Tešanjski dnevnik 16.-23.12.2019. godine

Sa sirijskog ratišta vratili se naši državljani koji su se borili na strani ISIL-a. U istom transportu bile su žene i djeca. Protiv odraslih će se voditi prema Zakonu koji zabranjuje građanima BiH da se bore u stranim jedinicama. Djeca i žene će u prihvatni centar, a onda porodicama ili na skrb u neku državnu ustanovu. Upravo ovakvi naši sugrađani su prava hrana za neprijatelje BiH, posebno bošnjačkog naroda koji će sada još više ukazivati na opasnost koja dolazi iz BiH iako su oni veći neprijatelji Bošnjaka nego bilo koga drugog.

Mladi ljudi ne biraju sredstva da što prije dođu, bez velikog truda, do novca radeći zakonite, ali i nezakonite radnje. Jedna od tih radnji je dilanje narkotika-droge. Ove sedmice je objavljena lista mladih Tešnjaka, njih pet starosti 23-29 godina koji su pritvoreni i protiv kojih pokrenut istražni postupak u vezi sa tim radnjama.

Sedmica je bila intenzivna događajima, a ja još pri tome imao problem sa računarom koji je završio svoj radni vijek. Sreća da sam svu arhivu imao na vanjskom disku. U toj frci tražeći rješenje propustio sam promociju knjige Zlatno doba islamske medicine autora Sahiba Muminagića. Promotor knjige bio je prof.dr. Zuhdija Adilović.

Promovisana knjiga Vruć krompir Adise Tufo

JU Opća biblioteka organizarala je, a u okviru manifestacije Dani grada Tešnja 2019, promociju knjige Vruć krompir autorice Adise Tufo iz Sarajeva. Promociju je vodila direktorica Opće biblioteke Almina Alagić tako da je kroz pitanja autorici približila publici i knjigu i stavove i poglede autorice na mnoga društvena pitanja, posebno uloga žena u savremenom društvu. Autorica je inače poduzetnik i menadžer firme Čip sistemi d.o.o. koja je i izdavač knjige.

Dr. Almina Alagić i Adisa Tufo

Recenzenti knjige su: Meliha Arifović, Bisera Suljić Boškailo, Lejla Tutić, Sanela Dropulić, Ilma Softić i Mladen Perišić.

Vruć krompir naziv je prve knjige Adise Tufo, uspješne poduzetnice, menadžerice, liderke, generalne direktorice kompanije ČIP sistemi, kreatorke i realizatorice brenda Hobby Art Centar, dobitnice priznanja Uspješne žene BiH Sarajevo 2017. i NajŽena XXI veka Beograd 2017, oba priznanja su u kategoriji poduzetništva.
Knjiga, u izdanju Artbook biblioteke, opus je priča koje je autorica dijelila sa javnosti putem web stranice adisatufo.ba i mnogih drugih portala, a satkana je i od sekvenci iz mnogobrojnih intervjua koje je dala za bosanskohercegovačke medije na temu poduzetništva i aktuelne situacije u društvu.
Adisa Tufo piše i govori o biznisu, poduzetništvu, hrabrosti i petlji koja je potrebna za uspjeh, ali i o politici kao nečem sveprisutnom i nečemu što uveliko utječe na naše živote. Uspjeh je stvar stava, Ženo, jaka si, Recept za uspjeh, Iskoristi šansu, Budi promjena – samo su neki od naslova, kojima ova uspješna poduzetnica želi utjecati na svjest žene i promjeniti često malograđanski duh koji je koči u tome da bude najbolja, najvrednija i najdivnija, pritom voleći sebe i posao koji radi. 

Sportski savez nastavio realizaciju projekta Za jednakost u životu

Sportski savez privodi završetku realizaciju projekta Za jednakost u životu. Projekat (ReLOaD o čemu sam ranije pisao u Dnevniku) finansira EU, a implementira UNDP. U Općoj biblioteci i sportskoj dvorani Musala, Sportski savez je organizirao jednodnevnu edukaciju. U teoretskom dijelu magistar tjelesnog odgoja Esad Bašić govorio je na temu: Sport za djecu sa poteškoćama u razvoju, a dr. Behudin Bajgorić je govorio na temu Značaj trčanja u procesu formiranja motoričkog fundamenta. Nakon teoretskog dijela izvršena je praktična demonstracija u sportskoj dvorani Musala.

Edukacija je namijenjena sporstkim trenerima, sportskim radnicima, i sportistima sa prostora Općine Tešanj.

Cilj edukacije je širenje sportske kulture i sportskog načina života, stvaranje navika zdravog života, bolju socijalizaciju djece i razvijanja takmičarskog duha.

U današnje vrijeme porodičnog odgoja i sve većeg korištenja digitalnih uređaja za igru, djeca su u situaciji fizičke i duhovne devijacije, a sport je najbolji lijek.

S lijeva: Besim Sejdić, mr. Esad Bašić i dr. Behudin Bajgorić

Načelnik organizirao prijem za djecu iz vrtića

Načelnik mr Suad Huskić je i ove godine povodom Dana grada Tešnja, organizirao prijem u restoranu Teša za djecu iz devet tešanjskih vrtića. „Malu raju“ , kojih je bilo 280, su za stolom zatekli sendvič, sok i kolač, a Načelnik je uz pomoć saradnika svakom darovao poklon paket sa crtankom, bojankom, grickalicama i slatkišima. Djecu su zabavljali učenici i učenice OŠ Huso Hodžić sa jednim plesom i igrom članova folklorne sekcije.

Na području općine Tešanj 2005. godine je postojao jedan vrtić u u kome je boravilo oko 40-ero djece, a danas ih je 9 sa oko 620-ero djece i preko 60 zaposlenih. Svi vrtići su privatni dok im Općina pomaže kroz subvencije. Neki vrtići su prigodnim poklonima darovali Načelnika.

Obilježeno 10 godina organizovanog skupljanja PET ambalaže

U sportskoj dvorani SRC-a svečano je obilježeno 10 godina organizovanog skupljanja PET ambalaže. Organizatori su Općina i Udruženje EKO MLADI. Udruženje EKO MLADI je nosilac projekta u kome su uključene tri srednje i devet osnovnih škola, koliko ih ima na Općini. U dosadašnjih 10 godina rada, u kaciji je učestvovalo 60.000 učenika i njihovih roditelja, ali i uposlenih u obrazovnim institucijama. Za ovih deset godina skupljeno je i reciklirano 175 tona ili 3,5 miliona PET boca. Sponzor svih aktivnosti je općina Tešanj uz podršku firme Omorika iz Rudanke kod Doboja, JP Rad i UNDP-a kao i nekoliko privrednih subjekata iz Tešnja. Prisutnima su se obratili: Adnan Lihić dugogodišnji predsjednik Udruženja EKO MLADI, a danas direktro JP Rad, Edin Alić predsjednik Aktiva direktora osnovnih škola, Aida Salkić ranija direktorica Gimnazije, a sada direktorica Pedagoškog zavoda u okviru Ministarstva za obrazovanje, nauku, kulturu i sport Vlade Ze-do kantona, ministar u Vladi Ze-do Spahija Kozlić i načelnik mr. Suad Huskić koji je na kraju podijelio zahvalnice školama, institucijama i pojedincima za doprinos u realizaciji projekta.

Prateći program vratilo mi se sjećanje na koliko se sjećam 2008. godinu. Jedan entuzijasta, kada je u pitanju skupljanje PET ambalaže (koga, nažalost niko nije spomenuo na svečanosti, a nije dobio ni zahvalnicu) Šefket Turalić je počeo sa dva sina i suprugom prvi skupljati PET ambalažu. Da bi mu dao podršku i ja sam mu se priključio u čišćenju korita rijeke Tešanjke odmah ispod pumpe Kosovčić u Novom Selu. Nakon kratkog vremena bilo nas je puno više na čišćenju kod gradske toplane. Bio je i tadašnji načelnik Općine, a dr. Besim Prnjavorac je dao dnevnice za dva radnika. Poslije sam bio sretan prisustvujući akcijama na rijeci Usori i drugim mjestima kada su djeca i učenici od mektebske nastave do srednjih škola čistili rijeke i skupljali PET mabalažu.

Najmanje su u svemu važne tone koje se spominju. Najvažnije je da će ono dijete koje je učestvovalo u akciji razvijati svijest o očuvanju okoline, a uticaće i na svoje roditelje.

Svečanosti su prisustvovali, pored Ministra Ze-do kantona sa saradnicima, Šemsudin Mehmedović, Fuad ef. Omerbašić, Senad Subašić, Aida Salkić, Maja Smrzić (UNDP), vijećnici, direktori osnovnih škola, direktori javnih ustanova, predsjednici političkih stranaka i drugi.

Svečano otvorena STEM kabinet u OŠ Huso Hodžić

Bilježeći sve ove događaje svaki na svoj način doživim. Ima onih koje bih volio preskočiti. Ima onih foramlističkih sa puno podržavanja i laskanja onih koji se penju na bine, ima interesantnih događaja i najviše je takvih koje ispratim sa zadovoljstvom do kraja. A ima i događaja koji me oduševe. Ove sedmice sam bio oduševljen kabinetom STEM (skraćenica na engleskom jeziku od nauka, tehnologija, inžinjering i matematika) koji je otvoren u Huso Hodžić.

Traku su presjekli slijeva: mr. Suad Huskić, dr. Saphija Kozlić i Maja Smrzlić

Na svečanom otvaranju bili su prisutni: Ministar u Ministarstvu za obrazovane, kulturu i sport dr Spahija Kozlić, Bernadeta Galijašević pomoćnica ministra dr Kozlića, predstavnica UNDP-a Maja Smrzlić, Aida Salkić direktorica Pedagoškog zavoda, načelnik mr Suad Huskić, Hasan Dolamić penzonisani nastavnik i bivši direktor OŠ Huso Hodžić i sadašnji direktor OŠ Huso Hodžić Osmo Hurić. U realizaciji projekta vrijednog 56.000 KM učestvovala je Kraljevina Švedska sa 35.000 KM (implementirao USAID), Ministarstvo za obrazovanje kulturu i sport Ze-do kantona sa 7.500 KM, Općina Tešanj sa 7.500 KM i OŠ Huso Hodžić vlastitim sredstvima u iznosu od 6.000 KM.

S lijeva:Aida Salkić, dr Spahija Kozlić, Bernadeta Galijašević, mr. Suad Huskić, Maja Smrzlić, Hasan Dolamić i Osmo Hurić

Upoznao sam savremenu digitalnu tehniku i njene mogućnosti, ali su me više oduševili učenici i nastavnici koji su za dva mjeseca ostvarili potpuno funkcionalana znanja koristeći dobivene kapacitete. Tu je 14 računara i dva 3D štampača. Oba štampača su pravila zadate dijelove. Sada na ovim 3D štampačima rade i školska učila. Napravili su statične nosače mobitela na 3D štampaču koje su poklonili ministru Kozliću i predstavnici UNDP-a Maji Smrlić. Demonstrirali su vodenu pumpu koju su napravili na 3D štampaču, ali i robote kojima su upravljali. Napravili su i igrice i druge stvari. Zasluge za ovako brzo osvajanje novih tehnologija sa praktičnom primjenom ostvarili su zahvaljujući svojim nastavnicima: Tarikom Kantićem, Harisom Mularifovićem i Adnanom Čamdžićem i svojoj znatiželjni i angažovanošću.

Promovisana knjiga Tragom Ferhad-bega 1909-2019

U organizaciji Medžlisa IZ-e i u okviru manifestacije Dani grada Tešnja 2019, održana je promocija knjige Tragom Fehad-bega 1909-2019. Knjigu su priredili mr. Fuad ef. Omerbašić, Ahmet Hundur i Rašid Orlović. Izdavač je Medžlis IZ-e, a korice je dizajnirao Ahmet Hundur. Knjiga izašla povodom 460 godina od upisa vakufa Ferhad-bega i 110 godina od kada je Islamska zajednica institucionalno organizirana na tešanjskom prostoru. Naime 1909. godine je vakufsko-mearifska skupština izabrala članove kotarsko-vakufsko-mearifskog povjereništva i njihove članove.

S lijeva: Ahmet Hundur, Irfan Ljevaković, dr. Mevludin Dizdarević, mr. Fuad ef. Omerbašić i Rašid Orlović

U prvom dijelu knjige, nakon uvoda mr. Fuada Omerbašića dat je pregled institucionalnog razvoja IZ- BiH, zatim pregled članova (veći broj sa fotografijama) Kotarsko-vakufskog-mearifskog povjerenstva u Tešnju, Sreskog vakufsko-mearifskog povjerenstva, Vakufskog povjerenstva Tešanj, Odbora Islamske zajednice Tešanj i Medžlisa IZ-e Tešanj. U drugom dijelu knjige je tekst Rašida Orlovića Kotarsko (sresko)vakufsko, mearifako povjerenstvo Tešanj 1909-1945

Knjigu su promovirali muftija zenički dr. Mevludin Dizdraević, Irfan Ljevaković i koautori Ahmet Hundur, Rašid Orlović i mr. Fuad Eef. Omerbašić.

Fuad ef. Omerbašić je kazao da je ovo po njegovim informacijama prva knjiga u BiH sa ovakvom tematikom i sadržajem.

U okviru projekta Žene na izborima održana panel diskusija

U okviru projekta Žene na izborima u Bosni i Hercegovini prošle sedmice je održan panel na temu političkog učešća žena u BiH, a ove sedmice tema su bile žene u poduzetništvu.

Program finansira Kraljevina Švedske, a implementira UNDP. Vrijednost projekta je 3,4 miliona KM, a realizacija je planirana u periodu 2018. do 2020. godine.

U realizaciji projekta na području naše Općine u realizaciju projekta je uključena Općina sa Komisijom za omladinu i žene OV-a.

Ovosedmična panel diskusija nosila je naslov Ja sam primjer da možemo- mogučnosti i izazovi ženskog poduzetništva.

Panel diskusija je održana u prostorijama Društvenog centra Dobropolje – Mekiš, a učestvovale su: Amela Mrkonjić Kulovac-vlasnica predškolske ustanova Vesela družina, Jasmina Handžić vlasnica Auto škole Educar, Sumeja Turkić vlasnica Stomatološke ordinacije Dr.Turkić i Suada Mujčić-Udruženej žena Ruka.

Moderatori panela bili su Alisa Ramić Dudić i Emina Hasanbašić

S lijeva: Suada Mujčić, Jasmina Handžić, Azra Muslija, Amela Mrkonjić, Sumeja Turkić

Američki ambasador NJ.E. Eric Nelson posjetio općinu Tešanj

Američki ambasador u BiH NJ.E. Eric Nelson sa saradnicima posjetio je općinu Tešanj i susreo se sa Općinskim načelnikom mr. Suadom Huskićem.

Posjeta je iskorištena da se Ambasador upozna sa kulturno-historijskim naslijeđem Tešnja i u društvu Načelnika prošetao Čaršijom i posjetio Gradinu. Načelnik je Ambasadoru predočio osnovne podatke o općini Tešanj, trenutnine aktivnosti, kao i planove za naredni period, a razgovarano je i o trenutnim prilikama u BiH. Osim susreta sa Načelnikom, Ambasador je posjetio Pobjeda d.d. i korisnike sredstava USAID-ovog programa za pomoć marginalizovanim grupama u ruralnim područjima.

(U program posjete nisu uključivani novinari pa je tekst u cjelosti prenesen sa općinske stranice).

Održan Godišnji koncert KUD Pobjeda

Godišnji koncert KUD Pobjeda ove godine je bio pravo osvježenje i pravi praznik za oči i uši prepune velike sale Cko. Taj ugođaj dali su mladi članovi Folklorne sekcije OŠ Huso Hodžić, Dječiji ansambl KUD Izudin Mulabećirović Izo, nova koreografija KUD Pobjeda i nastup Mehe Bukvića sa frulom kao instrumentom. Naime odavno nisam čuo izvođenje kola na fruli uz pratnju orkestra, a to je izveo Meho Bukvić koji gazi kraj osme decenije života. Pirotske igre ispračene su ovacijama publike. Zaista je to igra puna dinamike i trajala je neubičajno dugo. Ima u KUD Pobjeda nekoliko stariji članova i svaka im čast na izdržljivosti, jer nisu gubili ritam do kraja kada se dinamika igre povećavala.

Članovi Folklorne sekcije OŠ Huso Hodžić

KUD Pobjeda sa novom koreografijom

Dječiji ansambl Izudin Mulabećirović Izo iz Jelaha

Meho Bukvić

Polaznici škole slikanja dobili novogodišnje paketiće

Udruženja građana Stari Grad organiziralo je Školu crtanja i slikanja sa izložbom za tri kategorije uzrasta. U prvoj su djeca do 10 godina, u drugoj učenici osnovnih i srednjih škola, a u trećoj odrasli. Škola radi od augusta ove godine i traje 6 mjeseci, dva puta mjesečno za svaku kategoriju i besplatna je. U saradnji sa knjižarom Galerija organizirani su časovi za djecu uzrasta do 10 godina. Školu je vodila naša sugrađanka, poznata slikarka Mirsada Kadribašić. Nakon završene škole Djed Mraz je djeci uručio poklon paketiće loje je obezbjedilo Udruženje, a podjelio Djed Mraz (predsjednik Zoraid Mehičić).

Održano treće, zadnje, kolo Karate lige Ze-oo kantona

Karate liga Ze-do kantona odvija se kroz organizaciju turnira. Treći, zadnji u ovoj godini održan je u nedjelju u Tešnju. Učestvovalo je 14 ekipa sa područja Ze-do kantona i dvije prijateljske ekipe (Tuzla i Gradačac) iz TK van konkurencije. Ukupno je u takmičenju uzelo učešće 312 takmičara.

Turnir je održan u organizaciji Karate kluba Unija iz Tešnja, a na turniru je učestvovala i druga ekipa iz Tešnja KK Tešanj. Takmičarima i posjetiocima su se obratili: predsjednik KK Unija Jakub Rošić, predsjednik Sportskog saveza Općine Adnan Alić, predsjednik Kantonalnog karate saveza Arnel Kalušić i načelnik mr. Suad Huskić.

Karate klub Unija osnovan je 2010. godine i danas ima oko 80 članova.Klub ima svoje državne reprezentativce. To su Rijad Bašić, Zemir Lugonjić, Ensar Bašić i Rejhan Bašić, dok je Hidajet Jašić bio viceprvak Balkana za prošlu godinu. Rijad Bašić je prošle godine proglašen za sportsku nadu Ze-do kantona.

Drugi naš karate klub nosi naziv grada i osnovan je 2016. godine. Danas ima 93 člana. Imaju tri reprezentativca: Ajdin i Adnan Salkičević i Emina Merdić. Predsjednik kluba je Ismir Salkičević. U 2019. godini osvojili su 450 medalja na federalnim, državnim i međunarodnim takmičenjima. Treneri su Adis Ostrvica i Suljo Sejmenović.

Ceremonija otvaranja turnira

Ekipa KK Unijaj sa predsjednikom Jakubom Rošić i trenerima Almirom Glavić i Dženana Abdula

Ekipa KK Tešanj sa trenerima

Održana gimnastička revija i takmičenje pod nazivom Gimnastika u srcu

U organizaciji Sportsko-rekreacionog društva Sport za sve iz Doboj Juga održana je gimnastička revija i takmičenje u gimnastici za uzraste 4-13 godina. Takmičenje i revijalni program održani su u sporskoj dvorani OŠ Huso Hodžić. Učešće su uzela djeca, njih 250, iz općina: Doboj Jug, Tešanj, Zenica, Sarajevo, Konjic, Doboj i dr. Predsjednik društva i trener je Kenan Kurbašić.

Prvo je održan revijalni dio, a u drugom dijelu i takmičarski.

Stare fotografije

Fotografija je nastala 03.06.1969.godine. IV-a razred – učitelj Emko Hadžimujić

Prvi red – čuče (slijeva): Senija Dolamić, Nurka Turalić, Habiba Dusinović, Delveta ramović, Alma Galijašević, Ljeposava Pinić, Duda Školjić, ? Hasanbašić

Drugi red:Sabiiha Sejdinović, Kemo Dolamić, Ana Lončar, Ismet Lokić, Mehmedalija Hambašić, Fikret Isić, Slobodan Aličehajić, Branko Krstić, Besim Prnjavorac, Besim Agić, Mirsad Jusufović, Emko Hadžimujić, učitelj

Treži red: Aljo Kahvić, Smail Terzić – Penjak nastavnik, Sead Dolamić, Senad Kahrimanović, Iso Merdić, Smail Hujdur, Halid Kerić, Ivica Radeljak, Milutin Kuprešak, Enes Halilović.

Sa table na Gornjoj čaršiji

O Husein Galijasevic

Rođen je rođen 17.4.1945. godine u Tešnju od oca Mahmuta i majke Zekije rođene Hodžić.

Osnovnu školu završio u Tešnju, a Mašinsku tehničku školi u Tuzli. Mašinski fakultet završio u Sarajevu.

Nakon završetka srednje škole kao stipendista radio dva mjeseca u Trudbeniku iz Doboja, da bi sa stipendijom iste firme nastavio obrazovanje u Sarajevu.

Po završetku studija radio u Trudbeniku oko 6 mjeseci, otišao u JNA i nakon povratka počeo raditi u Pobjedi Tešanj.

U Pobjedi radi na poslovima: samostalnog konstruktora pumpi za vodu, glavnog konstruktora pumpi i prečistača, šefa službe razvoja, glavnog inžinjera proizvodnje, tehničkog direktora i direktora Fabrike pumpi i hidraulike (OOUR-a), direktora razvoja Fabrika pumpi i hidraulike Pobjeda d.d., rukovodioca projektne grupe ISO 9000.

Obavljao je poslove stručnog saradnika u Minstarstvu industrije i energije i pomoćnika Ministra namjenske proizvodnje za tehniku Republike BiH

Početkom 1997. godine imenovan je na funkciju pomočnika Ministra odbrane Federacije BiH za namjensku proizvodnju. Prije penzionisanja 2007. godine bio je stručni savjetnik u Ministarstvu odbrane FBiH.

Bio je predsjednik Upravnog odbora Centra za kulturu i obrazovanje u Tešnju.

Napisao je dvije monografske knjige:Pobjeda 1954-2014-vizija, znanje, hrabrost i Lovačko društvo "Kiseljak" Tešanj 1921-2011. Desetu godinu piše Tešanjski dnevnik.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *