Tešanjski dnevnik 27.5-3.6.2019. godine

Protekle nedjelje održani su izbori za predsjednika SDP BiH. Neposrednim glasanjem članovi SDP-a su se odlučili za starog predsjednika Nermina Nikšića koji će sljedeće 4 godine obavljati ovu dužnost. Od ukupnog broja članova 45 270 njih 26 660 je imalo prva glasa jer ih je toliko ispunilo statutarne obaveze. Nikšić je osvojio 12668 glasova, Edin Delić 8 414, a Svetozar Pudarić 1 094 glasa. Na Kongresu koji je zakazan za 22.6. bit ćer izabran saziv Glavnog odbora i rukovodsvo tog tijela, Predsjedništvo i generalni sekretar. Ovu stranku pred izbore pratili su problemi formiranja Socijaldemokratskog pokreta, sa političkim ambicijama, pa je jedan broj starih članova SDP-a isključen iz stranke. Pojavili su se i različiti pristupi formiranja vlasti, posebno u tuzlanskom kantonu. Kongres će pokazati da li su podjele velike i može lise očikivati sljedeće usitnjavnje vodeće socijaldemokratske partije.

Evropski parlamentarni izbori završeni. Sa velikim interesom su se izbori pratili i u BiH. Najvljivan je uspon krajnje desnih stranaka što za BiH ne bi bilo dobro. Socijaldemokrati i demohrišćani prvi put nemaju većinu pa će u preuzimanju vlasti morati uključiti liberale ili zelene. Stranke krajnje desnice su povećale broj mjesta,ali još nemaju snagu da formiraju vlast sa strankama iste orijentacije. Međutim pitanje je koliko će krajnje desnih biti i kod onih koji formiraju vlast.

Kiša padala cijele sedmice. Godina slična lanjskoj samo hladnija. Ložio sam i krajem maja i početkom juna. U subotu je cijeli dan padala, povremeno intenzivno pa je “mirisalo” na poplave.

Nadina Omerbašić uspješna u Mȕnchenu

I ako ozbiljno rade sa mladima u streljačkom klubu Tešanj samo godinu i po mogu se pohvaliti sjajnim rezultatima. Nakon što su se uspjeli tehnički opremiti, ostvarili sui na lokalnim takmičenjima rezultate koji im daju mogučnost nastupa na turnirima svjetskog kupa. To su učinile Nadina Omerbašić i Esida Halilović, dok je pitanje dana kada će to uraditi i Asima Halilović.

Tako su Nadina Omerbašić i Esida Halilović nastupile na ISSF WORLD CUPu Mȕnchen 2019 prošle nedjelje. Njihov trener Sakib Plančić mi je poslao podatak da je Nadina ostvarila lični rekord u gađanju vazdušnom puškom standard, od 600 krugova što je potvrda njenog velikog napretka. Ovaj rezultat zaslužuje da se nešto više kaže o Nadini. Zato sam došao na jedan trening i sa njom porazgovarao..

Nadina Omerbašić je rođena u Tešnju 2002. godine. Osnovnu školu je završila u Jablanici, a trenutno je učenica prvog razreda u Mješovitoj srednjoj školi Elektrotehničar računarski smjer. Odličan je učenik.

Nakon izvanrednih rezultata na Federalnom takmičenju, mlade talentovane članice Streljačkog društva Tešanj počele su sticati sikustva i na međunarodnim takmičenjima i odmah postiči dobre rezultate. Zato su svakako zaslužni i njihovi treneri Emir Bećarević i Sakib Plančić. U stvaranju materijalnih, organizacionih i drugih uslova tu je predsjednik Izudin Handžić Ćiro.

Dok sam čekao da Nadina završi trening zapazio sam jednu djevojčicu kako gađa. Trener kaže da je Sajra, veoma talentovana.

Prateći novinske izvještaje zapazio sam da je Teslićanka,i čest gost na našem strelištu, reperezentativka BiH Tatjana Đekanović na istom takmičenju oborila državni rekord sa 624,5 kruga.

Treba napomenuti da se radilo o seniorskom takmičenju, a naše djevojke su još uvijek kadetkinje.

Nadina Omerbašić

S lijeva:Asima Halilović, Esida Halilović i Nadina Omerbašić

Nermin Hundur

Po mišljenju večine,koji poznaju rukometni sport u Tešnju, Nermin Hundur je najbolji tešanjski rukometaš svih vrmena. Veću karijeru u rukometu je napravio Hamdija Saračević, ali on je samo rođen u Tešnju i kao dijete otišao u Banja Luku gdje je igrao za Borac. Međutim, Nermin je aktivno igranje rukometa proveo u tešanjskom rukometnom klubu koji je mijenjao imena. Prvo se zvao Jedinstvo, zatim Srednjoškolac i na kraju TS Bosna kako se i danas zove.

Rođen je 1957. godine u Tešnju, gdje je završio osnovnu školu. Medicinsku školu je završio u Doboju, a skoro cijeli radni vijek proveo je u Domu zdravlja, gdje i danas radi( samo je imao angažovanje u Ratnoj bolnici tokom rata). Otac Edhem je bio medicinar u Domu zdravlja.

U osnovnoj školi pa i u srednjoj igrao je sve sportove pa i rukomet. Sa 13 godina je počeo trenirati rukomet zajedno sa Nerminom Piknjačem, Avdom Ajanovićem, Abdulahom Alićehajićem. Prvu utakmicu je odigrao u Živinicama na krilu. Mumo Kadić je bio trener. Tada su za Jedinstvoigrali:Edhem Ajanović, Besim Hotić, Salih i Sejo Livnjak, Avdo Ajanović, Nermin Piknjač, Adil Mujičić i dr. Nermin se sjeća da u prvoj utakmici nije imao lopti pa i nije se pokazao, ali kada me je Besim Hotić premjestio na beka na prvoj utakmici dao je 6 golova. Postao je standardan i prvi strijelac. U jednoj utakmici u Bosanskom Brodu zabio je 25 golova, a tešanjska ekipa je pobjedila rezultatom 35:34.Tešanj je imao najbolju ekipu početkom osamdesetih godina prošlog vijeka Tada su iz Sjeverositočne lige ušli u Republičku ligu.

Nermin iz mladih igračkih dana

Nermin je imao priliku da igraza banjalučki Borac. Zvao ga je Karalić, ali je njegov zet Emir uticao da zaigra za dobojsku Slogu. Obzirom da Sloga nije ispunila uslove ugovora ponovo se vratio u Tešanj.

Nermin posebno ističe dvojicu rukometnih entuzijasta koji su izdvajali svoje vrijeme i novac za rukometaše. To su Bahrija Kahrimanović i Husein Kotorić. Husein Kotorić je čak uzimao kredite da bi obezbjedio isplatu troškova na gostovanjima kada nije bilo novca iz Samoupravne interesne zajednice za sport. Jedan od takvih je Mehmed Nakić koji ih je vozio besplatno na utakmice.

Dan bijelih traka obilježen i u Tešnju

U Prijedoru su nesrbi naredbom vlasti 31.5.1992. godine obilježeni bijelim trakama. U egzodusu koji je poslije togao nastao život su izgubile 3176 nevine žrtave, među kojima i 102 djeteta. Taj dan je obilježen u Prijedoru, ali i drugim mjestima: Sarajevu, Mostaru, Zenici. U Sarajevu su u Velikom parku postavljene fotografije 3 176 žrtava. U Tešnju je Platforma za progres Tešanj obilježila ovaj dan stavljajući 170 bijelih traka na ruke građana i dijelići letke sa informacijom o događanju u Prijedoru 1992. godine

Tešnjaci obilježili 27. noć Ramazana

Lejletu-l-kadr, 27 noć Ramazana je za muslimane najodabranija noć u godini. To je noć početka objave Kur'ana.

U suri El-Kadr ta noć se opisuje vrednijom od 1.000 mjeseci. Lejletu-l-kadr je noć sudbine, odluke i svake odredbe. To je noć određenja i utvrđenja svega što se ima desiti u narednoj godini: rođenja i smrti, ženidbe i udaje, nafake i plodova, zdravlja i bolesti.

Zbog njene važnosti i značaja u svim džamijama Islamske zajednice u BiH ova noć se obilježava posebnim vjerskim sadržajima i programima. Nakon obavljenih vjerski aktivnosti cijele porodice se sele na gradske ulice. Tako je svake godine i u Tešnju.

Na parkingu iznad rječice Tešanjke postavljeni su štandovi sa raznim ponudama za ovakve prilike. Dječiji zabavni park je bio pred OŠ Huso Hodžić i na stadionu TOŠK-a.

Trg Gazi Ferhad-bega, Titova i Trg Alije Izetbegovića bili su puni su šetača. Ispred zgrade Kahva mogla se čuti grupa učača Kur'ana;Samir Salkanović, Imad Jašić. Muamer Solo, Nermin Bahtić, Nermin Bašić, Hamid ef. Hamidović i Sevdulah ef. Salkanović.

Na šetnju su izlazile cijele porodice

Mevludina Subašić Učenik generacije Gimnazije Tešanj


Opći uspjeh i angažman na takmičenjima jednom učeniku donesu titulu učenika generacije. Učenik generacije ove godine u Gimnaziji Musa Ćazim Ćatić je Mevludini Subašić, učenici matematičko-informatičkog usmjerenja.

Rođena je 13. augusta 1999. godine u Tešnju. Pohađala je OŠ Rešad Kadić na Krndiji gdje je također bila učenik generacije, a zatim je bez velikih dvoumljenja upisala gimnaziju. Tokom četverogodišnjeg školovanja imala je odličan uspjeh iz svih predmeta, a predstavljala je našu školu na kantonalnim takmičenjima iz matematike, fizike i informatike. Učešće je uzela i na likovnom konkursu na temu Probudi, pokreni, promijeni koji je objavila TPO fondacija na kojem je zauzela 5. mjesto na nivou države. Treba istaći i to da je njen literarni rad na temu Želim bolju BiH raspisan od strane fondacije Izvor nade također ušao u uži krug izbora u FBiH te joj donio vrijedne nagrade. Izjavljuje da želi studirati na Elektrotehničkom fakultetu Univerziteta u Sarajevu.

Foto zabilješka

Pričaju dva Tešnjaka.

– Kada li će se završiti radovi na Kahvi i u Zvečaju?
– Jednog dana, a možda i prije!

Stare fotografije

S lijeva:dr. Rajko Jaramaz direktor Regionalne bolnice Doboj, Hakija Mulabdić rukovodilac komercijale Tvornice čarapa, dr. Muhamed Šarkić Načelnik psihijatriskog odjelejnja Regionalne bolnice u Doboju, Mustafa Cerovac pravnik i raniji predsjednik Izvršnog odbora Skupštine Opštine, Mesud Demirović direktor Tvornice čarapa, Tonko Kulić pravnik i predsjednik IO Skupštine Opštine

Stoje s lijeva: NN, Fehim Smailbegović Bijeli

Čuče:Đoko Vasiljević, Josip Katalinski igrač Želje i reprezentativac Jugoslavije, Sakib Beširević Buco

Sa table na Gornjoj čaršiji


O Husein Galijasevic

Rođen je rođen 17.4.1945. godine u Tešnju od oca Mahmuta i majke Zekije rođene Hodžić.

Osnovnu školu završio u Tešnju, a Mašinsku tehničku školi u Tuzli. Mašinski fakultet završio u Sarajevu.

Nakon završetka srednje škole kao stipendista radio dva mjeseca u Trudbeniku iz Doboja, da bi sa stipendijom iste firme nastavio obrazovanje u Sarajevu.

Po završetku studija radio u Trudbeniku oko 6 mjeseci, otišao u JNA i nakon povratka počeo raditi u Pobjedi Tešanj.

U Pobjedi radi na poslovima: samostalnog konstruktora pumpi za vodu, glavnog konstruktora pumpi i prečistača, šefa službe razvoja, glavnog inžinjera proizvodnje, tehničkog direktora i direktora Fabrike pumpi i hidraulike (OOUR-a), direktora razvoja Fabrika pumpi i hidraulike Pobjeda d.d., rukovodioca projektne grupe ISO 9000.

Obavljao je poslove stručnog saradnika u Minstarstvu industrije i energije i pomoćnika Ministra namjenske proizvodnje za tehniku Republike BiH

Početkom 1997. godine imenovan je na funkciju pomočnika Ministra odbrane Federacije BiH za namjensku proizvodnju. Prije penzionisanja 2007. godine bio je stručni savjetnik u Ministarstvu odbrane FBiH.

Bio je predsjednik Upravnog odbora Centra za kulturu i obrazovanje u Tešnju.

Napisao je dvije monografske knjige:Pobjeda 1954-2014-vizija, znanje, hrabrost i Lovačko društvo "Kiseljak" Tešanj 1921-2011. Desetu godinu piše Tešanjski dnevnik.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *