Tešanjski dnevnik 3-10.6.2019. godine

Do petka svaki dan kiša, malo toplije, a u petak, subotu i nedjelju pravo ljetno vrijeme, ali sa puno vlage u vazduhu. Sedmicu su obilježili maturanti Mješovite srednje škole i Gimnazije, zatim poraz fudbalske reperezntacije BiH u Finskoj rezultatom 2:0.

Bajramski prijem

U organizaciji Medžlisa Islamske zajednice Tešanj održan je Bajramski prijem u restoranu Ukus.

Dvije nove prostorije restorana Ukus bile su ispunjene zvanicama među kojima su bili: načelnik mr. Suad Huskić i predsjednik OV-a Senad Subašić, koji su zajedno sa glavnim imamom Fuad ef. Omerbašićem i predsjednikom UO Medžlisa Zehrudinom Kruškom primali goste, zatim Šemsudin Mehmedović, Vedran Kaser, don Ilija Marinović, predsjednici političkih stranaka, direktori javnih ustanova i javnih preduzeća, privrednici, predstavnici boračkih organizacija i drugi. Prisutnima su se obratili glavni imam mr. Fuad Omerbašić i načelnik mr. Suad Huskić.

Dan šehida

Drugi dan Ramazanskog bajrama Rijaset islamske zajednice BiH obilježava već tradicionalno kao Dan šehida. Organizuju se vjerseke aktivnosti posvećene šehidima. Među ostalim aktivnostima je i obilazak mezarluka. U Tešnju su obiđeni mezarluci Đonlagićka, a učenje Jasina i Fatihe predvodili su glavni imam Fuad ef. Omerbašić, glavni imam Medžlisa IZ Doboj Bajro Džafić i predsjednik uleme Mežlisa IZ-e Tešanj Suljo Djedović.

Održan stručni sastanak pod nazivom Srčana slabost

Udruženje kardiologa u Bosni i Hercegovini, preko Radne grupe za srčanu slabost, zajedno sa Domom zdravlja Tešanj organiziralo je 38. stručni sastanak sa međunarodnim učešćem pod nazivom Srčana slabost. Organizacioni odbor sačinjavali su:doc. dr. Larisa Hudić Dizdarević, dr. Amir Dujsić subspec. kardiolog, dr. Elnur Smajić, mr. sc generalni sekretar Udruženja kardiologa i dr. Mirsad Selimović.

Naučni odbor su sačinjavali:prof.dr. Zumreta Kušljagić predsjednica Udruženja kardiologa, prof. dr. Fahir Baraković i prof. dr. Šekib Sokolović

S lijeva: dr. Amir Dujsić, prof.dr. Zumreta Kušljugić, prof.dr. Fahir Braković i doc.dr. Larisa Hudić Dizdarević

Na skupu je prezentovano 19 radova.

Podršku skupu dala je i Općina. Načelnik mr. Suad Huskić se obratio učesnicima i otvorio skup. Pored njega govorili su:predsjednica Udruženja prof.dr. Zumreta Kuljugić, direktor Doma zdravlja i domaćin dr. Amir Dujsić, doc.dr. Larisa Hudić Dizdarević i direktor JU Opća bolnica doc.dr. Hasan Škiljo. Ispred medijalne sale hotela Ukus predstavili su svoje lijekove iz ove oblasti farmaceutske kuće:Bosnalijek, Farmavita, Zada, Bayer, Servier, Oktal farma, Krka, Novartis i Galvogen koji su zajedno sa Općinom sponzori skupa. Za pomoć u organizaciji i sponzorstvo dr. Amir Dujsić je načelniku mr. Suadu Huskiću uručio zahvalnicu.

Poliklinika sa dnevnom bolnicom Medicus

Tešanjska ljekaruša, prvi dokument o načinu liječenja u Tešnju nastala je 1835. godine, a Milenko S. Filipović je istu objavio 1937. godine u Beogradu. Prva ambulanta nove medicine se otvara 1885. godine, a prvi ljekar bio je Dr.und Med. Jaroslav Wertheimer. U to vrijeme još uvijek je postojalo liječenje tradicionalnim narodnim metodama. Takav narodni ljekar bio  je Muho Berberović.

Odmah nakon oslobođenja grada 1944. godine u Tešnju je oformljena bolnica. Imala je jednog ljekara dr. Đorđa Savića, 3 bolničara i 10 bolničkih kreveta.

Zdravstvena stanica Tešanj prerasla je 1958.godine u Dom zdravlja Izudin Mulabećirović Izo 1958.

Ratna bolnica je osnovana 1992. godine, a Opća bolnica 1994. godine.

Prva privatna zdravstvena ustanova u Tešnju je Medicus. Osnovana je 1994. godine pod nazivom Privatna ljekarska ordinacija. Osnivači su bili dr. Sead Rožajac, dr. Damir Binakaj i dr. Nijaz Gazić. Pod nazivom Zdravstvena ustanova Poliklinika  Medicus  pojavljuje se od 1998 godine,kada se osnivačimapridružujui dr. Suad Fazlagić i dr. Hašmeta Međić Bučo. Poslije je dr. Nijaz Gazić izašao iz vlasništva Poliklinike.

Poliklinika sa dnevnom bolnicom Medicus od 2000. godine smještena je u vlastitu modernu zgradu, projektovanu za djelatnost kojom se bavi. Zgrada se nalazi  u Vukovu, na putu Tešanj-Jelah. Na prostoru od oko 1.400 m2 nalazi se nekoliko ambulanti, medicinska laboratorija, prostorija za intervencije, intenzivna njega, operaciona sala za hitne i manje operativne zahvate, dvije moderne operacione sale, sala za prije i poslije-operativno liječenje, sedam moderno opremljenih bolesničkih apartmana, apartman za goste, interni restoran, te ostali prateći prostor.  U njoj se liječi oko 3000 pacijenata sa zdravstvenim osiguranjem.

Poliklinika Medicus  je prva privatna zdravstvena ustanova u BiH sa tradicijom u operativi, sa najviše iskustva u radu One Day Surgery (operacija za jedan dan), te ima minimalno invazivni pristup liječenju. U Poliklinici je stalno zaposleno 25 radnika, od toga četiri stalno zaposlena liječnika specijalista: Prim.dr. Suad Fazlagić – spec. ortoped, prim dr. Hašmeta Međić-Bučo spec. ginekolog, prim.dr. Damir Binakaj – spec. anesteziolog, prim. dr. Sead Rožajac- spec. anesteziolog. Imaju odličnu saradnju sa nekoliko bolnica i klinika, među koima su:Bolnica Slavonski Brod u Hrvatskoj, Klinički centar u Tuzli, Opća bolnicu u Tešnju i drugi.

U ovoj medicinskoj ustanove izvode se endoskopske operacije iz oblasti hirurgije, ginekologije, ORL, urologije, a to su minimalno invazivne i traumatične operacije za pacijente, kao i  operacija iz oblasti vaskularne hirurgije, plastičnei rekonstruktivne hirurgije, ortopedije.

Hirurške discipline:Kompletan ginekološki pregled sa papa testom, kolposkopija,  operacije iz opšte i abdominalne, vaskularne hirurgije, endoskopske operacije nosne pregrade, estetske operacije,pregledi,ultrazvuk dječijih kukova,ultrazvukmekihorgana, abdominoplastika (zatezanjestomaka), septorinoplastika (funkcionalna),pregledi, citoskopija,ultrazvukbubrega, savremeni tretman proširenih vena i kapilara.

S lijeva: Primarijus dr. Damir Binakaj specijalista anesteziolog, Primarijus dr. Sead Rožajac specijalista anesteziolog, Primarijus dr. Hašmeta Međić Bučo specijalista ginekolog i Primarijus dr. Suad Fazlagić specijalista ortoped

Internističke discipline:Pregledi, ultrazvuk štitnjače, ultrazvuk limfnih,  pregled,dijagnostika i liječenje endokrinih poremećaja, ERCP, stentiranje malignih i benignih stenoza, kardiološki pregled, EKG-a, ultrazvuka srca, kardiološkog praćenja, dijagnostikovanje i liječenje svih neuroloških oboljenja, Klinička dijagnostika i liječenje psihijatrijskih i neuroloških oboljenja…..

Danas Zdravstvenu ustanovu Poliklinika sa dnevnom bolnicom Medicus s pravom možemo smatrati jednim od tešanjskih brendova.


Foto zabilješka

U industrijskoj zoni Ciglane, a ukrugu kompanijeLife Oil d.o.o., ovlaštenog distributera renomiranog svjetskog proizvođača motornih ulja Total,održan je Regionalni Rubia Roadshow. Radi se o prezentaciji Totalovih proizvoda za teretna vozila sa kratkom obukom i dodjelom certifikata. Tom prilikom su obezbjeđeni uslovi za zabavu i druženje učesnika. Regionalni Rubia Roadshow nastavlja svoj put diljem ragiona.

Maturanti

Maturanti Mješovite srednje školeokupili su se ispred OŠ Huso Hodžić. Nakon fotografisanja maturanata svakog zanimanja pojedinačno krenuli su defileom do restorana Teša gdje su imali matursko veče.

Gimnazijalci su na isti način (subota), obilježili svoju maturu.

Ukupan broj maturanata u Mješovitoj srednjoj školi ove godine je 256 od čega je 111 imalo četverogodišnje školovanje, a ostali trogodišnje. Na maturskoj večeri i defileu učestvovalo je 156 maturanata.

Mehaničariimehanotronike

Poslovno Pravni tehničaraha


Prehrambeni tehničari


Elektrotehničari računarstva


Poljoprivredni tehničari


Obrađivači metala rezanjem


CNC operatori


Stolari

Kuhari


Frizeri


Obućari


Zajednička fotografija svih maturanata MSŠ

Maturanti Gimnazije

Stare fotografije

Navijači i igrači Tošk-a u Gračanici.

Stoje s lijeva:Alija Saračević, Iso Korajlić, Adil Bukvić Hare, Sedžad Šeremet, Alija Škapur, Sakib Zejnilović, Mulabdić i Ekrem Ajanović

Čuče:Mustafa Smailbegović Bijeli i Smajo Handžić

S lijeva:Smajo Handžić, Muhamed Hundur, Alija Saračević, čuči Iso Korajlić

Sa table na Gornjoj čaršiji

O Husein Galijasevic

Rođen je rođen 17.4.1945. godine u Tešnju od oca Mahmuta i majke Zekije rođene Hodžić.

Osnovnu školu završio u Tešnju, a Mašinsku tehničku školi u Tuzli. Mašinski fakultet završio u Sarajevu.

Nakon završetka srednje škole kao stipendista radio dva mjeseca u Trudbeniku iz Doboja, da bi sa stipendijom iste firme nastavio obrazovanje u Sarajevu.

Po završetku studija radio u Trudbeniku oko 6 mjeseci, otišao u JNA i nakon povratka počeo raditi u Pobjedi Tešanj.

U Pobjedi radi na poslovima: samostalnog konstruktora pumpi za vodu, glavnog konstruktora pumpi i prečistača, šefa službe razvoja, glavnog inžinjera proizvodnje, tehničkog direktora i direktora Fabrike pumpi i hidraulike (OOUR-a), direktora razvoja Fabrika pumpi i hidraulike Pobjeda d.d., rukovodioca projektne grupe ISO 9000.

Obavljao je poslove stručnog saradnika u Minstarstvu industrije i energije i pomoćnika Ministra namjenske proizvodnje za tehniku Republike BiH

Početkom 1997. godine imenovan je na funkciju pomočnika Ministra odbrane Federacije BiH za namjensku proizvodnju. Prije penzionisanja 2007. godine bio je stručni savjetnik u Ministarstvu odbrane FBiH.

Bio je predsjednik Upravnog odbora Centra za kulturu i obrazovanje u Tešnju.

Napisao je dvije monografske knjige:Pobjeda 1954-2014-vizija, znanje, hrabrost i Lovačko društvo "Kiseljak" Tešanj 1921-2011. Desetu godinu piše Tešanjski dnevnik.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *