Tešanjski dnevnik 14-21.10.2019. godine

Miholjsko ljeto i dalje traje. Sunčano, bez kiše, po danu toplo pa se može koristiti i ljetna garderoba. Vrijeme je spremanja zimnice. Ove godine sa veoma malo domaćeg “repromaterijala”, posebno kada je u pitanje voće.

Vlast još nije konstituisana, ni na nivou BiH, ni na nivou FBiH. Godina dana je prošla od izbora. Migranstka kriza raste. Veliki pritisak je na Krajišnike koji ne mogu sami nositi teret krize. Na ovom pitanju se vidi da vlast nije spremna da riješi ni jedan iole ozbiljniji problem. Sa interesovanjem, Tešnjaci, očekuju lokalne izbori u stranci SDA, a ove godine slijede i općinski izbori koji će biti zanimljiviji od predhodnih.

Održana promocija knjige Preci potomcima Safeta Karalića

U organizaciji JU Opća biblioteka održana je promocija knjige Preci potomcima autora Safeta Karalića. Knjigu je promovirala Nihada Hadžibegić Žutić, aučestvovao je i Bajruzin Hajro Planjac kao glavni i odgovorni urednik knjige. Moderator je bila dr. Almina Alagić. Muzičke numere izveo je Suad Livnjak na gitari, uzrečice poslovice idr. iz knjige čitala je Edina Artuković.

S lijeva: Suad Livnjak, dr. Almina Alagić, dr. Bajruzin Hajro Planjac, Safet Karalić, Nihada Hadžibegić Žutić i Edina Artuković

Promotor,Nihada Hadžibegić Žutić, dolazi iz Gračanice. Diplomirana je pravnica u penziji, ali je aktivna na spisateljskom polju jer je objavila tri poetske zbirke i članica je poznatog gračaničkog vokalnog sastava Arabeske.

Safet Karalić nije poznat široj čitalačkoj javnosti. Diplomirani je ekonomista sa širokim životnim iskustvom. Već je zagazio u devetu deceniju života i ova knjiga je rezultat njegovog dugogodišnjeg skupljanja izreka fraza, uzrečica, mudrosti,… Sakupio je i posložio oko 5.000 što ih je narod ovog prostora stoljećima stvarao i koristio kao sastvani dio svoje bogate kulturne baštine.

Uspostavljen Centar poslovne izvrsnosti

U okviru realizacije Projekta Okolišnog i ekonomskog upravljanja (MEG) planirano je otvaranje Centra poslovne izvrsnosti. Ukupna vrijednost projekta je 95.516,18 KM, a finansiraju ga Vlada Švajcarske sa 67.908 KM, a ostali iznos općina Tešanj.

Centar poslovne izvrsnosti otvoren je 17.10. i predstavlja glavno mjesto realizacije projekta. Centar ima instalisane računare za jedanaest mjesta, aprva aktivnost koja je obavljena je obuka kandidata za projektovanje u software-uSolid Works. Kandidati dolaze iz kompanija na javni poziv kao i nezaposleni koji bi sa novim kompetencijama lakše došli do zaposlenja. Instruktor je bio Adi Pandžić profesor na Mašinskom fakultetu Sarajevo. Ovo je prva grupa od 27 prijavljenih kandidata. Obuka je besplatna za kandidate izuzev za drugog kandidata iz firme kada se za njega plaća kotizacija.

Prva grupa na obuci projektovanje uz pomoć softvera Solid Works

Nastavak realizacije Projekta će se odvijati (ili se već obavlja) kroz Digitalnu akademiju i Akademiju lidera budućnosti.

U okviru programa Digitalne akademije predviđene su sljedeće teme:

  • Obuka za Solid Works
  • Inovativna organizacija
  • Otvorene inovacije
  • Inovacije koje dolaze od uposlenika
  • Motivacije 3.0
  • Geimfikacija
  • Dizajn thinking
  • Digitalni multi marketing

U okviru Akademije za lidere budućnosti predviđene su sljedeće teme:

  • Nove proizvodne tehnologije
  • Projekt menadžment
  • Restruktuiranje firmi
  • Korporeit goverment
  • Operativni finansijski kontroling
  • Osnovni pristup kvalitetu
  • Odabir i implementacija sistema IT u firmi
  • Optimalni razvoj procesa LEAN SIX SIGMA
  • Digitalni marketing
  • Standard IATF 16949

U saradnji sa firmom Koala d.o.o. planirana je i realizacija Škole za brizganje plastike.

Tokom ove sedmice, pored obuke za korištenje software-aSolid Works u projektovanju,realizovane su i obuke na temu:Osnovni pristup kvalitetu, predavač Sead Jahić poslovni savjetnik i direktor Idea-Co, a druga tema Operativni finansijski kontroling koju je držao Damir Sokolović poslovni savjetnik i direktor firme DS Savjetovanje d.o.o. Sarajevo.

Temi Osnovni pristup kvalitetu prisustvovali su uposlenici iz:Koteks d.o.o., AS d.o.o., Prevent FAD d.o.o. Jelah, SM3 d.o.o., Tešanj, Gikil d.o.o. Lukavac, CPA d.o.oTojšići., GMC Usora d.o.o., Katić d.o.o. Usora i Ingrat d.o.o. Graćčanica.

Planirano je da se sve aktivnosti završe do 29.2.2020. godine, a implementator je Tešanjska razvojna agencija (TRA).

Povodom Svjetskog dana hrane održan edukativni skup

Udruženje potrošačaKlub potrošača Tuzlanskog kantona, u saradnji sa Udruženjem žena Naša porodica iz Tešnja, a povodom Svjetskog dana hrane, u Sali OCV-a, organizirao je Javni edukativni skup na temu Sigurnost hrane. Skupu su prisutvovali zainteresovani građani, najviše članice udruženja Naša porodica, predsjednica Kluba potrošača TK Gordana Bulić, Miralem Mehanović, savjetnik Ministra Ministarstva zdravlja Ze-do kantona, Dragan Brenjo zamjenik direktora Agencije za sigurnost hrane, mr. Muhamed Gladan i Benjamin Čaušević iz Instituta za zdravlje i sigurnost hrane Ze-do kantona. Firme Madi d.o.o. i Subašić d.o.o. su predstavili svoje proizvode kroz degustaciju, dok je firmaBio-Šamp d.o.o. Šije je prezentirala svoje proizvode.

Gordana Bulić je iznijela niz informacija o zakonima koji reguliraju ovu oblast, pravima potrošača na kvalitet i informaciju kao i neka iskustva. I ostali učesnici su iznijeli niz korisnih informacija za potrošače iz područja svog djelovanja.

S lijeva: Dragan Brenjo, Miralem Mehanović, Emina Ajanović i Gordana Bulić

Osnovna prava potrošača prema Zakonu o zaštiti potrošača su:pravo pristupa osnovnim robama i uslugama, pravo na obrazovanje o pitanjima potrošača, pravo na sigurnost i zaštitu života i zdravlja, pravo nainformisanost, pravo na izbor, pravo da bude saslušan i zastupan, pravo na naknadu štete i kompenzaciju, pravo na život i rad u zdravoj i održivoj okolini.

Održana tribina Sjećanje na život i djelo Omer ef. Okanovića

U organizaciji Medžlisa IZ-e i Udruženja ilmije Tešanj održana je tribina u znak sjećanja na Omer ef. Okanovića, imama Ferhad-begove džamije i jedno vrijeme referenta za vjerska pitanja. Učestvovali su Ahmet ef. Mešić, Suljo ef. Djedović, mr. Fuad ef. Omerbašić i Edib Turalić. Tribina je održana u okviru obilježavanja 107. godnišnjice organizovanog djelovanja preko Udruženja ilmije u BiH.

Predsjednik Udruženja ilmije Tešanj, Suljo ef. Djedović, iznio je osnovne podatke o Omer. ef. Okanoviću, a potom je Ahmet ef. Mešić, sa puno pietiteta govorio o životu i djelu Omer ef. Okanovića. Ahmet ef. Mešić je dobro poznavao Omer ef. jer je nakon završetka Gazi Husrev-begove medrese u Sarajevu dobio zaposlenje u Tešnju i bio mu je prvi učitelj u obavljanju posla imama. Edib Turalić, jedno vrijeme i predsjednik IO Medžlisa, poznavao je Omer. ef. i iznio je svoje sjećanje na njega. To je učinio i Fuad ef. Omerbašić, glavni imam, sjećajući se svog djetinjstva i susreta sa Omer ef., ali isto tako govorio je o historijskoj ulozi ilmije u BiH i Tešnju u očuvanju islamske misli i stanju koje danas imamo.

Omer ef. je bio poseban čovjek po mnogo čemu. Bio je, prije svega, vrstan imam, odličan i rado slušan kao hatib – govornik, bio je dobar organizator poslova, bio je vrstan poznavalac MEHARIDŽA – tehnike učenja Kur'ana, a nadasve dobro se razumio u prevođenju rukopisa i starih čitaba pisanih arapskim i turskim jezikom…Kada se njegovoj stručnosti i izvanrednoj intelektualnoj snazi doda i njegov snažan karakter i vedrina njegovog duha koja ga je krasila,onda možemo sa sigurnošću ustvrditi, gledajući to sa današnje distance, da je Omer ef. bio veliki intelektualni kapacitet sa bogatim životnim iskustvom koji je prenosio i prenio na nas mlađe imame, a što nam je, svakako, olakšavalo da trasiramo bolju budućnost i razvoj vjerskog života na ovom području-kazao je, između ostalog, Ahmet ef. Mešić.

S lijeva: Edib Turalić, mr. Fuad ef. Omerbašić, Ahmet ef. Mešić i Suljo ef. Djedović

.

Omer ef. Okanović

Omer ef. Okanović, rođen je 7. decembra 1913. godine u Poljicu, općina Lukavac. Osnovnu školu je završio u rodnom mjestu, a petorazrednu Behram-begovu medresu u Tuzli školske 1932/33. godine. Nakon završetka Medrese, od 1933. do 1939. godine bio je bez zaposlenja. Povremeno bi zamjenjivao svog rahmetli oca u službi, Mustafu ef. koji je bio mjesni imam, kao i povremene zamjene u nekim sitnijim obavezama kolega imama iz okolnih sela. Prvi radni odnos je zasnovao u Islamskoj zajednici 1939. godine u svojstvu džematskog imama džemata Priluk, srez Tuzla, a kojem je gravitiralo. Deset godina vodio je i matične knjige, poslove imama matičara.

Kada su 1949. godine došli pod udar članovi organizacije Mladi muslimani, uhapšen je i Omer ef. Okanović i osuđen na dugogodišnju kaznu od 15 godina i gubljenje građanski prava u trajanju od tri godine nakon izdržane kazne.

Nešto više od polovine dosuđene kazne, uz prisilan fizički rad, izdržavao je u KP Domu Zenica.

Nakon što je pušten na slobodu, u ondašnje vrijeme bilo je veoma teško takvim ljudima naći zaposlenje. Ipak, nakon dužeg vremena nalazi zaposlenje na području Odbora Islamske zajednice Maglaj, u džematu Liješnica, i od 1958- 1963. godine obavlja službu u svojstvu imama navedenog džemata. Sljedeću službu ima u Tešnju i postavljenjen je u gradskom džematu Gazi-Ferhad-begove – Čaršijske džamije u Tešnju gdje radi do odlaska u penziju 1982. godine.

Predstavnici NHU Oslonac predali ključeve 60. objekta Hati Hasanbašić

Salih ef. Haušić, jedan od osnivača i istaknuti član NHU Oslonca, predao je ključeve 60. objekta Hati Hasanbašić iz Hrvatinovića. Prema informaciji predsjednika Savjeta, Fuada Šišića, ugovorena su još dva objekta čiji rok izgradnje je do kraja godine čime bi u ovoj godini izgradili i predali na upotrebu 5 objekata.


Hata Hasanbašić je do sada živjela sa bolesnom majkom Advijom od očeve minimalne penzije u straćari.Novi objekat nije standardan nego je prilagođen za stanovanje dvije osobe. Vrijednost radova je 22.000 KM. Izvođač radova je bila firma Hasanbašić gradnja d.o.o., koja prvi put gradi za Oslonac. Predaji ključeva prisustvovao je njen predstavnik Miralem Hasanbašić

Pored Općine koja je učestvovala u izgradnji sa 5.000 KM i članova Oslonca prvi put značajno učešće imali su ostali pojednci, njih 30,koji su obezbjedili 5.000 KM, od 5 KM do 500€, i namjestili kuću za stanovanje (ta cifra nije ušla u prethodno pomenuith 22.000 KM). Predaji su prisutvovali i članovi Upravnog odbora Aiša Brkić, Adem Huskić, Husein Alić, Nedžad Unkić, mjesni imam mr. Enver ef. Kurtić i drugi.

Marica Ružić, volonter velikog srca

Danas smo svi zasuti vijestima o ubistvima supruga, ljubavnica, novorođene djece, mafijaškim obračunima, skoro da im upamtimo imena koliko put se ponavljau informacije o ubicama. Pljačkaši otimaju novac oružjem ili uz pomoć funkcija koje obnašaju. Prave ljudske vrijednosti su na margini. Nekada se čovjek upita da li danas postoji i ona druga vrsta, humanih ljudi koji pomažu druge, aposebno nemoćne. Kada bi se pisalo o tome iz Tešnja,onda zasigurno u samom vrhu liste humanih ljudi, nalazi se naša sugrađanka Marica Ružić, penzionisana nastavnica muzičkog koja je radila u više tešanjskih škola. Sada kada je u penziji volontira u Centru za osobe sa posebnim potrebama. Imao sam priliku da posjetim prvi put ovaj Centar prateći program realizacije pojekta Tragom tešanjske tradicije. Upravo u okviru ovog projekta Marica sprema jednu grupu djece sa posebnim potrebama koja će imati svoj nastup na koncertu.Uči djecu da pjevaju, prate muziku udaraljkama, frulom,… Slušao sam ih i zaista bio impresioniran onim što sam vidio. Dječak koji je gluhonijem pratio je pjesmu preko vibracija koje je samo on mogao registrovati. Ostali prate muziku udaraljkama, defom dok jedna djevojka zaista lijepo pjeva. Veliki trud je učinila Marica. Kaže da joj nije teško, dajoj ništa drugo ne može napuniti dušu toplinom kao radost kada vidi uspjeh i osmijeh na licima te djece.

Marica je druga s lijeva sa svojom ekipom i sobljem Centra. S desna Senad Garić socio-pedagog, Safet Planjac logoped i Almina Tukić logoped .

Ova ustanova zaslužuje više pažnje pa ću je posebno posjetiti, a za ovaj put sam napravio dvije fotografije posvećene prije svega osobi velikog srca-Marici Ružić.

Marica Ružić

Održana X tradicionalna fišijada

Na Mrkotičkom jezeru, po lijepom sunčanom vremenu, održana je X tradicionalanaFišijada Blinker 2019. Organizator je Udruženje sportskih ribolovaca Blinker Kalošević. Pored takmičenja u spremanju ribljeg paprikaša održana su takmičenja i u sljedećim disciplinama: Izbor najurednijeg mjesta, Takmičenje u potezanju konopca, Takmičenje u zabacivanju ribolovnim štapom i Takmičenje u streljaštvu vazdušnom puškom.

Pobjednici u takmičenju spremanju ribljeg paprikaša, na kome je učestvovalo 15 ekipa, je ekipa Amateri iz Kaloševića, drugo mjesto osvojili su Paljuge Šije, a treći su bili Rokeri iz Kaloševića.

U diciplini potezanje konopca, učestvovalo je 7 ekipa, a prvo mjesto osvojila je ekipa Mrkotičani iz Mrkotića, drugo mjesto osvojila je ekipa Limarija Džekić iz Mrkotića, a treći su bili Odred izviđača Crni vrh Tešanj. Iako je ekipa Izviđača bila daleko fizički slabija ekipa iz Kladnja im je džentlmenski prepustila pobjedu.

U disciplini Zabacivanje ribarskim štapom unutar mete prvo mjesto osvojio je Amar Mahalbašić, drugi je bio Emir Hadžikadunić, a treći je bio Munir Sivić Barba.

U takmičenju vazdušnom puškom prvo mjesto osvojio je Adin Hasanić, drugi je bio Enedin Adžić, a treće mjesto je osvojila Lejla Krličević.

Nakon podjele zahvalnica svim ekipama koje su učestvovale i podjele pehara i medalja nastavljeno je druženje u prelijepom ambijentu uz miris roštilja.

Foto zabilješke

Nakon izmještanja toplovoda ispod zemlje, stare toplovodne cijevi na nosačima i tablama lima koje su ih skrivale odlaze u otpad,

U okviru projekta Tragom tešanjske tradicije zabilježio sam polaznike škole za žičane instrumente koju vodi Nedim Merzić.

S lijeva: Nedim Merzić, Tarik Dudić, Adem Šišić, Bakir Širbegović, Emir Mulalić, Sara Mujkanović, Faris Dizdarević i Huska Sinanović

Stare fotogarfije

S lijeva:prof. dr. Bilal ef. Bilalović, Ahmet ef. Mešić, prof.dr. Ismet Bušatlić, Nurija Brkić, Mehmed ef. Karamović i Besim ef. Bedaković

Fotografisano 1966. godine poslije džematskog mevluda u Ljetiniću.

Stoje s lijeva:Mustafa ef. Salkičević, Mehmed ef. Čerman, Hasan ef. Ćatić, Abdulah ef. Hadžić, Seid ef. Mujagić, hadži Nurija Brkić-predsjednik, NN,

Čuče:Salko Čamdžić, Uzejr ef. Galijašević, Omer ef. Okanović. hfz Hasan ef. Ćostović, Hamdo ef. Karamović, Emin Agić mutevelija, NN.

Sjede ispred učenici drugog razreda Gazi Ferhad-begove medrese u Sarajevu:Ahmet Mešić i Jusuf Pilav

(Fotografije su bile predstavljen u izlaganju Ahmet ef. Mešića na tribini posvećenoj Omer ef. Okanoviću)

Sa table na Gornjoj čaršiji

Prvi put od kako vodim Dnevnik (8 godina i sto dana na čarsijskoj tabli nije bilo niti jedne smrtovnice)

O Husein Galijasevic

Rođen je rođen 17.4.1945. godine u Tešnju od oca Mahmuta i majke Zekije rođene Hodžić.

Osnovnu školu završio u Tešnju, a Mašinsku tehničku školi u Tuzli. Mašinski fakultet završio u Sarajevu.

Nakon završetka srednje škole kao stipendista radio dva mjeseca u Trudbeniku iz Doboja, da bi sa stipendijom iste firme nastavio obrazovanje u Sarajevu.

Po završetku studija radio u Trudbeniku oko 6 mjeseci, otišao u JNA i nakon povratka počeo raditi u Pobjedi Tešanj.

U Pobjedi radi na poslovima: samostalnog konstruktora pumpi za vodu, glavnog konstruktora pumpi i prečistača, šefa službe razvoja, glavnog inžinjera proizvodnje, tehničkog direktora i direktora Fabrike pumpi i hidraulike (OOUR-a), direktora razvoja Fabrika pumpi i hidraulike Pobjeda d.d., rukovodioca projektne grupe ISO 9000.

Obavljao je poslove stručnog saradnika u Minstarstvu industrije i energije i pomoćnika Ministra namjenske proizvodnje za tehniku Republike BiH

Početkom 1997. godine imenovan je na funkciju pomočnika Ministra odbrane Federacije BiH za namjensku proizvodnju. Prije penzionisanja 2007. godine bio je stručni savjetnik u Ministarstvu odbrane FBiH.

Bio je predsjednik Upravnog odbora Centra za kulturu i obrazovanje u Tešnju.

Napisao je dvije monografske knjige:Pobjeda 1954-2014-vizija, znanje, hrabrost i Lovačko društvo "Kiseljak" Tešanj 1921-2011. Desetu godinu piše Tešanjski dnevnik.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *