenske proizvodnje za tehniku Republike BiH

Početkom 1997. godine imenovan je na funkciju pomočnika Ministra odbrane Federacije BiH za namjensku proizvodnju. Prije penzionisanja 2007. godine bio je stručni savjetnik u Ministarstvu odbrane FBiH.

Bio je predsjednik Upravnog odbora Centra za kulturu i obrazovanje u Tešnju.

Napisao je dvije monografske knjige:Pobjeda 1954-2014-vizija, znanje, hrabrost i Lovačko društvo "Kiseljak" Tešanj 1921-2011. Desetu godinu piše Tešanjski dnevnik.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *