Tešanjski dnevnik 2-9.12.2019. godine

Prvi ovogodišnji snijeg pao je u noći između 2. i 3.decembra. Visok je par centimetara, ali je uspio zabijeliti okolinu.Temperatura je tokom sedmice padala do -6ºC.

Konačno, nakon više od godinu dana nakon izbora dobili smo Predsjedavajućeg Vijeća ministara Zorana Tegeltiju. On najavljuje da će Vijeće ministara biti konstituisano početkom iduće godine.

Prema rezultatima PISA-e, najvećeg svjetskog istraživanja u obrazovanju, na kome su prvi put učestvovali i učenici iz BiH ( 6480 učenika iz 213 škola), BiH je zauzela 62 mjesto od 79 zemalja. Učenicima je provjeravana funkcionalna pismenost iz tri oblasti: matematike, prirodnih nauka i čitanja. Kod ocjenjivanja su dominirali kreativnost, inovativnost i kritičko razmišljanje. Tako je ovo testiranje pokazalo da je svaki drugi testirani učenik iz BiH funkcionalno nepismen.

Prvi snijeg

Ako tome dodamo da danas u BiH živi 60 000 stanovnika bez osnovne škole, a 130 000 bez srednje, da ima puno kupljenih diploma i “znanja” (danas imamo istražne radnje kojima je otkriveno preko sto lažnuh diploma svih nivoa obrazovanja u Bihaću), onda je jasno na kakvim obrazovnim temeljima živi naša društvo, a šta to znači za budućnost ne treba ni komentarisati. Nemamo znanja koja bi odgovorila potrebama vremena u kome živimo i koje dolazi. Nama bi vjerovatno u svemu ovome bilo najvažnije da znamo ko je od tri konstutivna naroda više nepismen (jer funkcioniraju tri obrazovna sistema).Komentarišući u društvu ove podatke jedan poznanik dade zanimljiv komentar:

-Dobro smo prošli, a šta misliš da su testirali funkcionalnu pismenost naših političara!

Ove sedmice pojavila se nesvakidašnja vijest, a to je da su sve tri člana Predsjedništva posjetili Republiku Sloveniju. Vijest je to zato, što su dvojica naši članova Predsjedništva

pravili posjete isključivo “svojima” u susjedstvu, a kako treći nema “svojih” sjedi kod kuće i obilazi manji dio svoje države. Prema nekim očekivanjima nakon posjete Predsjedništvo bi moglo još više uticati svojom politikom na naš najvrijedniji izvoz u Sloveniju-izvoz radne snage. Po toj logici sljedeća destinacija je vjerovatno Njemačka.

Amir Kurtić je novi predsjednik OO SDA Tešanj.

Na Poslovnom forumu u Sarajevu direktor Mann und Hummel BA Mahmut Galijaševića najavio je realizaciju investicijeu Logistički centar u narednoj godini koja je jedno vrijeme bila na čekanju.

Održan prvi Hackathon u Tešnju

Tešanjska razvojna agencija u saradnji sa Culture for innovation d.o.o Zagreb, a uz podršku Mozaik fondacije, organizirala je prvi Hackathon u Tešnju. U širem smislu hackathon je kreativno rješavanje problema i ne mora uvijek uključivati tehnologiju.U nekom užem definisanju hackathon je svaki događaj na kojem se ljudi okupljaju kako bi riješili probleme. Sudionici Hackathona u Tešnju su učenici gimnazijeMusa Ćazim Ćatić i Mješovite srednje škole (interesanntno da nije bilo učenika iz Tehničke škole), predstavnici privrede kao mentori i mentori iz drugih oblasti. Formirane su grupe od 2-5 pojedinaca, dodjele im se mentori i postavili izazovi koji je potrebno riješiti. Prvi izazov je Industrija & obrazovanje, kako ih bolje povezati. Drugi izazov je Komunalni otpad, odlaganje i preuuzimanje u užoj jezgri grada. Treći izazov je Edukativne igračke za djecu budućnosti.

Pobjednici u prvom izazovu.

S lijeva: dr. IsmarAlagić, dr. Emir Džanić, Almedin Beganović, Harun Bajrić, Refik Bašić, Hasan Hasanbašić, Hava Kadušići Snježana Šlabek

Pobjednici drugog izazova

S lijeva:Vedad Hadžan, Snježana Šlajbek, dr. Emir Dćanić, Adelisa Davarović, dr. Ismar Alagić, Merisa Dedić, Azra Mević i Vedad Hadžan

Pobjednici trećeg izazova

S lijeva dr Emir Džanić, Adnan Dedić, dr. Ismar Alagić,, Amar Omahić, Anel Mujaković i Džemal Ramić

Zajednička fotogarfija sa Azrom Muslijom pomoćnicom Načelnika

Želja organizatora je bila da uključi učenike da kroz prvi Hackaton poveže obrazovni sistem sa privredom kroz uključivanje učenika srednjih škola u rješavanje izazova s kojim se susreće privreda. Rješavani su izazovi firmi Mann+Hummel BA, Saračević d.o.o, JP Rad i Igraj, uči, rasti d.o.o.

Uvodno predavanje je imao dr. Emir Džanić CISS. Plan je predstavila Snježana Šlabek CISS, voditelj programa Hakatona, mentori Enes Omahić (Sarčević d.o.o.), Hasan Handžić (JP Rad), Armin Maglić i Amar Halepović (Igraj uči i rasti d.o.o.). Mentori su bili i Arijana Krivdić (mann und Hummel BA) i Almedin Beganović mentor i trener BH Futures koji je učestvovao u formiranju grupa i pripremi njihovog rada.

Stručana komisija je na kraju proglasila najbolje ekipe po izazovima.

Otvorena manifestacija Dani grada Tešnja 2019

Ovogodišnja kulturno sportska manifestacija Dani grada Tešnja 2019 započela je koncertom Kamernog simfonijskog orkestra iz Zenice 6.12., a završit će pozorišnom predstavom Crvenkapica i zbunjeni vuk 28.12. Ovogodišnja manifestacija se odvija u znaku jubilarne godišnjice grada. Naime Tešanj kao urbana sredina živi od 1559. godine i ove godine obilježava 460 godina urbanog života.

Za 460. rođendan pjesnik Amir Brka spremio mu je rođendanski poklon, krasnu poemu koju sam imao priliku saslušati prije javnog objavljivanja.

U nedjelju u kasnim popodnevnim satima počeo je rad znastveni skup Zavičajnost iimaginacija u organizaciji Cko. Da ne bi Dnevnik kasnio ovaj sadržaj manifestacije Dani grada Tešnja 2019 objavit ću u sljedećem Dnevniku.

Održan koncert Kamernog simfonijskog orkestra iz Zenice

U organizaciji Cko održan jekoncert Kamernog simfonijskog orkestra iz Zenice. Prije početka koncerta direktor Centra Amir Brka pozdravio je prisutne i upoznao ih sa manifestacijom Dani grada Tešnja 2019, nakon čega je načelnik mr. Suad Huskić otvorio manifestaciju.Koncertu su prisustvovali i predsjednik OV-a Senad Subašić i pomoćnica Načelnika Azra Muslija. Ostale publike od 35-40. Pitanje koje mi se uvijek postavlja kada je u pitanju slaba posjećenost, zašto nema više profesora i učenika iz tema koje su predmet njihovog obrazovannja? Rijetka je prilika da u gradu imaju ovakvu vrstu koncerta, pa bi bilo za očekivati da se pokaže interes.

Amir Brka, mr. Suad Huskić i 20 članova kamernog simfonijskog orkestra i dirigent

Kamerni sinfonijski orkestar osnovan je 1989. godine i ove godine obilježava 30 godina muziciranja. U orkestru su angažovani profesori i nastavnici, studenti i talentovani učenici zeničke muzičke škole.Njihov repertoar karakteriše tendencija ka populiziranju umjetničke muzike, a na koncertima su neizostavne izvedbe iz stvaralaštva bosanskohercegovačkih kompozitora, obrada kompozicija narodne tradicije, revijalne i zabavne muzike.

Održan koncert Božiću u susret

U organizaciji HKD NapredakPodružnica Tešanj održan je koncert pod nazivom Božiću u susret. Na koncertu su nastupili Ženski zbor HKD Napredak podružnice Tešanj i Usora, dalmatinska klapa Žmul iz Omiša i Mladi vareški tamburaši iz Vareša. Konferansu je vodio Ivica Bošnjak Pilka. Nakon prigodnih muzičkih izvedbi Ženskog zbora, predsjednik Podružnice Ivan Bošnjak pozdravio je prisutne i izrazio zadovoljstvo velikim prisustvom koncertu(dvadesetak posjetitelja je moralo da stoji). Kazao je da je ovo peti predbožični koncert i zahvalio se Načelniku općine na podršci kao i centrali HKD Napredak.

Klapa Žmulje trebala nastupiti na prošlogodišnjem koncertu, ali su imali kvar na autobusu i ostali zavejani u snijegu. Ove godine su zajedno sa Mladim vareškim tamburašima i Ženskim zborom napravili lijep program.

Klapa Žmul iz Omiša

Među zvanicama sam zapazio pomoćnicu Načelnika Azru Muslija i župnika don Ilija Marinović i predsjednika OO HDZ BiH Tešanj Antu Pešića.

Mladi vareški tamburaši

Prazna mjesta su bila rezervisana za članice Ženskog hora, a ostala su bila popunjena

Braća Mihret i Mirnes trče maraton, polumaraton, trajl

Braća Mihret i Mirnes, diplomirani mašinski inžinjeri iz Miljanovaca, bave se napornim trkačkim disciplinama.Trče maraton, polumaraton i trail trčanje (trčanje u prirodi-planinama, ravnicama, šumama-sa maksimalno 20% asfalne staze od ukupne dužine). Trčali su do sada 28 polumaratona, 10 puta trail, dva maratona i više trka na 5 i 10 kilometara. Danas su u među prvih 15 u BiH u ovim disciplinama. Obzirom da su zaposleni ne mogu se potpuno posvetiti treninzima da bi ostvarili i bolje rezultate.

Mihret je rođen 1984. godine, Mirnes 1985. godine u Miljanovcima gdje su završili i osnovnu školu. Mihret je završio Mašinski tehničku, a Mirnes Elektrotehničku školu u Tešnju. Obadvojica su završila Mašinski fakultetu Sarajevu. Mihret radi u Pobjedi na poslovima razvoja, a Mirnes u Mann und Hummel BA na poslovima proizvodnje.

Trčat su počeli tokom studija u Sarajevu kada su učestvovali na prvim trkama. Kada su počeli raditi i privređivati stvorili su materijalne uslove za nastupe u takmičenjima u BiH i inostranstvu. Koliko im posao dozvoljava treniraju tako što pretrče sedmično oko 50 km. Stručno iskustvo prenosio im je jednu godinu poznati naš trkač na duge staze Islam Đugum..

Mihret (lijevo)i Mirnes Delić

Udruženje žena Ruka Kalošević uspostavil liniju za proizvodnju

U okviru projekta Domaće iz našeg kraja-proizvodi tešanjskih žena koga realizuje udruženje žena Ruka iz Kaloševića, postavljena je linija za proizvodnju sokova, džemova i salata. Program se realizuje u okviru ReLOaD-Regionalni program lokalne demokratije na Zapadnom Balkanu, a finansiran je od strane EU i Općine Tešanj.


Nedavno je udruženje Ruka, u okviru istog programa, dodijeljeno ženama 1760 sadnica jabuka, krušaka i šljiva.Projekat se provodi u saradnji sa Žene za žene International.

(informacija i fotografija Emir Unkić Deba)

Foto zabilješka

Hifa petrol d.o.o je nakon kupovine i rekonstrukcije pustila u rad benzijsku pumpa u Dobro Polju. To je 39. benzijska pumpa Hifa petrol d.o.o. Raniji vlasnik benzijske pumpe je bio Džanan Brkić.

Prije puštanja benzijske pumpe u rad, napravljena je kolona od 68 vozila kako bi vozači iskoristili benefite koje firma daje prilikom puštanja u rad.

Stare fotografije

Fotografija nastala početkom šezdesetih godina prošlog vijeka na Gornjoj čaršiji.

S lijeva: Jaminka Smailbegović, Ismeta Prnjavorac, Jelena Kuburić, Hamida Prnjavorac. Ispred:Sultanija Halilović i Šefika Prnjavorac

Fotografija učenika osnovne škole 1969. godine

Stoje s lijeva:Iso Merdić Vrebac, Mehmedalija Hambašić, Zoran Stijaković, NN, Enes Halilović Mucika i Ivo Radeljak

Čuče: Alma Galijašević, Delveta Ramović, učitelj Emko Hadžimujić, Besim Prnjavorac i Branko Krstić

Sa table na Gornjoj čaršiji

O Husein Galijasevic

Rođen je rođen 17.4.1945. godine u Tešnju od oca Mahmuta i majke Zekije rođene Hodžić.

Osnovnu školu završio u Tešnju, a Mašinsku tehničku školi u Tuzli. Mašinski fakultet završio u Sarajevu.

Nakon završetka srednje škole kao stipendista radio dva mjeseca u Trudbeniku iz Doboja, da bi sa stipendijom iste firme nastavio obrazovanje u Sarajevu.

Po završetku studija radio u Trudbeniku oko 6 mjeseci, otišao u JNA i nakon povratka počeo raditi u Pobjedi Tešanj.

U Pobjedi radi na poslovima: samostalnog konstruktora pumpi za vodu, glavnog konstruktora pumpi i prečistača, šefa službe razvoja, glavnog inžinjera proizvodnje, tehničkog direktora i direktora Fabrike pumpi i hidraulike (OOUR-a), direktora razvoja Fabrika pumpi i hidraulike Pobjeda d.d., rukovodioca projektne grupe ISO 9000.

Obavljao je poslove stručnog saradnika u Minstarstvu industrije i energije i pomoćnika Ministra namjenske proizvodnje za tehniku Republike BiH

Početkom 1997. godine imenovan je na funkciju pomočnika Ministra odbrane Federacije BiH za namjensku proizvodnju. Prije penzionisanja 2007. godine bio je stručni savjetnik u Ministarstvu odbrane FBiH.

Bio je predsjednik Upravnog odbora Centra za kulturu i obrazovanje u Tešnju.

Napisao je dvije monografske knjige:Pobjeda 1954-2014-vizija, znanje, hrabrost i Lovačko društvo "Kiseljak" Tešanj 1921-2011. Desetu godinu piše Tešanjski dnevnik.

Jedan komentar

  1. Eto u dva članka i pitanje i odgovor zašto je sala CKO jednom prazna a drugi put prepuna. Jednostavno, prvi koncert je politički a drugi građanski (ovo namjerno bez navodnika). Dokle god nam načelnici budu više voljeli držati “dersove” praznoj sali nego sjediti u prvom redu sa svojim sugrađanima biće nam tako. Šta je falilo Načelniku da dođe u subotu na Božićni koncert, ne bi mu kruna s’ glave spala..!?

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *