Tešanjski dnevnik 20-27.1.2020.godine

Koronavirus dolazi iz Kine i donosi strah u cijelom svijetu. Krenuo je iz provincije Hubei, čiji glavni grad je Vuhanu (11 milona stanovnika ), koji je u izolaciji, a zatvaruju se i regije kako bi se samanjilo širenje. Zadnji podatak od 26 umrlih i 800 zaraženih stalno raste. Virus je stigao u SAD, Francusku… Zemljotresi u Turskoj, jedan 6,8, a drugi 5,1 po Rihteru, 29 poginulih, a preko 1500 ranjenih. Očekivati je da ove cifre rastu.U Španiji veliko nevrijeme odnijelo i ljudske živote. Kako se svakodnevno okružujemo ovakvim vijestima, onda nam naša stvarnost dođe i lijepa. Do pred kraj sedmice bez padavina sa temperaturama od -7°C po noći do 10°C po danu. Vikend bez minusa.

Održana promocija knjige S Ferhadijom povratak, sigurnost i opstanak

U organizaciji Medžlisa IZ-e održana je promocija knjige S Ferhadijom povratak, sigurnost i opstanak Edhema ef Čamdžića. Edhema ef Čamdžića imenovao je reisul-ulema Mustafa Cerić za muftiju banjalučkog 1999. godine i smatra se najzaslužnijom osobom za obnovu, odnosno izgradnju džamije Ferhadije u Banja Luci. Dolaskom na ovu dužnost susreo se sa velikim problemima rada u džematima, porušenim džamijama, stanjem povratnika i dr. Ipak najveći posao i odgovornost imao je u obnovi Ferhadije. Za to vrijeme vodio je zabilješke u 31 svesci koje je najvećim dijelom prenio u knjigu. Napisana je na 877 strana sa brojnim fotografijama, dokumentima i ilustracijama.

Mr Fuad ef Omerbašić i Edhem ef Čamdžić

Edhem ef. Čamdžić radio je kao imam ivjersko-prosvjetni referent u Doboju sve do početka1992. godine.Tokom rata bio je na dobojskom području, obavljajući ulogu imama iučitelja u osnovnoj školi. Zarobljen je 1993. I neko je vrijeme proveo u logoru u Busovači. Godine 1999. Postaje muftija banjalučki I na toj dužnosto ostaje do 2014. godine.Čamdžić je odbio primiti Orden časti Republike Srpske od Milorada Dodika, s pojašnjenjem kako orden ne može primiti dok njegovi Bošnjaci nisu u ravnopravnom položaju.

U uvodnoj riječi o Edhem ef Čamdžiću govorio je mr Fuad ef. Omerbašić. Edhem ef Čamdžić govorio je o svom dolasku na dužnost u Banja Luku i stanju u muftiluku, obnovama džamija i posebno o nekim detaljima izgradnje Ferhadije. Kazao je da su među prvim pomoć pružili Tešnjaci. Finansirali su jednog imama u muftiluku i na razne druge načine pružali podršku.

Posjeta JU Rad

Svakodnevno smo svjedoci komunalnih problema u nizu mjesnih sredina naše države. Problemi odlaganja smeća su kulminirali u Mostaru, a skoro svaka sredina ima probleme. Klimatske promjene se sve više utječu na vodosnabdjevanje i pitka voda je već postala veliki problem. Kraj je janura, a nismo imali ozbiljnih padavina,kiše, niti snijega, pa se mogu desiti nestašice u vrijeme koje bi trebalo biti najobilnije sa vodom. Zato sam zamolio direktora JU Rad za informacije o stanju u Tešnju. Primio me je na razgovor i evo šta sam zabilježio.

Adnan Lihić

Upravljanje i odlaganje smeća:

U prošloj godini investiciona ulaganja vlastitih sretstavau JP Rad iznosila su 750 000 KM. U tim sredstvima sadržan je i jedan kamion za prikupljanje i odvoz otpada u vrijednosti od 300.000 KM. Trenutno je odvozom smeća obuhvaćeno 8.200 korisnika ili oko 60% od ukupnog broja ili 26.000 stanovnika. Kupovina kamiona je rezultat planskog zanavljanja sredstava jer postojeći su stari i do 21 godine. Sa druge strane ove godine planirana je kupovina još jednog kamiona prilagođenog užim ulicama, a kojim bi se povećao obuhvat preuzimanja otpada od domaćinstava i privrednih subjekata na području 24 mjesne zajednice. Planirano je povećanje za 500 korisnika. Šije sa svojom posebnom geografskom pozicijom su predmet posebnih planova. Svaki novi korisnik dobiva kantu za smeće besplatno, a do sada ih je podijeljeno 2.300.Završenje glavni projekat sanacija Deponije.Uspostavljen pilot projekat Selekcija otpada na mjestu nastanka.

U 2019 godini zbrinuto cca 1.000 tona više otpada nego u prošloj godini. Odlagalište u Bukvi ima dozvolu do 2030. godine kada bi trebalo biti zatvoreno i sanirano. Do tada predstoji težak posao iznalaženja nove lokacije. Tešanj je gusto naseljen, a nenaseljeni dijelovi su izvori pitkih i mineralnih voda. Transport van općine bi sigurno značajno poskupio usluge.

Novi kamion za odvoz otpada

Pitka voda:

Puštanjem u rad novog bunara u Jelah Polju pomoglo je da u prošloj godini nismo imali planske redukcije vode, a priključeno je 200 novih korisnika tako da ih danas ima oko 8.000.U prošloj godini smanjeni su gubitci sa 27,6% u 2018. godini na 24,9%.

Završenje elaborate sa revizijom istražnih radnji za PEB 3, novi bunar na prostoru sadašnjeg izvorišta u Jelah Polju gdje su očekivanja novih 10l/sek. U okviru navedene investicije u prošloj godini izvršena je rekonstrukcija potisnog i povratnog voda u ulici braće Kotorić u Jelahu u vrijednosti od 150.000 KM. Izvršena je revitalizacija bunara u Kraševu. Na novom mostu u Jelahu izvršena je rekonstrukcija i vraćanje povratnog i potisnog voda. Urađena rekonstrukcija dijela cjevovoda u Miljanovcima. Pored toga vode se aktivnosti na smanjnju potrošnje snage na pumpnim sistemima koji troše godišnje oko 250.000 KM električne energije.

Otpadne vode:

Mreža otpadnih voda ima 3.000 priključaka. Kada su u pitanju otpadne vode nakon izgradnje primarne mreže, vode se aktivnosti na dovršenju dovoda primarne mreže do Usore i povezivanjem nekih ključnih čvorišta u sistem (Tešanj, raspisana tenderska dokumentacija, Jelah, Bukva).

Stepen naplate je na visokom nivou i iznosi oko 98%. Broj zaposlenih je 95. JU Rad predati su na upravljanje javni parkinzi na području Općine.Realizovanaje nabavka značajne opreme za laboratoriju i detekciju kvarova.

UG Veterani TOŠK-a

Nedavno je završen malonogometni turnir, 13. po redu, u organizaciji UG Veterani Toška-a. Učešće je uzelo 11 ekipa. Nakon grupne faze u polufinale su ušle ekipe Raduša, Trepče, Mann und Hummel BA i Euro Skele. Ekipa Trepča je u finalnoj utakmicipobjedila ekupu Euro Skele, a Raduša je za treće mjesto pobjedila Mann und Hummel BA.

Veterani Toška su imali okupljanje u četvrtak pa sam ih posjetio da saznam nešto više o ovom udruženju. Bilo jetu mnogo mlađih igrača, ali sam zapazio veterana Nesku Huskića i Seada Šišića koji mi dadoše osnovne informacije.

UG Veterani Toška osnovano je 2005. godine i kontinuirano obavlja svoje aktivnosti. Ljeti treniraju i igraju na igralištu Toška, a zimi u sportskim salama. Već trinaest godina organiziraju već spomenuti zimski turnir Veterani Toška.

Članovi Udruženja koje sam sam zatekao u sportskoj dvorani SRC-a

Imali su susrete u nizu gradova u zemlji i inostranstvu. U inostranstvu uvijek imaju nekog starog Toškovca koji im pomogne u povezivanju i gostovanju. Tako su igrali sa TSV Dinamo iz Beča, Zagrebu, Makarskoj, a ove godine planiraju gostovati u Münchenu. Unutar zemlje gostovali su u Prnjavoru, Zenici,Usori, Šijama. Predsjednici su bili Hasan Dolamić, Hajrudin Deljkić, a sadašnji predsjednik je Abdulah Osmić. Od poznatih imena tu su Ismet Hadžiahmetović, Emir Bureković, Nesko Huskić, Hasan Dolamić i dr.

Veterani su pravili i određene akcije na stadionu Toška. Radili su bunar za zaljevanje stadiona, izgradili zaštitnu mrežu sa nosačima iz golova, učestvovali u radovima na rekonstrukciji svlačionice.

Gornji red sa lijeva:Bureković,Edin Mujčić,Memnun,Sead Sišić,Enis Sarajkić,Kenan Alić,Abdulah Osmić,Admir Omerčić,Zehro Omerbašić

Čuće:Drobić Emir, ,Nijaz Huskić,Almir Ibraković,Hajrudin Deljkić,Darjan Smailbegović,Vahidin Begunić

Sahranjen prof. NedžadMulahuseinović

U subotu 18.1 iznenada je preminuo prof.NedžadMulahuseinović, a dženaza je obavljena u ponedjeljak. Rođen je u Bijeljini 17.11.1957. godine. Osnovnu I srednju školu završio je u Zvorniku. Diplomirao je na studiju fizike u Sarajevu. U bivšoj državi bio je profesionalno angažovan”Nauka mladima”- Saveza mladih istraživača BiH. Njegovi prijatelji su isticali da je bio symbol ljudskosti tako da se danas teško može I zamisliti, te da je trasiraoživotni put mnogim od njih.

Kao professor fizike počeo je raditi 1991. godine u tadašnjem Srednjoškolskom centru u Tešnju, a nakon reorganizacije srednjih škola radio je u Gimnaziji od početka njenog ponovnog rada. Proteklih 28 godina predavao je fiziku u Gimnaziji obrazovao I ispratio mnoge generacije. Mnogi pojedinci su stekli znanje koje će im pomoći da postignu velike uspjehe širom svijeta. Učenici prof. NedžadaMulahuseinovića postizali su uvijek zapažene rezultate na svim nivoima takmičenja iz predmeta koji je predavao.Rukovodio je sekcijom Mladi fizičari koja se nakon rata uključila u cikluse takmičenja.Članovi ove sekcije postizali su odlične rezultate na svim nivoima takmičenja-općinskom, kantonalnom, federalnom idržavnom, a član sekcije Adnan Huremović, kao član olimpijskog timaBiH, učestvovao je naMeđunarodnoj olimpijadi iz fizike u Kanadi 1997. godine

Sa suprugomAzeminom aktivno je učestvovao u formiranju I radu prvog multietničkog, međuentitetskog medija u BiH-Radio ZOS-a. Bio je oženjen, imao je sina I kćerku.

Na ispraćaju prof .Nedžada, veoma emotivno, je govorila učenica Aida Mešinović.

Stare fotografije

Stoje s lijeva:Svetozar Pejčić, Osman Brka, Husein Kotorić, Kemal Brkić, Iso Agić

Čuče: Fikret Dizdarević, Rešid Bedak, Mirko Bevanda i Haso Prnjavorac.

Nakon Drugog svjetskog rata nedostajalo je obrazovanih kadrova u svim oblastima. Školovanje je bilo plansko. Međutim dešavalo se da neki planovi ne uspiju pa su školovani kadrovi ostajali neuposleni što se dogodilo svršenicima Poljoprivredne škole. Predsjednik Općine Izudin Alićehajić 1960. godine poziva poljoprivredne tehničare na razgovor i predlaže da završe pedagošku grupu predmeta i da se angažuju u prosvjeti. Na fotografiji je grupa koja je ovo obrazovanje stekla u Bijeljini 1961. godine.

Toškovci početkom šezdesetih godina prošlog vijeka

Stoje s lijeva:Ilija Gverić Ilica, Sakib Zejnilović Gala i Adil Bukvić Hare.Čuči Alija Škapur

Sa table na Gornjoj čaršiji

O Husein Galijasevic

Rođen je rođen 17.4.1945. godine u Tešnju od oca Mahmuta i majke Zekije rođene Hodžić.

Osnovnu školu završio u Tešnju, a Mašinsku tehničku školi u Tuzli. Mašinski fakultet završio u Sarajevu.

Nakon završetka srednje škole kao stipendista radio dva mjeseca u Trudbeniku iz Doboja, da bi sa stipendijom iste firme nastavio obrazovanje u Sarajevu.

Po završetku studija radio u Trudbeniku oko 6 mjeseci, otišao u JNA i nakon povratka počeo raditi u Pobjedi Tešanj.

U Pobjedi radi na poslovima: samostalnog konstruktora pumpi za vodu, glavnog konstruktora pumpi i prečistača, šefa službe razvoja, glavnog inžinjera proizvodnje, tehničkog direktora i direktora Fabrike pumpi i hidraulike (OOUR-a), direktora razvoja Fabrika pumpi i hidraulike Pobjeda d.d., rukovodioca projektne grupe ISO 9000.

Obavljao je poslove stručnog saradnika u Minstarstvu industrije i energije i pomoćnika Ministra namjenske proizvodnje za tehniku Republike BiH

Početkom 1997. godine imenovan je na funkciju pomočnika Ministra odbrane Federacije BiH za namjensku proizvodnju. Prije penzionisanja 2007. godine bio je stručni savjetnik u Ministarstvu odbrane FBiH.

Bio je predsjednik Upravnog odbora Centra za kulturu i obrazovanje u Tešnju.

Napisao je dvije monografske knjige:Pobjeda 1954-2014-vizija, znanje, hrabrost i Lovačko društvo "Kiseljak" Tešanj 1921-2011. Desetu godinu piše Tešanjski dnevnik.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *