Tešanjski dnevnik 15-22.6.2020. godine

Postignut politički dogovor o Mostaru. Nakon 12 godina Mostar bi mogao imati izbore. Dokument dogovora potpisali su predsjednici stranaka, pobjednica na proteklim izborima, SDA i HDZ-a Bakir Izetbegović i Dragan Čović. Potpisali su i okvirni sporazum o postizanju konačnog dogovora u naredenih godinu dana o izboru članova Predsjedništva BiH koji će osigurati legitimno predstavljanje naroda. Ako dogovor prođe sve potrebne procedure može se očekivati i formiranje vlasti na nivou FBiH na osnovu rezultata zadnjih izbora.

U susjednim državama Srbiji i Hrvatskoj izbori. U Hrvatskoj gdje su u pitanju lokalni izbori rezultat je neizvjetan prema mnogim prognozama, dok je u Srbiji pitanje samo da li će vladajuća SNS ostvariti apsolutnu većinu u Parlamentu.
U periodu od 15.06.do 19.06.2020. na Biro rada Tešanj
prijavila  se 
71 osoba od kojih je 38 iz radnog odonosa.

Vrijeme kišovito tokom cijele sedmice.

Korona virus

Najava da nestaje prvi val epidemije Korona virusa, a pogotovo dolaskom ljetnih toplih dana, pokazala se netačnom. Pandemija je proglašena 11.3., stanje prirodne i druge nesreće proglašeno 16.3, a ukinuto 31.5. Najveći broj zaraženih u jednom danu otkriven je 29.4. Bilo ih je 94. Međutim, zadnjih dana broj zaraženih se povećava tako da 20.6 dostiže broj od 84 zaražena, drugi po broju zaraženih od nastanka epidemije.

Nažalost nisam uspio dobiti podatke o zaraženim u našoj Općini po danima.

15.6.

Najava iz EU da će do kraja godine biti proizvedena vakcina protiv Korona virusa. Jučer u Rusiji otkriveno 8.835 zaraženih, ukupno 528.964, preminule je 119 osoba, ukupno 6.948.

U BiH zaražene još 62 osobe, ukupno 2.978 (RS 38, FBiH 24). Preminulih nije bilo.

U Tešnju ponovo skok, 12 zaraženih

16.6

Zemlje EU otvorile granice za članice, a od 1.7 najavljeno otvaranje za zemlje Balkana. U mnogim zemljama nakon ukidanja njera protiv širenja zaraze ponovo povećan broj zaraženih. U Sjevernoj Makedoniji 103 novozaražene osobe dok ih ih je pet preminulo. U Italiji otvorena kina, pozorišta i restorani.

U BiH jučer je otkriveno 38 novozaraženih, ukupno 3.040, tri osobe su preminule, ukupno 167.

17.6.

U BiH je jučer otkriveno 45 zaraženih (FBiH 33, RS 12), a jedna osoba je preminula.

18.6.

Državljani BiH mogu putovati u Srbiju, Crnu Goru i Albaniju. U druge zemlje EU, pa i u Hrvatsku, ne.

Jučer je u BiH evidentirano 56 novozaraženih (FBiH 24, RS 32) , ukupno 3.141.
Nije bilo preminulih.

19.6.

U BiH jučer otkriveno 58 novozaraženih, ukupno 3.205, jedna osoba je preminula, a 2.219 osoba je oporavljeno. Za ulazak u Crnu Goru potrebno imati negativan nalaz verificirane laboratorije, ne stariji od 24 sata.

20.6.

Povečavaju se brojevi zaraženih. U Srbiji su jučer otkrivena 93 slučaja zaraze, a u Hrvatskoj 11.

U BiH otkrivena 84 zaražena, ukupno 3.233 (FBiH 53 RS 31), nije bilo preminulih.

Opća bolnica u Tešnju otvorila odjeljenje za zaražene Korona virusom i primila prve pacijente.

21.6.

Korona ne popušta. Epidemiološka situacija u vezi sa Korona virusom se pogoršava. Jučer je otkriveno 85 novozaraženih u BiH (FBiH 55, RS 30). Upućeni su pozivi građanima da se pridržavaju instrukcija u vezi zaštite, kako se mjere ne bi ponovo zaoštravale. Od 14 novozaraženih u Sarajevu je i medicinska sestra iz Gerontološkog centra, zatim i neke poznate javne ličnosti kao što je Elmedin Konaković.

Jako nevrijeme zahvatilo dijelove Općine

Nakon četiri lijepa sunčana dana, u ponedeljak u popodnevnim satima, pala je jaka kiša koja je u određenim dijelovima Općine stvorila velike bujice koje su poplavile firrme i privatne zgrade. Tako se iz pravca Vukova na put Tešanj-Jelah sručila velika količina vode i poplavila podrume kuća i hale firme Junior eko termik d.o.o. Sa druge strane potok Radušica podigao je svoj nivo i ugrozio firmu Alpina Bromy, a doprineo je da se voda u hali firme Junior eko
termik podigne do pola metra. Ovo nije prvi put da se događa ovakva poplava. O tome mi je govorila direktorica Sanela Beširević kada sam zadnji put predstavio njezinu firmu. Posipnim materijalom i drugim nanosima bujica u prvom naletu zatvori otvore koji prikupljaju oborinske vode. Na ivičnjaku u dužini oko 40 m su samo dva mala otvora koja provode vodu u šahtove. Poplava će biti i ubuduće i ovaj problem zaslužuje pažnju prije nego što se ponovi. On se mora rješavati cijelim tokom prikupljanja oborinski voda od mezarluka u Vukovu.

Slična poplava je bila 2,5 godine u Tešnju kada je bujica potoka donijela veliku količinu pijeska i zemlje i poplavila OŠ Huso Hodžić. Tako je bilo i na Tepetu. Oblik terena, improvizirani odvodi površinskih voda sa strmih strana prema naseljenim mjestima traže dugoročna rješenja, jer klimatske promjene mogu donijeti i više vode nego do sada.

Nešto slično se dogodilo i u firmi Saračević d.o.o u Bukvi kada se uspostavio tok bujice kroz halu.

Sa filma koji je napravio Smail Šišić može se vidjeti o kojoj količini vode se radi.

U ovoj hali firme Junior eko term bilo je pola metra vode

Bujica u hali Sračević d.o.o.

Jasmina Mularifović Jasna- učiteljica u OŠ Huso Hodžić

Kada sam prisustvao proglašenju učenika generacije u OŠ Huso Hodžić sretna i ponosna učiteljica Jasmina Mularifović Jasna zamolila me da je fotografišem sa učenikom generacije Huseinom Jašićem, njenim učenikom, koga je učila prvih 5 godina. Poslije je napravila fotografiju i sa preostalom trojicom njenih učenika koji su bili među 14 odlikaša:Nedžmom Srkalović (bila je druga samo sa 20 bodova manjeo od Huseina Jašića), Ajnom Đonlagić i Abdulahom Mešićem. Ovi učenici, ne samo da su bili među najboljim, nego su na rang listi za učenika generacije zauzimali prva četiri mjesta redosljedom kako sam naveo njihova imena.. Zaista vrijedan uspjeh učenika, ali i nihove učiteljice Jasne koja je napravila dobre temelje za nastavak njihovog školovanja. Mnogi roditelji su mi hvalili njen obrazovni i odgojni rad.

Jasna dolazi iz porodice prosvjetara, oca Ibrahima i majke Zekije. Ibrahim je završio učiteljsku školu u Sarajevu. Radio je u Bradićima (Maglaj), a od 1957 godine u Tešnju. Ibrahim je radio u Jablanici gdje je imao 150 do 160 učenika. Radio je sam pune tri školske godine. Jablanica je u to vrijeme bila najsiromašniji dio Općine. Ibrahim je bio i direktor OŠ 9. Septembar u Medakovu. Glumio je u Amaterskom pozorištu. Tarifa, kako smo ga zvali, bio je duhovit i volio je šalu. Sjećam se 1982. godien došao je u Gradsku kafanu, gdje su se igrale karte i šah, prišao mi i kazao:


Ibrahim i Zekija Mularifović

Druže predsjedniče Općinskog komiteta dosta sam ti puštao partije, danas sam imenovan za direktora, pa više nema razloga za to.

Zekija je radila u Medakovu od dolaska u Tešanj 1963. godine i bila je poznata po prosvjećivanju stanovništva učeći ih pisanju, kuhanju, šivenju, higijeni. Bila je aktivna u Crvenom krstu.

Jasna je rođena 1965. godine u Tešnju gdje je završila osnovno obrazovanje. Nakon završetka Tehničke škole u Tešnju završava Pedagošku akademiju u Banja Luci 1987. godine. Iste godine počinje raditi u OŠ Huso Hodžić gdje radi i danas ( počela je raditi u Područnoj školi OŠ Huso Hodžić u Planjama). Obrazovala je i odgojila mnoge generacije. Danas je učiteljica u OŠ Huso Hodžić sa najdužim stažom ( Niza Jahić je nastavnica sa najdužim stažom). Voli djecu, posvećuje im se i sa ponosom i radošću dijeli njihove uspjehe.

Na seminarima COI Step by Step 2001-2004 stekla je zvanje certificiranog trenera za obrazovanje nastavnika pred uvođenje devetogodišnjeg obrazovanja u osnovne škole. Ispred Pedagoškog zavoda Zenica, zajedno sa tri kolegice, obučavala je nastavnike razredne nastave sa područja cijelog Kantona.

U vrijeme rata učila je djecu u Domu kulture u maloj sali zajedno sa učiteljicom Fikretom Mulabdić. Sjeća se tog vremena. Kada bi bio dat znak uzbune ili kada bi počela granatiranja djeca su zalijegala pod stolice, a ona je kontrolisala da li su to svi utadili. U zimsko vrijeme su djeca donosila drva kako bi se ugrijali vatrom iz limenog šporeta. Roditelji ili neko iz porodice dolazili su po djecu, a neke je i sama vodila do njihovih kuća poslije nastave. Jedne godine djeca su završila dva razreda. Bez obzira na uslove rada bila je to veoma uspješna generacija, kaže Jasna.

S lijeva:Husein Jašić, Abdulah Mešić, Jasna Mularifović, Nedžma Srkalović i Ajna Đonlagić

U toku rata, poslije održane nastave, Jasna je radila u kafiću i trgovini kako bi obezbjedila sredstva za egzistenciju penzionisanih roditelja i brata vojnika, jer za četiri ratne godine nije bilo primanja.

Pored svog profesionalnog angažmana Jasna je bila aktivna u KUD Pobjeda i rukometnom klubu. U KUD Pobjeda počela je igrati od njegovog osnivanja, a igra i danas. Vodila je duži period poslije rata folklornu sekciju u svojoj školi.

Bila je član Amaterskog pozorišta.

U rukometu je bila 20 godina i pripadala je uspješnoj generaciji koju su nazivali “Labudice”.

Jasna sa svojim učenicima:

Prvi red s lijeva:Amina Prnjavorac, Ena Smailbegović, Najla Ahmetagić, Ema Demirović, Dženana Sinanović, Sara Merdić, Zerina Ljevaković, Ajna Kruškić

Drugi red: Kerim Jabandžić, Emir Brkić, Faruk Dizdarević, Harun Malićević, Ahmed Alić, Suljo Alić, Ismar Kapić, Bakir Alić, Daris Pličanić, Ajdin Sinanović i Anes Sinanović

Završen je upis u Srednju tehničku školu.

U tehničkoj školi u Tešnju završen je upos učenika u školsku 2020/2021 školsku godinu. Prijavljeno je ukupno 178 ucenika. Primljeno je 154, 7 odjeljenja po 22 učenika i to:

  • medicinska sestra, tehničar 44 učenika odbijeno 14,
  • farmaceutski tehničar 22 a odbijeno 10 učenika,
  • elektrotehničar energetike 22 učenika,odbijeno 4,
  • ekonomski tehničar 22 a odbijen 1 učenik,
  • mašinski tehničar za kompjutersko upravljanje mašinana 22 učenika,
  • građevinski tehničar 22 učenika.

Mali muzej na otvorenom u Bukvi

Dok sam silazio autom iz Logobara u Bukve neposredno prije firme Saračević zapazih nekoliko hambara, neka poljoprivredna oruđa, cvijeće. pokošena trava. U subotu svratih maksuz da vidim o čemu se radi. Na moju sreću zatekoh Muhameda Bešića, zaposlenika u Silku, koji je sa ocem Mehmedom autor ovog malog muzeja na otvorenom. Muhamed kaže:

Prvi hamabar je djeda Ibrahima, drugi smo kupili u Lepenici, a treći u Tuzli. Nastrešnicu smo sami napravili. Ispod nastrešnice nalaze se stara zaprežna kola koja je poklonio rođak dr. Bedrudin Bedak, torkulja je djedova, zubaču i plug nam je poklonio Namik Širbegović.

Na sredini zelene površine nalazi se fontana. Tu su i stolice sa stolom. Između puta i prostora sa hambarima je posađeno cvijeće. Lijep kutak uz industrijsku zonu Bukva.

Muhamed Bešić ispred hambara

Radovi na Ferhad.begovoj džamiji

Prije godinu i po srušena je munara na Ferhad-begovoj džamiji. Pri tome je došlo do značajnog oštečenja krova i vanjske sofe. Ove radove kao i obnovu zgrade Kahve preuzeli su Vakufi Republike Turske. Zgrada Kahve je završena, ali se stalno događalo pomjeranje rokova izgradnje munare, krova i vanjske sofe na Ferhad-begovoj džamiji. Prema informacoijama koje sam dobivao iz Medžlisa u početku je problem bila dilema da li je potrebno izgraditi nove temelje (ćup). Ta dilema je riješena, moraju se raditi novi temelji. Izrađena je projektna dokumentacija.

Problemi su nastali prilikom pribavljanja potrebnih saglasnosti od dva ministarstva, Ministarstva okoliša i Direkcije za zaštitu spomenika. I jedni i drugi su ispostavljali niz neusaglašenih zahtjeva.

Posjetio sam Medžlis IZ u Tešnju i od Glavnog imama i predsjednika UO dobio informaciju da su konačno ove sedmice dostavili nadležnim svu potrebnu dokumentaciju po njihovim zahtjevima i očekuju da će po dobivanju zvanične saglasnosti početi sa radovima. Problema kod investitora nema. Da li ćemo na trogodišnjnicu rušenja dobiti Ferhad-begovu džamiju u obnovljenom obliku ostaje da se vidi. Samo da ne zapne kod investitora.

Stare fotograrfije

Prosvjetni radnici OŠ 9. septembar Medakovo početkom osamdesetih godina

S lijeva: Stana Mihajlović, Milovan Pezerović, Ibrahim Mularifović Tarifa, Zekija Mularifović, Vesna Morankić, Avdo Bukvić i Jeka Martić

Ćefa Halilović, Zulejha Terzić i Smail Terzić na Republičkom festivalu folklornog stvaralaštva u Sarajevu, 4. jula 1964. godine. Tada je folklorna sekcija KUD-a Bratstvo pod rukovodstvom dr. Muhidina i Branke Alićehajić, uz muzičko rukovodstvo prof. Elija Vulića osvojila prvo mjesto i dobila mogućnost da predstavljaju BiH na jugoslovenskom takmičenju u folkloru, ali i da putuju u Englesku. Međutim, dr Muhidin je slomio nogu i tako je otpala Engleska.

Nažalost sve troje više nisu među živima.

(Fotografija je iz arhiva Smaila Terzića Penjka, a informacija Avde Bukvića).

Sa table na Gornjoj čaršiji

O Husein Galijasevic

Rođen je rođen 17.4.1945. godine u Tešnju od oca Mahmuta i majke Zekije rođene Hodžić.

Osnovnu školu završio u Tešnju, a Mašinsku tehničku školi u Tuzli. Mašinski fakultet završio u Sarajevu.

Nakon završetka srednje škole kao stipendista radio dva mjeseca u Trudbeniku iz Doboja, da bi sa stipendijom iste firme nastavio obrazovanje u Sarajevu.

Po završetku studija radio u Trudbeniku oko 6 mjeseci, otišao u JNA i nakon povratka počeo raditi u Pobjedi Tešanj.

U Pobjedi radi na poslovima: samostalnog konstruktora pumpi za vodu, glavnog konstruktora pumpi i prečistača, šefa službe razvoja, glavnog inžinjera proizvodnje, tehničkog direktora i direktora Fabrike pumpi i hidraulike (OOUR-a), direktora razvoja Fabrika pumpi i hidraulike Pobjeda d.d., rukovodioca projektne grupe ISO 9000.

Obavljao je poslove stručnog saradnika u Minstarstvu industrije i energije i pomoćnika Ministra namjenske proizvodnje za tehniku Republike BiH

Početkom 1997. godine imenovan je na funkciju pomočnika Ministra odbrane Federacije BiH za namjensku proizvodnju. Prije penzionisanja 2007. godine bio je stručni savjetnik u Ministarstvu odbrane FBiH.

Bio je predsjednik Upravnog odbora Centra za kulturu i obrazovanje u Tešnju.

Napisao je dvije monografske knjige:Pobjeda 1954-2014-vizija, znanje, hrabrost i Lovačko društvo "Kiseljak" Tešanj 1921-2011. Desetu godinu piše Tešanjski dnevnik.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *