Tešanjski dnevnik 9-11.9.2019. godine

    Zbog mog odlaska van Tešnja na desetak dana, ovosedmični Dnevnik je napisan za samo dva dana, uglavnom posvećena 9. septembru, Danu osolobođenja Tešnja od fašizma.

9. septembar

    Svečano je obilježeno 75 godina oslobođenja Tešnja od fašizma. Devetog septembra 1944. godine Tešanj je oslobođen od fašističke okupacije. Prema općinskom programu obilježavanja, Načelnik mr. Suad Huskić i predsjednik OV-a Senad Subašić organizirali su prijem u restoranu Teša, položeno je cvijeće na Centralno spomen obilježje, Partizansko groblje i spomenik narodnom heroju Husi Hodžiću. Otvorena je izložba posvećena BiH u Drugom svjetskom ratu, održana promocija knjige Bosanski muslimani u Drugom svjetskom ratu i Pjesničko veče Amira Brke.

Izložba Bosna i Hercegovina u Drugom svjetskom ratu

    U organizaciji JU Muzej, a u saradnji sa Arhivom Tuzlanskog kantona, u Općoj biblioteci je otvorena izložba pod nazivom Bosna i Hercegovina u Drugom svjetskom ratu. Autori izložbe su uposlenici Arhiva. Na otvarnju izložbe obratili su se, u ulozi promotora, Nijaz Brbutović VD direktor Arhiva i u ime domaćina, direktorica JU Muzej Mensura Mujkanović.


Nijaz Brbutović i Mensura Mujkanović

Na izložbi su predstavljeni i predmeti i oružja, korištena u Drugom svjetskom ratu koja se čuvaju u Historijskom muzeju BiH i predmeti JU Muzej Tešanj. Izložba je otvorena 10 dana, a pokrovitelj izložbe je Općina.

Prijem Načelnika i predsjednika OV-a povodom 9 septembra

    Načelnik mr. Suad Huskić i predsjednik OV-a Senad Subašić, povodom 9. septembra dana oslobođenja od fašizma, organizirali su prijem u restoranu Teša. Na prijem su pozvani predstavnici vlasti, predsjednici političkih partija, predstavnici vjerskih zajednica, direktori javnih ustanova i javnih preduzeća, dobitnici općinskih priznanja, predstavnici Udruženja privrednika, pomoćnici Načelnika idr.

Posebnu pažnju na prijemu su izazvala dva preživjela borca iz narodno- oslobodilačkog rata, Hasan Maglić i Edib Mehinagić. Hasan Maglić je rođen 1926. godine. Borac je Tešanjsko- teslićkog odreda, a Edib Mehinagić je rođen 1927. godine i bio je borac u 16-toj Srednjobosanskoj brigadi.Lijep gest Načelnika koji ih je primio u kabinet, porazgovarao s njima i uručio prigodne poklone..


Polaganje cvijeća na spomen obilježja

    Na centralno spomen obilježje, cvijeće su položile delegacije:Općine (Senad Subašić i mr. Suad Huskić), SUABNOR-a(Sead Brkić, Muharem Sejdić i Hasan Handžić), SUABNOR-a Ze-do kantona (predsjednik Meho Mostarlić sa dva člana), DVD Tešanj 1905 (dvije male djevojčice), dvojica preživjelih boraca NOR-a Hasan Maglić i Edib Mehinagić,Mujo Pobrić,starješina Odreda izviđača Crni vrh.

Cvijeće je položeno na Partizansko groblje gdje su cvijeće položili predstavnici Općine (Azra Muslija i Sabahudun Omerbašić, delegacija SUABNOR-a Ze-do kantona i SUABNOR-a Tešanj i predstavnici Odreda izviđača Crni Vrh.

Cvijeće na spomen bistu narodnog heroja Huse Hodžića položile su delegacije Općine (mr. Suad Huskić i Arijana Brkić), SUABNOR-a Ze-do kantona, SUABNORA Tešanj i članovi Odreda izviđača Crni Vrh Tešanj.


Članice DVD Tešanj 1905 polažu cvijeće


Hasan Maglić (lijevo) i Edib Mehinagić

Promocija knjige Bosanski muslimani u Drugom svjetskom ratu Marka Attile Hoare

    Povodom 9.septembra, u organizaciji Cko organizirana jepromocija knjige Bosanski muslimani u Drugom svjetskom ratu, autora Marka Attile Hare. U promociji su učestvovali historičar prof. dr. Husnija Kamberović, dr. Emir Suljagićprevodilac djela sa engleskog jezika, Muamer Spahić urednik knjige. Izdavač knjige je Vrijeme iz Zenice.

Amir Brka je otvorio promociju, dao riječ Načelniku, a onda vođenje prepustio uredniku knjige Muameru Spahiću. Načelnik je naglasio da u tri praznika Općine svoje mjesto ima i 9. septembar koji sesvake godine obilježava.


S lijeva:Amir Brka, Marko Attila Hoare, Muamer Spahić, prof Husnija Kamberović i dr. Emir Suljagić

“Knjiga je studija koja govori o odnosu između muslimana BiH i Narodnooslobodilačkog pokreta. Knjiga nastoji objasniti kako su i zašto veliki dijelovi muslimanskog stanovništva podržali NOP te istražuje dinamiku tih procesa. Ova knjiga zapravo priča o dvostrukom bosanskom pokretu otpora, NOP-u i muslimanskom stanovništvu, o tome kako je prevladao prvi obuhvačajući elemente drugog, kako se to odrazilo na širi jugoslovenski pokret otpora te kako je utjecalo na osnivanje i izgradnju nove jugoslovenske savezne države koja je izronila iz rata i revolucije. Da bi stekao prevlast u BiH, NOP je morao zauzeti bosanskohercegovačke gradove; da bi to uradio morao je pridobiti podršku makar dijela muslimanskog stanovništva; da bi ipak uspio u tome, NOR je morao kooptirati elemente muslimanske elite; da bi dobio podršku svih muslimanskih slojeva, morao je čvrsto i otvoreno podržati princip bosanske samostalnosti” –citat sa zadnje strane knjige.


Zanimljiva tema, a zanimljiv i autor koji je Englez. Kazao je da je bio student historije kada je izbio rat u BiH. Interesovalo ga zašto se to događa. Vidio je genocid usmjeren, ne samo protiv nesrpskog stanovništva BiH, već i protiv države BiH. Htio je da razumije kako je ta država stvorena, kako su partizani uspjeli da stvore takvu državu, da se ujedine tri naroda, Srbi, Hrvati i Bošnjaci u jednom pokretu u jednoj državi.Učešće muslimana u uspjehu partizanskog pokreta je jako bitno. Muslimani su na početku rata činili nešto više od 50 posto gradskog stanovništva BiH. Da bi se oslobodila BiH morali su se osloboditi gradovi. Da nije bilo učešća gradskog stanovništva, pogotovo muslimana, partizani bi ostali kao šumska vojska. Onda bi oslobođenje BiH ličio na rat istrebljenja, nešto slično kako su ‘90-tih godina vodili srpski ekstremisti.

Prof dr. Husnija Kamberović, historičar, nam je dobro poznato ime jer je više puta gostovao na tribinama i promocijama. Dr Emir Suljagić je završio Fakultet političkih nauka u Sarajevu, a doktorirao u Hamburgu na Instituu za mirovna istraživanja i sigurnosne studije. Nedavno je imenovan za dekana International University of Sarajevo.

Promociji je prisustvovao i Načelnik pa je dr. Emir Suljagić konstatovao da je Tešanj rijetko mjesto u BiH gdje i načelnici dolaze na promocije knjiga.

Pjesničko veče Amira Brke

Povodom dodjele Plakete Skupštine Ze-do kantona , predlagač Opća biblioteka organizirala je Pjesničko veče Amira Brke. Učestvovao je Enver Kazaz.Opća biblioteka kao predlagač Skupštini Ze-do kantona da se Amiru Brki dodijeli priznanje Plaketa za doprinos u kulturi, organizirala je Pjesničko veče sa Amirom Brkom, koje je dio programa obilježavanja 9. septembra. Kazala je, između ostalog, da je Amir Brka prvi direktor Biblioteke kao samostalne ustanove, a i prva njegova knjiga izašla je u izdanju ove JU. Amir Brka je čitao svoje pjesme, a prof dr. Enver Kazaz je govorio o njegovom djelu kazavši u jenom trenutku da je Amir Brka epohalni pjesnik, najbolji pjesnik na jezičkom prostoru Južnih slavena u novijem vremenu. S lijeva:prof. dr. Enver Kazaz, dr. Almina Alagić i Amir Brka


Stare fotografije



Dvije fotografije nepoznatih partizana oslobodioca Tešnja snimljenih na Karauli ispred metalnih vrata zgrade do NLB banke. Fotografije sam “skinuo” sa stakla-negativa tešanjskog fotografa Mustafe Deljkića koje se nalaze u Centru za kulturu i obrazovanje

Sa table na Gornjoj čaršiji



O Husein Galijasevic

Rođen je rođen 17.4.1945. godine u Tešnju od oca Mahmuta i majke Zekije rođene Hodžić.

Osnovnu školu završio u Tešnju, a Mašinsku tehničku školi u Tuzli. Mašinski fakultet završio u Sarajevu.

Nakon završetka srednje škole kao stipendista radio dva mjeseca u Trudbeniku iz Doboja, da bi sa stipendijom iste firme nastavio obrazovanje u Sarajevu.

Po završetku studija radio u Trudbeniku oko 6 mjeseci, otišao u JNA i nakon povratka počeo raditi u Pobjedi Tešanj.

U Pobjedi radi na poslovima: samostalnog konstruktora pumpi za vodu, glavnog konstruktora pumpi i prečistača, šefa službe razvoja, glavnog inžinjera proizvodnje, tehničkog direktora i direktora Fabrike pumpi i hidraulike (OOUR-a), direktora razvoja Fabrika pumpi i hidraulike Pobjeda d.d., rukovodioca projektne grupe ISO 9000.

Obavljao je poslove stručnog saradnika u Minstarstvu industrije i energije i pomoćnika Ministra namjenske proizvodnje za tehniku Republike BiH

Početkom 1997. godine imenovan je na funkciju pomočnika Ministra odbrane Federacije BiH za namjensku proizvodnju. Prije penzionisanja 2007. godine bio je stručni savjetnik u Ministarstvu odbrane FBiH.

Bio je predsjednik Upravnog odbora Centra za kulturu i obrazovanje u Tešnju.

Napisao je dvije monografske knjige:Pobjeda 1954-2014-vizija, znanje, hrabrost i Lovačko društvo "Kiseljak" Tešanj 1921-2011. Desetu godinu piše Tešanjski dnevnik.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *