Tešanjski dnevnik 17-24.6.2019. godine

Migranti sa Dalekog istoka nastoje preko BiH granice doći do zemalja članica EU, a to isto žele, pa i uveliko rade i BiH građani. Ove sedmice pažnju su izazvali objavljeni podaci. U Unsko-sanskom kantonu je 39 škola pred zatvaranjem, a 229 nastavnika ostaju bez posla. Svakodnevno u škole dolaze ispisnice. U istom Kantonu, škole su nakon prvog polugodišta ostale bez 673 učenika, a u posljednjih nekoliko godina, više od 6.000 učenika je manje u školama.

U prva tri mjeseca ove godine u BiH je rođeno 6.189 beba, dok je umrlo 10.249 osoba. Ovu sedmicu u Tešnju su obilježile aktivnosti posvećene najboljim učenicima osnovnih i srednjih škola i otvaranje Ljeta u Tešnju 2019.

Ljeto u Tešnju 2019 otvoreno promocijom Sidžila tešansjkog kadiluka

Ovogodišnje Ljeto u Tešnju otvoreno je u JU Opća biblioteka promocijom knjige Sidžili Tešanjskog kadiluka iz druge polovine XVIII vijeka. Sidžil ili sudski protokol nastao je kao rezultat rada kadije (sudije) koga je imenovala vrhovna vlast Turske carevine ili njegovog zamjenika (naiba). U sudijske (kadijske) knjige unošena su raznovrsna dokumenta koja su nastala po zahtjevu stranaka ili po prirodi posla. Na taj način ostali su zapisani značajni historijsko-pravni izvori.Knjigu je priredio Aladin Husić, a saOsmansko-turskog jezika preveo Abdulah Polimac. Upoređivanje prevedenog teksta sa orginalom i dopunu prijevoda uradili su Salih Trako i dr. Lamija Hadžiomerović. Izdavači su Opća biblioteka Tešanj i Orijentalni institut Univerziteta u Sarajevu. Recenzenti knjige su dr. Behija Zlatar i dr. Muamer Hodžić. Promociji je prisustvovao i direktor Orijentalnog instituta dr. Adnan Kadrić. Knjigu su promovisali recenzenti dr. Zlatar i dr. Hodžić, a moderirala je dr. Almina Alagić.

S lijeva:dr. Almina Alagić, Aladin Husić, dr. Muamer Hodžić i dr. Behija Zlatar

U bogatoj i raznovrsnoj građi koja se nalazila u Orijentalnom institutu u Sarajevu, do 17. maja 1992. godine kada je zapaljivom raketom zapaljena zgrada Instituta, nalazila su se i 66 sidžila među kojima i sidžil Tešanjskog kadije za period 1740-1752. godina . Sreća je da ga je Hatidža Čar Drnda prevela tako da Tešanj sada ima prevedene sidžile za period 1740-1790. godina što je pravo kulturno-istorijsko blago.

Međutim put do jučerašnje promocije je bio dug i trajao je od 1976. godine kada je u okviru projekta ANU BiH Abdulah Polimac preveo i sidžil Tešanjskog kadiluka.

U prvom redu s lijeva:Amir Brka, mr. Suad Huskić, dr. Adnan Kadrić, Berina Aličić Hodžić bibliotekarka iz Opće biblioteke Doboj Juga i Esmir Bašić iz Opće biblioteke Tešanj

Nakon što je Abdulah Polimac obavijestio tadašnju biblioteku u Tešnju o prevodu, Selim Brkić, tadašnji rukovodilac biblioteke je iskazao zainteresovanost i upoznao nadležne u Tešnju. Po nalogu Rifata Kantića rukovodioca sektora za kulturu Selim Brkić i Mustafa Ćeman su posjetili Polimca i preuzeli 227 stranica prevedenog kucanog materijala.Prijedlog za otkup i štampanje je prihvaćen, ali je zbog nedostatka novca zatraženo prolongiranje. Štampanje i pojava knjige je bila planirana 1977. godine, ali to se nije desilo. Razlozi nisu poznati.

Desetak godina kasnije na preporuku i zahtjev dr. Avde Sućeske usporedbu i prijevod sa orginalom uradili su Salko Trako i dr. Lamija Hadžiosmanović.

Konačno uz veliko angažovanje velikog autoriteta iz ove oblasti Aladina Husića nastala je knjiga. Aladin Husić je priređivač i autor veoma značajnog uvodnog teksta i riječnika termina.

Dr. Almina Alagić se zahvalila institucijama i pojedincima koji su pomogli u izdavanj Sidžila tešanjskog kadiluka: Općini Tešanj koja je najvećim dijelom bila finansijer i načelniku mr. Suada Huskiću na ličnom angažovanju, Orijentalnom institutu i dr. Adnanu Kadiću, direktoru Instituta, Miralemu Brkiću za dizajn korica i promotorima.

Inače Ljeto u Tešnju 2019 otvorio je načelnik mr. Suad Huskić. Na kraju promocije direktorica dr. Alagić je poklonila tri knjige redovnim posjetiocima kulturnih događanja koja organizira Opća biblioteka:Ibrahimu Hukiću, Šahzi Srkalović i autoru Tešanjog dnevnika.

Edin Mujčić novi predsjednik UO NK TOŠK

Izborno-izvještajna redovna sjednica NK TOŠK, koja je započela sa radom prošle sedmice, završena je ove sedmcie. Izabrana su tijela skupštine.

Predsjednik skupštine: Muris Hrnjić,prvi potpredsjednik Senad Medarić, drugi potpredsjednik: Armin Sejmenović.

Za predsjednika Upravnog odbora imenovan je Edin Mujčić, za prvog potpredsjednika Senad Brka, a drugog Edin Jabandžić.Za članove Upravnog odbora izabrani su:Smail Šišić , Anis Mević, Fuad Spahić,Mirsad Hadžić, Hakija Halilović, Kenan Ahmetlić, dr. Amir Dujsić i Armin Kotorić.

S lijeva: Hamzalija Dolamić, Edin Mujčić, Muris Jabandžić, Edin Jabandžić i Edin Mešić

Edin Mujčić Peci je dobro poznato lice svima koji su na bilo koji način vezani za TOŠK od 2005. godine. On kaže da ga je u TOŠK, još 2005.godine uveo Amir Galijašević, tadašnji predsjednik, govoreći mu da se mora uključiti u čaršiju, a preko TOŠK-a će mu to biti najlakše. Već sljedeće godine bio je predsjednik Upravnog odbora. Ovih 14 godina bio je više puta u organima kluba. Od njegovog dolaska u TOŠK sve plakate, ulaznice ili bilo koja druga potreba iz štamparije dolazile su isključivo iz iz Edinove štamparije Agfa print i to bez feninga nadoknade.

TOŠK je dugo vremena imao problem sa izborima rukovodstva. Teška finansijska situacija je često uzrokovala bolne smjene, novi članovi rukovodstva su optuživali one ranije. Međutim, zadnjih godina TOŠK ima kontinuitet. Tako su i ovaj put uz TOŠK ostali predhodni predsjednik i članovi UO koji to više nisu na tim funkcijama. Edin kaže da je u takvim okolnostima jedino moguće nastaviti uspješan nastup TOŠK-a i u idućoj sezoni za koju ciljevi ostaju isti kao i uovoj godini. Uz TOŠK ostaje Edin Jabandžić bez koga bi uspjeh TOŠK- a bio nezamisliv- kaže Edin Mujčić.

Edin Mujčić Peci

Općinu Tešanj posjetili predstavnici Ambasade Švicarske

Vlada Švicarske pokrenula je 2016. godine Projekat općinskog okolišnog i ekonomskog upravljanja (MEG). Projekat je dio Programa saradnje Švicarske u BiH, u domenu  Lokalne uprave i općinskih usluga, a realizira ga Razvojni program Ujedinjenih nacija u BiH (UNDP BiH).

U okviru ovog programa u prošloj godini obezbjeđena su sredstva za realizaciju vododovoda u Raduši u Tešnju u iznosu od 500.000 KM. Ovim projektom sufinansiranje i projekat Step up ideje mladih.

Općinu Tešanj posjetili su predstavnici Ambasade Švicarske na čelu sa Dinkom Stantchev višom savjetnicom za socijalnu uključenost i upravu. Nakon razgovora u kabinetu Načelnika posjetili su Radušu i realizovanu investicuju na izgradnji vodovoda, a zatim su posjetili jednog korisnika sredstava Stap at ideje mladih.Načelnik Općine je u izjavi za medije kazao da je Tešanj u okviru MEG projekta pokazao u implementaciji projekta najviše od svih općina u BiH i da očekuje i ove godine novčanu nagradu i sredstva u prošlogodišnjem iznosu.


Prva lijevo Dinka Stzanntchevna prijemu kod Načelnika

Načelnik organizirao prijem za najuspješnije učenike osnovnih i srednih škola

U 9 osnovnih i tri srednje škole u Tešnju, u školskoj 2018/2019.godini, upisano je oko 7.000 učenika. Njih 140 pokazalo je posebne rezultate u nastavi u školskim takmičenjima.

Dajući značaj učenju i znanju, aiako su nadložnosti nad prosvjetom na nivou Kantona, Načelnik Općine redovno pravi prijem za one najuspješnije. Tako je bilo i ove godine. Primio je učenike generacije, a u velikoj sali Cko prijemu su se pridružili i učenici sa posebnom diplomom i učesnici na raznim školskim takmičenjima. Razgovarao je sa učenicima generacije jedan sat interesujući se za njihove planove i ideje. Kaže da mu je to najugodniji sastanak koji je imao u posljednje vrijeme. Nakon prijema učenik Tehničke škole Adnan Pihljak i učenica gimnazije Mevludina Subašić kazali su novinarima da planiraju studirati Elektrotehnički fakulte sa velikom željom da se, nakon završetka studija, vrate u Tešanj.

Učenici generacije u protekloj školskoj godini su:Mevludina Subašić Gimnazija, Adnan Pihljak Srednja tehnička škola, Badema Bašić MSŠ, Tarik Salibašić OŠ Huso Hodžić, Samira Tukić OŠ Mustafa Mulić Šije, Advija Hujdur OŠ Džemal Bijedić Šije, Adnela Imamović OŠ 1. mart Jelah, Lamija Pridjevčić OŠ Rešad Kadić Krndija Tešanj, Lejla Kurtić OŠ Kulin ban Tešanjka, Irvana Rošić OŠ Gazi Ferhad-beg Jablanica, Emina Čaplja OŠ Abdul vehab Ilhamija Kalošević.

Učenici sa posebnom diplomom:Gimnazija Ehlimana Šaranović i Medina Šišić, STŠ Ajša Hasić i Ajdin Aličić, MSŠ:Suad Mujkanović, Maid Ramić, Suada Subašić, Mejra Jašarević, Seida Bešo, Dženana Hrvić, Elvira Hodžić, Amina Alić, Merisa Dubravac, Harisa Artuković, Muhamed Halilović, Sanela Imamoviić, Aldin Čolić, Mirela Meša, Enesa Pobrić, Harisa Salkić, Ernada Mujkanović, Ajla Meša i Maida Hodžić, OŠ Huso Hodžić:Sara Ćostović, Adna Muftić, Merima Halilović, Hanna Ibrahimkadić, Mudžejma Kantić, Ajna Kantić, Nejla Ribić i Adna Kantić, OŠ Mustafa Mulić Ranija Mačković, OŠ 1. Mart Sara Ibrahimović, Selma Unkić, Nedžida Pašić, Kanita Selimović, Nejra Karabegović, Kanita Kantić, Naila Solo, Amina Mahmutović, OŠ 9. septembar:Nedžad Hadžikadunić i Harun Hasičić, OŠ RešadKadić:Seida Subašić, Lamija Škapurević, Amina Piro, Ajla Ramić i Elvedin Kadušić, OŠKulin ban:Merisa Ogrić i Tarik Hodžić, OŠ Gazi Ferhad-beg: Raza Begunić.

Načelnik mr. Suad Huskić i pomoćnica Azra Muslija sa učenicima generacije

Prijemu su prisustvovali i profesori i nastavnici kao i direktori škola. Učenicima su podijeljeni skromni pokloni.

Promovisana knjiga NATO i sigurnost Evrope

U organizaciji CKO u okviru Ljeta u Tešnju 2019 promovisana je knjiga NATO i sigurnost Evrope,autora, profesora na Fakultetu političkih nauka i bivšeg ministra odbrane Bosne i Hercegovine dr. Selme Cikotića i generala Fikreta Muslimovića. Promotor je bio brigadni general Mirsad Ahmić koji je u periodu 2010-2013 bio oficir za regionalnu sigurnost iupravljanje personalom NATO HQu Briselu.Moderator je bio Amir Brka.

Promociji su prisustvovali aktuelni nosioci izvršne i zakonodavne vlasti iz Tešnja i privrednici. Među njima su bili:mr. Suad Huskić, Senad Subašić, Šemsudin Mehmedović, Senad Brka, Rusmir Hrvić, Venan Hadžiselimović i dr.

O knjizi je govorio Mirsad Ahmić, brigadni general, a autori su pokušali približiti sadržaj knjige posjetiocima promocije.

Knjiga analizira dešavanja između Sjevernoatlantskog saveza (NATO), Evrope i Rusije, zatim su govorili o uticaju na dešavanja na prostoru Balkana, Ukrajine, Gruzije tretirajući četvrt stoljeća, godine koje su značile važne promjene u svjetskim odnosima i svjetskom poretku.

S lijeva: Amir Brka, dr. Selmo Cikotić, Fikret Muslimović i Mirsad Ahmić


Knjiga donosi i pregled uloge NATO-a u zaustavljanju rata u BiH, prisustvu NATO-a u rješavanju krize na Kosovu, u Makedoniji, Crnoj Gori i u zemljama Bliskog istoka i ostalih zemalja tretiranih u knjizi posebno onih za koje Rusija ima interesa.

Izdavač knjige je Asocijacija nezavisnih intelektualaca Krug 99, a recenzenti prof.dr. Damir Crnčec i prof.dr. Boro Vučinić.

Adil Bešlagić imenovan za direktora OŠ Rešad Kadić

Nakon redovne procedure reizbora, za direktora OŠ Rešad Kadić postavljen je Adil Bešlagić

Rođen je 1980. godine u Tešnju od oca Alje i majke Senaide rođene Livnjak. Osnovu školu je završio u školi čiji je sada direktor, zatim Srednju ekonomsku školu u Tešnju. Fakultet sporta itjelesnog odgoja završio je u Sarajevu. Prvo zaposlenje je imao u OŠ Gazi Ferhad-beg u Jablanici gdje je radio jednu školsku godinu, a od sljedeće školske godine do danas radi u OŠ Rešad Kadić. Član je Udruženja pedagoga tjelesnog odgoja Tešanj. Oženjen je i otac dvoje djece.

Foto zabilješka

Svršeni učenici osnovnih škola imaju svoju malu maturu. Učenici OŠ Huso Hodžić imali su svoj defile od škole do restorana Teša. Na fotografiji su učenici OŠ Rešad Kadić, a njih 69 defile su započeli sa trga Gazi Ferhad-bega. U sljedeću školsku godinu upisan je 81 učenik, 8 više nego prošle godine. Inače škola u nastupajuću školsku godinu ulazi sa 640 učenika.

Stare fotogarfije

Tešnajci učesnici relija Sutjeska početkom sedamdesetih goodina:Fehim Smailbegović, Ismet Deljkić, Deljkić, Ibro Sračević, Džemal Zejnilović, Emir DeljkićČuči Fajko Terzić

Radnici Pobjede s lijeva:Sead Ahmetagić, Momir Toprek, Asim Handžić, Fehim Smailbegović, Emir Deljkić, Rasim Prnjavorac i Franjo Martinović Kratki

(Fotografije iz albuma Fehima Smailbegovića Bijelog)

Sa table na Gornjoj čaršiji

O Husein Galijasevic

Rođen je rođen 17.4.1945. godine u Tešnju od oca Mahmuta i majke Zekije rođene Hodžić.

Osnovnu školu završio u Tešnju, a Mašinsku tehničku školi u Tuzli. Mašinski fakultet završio u Sarajevu.

Nakon završetka srednje škole kao stipendista radio dva mjeseca u Trudbeniku iz Doboja, da bi sa stipendijom iste firme nastavio obrazovanje u Sarajevu.

Po završetku studija radio u Trudbeniku oko 6 mjeseci, otišao u JNA i nakon povratka počeo raditi u Pobjedi Tešanj.

U Pobjedi radi na poslovima: samostalnog konstruktora pumpi za vodu, glavnog konstruktora pumpi i prečistača, šefa službe razvoja, glavnog inžinjera proizvodnje, tehničkog direktora i direktora Fabrike pumpi i hidraulike (OOUR-a), direktora razvoja Fabrika pumpi i hidraulike Pobjeda d.d., rukovodioca projektne grupe ISO 9000.

Obavljao je poslove stručnog saradnika u Minstarstvu industrije i energije i pomoćnika Ministra namjenske proizvodnje za tehniku Republike BiH

Početkom 1997. godine imenovan je na funkciju pomočnika Ministra odbrane Federacije BiH za namjensku proizvodnju. Prije penzionisanja 2007. godine bio je stručni savjetnik u Ministarstvu odbrane FBiH.

Bio je predsjednik Upravnog odbora Centra za kulturu i obrazovanje u Tešnju.

Napisao je dvije monografske knjige:Pobjeda 1954-2014-vizija, znanje, hrabrost i Lovačko društvo "Kiseljak" Tešanj 1921-2011. Desetu godinu piše Tešanjski dnevnik.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *