Tešanjski dnevnik 26.8-2.9.2019. godine

Poplave su izazvale veliku štetu, vrši se isušivanje stambenih objekata, saniraju putevi. Utvrđuju se štete. Vrijeme je sunčano, jako toplo i često veoma sparno.Vrše se pripreme za početak školske godine.

Poplave

    Komisije rade na prikupljanju podataka i utvrđivanju visine nastale štete od prošlosedmičnih poplava. Prema nezvaničnim informacijama one bi mogle biti veće nego one iz 2014. godine. Nezvanično se spominje cifra od oko 3 miliona KM. Voda je ušla u 220 stambenih objekata velikom brzinom da se nije moglo puno toga spasiti. Sedamnaest građana je bilo evakuisano tokom poplava. Pored stambenih objekata napravljene su velike štete u poljoprivredi, proizvodnim i trgovačkim firmama. Obavljena je posjeta Federalne uprave civilne zaštite našoj Općini, a očekuje se dolazak i Premijera Federacije. Općina već sanira oštećene saobraćajnice, a pomoć za saniranje ostale štete očekuje se sa viših nivoa vlasti. Prema izjavi Načelnika već su najavili pomoć iz sarajevskih općina Stari grad i Novo Sarajevo, zatim Travnika, Bijeljine, Doboja.

S lijeva: glavni imam mr. Fuad Omerbašić, predstavnik Qatar charity, Zehrudin Kruško predsjednik Izvršnog odbora Medžlisa IZ-e i Mensur Saletović pomoćnik Načelnika za civilnu zaštitu

Dodijeljena je i prva humanitarna pomoć porodicama čije su kuće poplavljene. Humanitarna organizacija Qatar karity donirala je prvu pomoć porodicama kojima je voda voda ušla u stambene objekte. Evidentirano ih je 220. Njima je dodijeljen paket sa prehrambenim namirnicama domaćih proizvođača. Radi se o osnovnim prehrambenim namirnicima:grašku, grahu, kokošijoj pašteti, kafi, brašnu, ulju, šećeru, riži, juhi, začinima, soli.

Pomoć je dodijeljena putem Ureda za društvenu brigu, Rijaseta IZ-e BiH. Ova organizacija se brine o socijalnoj i humanitarnoj pomoći. Pomoć je podijeljena preko mjesnih zajednica i džemata pogođenih područja . Prema utvrđenom spisku svakoj porodici je uručen paket, neposredno,sa potpisom da su ga primili.

Druženje sa prvačićima

Svake godine Općina organizira druženje i dodjelu paketa prvačićima u njihovim školama. Ovaj put Općina je organizirala druženje sa svim prvačićima i dvorani SRC-a. Pozvano je 540 prvačića kojima je organiziran prijevoz iz matične škole sa jednim od roditelja. Podijeljene su im vrećice sa školskim udžbenicima, sveskama, školskim priborom.

Kike je pjevao i igrao sa prvačićima

Načelnik je simbolično nekolicini podijelio pakete, a onda ih je zabavljao Kike. Igrale su

članice plesnog kluba Wins, a jedan broj djece su im se pridružilo. Podjeli je prisustvovao i predsjedavajući OV-a Senad Subašić, zatim pomoćnica Načelnika Azra Muslija, pomoćnica kantonalnog Ministra Bernadeta Galijašević, vijećnici OV-a.

Načelnik je u obraćanju naglasio opredjeljenje Općine za brigu za mlade od prvih školskih klupa, preko stipendiranja do finansiranja ideja mladih.

Zaista je milina posmatrati radosne tešanjske prvačiće na jednom mjestu, ponosne roditelje i našu BiH budućnost.

Načelnik dijeli poklone

Amiru Brki dodijeljena Plaketa Zeničko-dobojskog kantona

Na svečanoj sjednici Skupštine ZDK održanoj 29. augusta (Dan Kantona) Amiru Brki je uručena Plaketa “za izuzetan doprinos promociji Zeničko-dobojskog kantona u oblasti književnosti i kulture”. Odluku o dodjeli ovog najvišeg kantonalnog priznanja donio je Odbor za javna priznanja Kantona na prijedlog Opće biblioteke iz Tešnja, a verifikaciju odluke izvršila je kantonalna Skupština. Amir je prvi Tešnjak kojem je dodijeljena Plaketa ZDK.

U obrazloženju odluke o dodjeli pored ostalog stoji:

“Književnik, kulturolog, Amir Brka autor je 27 knjiga, te 11 knjiga iz kulturološke oblasti. Angažiran je kao dugogodišnji direktor Centra za kuturu i obrazovanje u Tešnju, te urednik u različitim referentnim časopisnim publikacijama, kao i predsjednik Društva pisaca BiH u mandatu 2010-2014. godine. Najznačajniji dio njegovog ukupnog aktiviteta čini književno stvaralaštvo (poezija i proza). O opusu Amira Brke već je objavljeno čak pet knjiga: četiri autorske i zbornik radova sa naučnog skupa posvećenog njegovom književnom djelu. Dobio je za svoje djelo mnoštvo književnih nagrada, među njima i dva puta Godišnju nagradu Društva pisaca BiH za 2001. i 2006. godinu, te pet puta nagradu ‘Zeničko proljeće’ za najbolju knjigu u našem kantonu. Dobitnik je i Plakete kao najvišeg općinskog priznanja u Tešnju”.

Plaketa ZDK dodijeljena i Semiru Osmanagiću (za razvoj turizma), dr. Salihu Jalimanu (posthumno, za razvoj nauke), mr. Aldinu Kajmakoviću (za humanitarni rad), te generalu Sakibu Mahmuljinu (“za razvijanje međuljudskih odnosa na načelima solidarnosti, humanosti i tolerancije među ljudima različitih nacija, vjera i kultura”). Dr. Ferid Muhić iz Skoplja dobio je Povelju ZDK i proglašen je Počasnim građaninom Kantona (za razvoj privrede), i to na prijedlog Udruženja privrednika “Biznis centar” Jelah/Tešanj.


Plaketu je Amiru Brki uručio premijer Kantona Mirza Ganić

Ova kantonalna priznanja dodjeljuje se od 2014, a do 2019. godine bilo je 13 laureata Plakete. Povelju i status Počasnog građanina prije prof. Muhića dobilo je pet stranih državljana.

Otišao sam na čestitanje i zapazio da je Plaketa lijepo dizajnirana. Zadnji put sam pisao o priznanjima naše Općine u Tešanjskom dnevniku prije 4 godine (7-14.12.2015. godine) kada su priznanja dobili Mustafa Cerovac, Šemsudin Mehmedović, Fuad Šišić i posthumno Omer Pobrić. Očekivati je da će ove godine biti dodijeljena općinska priznanja i nadam se da će se dizajnirati stalno rješenje Plakete i Ključeva grada. Ko bude odlučivao o tome dobro je da pogleda kantonalna rješenja.

Promovisan prijekat Tragovima tešansjke tradicije

Udruženje muzičara Alkatmeri Tešanj je predstavilo je projekat pod nazivom Tragom tešanjske tardicije koji je je odobren od Općine i UNDP-a. Ugovor je potpisan 1.8. ove godine i projekat će bitio realizovan do kraja godine. Vrijednost projekta je 19 950 KM. Projekt menadžer Ismet Pašalić je predstavio projekat, nakon čega je održan okrugli sto na temu: Analiza stanja muzičke kulture na općini Tešanj. Učesnici okruglog stola su:Nedim Merzić, muzičar solista na gitari iza koga stoji dugogodišnje učešće na tešanjskoj muzičkoj sceni, Damir Galijašević apsolvent na Muzičkoj akademiji, afirmisano ime soliste na harmonici ijedan od ključnih ljudi u osnivanju i radu Omladinskog ansambla, Dženana Deljkić, magistar muzičke pedagogije, profesor na Muzičkoj školi, dirigent omladinskoh hora i Marica Ružić, dugogodišnji prosvjetni radnik u penziji i volonter u Centru sa dnevnim boravkom u Tešnju. Okrugli sto je moderirala dr. Almina Alagić


S lijeva: Ismet Pašalić, Nedim Merzić, Dženana Deljkić, Damir Galijašević, Marica Ružić i dr. Almina Alagić

Projekat će se realizovati kroz sljedeće teme:Muzičko obrazovanje mladih, Rad sa djecom saposebnim potrebama,Promocija muzičke kulture i tradicije i Žičani instrumenti i primjena u praksi.

Projektom su predviđena i dva promotivna koncerta. Prvi je u oktobru na kome će se premijerno otpjevati pjesma pod nazivom Živi vječno Tešanj grade što će biti i naziv koncerta. Na njemu će se predstaviti mladi da pokažu šta su naučili u prvoj polovini obuke, kao i osobe sa posebnim potrebama. Drugi koncert je u decembru kada će biti prikazani detalli načina prikupljanja pjesama i njihovo kazivanje od prije 60 i više godina

Održan 12. međunarodni memorijalni turnir u rukometu Fuad Prnjavorac Fudo

    U organizacijirukometnog kluba RK Bosna TS održan je 12. memorijalnimeđunarodni memorijalni turnir u rukometu Fuad Prnjavorac Fudo. Na turniru su učestvovale ekipe:RK Krajina Cazin, RK Lokomotiva Brčko, RK UB iz Uba Srbija i domaćin RK Bosna TS. Turnir je otvorio predsjednik kluba Refik Čusto.

Pobjednik turnira je Lokomotiva Brčko koja je u finalu pobjedila Bosna TS, a u borbi za treće mjesto pobjedila je ekipa UB-a. Najbolji strijelac je Franjo Duđak Bosna TS, najbolji igrač Luka Mandić UB, a najbolji golman Dejan Rikanović iz Lokomotive.

Odigrana je i utakmica kadeta Bosna TS i Lokomotive iz Brčkog, a polaznice Škole rukometa Bosna TS igrale su podijeljene u dvije ekipe.

Refik Čusto otvara turnir

Stare fotografije

Sjajna TOŠK-ova generacija okupljena za neku rekreativnu utakmicu veterana

Stoje s lijeva: Mustafa Dautefendić Bijeli, Hasan Dolamić, Jozo Katinić, Ćamil Muratović, Besim Hotić, Feđa Alićehajić, Adil Bukvić Hare, Aziz Dervišević

Čuče: Salko Hadžiselimović, Milovan Pezerović Pezo, Đoko Vasiljević, Ilija Gverić Ilica i Hajrdudin Sofić Hare.

Sa table na Gornjoj čaršiji

 

O Husein Galijasevic

Rođen je rođen 17.4.1945. godine u Tešnju od oca Mahmuta i majke Zekije rođene Hodžić.

Osnovnu školu završio u Tešnju, a Mašinsku tehničku školi u Tuzli. Mašinski fakultet završio u Sarajevu.

Nakon završetka srednje škole kao stipendista radio dva mjeseca u Trudbeniku iz Doboja, da bi sa stipendijom iste firme nastavio obrazovanje u Sarajevu.

Po završetku studija radio u Trudbeniku oko 6 mjeseci, otišao u JNA i nakon povratka počeo raditi u Pobjedi Tešanj.

U Pobjedi radi na poslovima: samostalnog konstruktora pumpi za vodu, glavnog konstruktora pumpi i prečistača, šefa službe razvoja, glavnog inžinjera proizvodnje, tehničkog direktora i direktora Fabrike pumpi i hidraulike (OOUR-a), direktora razvoja Fabrika pumpi i hidraulike Pobjeda d.d., rukovodioca projektne grupe ISO 9000.

Obavljao je poslove stručnog saradnika u Minstarstvu industrije i energije i pomoćnika Ministra namjenske proizvodnje za tehniku Republike BiH

Početkom 1997. godine imenovan je na funkciju pomočnika Ministra odbrane Federacije BiH za namjensku proizvodnju. Prije penzionisanja 2007. godine bio je stručni savjetnik u Ministarstvu odbrane FBiH.

Bio je predsjednik Upravnog odbora Centra za kulturu i obrazovanje u Tešnju.

Napisao je dvije monografske knjige:Pobjeda 1954-2014-vizija, znanje, hrabrost i Lovačko društvo "Kiseljak" Tešanj 1921-2011. Desetu godinu piše Tešanjski dnevnik.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *