Tešanjski dnevnik 3-10.8.2020. godine

Strašna tragedija u Libanu. Eksplodirao brod sa 2.750 tona amonijum nitrata. Poginulo 145 osoba, povrijeđeno 5.000, a 3 00.000 ljudi ostalo bez krova nad glavom. Pretpostavka da je došlo do požara pirotehnike u blizini broda sa amonijum nitratom koji je bio usidren u luci. Amonijev nitrat se koristi u poljoprivredi, ali je istovremeno visoko ksplozivan. Posljedice su takve kao da je bila eksplozija 2,2 kilotona (kiloton-hiljadu tona ) eksploziva TNT.

Stranačka prestrojavanja se vrše pred izbore. U centru pažnje su događanja u Građanskom savezu koji je uticajem drugih stranaka podijeljen, a novo rukovodstvo osporeno. Na političkoj sceni nema većih promjena. Borba se vodi jedino oko bošnjačkog glasačkog tijela, uglavnom između stranke SDA sa DF-om i lijevih koji nikako ne mogu zajedno (Socijaldemokrati, SDP, Naša stranka). Međutim na balkanskom političkom nebu ljevica i desnica se puno ne razlikuju i borbe nisu ideološke nego isključivo borbe za osvajanje vlasti po svaku cijenu.

Teška saobraćajna nesreća u Šijama, poginule sestre Nafa i Ermelina Adžić.

Vrijeme toplo, sunčano sa povremenom kišom,

Korona virus

U drugoj rečenici analize Zavoda za zdravstvo Sarajevskog kantona data je konstatacija “da je pogoršanje epidemiološke situacije zbog importovanih slučajeva iz Tešnja i Sandžaka”. Reagovanje načelnika mr. Huskića objavio Avaz.

Epidenija pojačava svoj intezitet kako u BiH tako i u Tešnju gdje su ove sedmice otkrivene 32 novozražene osobe.

3.8.

U BiH 188 novozaraženih (FBiH 78, RS109, DB 1). Preminulo je 5 osoba (FBiH 2, RS 3).

U Tešnju otkriveno 8 novozaraženih

4.8.

Prema jučerašnjoj informaciji CNN-a u svijetu je od Korona virusa zaraženo 18.157.379, a preminulo 690.701 osoba. U SAD ukupno zaraženo 4.696.573, a preminulo 155.165 osoba.

U BiH je otkriveno 165 novozaraženih (FBiH 125, RS 40), a premulo je 10 osoba od kojih i jedan 26-godišnjak iz Živinica.

U Tešnju je otkriveno 6 novozaraženih

5.8.

U BiH 399 novozaraženih (FBiH 301, RS 76, DB 22), preminulo je 11 osoba. Samo u Sarajevskom kantonu je 157 novozaraženih.

U Tešnju otkrivene 4 novozaražene osobe

6.8.

U BiH, u protekla 24 sata. otkrivene 274 novozaražene osobe (FBiH183, RS 91), 6 osoba je preminulo. Nakon ukidanja strogih mjera broj zaraženih je povećan sedam puta, dok je broj umrlih četir puta veći.

U Tešnju je jučer otkriveno 6 novozaraženih osoba.

7.8.

U svijetu zaraženo ukupno 19 miliona osoba, a preminulo 712.000. U Brazilu blizu 100.000 preminulih od Korona virusa. Melburn najveći grad u Australiji ušao u šestosedmični karantin.

U BiH zabilježena 262 nova slučaja zaraze (FBiH 128, RS 118 i DB 16). Preminulo je 5 osoba (FBiH 3, RS 2).

U Tešnju otkrivene 3 novozaražene osobe.

8.8.

Rusi najavili vakcinu protiv Korona virusa za 12.august. U Africi milion zaraženih, najviše u Južnoafričkoj republici koja ima 538.000 zaraženih i 10.000 preminulih.

U BiH su zabilježene 282 novozaražene osobe (FBiH 198, RS 84), preminulo je devet osoba

( FBiH 5, RS 4).

U Tešnju su otkrivene 3 novozaražene osobe.

9.8.

U BiH je zabilježena 398 novozaraženih (FBiH 326, RS 72), preminulo je 6 osoba. Broj novozaraežnih u jednom danu u FBiH je najveći od početka epidemije. Ukupno od početka epidemije u BiH je zaraženo 13.668 osoba, a preminulo 389 od čega u FBiH 196.

U Tešnju je od početka epidemije otkriveno 306 zaraženih osoba.

Jučer su otkrivena nova 4 slučaja zaraze

Održana promocija knjige Oživi svoje srce Nu'man Ali Kana

U organizaciji Medžlisa IZ-e Tešanj, obilježavajući Kurban Bajram, održana je promocija knjige Oživi moje srce sa podnaslovom Stavi svoj život u perspektivu, autora Nu'man Ali Kana. Izdavač knjige je Kupola d.o.o. Sarajevo. Promotori knjige su bili: hfz dr. Mevludin ef. Dizdarević muftija zenički, Remzija ef. Pitić muftija goraždanski i dipl ing Mahira Uzuntaš prevodilac knjige na bosanski sa engleskog. Promociju je moderirao mr. Fuad ef Omerbašić.

Promocija je održana u atriju Medžlisa IZ-e Tešanj i dio je sadržaja manifestacije Ljeto u Tešnju 2020.

Promotori su govorili o ideji knjige, o njenom autor, a tekst na korici kjnige najkraće o tome kaže:

“Muslimanski umet prolazi kroz krizu religijskog identiteta pračen imidžom kojega o njemu stvaraju različite nasilne grupe njegovih pripadnika. Te grupe privlače u svoje redove mlade muslimane koji ne poznaju bit svoje vjere i vrbuju ih za izvođenje nedopustivih dijela, koja s pravom šokiraju javnost.Ova kolekcija podsjetnika profesora N.A. Kana važan je doprinos pokušajima da se u godinama ove distrakcije vratimo pravilnom razmišljanju o stvarnom islamskom življenju.

Njegovi podsjetnici iz jedne žive konkretne perspektive govore direktno srcu bodreći nas da budemo svjesni svojih obaveza prema Allahu i potičući nas da i sami stavimo svoj život u perspektivu.

Nu'man Ali Kan je osnivač i izvršni direktor Instituta Bayyinah posvećenog studijama Kur'ana i arapskog jezika. Jedan je od najpoznatijih živih govornika o islamu na engleskom jeziku, sa širokim dosegom na različitim online i društvenim platformama. U središtu njegovog edukativnog misionarskog djelovanja je njegova duboka veza s Kur'anom, svetom muslimanskom knjigom, i tim putem dospjeti do miliona muslimana diljem svijeta. Od strane jordanskog Kraljevskog centra za islamska strateška istraživanja uvršten je među 500 najuticajnijih muslimana u svijetu.”

S lijeva: Mahira Uzuntaš dipl ing, hfz. dr. Mevludin ef. Dizdarević, Remzija ef. Pitić i mr. Fuad ef. Omerbašić


Tešanjske ulice-Ulica braće Pobrić

Jedna od glavnih tešanjskih ulica je ulica Braće Pobrić. To je ulica koja počinje od Riječke džamije pa do benzijske pumpe INA.

Braća Pobrić su Edhem i Osman sinovi Dede, majke Zinke rođene Ajanović. Kuća im je bila preko puta Riječke džamije gdje se sada nalazi zubarska ordinacija Mehić i prodavnica kozmetike.

Edhem je rođen 1921. godine. U Tešnju završava osnovnu školu, a u Bnja Luci Trgovačku akademiju. Godine 1941. upisao je Ekonomski fakultet u Zagrebu. Od 1941. godine uključuje se u NOP u organizaciji KP. Edhem odlazi u partizane iz Teslića u oktobru 1941. godine, gdje na teritoriji centralne Bosne prolazi krvavu četvorogodišnju golgotu u borbi sa Njemncima, domobranima, ustašama, a od početka 1942. godine, nakon četničkog puča i najtežu borbu protiv četnika.

U partizane odlazi i Edhemov brat Osman. Osman je rođen 1919. godine. Završio je Srednju poljoprivrednu školu u Banja Luci 1938. godine, a nakon godinu dana počinje raditi u Nižoj poljoprivrednoj školi u Tešnju. Uključuje se u ilegalni rad zajedno sa kolegama predavačima Husom Hodžićem i Ćazimom Golalićem. U proljeće 1942. godine priključio se Četvrtom krajiškom odredu koji je bio u okolini Teslića. U aprilu 1942. godine zarobljena je većina ćlanova Štaba bataljona među kojima i Osman koji je obavljao dužnost komesara Četvrtog bataljona. Zarobljene partizane su odmah strijeljali, a Osmanu su nakon dugog mučenja i kasapljenja zaklali.


Edhem iz partizanskih dana, desno Osman

U 1943. godini četnici su ubili u Ruževićima kod Teslića Edhemovog i Osmanovog oca, majku, i dva maloljetna brata dok se stariji brat Ismet spasio bjekstvom.

Edhem je na teritoriji centralene Bosne bio uspješan učesnik organizacije ilegalnog rada i formiranja Tešanjsko-tesličkog odreda. Bio je komesar čete, sekretar Sreskog komiteta SK-a za Tešanj i Teslić, a poslije oslobođenja sekretar Okružnog komiteta u Doboju. Edhem je bio najmlađi član ZAVNOBIHA i to prvog i dugog saziva. Takođe je bio najmlađi član AVNOJA. Biran je za narodnog polsnika sa teritorije Tešnja u prvoj Skupštini BiH. Izjašnjava se za Rezoluciju Inforbiroa pa je osuđen i proveo je godinu dana na Golom otoku. Nosilac je Partizanske spomenice 1941 i mnogih ratnih i poratnih priznanja.

Poseban doprinos dao je razvoju tešanjsog sreza i Općine. Dao je veliki doprinos prenošenja dijela proizvodnje iz Famosa u Pobjedu i podizanju Tvornice svjećica (autor Dnevnika je kao student bio svjedok njegovog angažovanja i iščekivanja informacije o odluci Energoinvesta preko Rize Selmanagića).

Pokopan je u Partizansko groblje u Tešnju, a na vodi Kosovac nalazi se spomen ploča posvećena Edhemu Pobriću.

(Korišteni podaci iz Knjiga:Zapisi Edhema Pobrića i Edhem Pobrić Alije Galijaševića i đački NevenSto godina učiteljstva)

Iz štampe izašla nova knjiga Kemala Ljevakovića

Nedavno je iz štampe izašla nova knjiga Kemala Ljevakovića pod nazivom Okamine. Prvo poglavlje knjige sadrži izbor do sada objavljneih pjesama koje su prošle mnoge i uglavnom međunarodne konkurse i objavljene u časopisima, u drugom i trećem poglavlju su novije pjesme, a u četvrtom poglavlju su lirski zapisi.

Izdavač knjige je Opća biblioteka Tešanj

Održan Međunarodni turnir u golbalu Tešanj 2020    

Udruženje slijepih i slabovidnih lica Tešanj (obuhvata članove iz Tešnja, Usore, Doboj Juga i Maglaja) sa predsjednikom Nihadom Mujakovićem uspjelo je organizirati i održati 17. Međunarodni turnir u golbalu. Pored ekipa Tešnja i Kantona Ze-Do, na turniru su učesvovale i dvije ekipe iz Beograda kluba Mladosi. Održavanje turnira je bilo planirano u Tešanjskom proljeću, ali je otkazano zbog uvedenih mjera zbog pandemije, tako je turnir održan okviru manifestacije Ljeto u Tešnju 2020.

Golbal klub Mladost iz Beograda nastupila je sa dvije ekipe na turniru

Prvo mjesto osvojila je ekipa USG Tešanj (9), drugo GT Mladost – Beograd 1, treće GT
Mladost – Beograd 2 (3) i četvrto ekipa Ze-do kanton (0). Za pobjedničku ekipu igrali su, najbolji strijelac turnira, Ibrahim Tursunović sa 35 golova, Jasmin Jašarević, Enes Tursunović i Senad Aljić. Turnir je dio sadržaja Ljeto u Tešnju 2020 podržan od Općine i nekoliko privrednika.

Detalj sa jednog od mečeva

Umro Emko Hadžimujić

Nakon dugotrajne i teške bolesti u 83. godini preminuo je Emko Hadžimujić dugogodišnji prosvjetni radnik.

Rođen je 1938. godine u Tesliću od oca Ašira i majke Zarfe rođene Galijašević. Osnovnu školu i Nižu realnu gimnaziju završio je u Tešnju, a petogodišnju Učiteljsku školu završio je 1959. godine u Sarajevu. Prvo zaposlenje imao je u Medakovu a preostali radni vijek do penzionisanja proveo u OŠ Huso Hodžić Tešanj.

Stare fotografije


Prosvjetari početkom šezdesetih godina:

S lijeva:Branko Peruničić, prof matematike, Ibrahim Mularifović, učitelj, Radomir Andrijašević, učitelj, Ilija Vulić Eli, profesor, Nenad Jerković, učitelj, Salih Hadžimehić, učitelj,

Čuči Sveto Raspopović, učitelj

Nastavnici u osnovnoj školi u Jelahu 1955. godine

Stoje s lijeva:Milovan Pavličić, Atifa Mulahalilović, Džemal Mulahalilović, Nisveta Smailbegović i Izudin Alićehajić (čuči nepoznat)

Sa table na Gornjoj čaršiji

U Šijama se dogodila velika nesreća. U saobraćajnoj nesreći (slijetanje vozila sa puta) poginule su djevojka Nafa Adžić u 19 godini i njena sestra, desetogodišnja djevojčica Ermelina. Tragedija u porodici Adžić je unesrećila roditelje, djedove, nane, rodbinu i prijatelje i ožalostila cijelu Općinu pa i šire.

O Husein Galijasevic

Rođen je rođen 17.4.1945. godine u Tešnju od oca Mahmuta i majke Zekije rođene Hodžić.

Osnovnu školu završio u Tešnju, a Mašinsku tehničku školi u Tuzli. Mašinski fakultet završio u Sarajevu.

Nakon završetka srednje škole kao stipendista radio dva mjeseca u Trudbeniku iz Doboja, da bi sa stipendijom iste firme nastavio obrazovanje u Sarajevu.

Po završetku studija radio u Trudbeniku oko 6 mjeseci, otišao u JNA i nakon povratka počeo raditi u Pobjedi Tešanj.

U Pobjedi radi na poslovima: samostalnog konstruktora pumpi za vodu, glavnog konstruktora pumpi i prečistača, šefa službe razvoja, glavnog inžinjera proizvodnje, tehničkog direktora i direktora Fabrike pumpi i hidraulike (OOUR-a), direktora razvoja Fabrika pumpi i hidraulike Pobjeda d.d., rukovodioca projektne grupe ISO 9000.

Obavljao je poslove stručnog saradnika u Minstarstvu industrije i energije i pomoćnika Ministra namjenske proizvodnje za tehniku Republike BiH

Početkom 1997. godine imenovan je na funkciju pomočnika Ministra odbrane Federacije BiH za namjensku proizvodnju. Prije penzionisanja 2007. godine bio je stručni savjetnik u Ministarstvu odbrane FBiH.

Bio je predsjednik Upravnog odbora Centra za kulturu i obrazovanje u Tešnju.

Napisao je dvije monografske knjige:Pobjeda 1954-2014-vizija, znanje, hrabrost i Lovačko društvo "Kiseljak" Tešanj 1921-2011. Desetu godinu piše Tešanjski dnevnik.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *