Tešanjski dnevnik 17-24.2.2020. godine

Odluke Skupštine RS-a, nakon Odluke Ustavnog suda BiH u vezi državnog zemljišta, i nastojanja da se izmjene zakoni i izbace strane sudije Ustavnog suda, pri čemu se u potpunosti blokirana vlast na nivou BiH i dalje je prva tema u BiH pa i u Tešnju. Zaraza Korona virusom u Kini stagnira. Oboljelo je oko 80 000 u i svijetu, najviše u Kini, ali i u Koreji (550) i drugim azijskim zemljama, a u Evropi u Italiji 62. Do sada je umrlo 2461 osoba.

Ovog vikenda 363 volontera Facebook grupe Sram te bilo u akciji tokom vikenda prikupili 785 vreća smeća, posebno 5 kamiona iz Piljužića i 1 kamion iz Koprivaca.

Vrijeme sunčano, tokom dana i toplo, Kaćuni (Šafran), Vrisika uveliko cvjetaju.

Položen kamen temeljac za savremeni Logistički centar Mann und Hummela

Početkom februara položen je kamen temeljac za novi objekat Logističkog centra
Mann und Hummela površine 5 000 m2. Polaganje kamena temeljca bilo je internog karaktera. Kamen temeljac su položili Bernhad Wimmer, VP Manager Clustera za filter element regija Evropa i ujedno predsjednik nadzornog odbora MHBA i generalni direktor Mann und Hummel BA Mahmut Galijašević. To će biti Logistički centra sa ispunjenjem najviših zahtjeva skladištenja i protivpožarne zaštite.

Ugovor za prve dvije faze projekta je potpisan sa kompanijom Baupartner Lukavac i početak radova je planiran za kraj februara. Završetak objekta je planiran za kraj 2020 godine.

Lijevo Bernhad Wimmer, desno Mahmut Galijašević

Održana obuka Upravljanje apsentizmom u organizaciji TRA

U organizaciji TRA održana je obuka pod nazivom Upravljanje apstentizmom. Prisutno je bilo više učesnika iz više gradova BiH. Bili su predstavnici firmi iz Tuzle, Travnika, Gračanice, Maglaja, Usore, Bihaća, Lukavca, Sarajeva. Predavač je bio Damir Kovačević osnivač i ujedno dopredsjednik Instituta za upravljanje apsentizmom Absence Insight iz Zagreba Tokom obuke ukazano je na značaj koji ima sistemsko uređenje upravljanja apsentizmom kao alata za povećanje produktivnosti i efikasnosti jednog poslovnog sistema.

Damir Kovačević, sjedi dr Ismar Alagić

Pojam apsentizam obuhvaća sve vrste privremenih izostanaka uposlenika iz radnih procesa, od bolovanja i kašnjenja na posao do zakonom propisanih slobodnih dana i godišnjih odmora. Visoka učestalost privremenih izostanaka rezultira trajnim odlaskom radnika iz organizacije budući da se posao preraspoređuje na preostale radnike koji redovito dolaze na posao. Ipak na tržištu vlada izražen nedostatak mladih radnika što znači da se poslodavci moraju okrenuti prema radnicima koji su preostali a oni su sve skloniji apsentizmu – rekao je između ostalog Kovačević.

Tokom obuke mogle su se čuti sljedeće informacija da 35% od plaća odlazi na rad koji se nikada ne obavi.

Dr Alagić je iznio podatke zadnjeg istraživanja koje je obuhvatilo našu regiju:

  • 84% uposlenika efektivno radi manje od 7,5 sati dnevno
  • Više od 13,5 dana bolovanja po svakom radniku godišnje (prosjek EU 7,5)
  • 39% uposlenika traži  nekoliko sati izostanka više od 20 puta godišnje
  • 40,7%  uposlenika koriste pauzu duže od 59 minuta na dan
  • 42% uposlenika traže slobodan dan više od 10 puta godišnje
  • Ukupan broj dana izostanka po svakom radniku u prosjeku iznosi 51,3 radna dana godišnje

Zbog svega nabrojanog, upravljanje apsentizmom postaje neophodan poslovni proces ako kompanija namjerava ostati konkurentna na tržištu. Činjenica da 73% poduzeća u EU ima uspostavljen neki od modela upravljanja apsentizmom jasno pokazuje da se poslodavci u našoj zemlji također moraju početi sistematski baviti ovom problematikom.

 

Održano književno veče pod nazivom Razgovor sa Planjaxovim autorima

U sali Centra za obrazovanje odraslih Eduka u Bobarama održano je knjniževno veče pod nazivom Razgovor sa Planjaxovim autorima. Književno veče je organizirano sa književnicima Mehmedom Đedovićem i Fajkom Kadrićem čiji su romani nagrađeni od Fondacije za izdavaštvo FBiH i nedavno su odštampani u Planjaksovoj štampariji. Radi se o romanima Put znaš Mehmeda Đedovića i Udovičke zemlje Fajke Kadrića. Organizator Planjax komerc je organizirao književno veče u saradnji sa UG Udrženje za kulturu Kontrast Potočani-Tešanj.

Predstavljanje književnika i njhovih romana vodila je kroz razgovor dr. Melida Travančić

S lijeva: Mehmed Đedović, dr. Melida Travančić i Fajko Kadrić

Udovičke zemlje je historijski roman čija radnja se odvija od 1440. do 1476. godine
i
prikazuje Zvornik, Kušlat i Podrinje u vremenu posljednjih vitezova i dolaska Osmanlija na ove prostore

Kroz roman se govori o likovima:Hamza Dedu Orlovića začetnika uticajnog Hamzevijskog reda, prokletoj Jerini i njenim potomcima, a tu su i posljednji kraljevi Bosne, Stjepan Tomaš Kotromanić i njegov sin Stjepan Tomašević, vitez iz plemićke porodice Oprašića koji su vladali Kušlatom i Zvornikom u vremenskom periodu radnje romana.

Roman Put znaš se bavi marginaliziranim kategorijama društva, ovaj put vozačima.
Ironičan, zabavan, višeslojan roman koji su neki od kritičara nazvali roman puta, a koji prati nekoliko likova, priča i sudbina. Put znaš je istovremeno priča o ljubavi i razočarenjima, o izdaji i prijateljstvu, o ravnodušnosti i emociji… O tome šta znači izgubiti se u svijetu i pronaći se u sebi.

Književno veče je organizirano u saradnji sa UG Kontrast Potočani-Tešanj za koje sam prvi put čuo pa je bila prilika da o ovom udruženju saznam nešto više od jedne od osnivačica dr Melide Travančić:

Udruženje za kulturu “Kontrast” su osnovale Melida Travančić (doktorica humanističkih nauka iz područja književnosti i književnica), Umihana Krličević Omerović (magistrica komunikologije) i Mirela Kulović (magistrica industrijskog inženjerstva i slikarica). “Kontrast” je osnovan kao rezultat njihovih razgovora o kulturnoj sceni BiH i svijetu, te poziciji umjetnika danas. Kontrast nastoji unaprijediti i promovirati kulturu i umjetnost u BiH, sa fokusom na manjim sredinama i gradovima, kao i umjetnicima koji tek počinju sa promocijom svoga rada. U BiH, posebno u manjim lokalnim zajednicama, potrebno je udruženje za kulturu čije će djelovanje u potpunosti biti posvećeno kulturi i umjetnosti. Tako je udruženje za kulturu Kontrast zvanično osnovano sredinom augusta 2019. U veoma kratkom vremenu Kontrast je proveo niz aktivnosti (promocije knjiga, izložbe) kao i povezivanje sa umjetnicima izvan granica BiH. Njihov rad prepoznao je i američki amabasador Eric Nelson koji se prilikom posjete Tešnju sastao sa predstavnicama Udruženja, te razgovarao o kulturnoj sceni u BiH i mogućnošću povezivanja i stipendiranja od strane američke ambasade.

Naziv “Kontrast” nastao je iz nastojanja da ovo udruženje doista donese promjene na bh kulturnoj i umjetničkoj sceni i da se radi bolje i uspješnije u odnosu na dosadašnje ustaljene načina “u okvirima”. Ovo udruženje pravi iskorak u predstavljanju umjetnosti i umjetnika. Zbog toga na društvenim mrežama “Kontrast” za promovisanje svojih aktivnosti koristi haštag  #kontrasvega.

Ono što sada najvljuju jeste da u martu koji se slavi kao mjesec poezije, organiziraju šest pjesničkih večeri u Mostaru, Sarajevu, Zenici, Tuzli, Doboju i Banjaluci u suradnji sa kafom Julius Mainl, a projekat nosi naziv Kafa sa okusom poezije.

Učenici OŠ Abdulvehab Ilhamija izrazili su dobrodošlicu perfomansom

Održana redovna godišnja Skupština Udruženja antifašista Josip Broz Tito

U prostorijama MZ Raduša održana je redovna godišnja Skupština Udruženja Josip Broz
Tito iz Tešnja. Skupštini je prisustvovalo 77 članova i više gostiju iz drugih gradova. Među gostima bila je delegacija iz Lukavca sa predsjednikom Edhemom Muftićem, Sretko Radišić dopredsjednik ABNORA Ze-do kantona i drugi. Podnesen je Izvještaj o radu za proteklu godinu. Udruženje je ostvarilo saradnju sa drugim udruženjima na nivou Općine kao što su Odred izviđaća Crni vrh ,KUD Pobjeda, ali i sa nizom antifašističkih udruženja van Općine. Obilježili su važne događaje iz tešanjske prošlosti, tom prilikom ugostili veliki broj udruženja iz drugih gradova. Članovi Udruženja su obišli na godišnjicu značajnih događaja u Mrkonjiću, Drvaru, Jablanici, Jajcu i drugim mjestima.

Skupštinom su predsjedavali s lijeva:mr. Alma Numić, Muhamed Hodžić, Huska Mehuljić predsjednik Skupštine, Diba Mandžukić i Pero Marelja

Usvojen je Izvještaj o radu za 2019. godinu, Finansijski izvještaj koji je podnio predsjednik Upravnog odbora Salih Brkić i Plan rada za iduću godinu.

Foto zabilješke

Košarkaška ekipa Gradina Madi takmiči se u A2 drugoj ligi i zauzima drugo mjesto iza ekipe iz Živinica. Ove sedmice Gradina Madi ugostila je ekipu Litva iz Banovića i pobjedila rezultatom 103:70. Košarkaška liga organizirana je u dvije grupe Sjever i Jug. Po dvije ekipe nakon prvenstva igraju play off za dvije pozicije koje idu u viši rang takmičenja. Ovo je generacija koja za sada ima šansu da igra u play off-u i da ide u viši rang takmičenja.

Stoje s lijeva:Maid Jabandžić trener, Sanjin Kršić, Mevludin Bešo, Alenko Zukanović, Ahmet Begić, Nikola Dragonjić, Rasim Beganić

Čuče:Medim Jahić, Elnaid Šeljmo, Benjamin Hadžismajlović, Amer Salkić, Elvedin Hajrić i Iman Hundur

Stare fotografije

Posjeta delegacije Motorne industrije SSSR-a 1.8.2019. godine

U mantilima u drugom redu: Farik Smailbegović, Izudin Alićehajić i Mehmedalija Husremović. U zadnjem redu prvi s lijeva Sead Galijašević, a treći Edhem Mehinović

U prednjem dijelu zgrade (zgrada se nalazila duž Tešanjke na mjestu gdje je sada sat Mann und
Hummel BA). Izgrađena je 1892. godine kao gradska čitaonica (do tada čitaonice su postojale samo u Sarajevu, Mostaru i Banja Luci), U prednjem dijelu smještena je prodavnica koju je do Drugog svjetskog rata držao Drago Tanasić, tokom rata Ekrem Galijašević i Hasan Ajanović, a poslije rata Državno preduzeće ZAMAG, trgovin poznata po trgovcu Ahmetu Medariću. U ostali dio prostora useljava KUD Bratstvo. Do izgradnje zgrade Kina 1950. godine tu se održavaju sve javne manifestacije. Prema Parku urađena je i bašta gdje su se odžavale igranke. Tu su boravila jedno vrijeme i dva razreda Niže realne gimnazije. Od 1956. godine tu je smješten pogon Tvornice čarapa Milensko Tešić.Zgrada je srušena 1964. godine.

Sa table na Gornjoj čaršiji

O Husein Galijasevic

Rođen je rođen 17.4.1945. godine u Tešnju od oca Mahmuta i majke Zekije rođene Hodžić.

Osnovnu školu završio u Tešnju, a Mašinsku tehničku školi u Tuzli. Mašinski fakultet završio u Sarajevu.

Nakon završetka srednje škole kao stipendista radio dva mjeseca u Trudbeniku iz Doboja, da bi sa stipendijom iste firme nastavio obrazovanje u Sarajevu.

Po završetku studija radio u Trudbeniku oko 6 mjeseci, otišao u JNA i nakon povratka počeo raditi u Pobjedi Tešanj.

U Pobjedi radi na poslovima: samostalnog konstruktora pumpi za vodu, glavnog konstruktora pumpi i prečistača, šefa službe razvoja, glavnog inžinjera proizvodnje, tehničkog direktora i direktora Fabrike pumpi i hidraulike (OOUR-a), direktora razvoja Fabrika pumpi i hidraulike Pobjeda d.d., rukovodioca projektne grupe ISO 9000.

Obavljao je poslove stručnog saradnika u Minstarstvu industrije i energije i pomoćnika Ministra namjenske proizvodnje za tehniku Republike BiH

Početkom 1997. godine imenovan je na funkciju pomočnika Ministra odbrane Federacije BiH za namjensku proizvodnju. Prije penzionisanja 2007. godine bio je stručni savjetnik u Ministarstvu odbrane FBiH.

Bio je predsjednik Upravnog odbora Centra za kulturu i obrazovanje u Tešnju.

Napisao je dvije monografske knjige:Pobjeda 1954-2014-vizija, znanje, hrabrost i Lovačko društvo "Kiseljak" Tešanj 1921-2011. Desetu godinu piše Tešanjski dnevnik.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *