Tešanjski dnevnik 13-20.1.2020. godine

JP Autoceste FBiH objavile su poziv radi pokretanja postupka eksproprijacije zamljišta za autoput na dijelu Putnikovo Brdo-Medakovo, zaobilaznice Doboj, u dužini 8,5 km. Vrijednost radova je 125 195 305 KM. Na nivou FBiH, vlast nije uspostavljena, ali jeste uzdrmana uspostavljena vlast u kantonu Sarajevo. Nije ni čudo kada se zna da je budžet našeg glavnog grada skoro isti kao državni. Hladno vrijeme bez padavina, sve kotline u BiH su pod maglom. U nedjelju osvanuo snijeg, par centimetara.Tamo gdje se mjeri zagađenost svaki čas se neki grad u regionu proglasi najzagađenijim u svijetu. Sretni su oni što zagađenost ne mjere. Lakše se podnosi.

Obnovljeni restoran Ukus ponovo u funkciji

    Kao što sam najavio u prošlosedmičnom Dnevniku restoran Ukus je, nakon što je u požaru potpuno uništen, obnovljen i počeo je sa radom 15.1. Prema prvim informacijama suvlasnika Namika Širbegovića najavljena je obnova i ponovo stavljanje u funkciju restorana u junu ove godine. Požar se dogodio 25.11.2019. godine. U prvo vrijeme zbog uviđaja nije bilo pristupa da se očisti prostor tako da su radovi počeli tek 15 dana kasnije da bi se završili za oko 40 dana.

Pitao sam Namika kako su uspjeli u tako kratkom roku staviti restoran ponovo u funkciju.

    Zahvaljujući firmama koje su učestvovale u ponovnoj izgradnji iz Tešnja i drugih mjesta,njih oko 20, završili smo radove u rekordnom roku. Radili su svaki dan u dvije smjene, a neki proizvođači potrebnog materijala skraćivali isporuke na minimalne rokove samo one prozvodno-tehnološke. Ne bi ih nabrajao jer ću nekog zaboraviti, ali sam svima zahvalan na vanrednom angažovanju – odgovorio je Namik.

Restoran je dobio drugačiji oblik. Kuhinja je tamo gdje je u prvo vrijeme bila dječija igraona. Tamo gdje je bila kuhinja i uz nju restoranski prostor planirana je izgradnja većeg vanjskog igralište za djecu. Ostalo je restoranski prostor, oko 300 m2, veoma lijepo dizajniran.

Moram priznati da nisam vjerovao da će tako brzo radovi biti završeni. Samo dan prije gledaso sam veliki broj radnika kako čiste, postavljaju vanjsku drvenu ogradu , a sutra već sve na svom mjestu.

Zimski raspust u biblioteci

JU Opća biblioteka organizirala je druženje djece tokom zimskog raspusta, čertvrtu godinu zaredom. Cilj okupljanja je približavanje knjige učenicima nižih razreda osnovnih škola.

Kroz osam dana druženja (u jednom trenutku bilo je 40-tero djece) poenta je bila na čitanju, a bilo je crtanja i drugih sadržaja koji se mogu vidjeti kroz naslove po danima:Čajanka za knjigoljupce, Čitajmo zajedno, Literastura COOL, Dan animiranog filma, Dan Bajki, Moj
omiljeni lik iz knjige (likovna radionica). Ko zna?-kviz znanja i zadnji dan druženje, prikupljanje želja djece za sadržajem za sljedeći raspust. Podijeljene su zahvalnice i proglašenji najbolji. Tako je Rijad (Kenana) Širbegović proglašen za najaktivnijeg učesnika.

Sa djecom je radila nastavnica Nermina Dizdarević, a pomagali su joj volonter Adnan Vilašević, bibliotekarke Hanka Kahrimanović i dr.

Hanka Kahrimanović, Nermina Dizdarević i direktorica dr. Almina Alagić sa djecom

Promovisana knjiga Fuada Šišića Srcem i sredinom

    U organizaciji izdavača JU Opća biblioteka održana je promocija kn jige Fuada Šišića Srcem i sredinom. Knjigu su promovisali: Mirsad Šaranović, mr. Esmir Bšić i Kenan Kadribašić. Moderirala je dr Almina Alagić.

Knjiga je nastala kao rezultat objavljivanja kolumne Fuada Šišića na tesanj.net. Autor je odabrao 36 objava iz sljedećih oblasti:Društveni odnosi (7), Etika (9), Organizacija i rukovodstvo (14) i Politika (6). Na kraju knjige data su i mišljenja o knjizi Mirsada Šaranovića i Esmira Bašića. Fuad Šišić je u Tešnju dobro poznato ime:privrednika koji je radio u Fabrici filtera Mann und Humme,
Saračević d.o.o., Načelnika Općine u dva mandata, humnanitarnog i političkog rada. Predsjednik je UO Oslonca. Autorovu biografiju sam objavio u Dnevniku 2015. godine kada je dobio Općinsku Plaketu.

Iz mišljenja o knjizi na zadnjoj korici knjige uzdvojen je dio tog teksta.

Mirsad Šaranović: Meni su tekstovi orginalno Tvoji, a mislim da je malo primjera u kojima čovjek nastoji prenijeti poruku i pouku o aktuelnom na način da istražuje suštinu i na način da to odoli vremenu odnosnoda se sve ono korisno iz toliko ličnihiskustava može koristiti kao trajna uputa i dobro.

S lijeva:dr. Almina Alagić, Fuad Šišić, Mirsad Šaranović, mr. Esmir Bašić i Kenan Kadribašić

Mr Esmir Bašić:Rukopis knjige Srcem i sredinom je još jedna potvrda svega što smo do sada rekli i još jedna radost za ljubitelje pisane riječi, poslastica za mnoge istraživače, putokaz onima koji se ne snalaze u razumjevanju vremena i konteksta, življenja na našim prostorima, abeceda društvenih odnosa u najširem značenju te sintagme.

Čitaonica u Općoj biblioteci bila je mala da primi sve posjetioce. Bilo ih je preko stotinu, a jedan broj je pratio promociju iz hodnika. Bilo je tu dosta Fuadovih saradnika iz Općine, Mann und
Hummela,
Saračević d.o.o., privrednika, političkih aktivista SDA i dr.. Fuad je svoji ličnošću i radom stekao veliki broj poštovaoca.

Održana tribina Zakon o pravima demobilisanih branilaca i članova njihovih porodica

U organizaciji OODF Tešanj u maloj sali Cko održana je tribina na temu Zakon o pravima demobilisanih branilaca i članova njihovih porodica. Učestvovali su Alma Kratina zastupnica u Zastupničkom domu Parlamenta Federacije BiH kao uvodničar, Hamza Krkalić član Radne grupe na izradi i provedbi zakona i Elvir Mujkanović bivši Ministar Ministarstva za boračka pitanja Tuzlanskog kantona. Moderator je bio Amir Galijašević predsjednik OO DF Tešanj.

S lijeva: Amir Galijašević, Hamza Krkalić, Alma Kratina i Elvir Mujkanović

Učesnici tribine su govorili o Zakonu o pravima demobilisanih boraca i članova njihovih
porodica koji je usvojen sredinom prošle godine i po kome je 17 000 članova starijih od 57 godina steklo više prava. Planirano je bilo da će 25 000 branitelja steći pravo, ali je ta cifra znatno manja. Zakon nije konačan i očekuju se njegove dopune sa preostalih 17 000 branitelja mlađih od 57 godina, a da se neće značajnije uticati na budžete kantona.

Sjećanje na Omera Pobrića

Dvadesetog januara navršava se deset godina od smrti Omera Pobrića. Tim povodm Cko je organizirao skup pod nazivom Sjećanje na Omera Pobrića, na kome su uspomene na ovog Tešnjaka i njegova djela, velikana sevdalinke, iznijeli:Havica Hećo, Omerova sestra, mr. Fatmir Alispahić, Ramiz Brkić i Husein Galijašević. I ako je Omer Pobrić nakon završetka osnovne škole otišao na Ilidžu na Šumarsku tehmičku školu zatim u Sarajevo na Prirodno matematički fakultet, njegovo zanimanje je postalo i ostalo muzičar jer se posvetio muzičkoj karijeri živeći u Sarajevu i Visokom sa porodicom. Pri tom nikada nije presato biti Tešnjak. Zaista je dobro što ga se Tešnjaci sjećaju i posvećuju dužnu pažmju. Cko je organizirao skup o Omeru Pobriću 2011. godine i radove objavio u knjizi, dobitnik je Općinske Plakete, a Omladinski ansambl ansambl sa Damirom Galijaševićem je organizirao do 2015. godne koncerte posvećene Omeru Pobriću.

S lijeva:Damir Galijašević, Amir Brka, Ramiz Brkić, Havica Hećo, Fatmir Alispahić i Husein Galijašević

Fatmir Alispahić je govorio o sevdalinci i sevdahu do i poslije Omera Pobrića i potrebi da se Omerova djela naprave pristupačnijim u nekoj digitalnoj formi. Govorio je o Institutu sevdaha koji je osnovao Omer,i njegovom zančaju kada je u pitanju institucionalizacija sevdalinke.

Ramiz Brkić je govorio o porodici Omera Pobrića, posebno o bratu Rušti. Omerova sestra je veoma emotivno govorila o porodici i njihovom odrastanju. Ja sam govorio o sjećanju na naše zajedničke školske i dane i druženja, posebno tokom i nakon rata. Damir Galijašević je interpretacijama na harmonici podsjetio na Omera, a kod pjesme Tešanj grade moj veliki jade pridružoila se i Havica pjevajući. Kazala je da je to bila porodična pjesma-himna

Prisutnima se obratio i načelnik mr. Suad Huskić.

Talentovani Tešnjaci na putevima nauke, Irfan Jabandžić


Irfan Jabandžić rođen je 2.12.1990. godine u Doboju od oca Hamdije i majke Sabihe rođene Hasaničević. Djetinjstvo provodi na Krndiji, gdje završava OŠ Rešad Kadić, nakon čega upisuje Gimnaziju Musa Ćazim Ćatić. Srednju školu završava odličnim uspjehom te biva odabran za učenika generacije 2005-2009. Tokom srednje škole isticao se na takmičenjima iz fizike, gdje u dva navrata osvaja treće mjesto na nivo Federacije BiH. Pored nastavnih aktivnosti, aktivno se bavio šahom, gdje je osvojio brojne nagrade na omladinskim prvenstvima u BiH. Na seniorskim prvenstvima Tešnja osvaja dva puta treće mjesto.

Po završetku srednje škole upisuje Elektrotehnički fakultet u Sarajevu kojeg završava 2014. godine. Diplomirao je (bachelor ciklus) na odsjeku za automatiku i elektroniku sa srednjom ocjenom 9,3, dok je magistrirao (master ciklus) na odsjeku automatiku i elektroniku sa srednjom ocjenom 9,95 čime je postao dobitnik priznanja Zlatna značka Univerziteta u Sarajevu, koje se dodjeljuje za postignuti izuzetan uspjeh tokom studija.

Po završetku fakulteta, radi kao inžinjer za embedded (ugradbene sisteme) u dvije firme na području BiH koje se bave softverskim i hardverskim razvojem embedded sistema.

Nakon dvije godine provedene u razvoju embedde uređaja, u oktobru 2016. godine pridružuje se Internet Technology and data Science Lab (IDL ab) istarživačkom institutu u sklopu Univerziteta Ghent i istraživačkog instituta IMEC u Belgiji.U sklopu IDLab-a radi na doktorskoj disertaciji u oblasti wireless (bežičnih) komunikacija i mreža. Glavne oblasti interesovanja su mu u oblastima wireless komunikacija i mreža, sa fokusom na fleksibilne i adaptivne MAC arhitekture, koegzistenciju heterogenih wireless tehnologija i dinamičku alokaciju radio spektra. Autor je dva naučna rada iz oblasti bežičnih komunikacija i koautor mnogih drugih. Pored istraživanja u oblasti doktorske disertacije, učestvuje i u drugim projektima u okviru istraživačke grupe. Najznačajniji uspjeh ostvaruje sa kolegama iz Genta i Antwerpena, dizajnirajući wireless mreže kreiranim od strane 40 drugih univerziteta. Nakon tri godine dugog takmičenja organizovanog od američke organizacije DARPA-e i uspješnog razvoja finanlnog sistema, osvajaju šesto mjesto na završenom takmičenju organizovanom u Los Angelesu.

Stare fotografije

Učenici koji su vozarili u Doboj 1962. Godine kondulterom I vozačem

Čuče s lijeva:Alija Škapur, Mustafa Dasutefendić, Huso Karahodžić i Akif Mandžukić

Stoje:Zinka Tešnjak. Hajrudin Sofić, NN, Amina Alićehajić, Avdo Šehagić i Hasnija Mujarić

Fotogarfija je napravljena tokom dženaze Atife Hodžić.Počev sa lijeve strane na fotogarfiji se mogu naći:Arif Mularifović, Edib Turalić, Dedo Deljkić, Ćazim Galijašević, Halid Hafizović, Seid Mehiunagić, Huso Muslija, Ekrem Šišić, Ćazim Smailbegović Cindro, Jozo Katinić, Ćazim Galijašević, Hamza Ruštić, Adil Mujičić, Smajo Smailbegović i dr.

Sa table na Gornjoj čaršiji









O Husein Galijasevic

Rođen je rođen 17.4.1945. godine u Tešnju od oca Mahmuta i majke Zekije rođene Hodžić.

Osnovnu školu završio u Tešnju, a Mašinsku tehničku školi u Tuzli. Mašinski fakultet završio u Sarajevu.

Nakon završetka srednje škole kao stipendista radio dva mjeseca u Trudbeniku iz Doboja, da bi sa stipendijom iste firme nastavio obrazovanje u Sarajevu.

Po završetku studija radio u Trudbeniku oko 6 mjeseci, otišao u JNA i nakon povratka počeo raditi u Pobjedi Tešanj.

U Pobjedi radi na poslovima: samostalnog konstruktora pumpi za vodu, glavnog konstruktora pumpi i prečistača, šefa službe razvoja, glavnog inžinjera proizvodnje, tehničkog direktora i direktora Fabrike pumpi i hidraulike (OOUR-a), direktora razvoja Fabrika pumpi i hidraulike Pobjeda d.d., rukovodioca projektne grupe ISO 9000.

Obavljao je poslove stručnog saradnika u Minstarstvu industrije i energije i pomoćnika Ministra namjenske proizvodnje za tehniku Republike BiH

Početkom 1997. godine imenovan je na funkciju pomočnika Ministra odbrane Federacije BiH za namjensku proizvodnju. Prije penzionisanja 2007. godine bio je stručni savjetnik u Ministarstvu odbrane FBiH.

Bio je predsjednik Upravnog odbora Centra za kulturu i obrazovanje u Tešnju.

Napisao je dvije monografske knjige:Pobjeda 1954-2014-vizija, znanje, hrabrost i Lovačko društvo "Kiseljak" Tešanj 1921-2011. Desetu godinu piše Tešanjski dnevnik.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *