Tešanjski dnevnik 22-29.6.2020. godine

Prema rezultatima izbora u Srbiji apsolutni pobjednik je SNS sa Vučićem na čelu. U parlament je ušla SPS (10.9%), Srpski patriotski front (4,2%) i manjinske stranke.

Na ovim izborima da bi stranka ušla u parlament morala je ispuniti minimum 3% glasova.

U Vašingtonu najavljen susret najviših predstavnika Srbije (predsjednika Vučić) i Kosova (predsjednik Hašim Tači i premijer Abdullah Hoti) u Vašingtonu. Pred samo održavanje susreta objavljen nacrt optužnice Haškog suda za ratne zločine Tačiju, Veseljiju i ješ nekoliko čelnika OVK. Mnogi u ovome vide igru Evrope i SAD, a tu pri ruci je Rusija.Svaki pregovori o Kosovu mogu se direktno reflektovati na budućnost naše države. Da li će BiH ponovo biti predmet odluka velikih koji joj određuju sudbinu. Naime svi vežu BiH i Kosovo. Jer ako dođe do razmjene teritorija moguće, po mnogim analitičarima, da i BiH bude uključena u te varijante.

Nakon mjestimičnih pljuskova i razornih bujica, pojavila su se klizišta u određenim dijelovima BiH podigao se nivo rijeka koje su se izlile iz korita. U drugom dijelu sedmice sunčano, a za vikend jako toplo.

Korona virus

Podatke zaraženih u Tešnju prošle sedmice nisam upisao jer nisam mogao doći do podataka. Međutim, nakon 3.6. ti podaci postoje (uputio me Načelnik) na dijagramu (Općinska stranica-Korona virus) a do njih se dođe tako što se kursor dovede na crni stub ( broj testiranja), a dovođenjem na žuti stub dobije se broj zaraženih. Ispod je datum testiranja. Na osnovu ovih podataka ažurirao sam prošlosedmični Dnevnik za pisanu verziju, a ubuduće će biti podaci sa petkom a sljedeće sedmice nastavak sa subotom do sljedećeg petka.

22.6.

U BiH je jučer zabilježeno 77 novih slučajeva zaraze, od čega u FBiH 42 osobe.

U Tešnju testirane 22 osobe pozitiva 1 osoba.

23.6.

U svijetu zaraženo više od 9 miliona ljudi, a preminulo 470.000.Pandemija se nastavlja širiti tako da je za osam dana zabilježeno novih milion slučajeva zaraze. U regionu i kod nas u BiH zaraza se približava brojevima novozaraženih zabilježenim u prvoj fazi epidemije. Tako je u Srbiji jučer otktiveno 96 novozaraženih osoba, a u Hrvatskoj 19.

U BiH su jučer otkrivena 93 slučaja zaraze, drugi najveći broj od početka epidemije. Novih mjera nema.

U Tešnju testirane 23 osobe 2 pozitivne.

24.6.

Adria Tour, tenisko takmičenje koje je organirao Novak Đoković u Beogradu, Zadru i Sarajevu zaustavljeno jer su teniseri pozitivni na Korona virus među kojima i sam Đoković . Stvoren je novi klaster, a takmičenju u Zadru bio je prisutan i premijer Vlade Hrvatske Plenković.

Broj novozaraženih u BiH održava se na visokom nivou. Jučer je otkriveno 57 slučajeva zaraze, ukupno 3.438 i dva preminule osobe, ukupno 170.

U RS produžene mjere zabrane (nošenje maski, skupljanje u zatvorenom prostoru maksimalno 50 osoba, zabrana rada ugostiteljskih objekata iza 23h i drugo).

U Tešnju testirano 36 osoba, 2 pozitivne.

25.6.

Republika Hrvataska zatvorila granice.prema BiH. U slučaju odlaska u Hrvatsku, BiH državljani idu u 14-dnevni karantin (i oni koji imaju dvojno državljanstvo). Obrazloženje odluke da je u BiH povećan broj zaraženih i da su uticali na porast broja zaraženih u Hrvatskoj. Ova odluka je poremetila planove mnogim Bosancima i Hercegovcima pa time i Tešnjacima koji su već uplatili aranžmane za ljetovanje na Jadranu. Sada je Neum jedina moguća destinacija. Velika je potražnja za kapacietima u ovom jedinom BiH gradu na Jadranu.

U BiH jučer zabilježeno 88 novih slučajeva zaraze, nije bilo preminulih.

U Tešnju testiran 25 osoba, 4 pozitivne

26.6.

Korona virus se vratio u zemlje regiona na velika vrata. U Srbiji je jučer otkriveno 137 zaraženih, u Hrvatskoj 95, Sjevernoj Makedoniji 153, u Crnoj Gori kod 6 osoba.

U BiH jučer je oboren rekord oboljelih u jednom danu-119 (FBiH 57, RS 3), ukupno 3.796 . Preminule su 2 osobe ukupno 172. Oporavljenih 2.269 osoba.

27.6.

Do jučer je u svijetu zabilježeno 9,7 miliona oboljelih i skoro 500.000 preminulih.Jučer je zabilježen rekordan broj zaraženih Korona virusom u BiH-140 (FBiH 87, RS ukupno 3.961, a tri osobe su preminule ukupno 175. Najviše zaraženih je bilo u gradovima Sarajevo (22), Tuzla (14), Banja Luka (10), Ljubinje (10), Zenica (9), Vlasenica (8).

U Stocu je zabilježeno 50 novozaraženih a slučaj zaraze koja se vezuje za Pogon za preradu ribe. Krizni štab Federalnog ministrastva zdravstva donio je nekoliko doluka i preporika. Među njima i odluku o mogućnosti uvođenja restriktivnih mjera od strane kantonalnih štabova zavisno od procjene epidemiološke situacije. Donio je i niz preporuka.

28.6.

Broj novozaraženih Korona virusom bilježi rekorde. Broj oboljelih u svijetu približava se cifri od 10 miliona, a broj preminulih 500.000. U SAD je jučer otkriveno 39.327 zaraženih, a procjene su američke vlade da je zaraženo više od 20 miliona ljudi.

U okrženju je došlo do rekordnog broja novozaraženih u većem broju zemalja. Jučer ih je bilo u Srbiji 227, Sjevernoj Makedoniji 277 (devet je preminulih) Crnoj Gori 30, Hrvatskoj 85.

U BiH je ostvaren rekordan broj oboljelih u jednom danu-172. Preminule su tri osobe.

Zaposlenost

    Posljedice od epidemije Korona virusa po ekonomiju BiH osjećaju se svakodnevno. Na to utiču globalni problemi nastali epidemijom, ali i unutrašnji koji se manifestuju u više oblika. Najavljene pomoći privredi i lokalnim zajednicama sporo se realizuju. Prekogranični transport, kretanje ljudi odvija se nepredvidivim okolnostima.Uslužne djelatnosti, nakon odobrenja za rad nemaju dovoljno prometa za normalno poslovanje. Kod nekih firmi pojavlju se problem likvidnosti jer domaće, ali strane firme ne izvršavaju svoje obaveze plaćanja. Nesigurnost radnika i sama epidemija utiču na psihološko stanje svih zaposlenih.

Ohrabrenje pokazuju podaci Poreske uprave o broju zaposlenih. Tako je na dan 22.6. broj zaposlenih po prebivalištu osiguranika bio 517.597, što je povećanje za preko 10.000 radnika u odnosu na 5.5. kada ih je bilo 507.607. Ovdje se radi najviše o radnicima u uslužnim djelatnosti,a i trgovinama nakon nastavka rada.

Tešanj sa 22.6. ima 12.651 zaposlenog po mjestu boravka, odnosno 13.331 po sjedištu poslodavca.

To je najveći broj zaposlenih u općinama u BiH ako se izuzmu sarajevske općine i sjedišta kantona:Sarajevo Centar, Sarajevo Novi Grad, Sarajevo Stari grad, Novo Sarajevo, Mostar, Tuzla, Zenica, Bihać (po mjestu poslodavca).

Dana 24.4. u izvještaju Poreske uprave stajalo je da Tešanj ima 13.426 zaposlenih ili 31% u odnosu na broj stanovnika (popisom iz 2013. godine Tešanj je imao 43.063 stanovnika).

Odluka Republike Hrvatske da zatvori garnice, naapunila je turistima naš jedini grad na moru za 24 sata. Imao sam priliku pratiti u svojoj blizini kako je smještaj rezervisan prvi dan po odluci, a već sljedeći izbor se smanjivao da bi do početka vikenda bilo teško naći smještaj. Dok jednom ne smrkne drugom ne svane stara je poslovica.

U periodu od 22.06 26.06.2020. godine  na evidenciju nezaposlenih osoba  Biroa za zapošljavanje Tešanj prijavilo se 147 osoba od kojih je 26 iz radnog odnosa.

Tešnjaci

U Općoj biblioteci na stolu me zatekoše kartice na kojima su zabilježeni nekakvi podaci. Bibliotekarka Sabiha kaže da kada prelistava knjige i časopise uvijek ima sa sobom papir i olovku (kako je savjetovao Mustafa Ćeman) pa ono što joj se čini zanimljivom zapiše. Znajući da pišem dnevnik i da sam zainteresovan za informacije o Tešnjacima spremila je zabilješke. Jedan broj tih ličnosti sam obradio (Tešanjski alimi i drugi tekstovi), a jedan broj nisam i nemoguće ih je sve i obraditi obzirom na historiju našeg grada. Ova tri Tešnjaka su nastavak mog ranije objavljenog teksta Tešanjski alimi.

Haki ef. Korajlić

Haki ef. Korajlić je bio alim, predsjednik Vakufskog povjerenstva, član Vakufskog sabora, osnivač Udruženja ilmije u Tešnju i njegov predsjednik do 1959. godine, a i doživotni počasni predsjednik. Pored toga bio je član mnogobrojnih kulturno-prosvjetnih i humanih udruženja. Haki ef. Korajlić je bio član Narodno-oslobodilačkog odbora Tešanj, član Socijalističkog saveza
radnog naroda i “veliki borac za slobodu”, kako povodom njegove smrti 1962 godine u 77 godini života, reče hfz Muharem Ljevaković. Navodi se da je rahmetliji klanjana dženaza koja je brojala 1.500 osoba, a sva nadleštva i sve ustanove kao i preduzeća od 12 h oslobodile su svoje radnike da bi mogli prisustvovati dženazi. Sin Haki ef. Korajlića je general Kemal Korajlić.

Haki ef. Korajlić

(Podaci o Haki ef. Korajliću iz knjige General Kemal Korajlić Alije Galijaševića.

Hafiz Sulejman ef. Užičanin

Rođen je 1876. godine u Tešnju. Mekteb ibtidaiju je završio u rodnom gradu pred svojim ocem Mulla Mustafa ef. Nakon očeve smrti produžio je svoje obrazovanje kod muftije Mesud ef. Smailbegovića, a kasnije pohađao medresu u Banja Luci. Po završetku medrese odlazi na studije u Istambul. Pri i tome obilazi mnoge krajeve Istoka. Kasnije je otišao u Istambul gdje je završio kiraet, vudžuh (kiraeti ‘ašeru). Služio je kao imam i hatib te muallim u više mjesta, a u Doboju je služio kao vaiz i muallim, gdje je prosvjetno i kulturno djelovao od 1929. godine pa do smrti 1934. godine. Jedno vrijeme je bio vjeroučitelj u Vakufskom muškom sirotištu u Sarajevu. Isticao se kao vaiz i uopće govornik. Bio je veliki zagovornik organiziranja vjerskih službenika, kao i unapređenje vjerske nastave od mekteba, preko osnovne škole, medresa i srednjih škola.

Koliko je bio cijenjen Sulejman ef pokazuje i njegova dženaza na kojoj su prisustvovali svi muslimani grada Doboja (Hikjmet br. 50 str 345.), kao i mnogi iz drugih mjesta:Teslić, Maglaj, Derventa. Mnogi Tešnjaci, prijatelji i poštovaoci su posebnim autobusima došli na dženazu. Nakon klanjanja džuma namaza dženazu je klanjao Imširović, a sa rahmetlijom se oprostio sudac iz Tešnja Ahmet ef Mulalić.

(O Sulejman ef i njegovj dženazi pisali su listovi: Hikjmet i Glasnik vrhovnog starješinstva
Islamske vjerske zajednice Kraljevine Jugoslavije iz kojih su preneseni biografski podaci i podaci o dženazi)

Mehmed ef. Kassam

U knjizi Znameniti Hrvati Bošnjaci i Hercegovci u Turskoj carevini Safeta Bašagića spominje se Tešnjak Mehmed ef. Kassam.

Rođen je u Tešnju. Visoke nauke slušao u Carigradu. Bio je mulazim kod šehislama Minkari-zade. Predavao je na velikoj medresi uz Aja Sofiju, zatim na Sulejmanovu Darul-Hadisu 1680. godine.Imenovan je munlom (počasni naziv za školovanu osobu u islamu) u Šamu, a kasnije je bio munla u Meki. Umro je 1692. godine u Ušćudaru na vlastitom zaseoku Čenćal.

Foto zabilješka

Logistički centar MANN+HUMMEL BA, trenutno najveće investicija u Općini pa i šire, dobiva konačnu fizionomiju. Planirano je da od januara iduće godine bude u funkciji

Stare fotografije

Prvi maj 1953. godine na Kiseljaku

S lijeva:Esma Smailbegovi, Zekija Galijašević, Zulejha Pašalić, Rizah Smailbegović, Osman Pašalić, Mahmut Galijašević, Bećir Galijašević i Ferid Galijašević

Djeca s lijeva:Muhamed Rizaha Smailbegović, Muhamed Mahmuta Galijašević i Velida Rizaha Smailbegović. (Fotografija Ismeta Pašalića)

Članovi Folklorne sekcije OŠ Huso Hodžić 1999. godine

Ispred s lijeva:Sead Hadžismajlović, Jasna Mularifović, učiteljica, koreograf i voditelj sekcije

Prvi red sjede:Amir Pobrić, Ensar Jabandžić, Amir Dizdraević, Rifat Hadžismajlović i Adnan Mešić

Stoje prvi red :Enida Škapur, Lejla Hundur, Dženana Agičić, Ilvana Alikadić, Aida Hasičić, Aida Hadžismajlović.

Stoje drugi red:Merima Prnjavorac, Amra Softić, Zerina Ajanović, Lejla Jašić, Nerma Haurdić, Jasminka Rakić i Muhamed Vrabac

Treći red:Berina Ahmetović, Amina Planić, Saša Bahtić, Amir Bešlagić, Alma Mularifović

Četvrti red:Nermina Hadžiahmetović i Amer Ćaro.

(Fotografija i identifikacija Jamina Mularifović)

Sa table na Gornjoj čaršiji

O Husein Galijasevic

Rođen je rođen 17.4.1945. godine u Tešnju od oca Mahmuta i majke Zekije rođene Hodžić.

Osnovnu školu završio u Tešnju, a Mašinsku tehničku školi u Tuzli. Mašinski fakultet završio u Sarajevu.

Nakon završetka srednje škole kao stipendista radio dva mjeseca u Trudbeniku iz Doboja, da bi sa stipendijom iste firme nastavio obrazovanje u Sarajevu.

Po završetku studija radio u Trudbeniku oko 6 mjeseci, otišao u JNA i nakon povratka počeo raditi u Pobjedi Tešanj.

U Pobjedi radi na poslovima: samostalnog konstruktora pumpi za vodu, glavnog konstruktora pumpi i prečistača, šefa službe razvoja, glavnog inžinjera proizvodnje, tehničkog direktora i direktora Fabrike pumpi i hidraulike (OOUR-a), direktora razvoja Fabrika pumpi i hidraulike Pobjeda d.d., rukovodioca projektne grupe ISO 9000.

Obavljao je poslove stručnog saradnika u Minstarstvu industrije i energije i pomoćnika Ministra namjenske proizvodnje za tehniku Republike BiH

Početkom 1997. godine imenovan je na funkciju pomočnika Ministra odbrane Federacije BiH za namjensku proizvodnju. Prije penzionisanja 2007. godine bio je stručni savjetnik u Ministarstvu odbrane FBiH.

Bio je predsjednik Upravnog odbora Centra za kulturu i obrazovanje u Tešnju.

Napisao je dvije monografske knjige:Pobjeda 1954-2014-vizija, znanje, hrabrost i Lovačko društvo "Kiseljak" Tešanj 1921-2011. Desetu godinu piše Tešanjski dnevnik.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *