Tešanjski dnevnik 10-17.8.2020. godine

Otvoren 26. Sarajevo film festival. Festival se održava online zbog alarmante epidemiološke situacije. Za nagradu Srce Sarajeva u takmičarskom programu učestvovat će 49 filmova.

U združenoj policijskoj akciji policije Sarajevskog kantona, Ze-Do kantonu i Policijske uprave Istočno Sarajevo uhapšeno 18 policajaca pod sumnjom korupcije. Ovo je najveća policijska akcija u vlastitim redovima koja pruža nadu da će se intezivirati borba protiv korupcije koja BiH svrstava u vrh korumpiranih zemalja.

Završena manifestacija Tešanjsko ljeto 2020 koncertom KUD Pobjeda.

Vrijeme sunčano, toplo, sa povrenim padavinama, velikom vlažnošću i jutarnjim rosama.

Korona virus

10.8.

U BiH jučer evidentirano 236 novozaraženih (FBiH 236, RS49 i DB 3), preminulo je 6 osoba (FBiH 4, RS3).

U Tešnju jučer evidentirano 7 novozaraženih.

11.8.

U svijetu zaraženo 20 miliona osoba. Za sedam sedmica broj zaraženih u svijetu udvostručen.

U BiH broj novozaraženih 171 (FBiH 73, RS 98), a broj preminulih 16.

U Tešnju otkriveno 8 novozaraženih osoba.

12.8.

U podacima koji se mogu naći u medijima ima razlika. Tako u današnjem Avazu na naslovnoj strani piše 246 novozaraženih i 15 preminulih, a na četvrtoj strani piše 208 novozaražena za posljednja 24 sata i 15 preminulih

U Tešnju 9 novozaraženih.

13.8.

U Njemačkoj jučer zaraženo 1.226 osoba što je najveći broj u posljednja tri mjeseca.

U BiH otkrivene 263 novozaražene osobe (FBiH 169, RS 94) i 6 smrtnih slučajeva (FBiH 4, RS 2).

U Tešnju otkriveno 9 novozaraženih

14.8.

U BiH jučer otkrivene 222 novozaražene osobe (FBiH 143, RS 79), preminulo pet osoba (FBiH 3, RS 2).

U Tešnju je otkriveno 5 novozaraženih

15.8.

U BiH jučer otkriveno 345 novozaraženih (FBiH 238, RS 107), a preminulo je 11 osoba (FBiH 8, RS 3). U protekla 24 sata u Tešnju je otkriveno 8 novozaraženih osoba.

16.8.

U svijetu, od početka pandemije, zaražene 21.617.972 osobe, a preminulo 769.006.

U BiH otkrivene 262 novozaražene osobe ((FBiH 173, RS 89). Preminulo je 6 osoba.

Školu plovanja završila i druga grupa

Kao što sam ranije zabilježio, JU SRC na bazenima Kiseljak realizuje projekat besplatne škole plivanja, uz pokroviteljstvo općine Tešanj.

Nova grupa od 20 dječaka i djevojčica završila je petodnevu obuku. Dodijeljena su im priznanja koja je podijelio mr. Suad Huskić.

Do sada je Školu plivanja prošlo 40 djece, a otpočela je sa radim i treća grupa sa 35 polaznika sa kojom će biti završen rad Škole.

Prvi red s lijeva: Afan Kantić, Rejhan Bašić, Nedžla Plančić, Tarik Halilović, Dalila Delić, Vedad Hundur, Džinić Dalila, Larisa Sinanović, Nejla Braković.

Dugi red: Safet Jašić, Suad Huskić, Sumeja Omerbašić, Lejla Halilović, prof. Benjamin Alić, Emin Jašić, Emir Dudić, Abdulah Jašić, Tarik Dudić, Adel Alić, Ensar Bašić, prof. Ahmet Muminović i prof. Kenan Kurbašić

Potpisan Ugovor o izgradnji objekta škole u Merdakovu

Općinski načelnik Suad Huskić, Ministar za obrazovanje, nauku, kulturu i sport Ze-Do kantona dr. Spahija Kozlić i predstavnik firme Inžinjering1 potpisali su Ugovor o početku gradnje novog objekta škole u Medakovu. Ukupna vrijednost investicije je preko 2 miliona maraka.

Stanje postojećeg objekta škole 9 septembar u Medakovu iziskivalo je urgentno investiranje u novi objekat. Vrijeme krize je moglo produžiti ovakvo stanje i zaista dobro je da su se ipak stekli uslovi za izgradnju. Tako će 435 učenika ove osnovmne škole dobiti dobre uslove za odvijanje nastave.

Načelnik mr Suad Huskić kazao je da je gradnja objekta nove škole u Medakovu jedan od ciljeva iz Strategije razvoja izražavajući zadovoljstvo da se sa Ministrastvom obrazovanja, nauke, kulture i sporta Ze-Do kantona ostvaruje partnerstvo i na realizaciji ovog projekta, i ako Općina Tešanj nema stvarnu nadležnost kada je obrazovanje u pitanju. Sredstva za gradnju škole obezbijedili su Ministarstvo obrazovanja, nauke, kulture i sporta Ze-Do kantona i Općina Tešanj.

Tokom 2019. i 2020. godine završena je projektna dokumentacija, kao i sve potrebne dozvole za gradnju, provedena je procedura javne nabavke, te se u narednih mjesec dana očekuje početak gradnje nove škole u Medakovu.


Mr. Suad Huskić i ministar dr. Spahija Kozlić potpisuju ugovor

Ministar dr. Kozlić kazao je da, osim ovog projekta, sa Općinom Tešanj uspješno su realizovani projekat izgradnje četiri školske dvorane, a u narednom periodu slijedi i rekonstrukcija nekoliko škola na području općine Tešanj. Istakao je dobru saradnju sa Općinom Tešanj koja je uključena u većinu ovih projekata, a u projektima učestvuju i građani, i to može poslužiti kao dobar primjer drugim lokalnim sredinama, kazao je Ministar za obrazovanje, nauku, kulturu i sport Ze-Do kantona dr. Spahija Kozlić.

Za prvu fazu gradnje bit će utrošeno oko 250 000 KM. Nova škola u Medakovu bit će urađena po savremenim standardima za odvijanje nastave.

Otvorena izložba učesnika Škole slikanja i crtanja

U Općoj biblioteci, otvorena je izložba slika koje su nastale kroz Školu crtanja i slikanja. Škola crtanja i slikanja je nastala kao rezultat projekta udruženja Stari grad Tešanj koji je realiziran od 1.8.2019. do 31.3.2020. godine u saradnji i uz podršku Regionalnog programa
lokalne demokratije na Zapadnom Balkanu (#ReLOaD). Nakon višegodišnje uspješne realizacije likovne kolonije Udruženje je osmislilo ovaj projekat šire popularizacije slikarstva uz podršku lokalnih institucija i pojedinaca. Projekat su vodila petorica edukatora na 40 održanih radionica.

Otvaranej izložbe vodili su Zoraid Mehičić, predsjednik udruženja Stari grad i prof Miralem Brkić edukator

Realiziran je kroz četiri cjeline:Škola crtanja i slikanja za djecu, Pripreme za dalje obrazovanje, Škola slikanja i crtanja za odrasle i Zajedničku izložbu. Učesnici su se okupljali na više lokacija: prostor Galerije, vlasnice Melise Mešić, atelje Miralema Brkića i na otvorenom prostoru Lovačkog društva Tešanj.

Predavači u Školi crtanja i slikanja su bili:Mirsada Kadribašić, Zdena Šarić Pisker, Miralem Brkić, Meliha Bićo Družić i Amina Šarić

Učesnici škole koji su bili prisutni na izložbi

Učesnici škole crtanja i slikanja:

Prva grupa-djeca:Džana Delić, Nejra Delić, Farah Huskić, Lejla Huskić, Danija Karahmet, Kanita Karahmet, Nedžma Krličević, Nejra Mešić, Amila Terzić, Edin Terzić, Amina Sračević,

Druga grupa-učenici: Samira Bejtić, Samira Časmdžić, El,a Deljkić, Mirnela Deljkić, Tarik Dudić, Amina Alić, Saira Ahmetlić, Herna Hodžić, Lamija Hadžan, Abdulah Ibrahimkadić, Edin Ibrulj, Aldin Jahić, Ajna Mulabdić, Nejra Navrboc, Selmir Kusur, Zakira Sejranić, Iman Smailbegović, Jasmina Ramić, Frah Turalić I Haris Užičanin.

Treća grupa-odrasli:Nerma Bajrić, Mirsad Ajkunić, Amela Bedak, Azra Denjalić, Lejla Didić, Nerma Prnjavorac Dobrijević, Jasmin Hadžismajlović, Emina Isić, Fuad Mešić, Venan Osmić, Emina Salkanović, Jasminka Turalić, Safet Turalić Beca i Užičanin Sabina.

Za ovu priliku štampan je izložbeni prospekt.

Ova izložba je bila planirana za 13.3. ali je odgođena zbog mjera uvedenih zbog epidemije. Izložba je dio sadržaja Ljeto u Tešnju 2020.

Moram priznati da su me impresionirali radovi svih uzrasta učesnika škole

Održana godišnnja skupština SK Tešanj

Jedan od najuspješniji, ako ne i najuspješniji sportski klub po ostvarenim rezultatima je streljački klub SK Tešanj.Veoma ambiciozno i sposobno rukovodstvo treneri i mladi strijelci za kratko vrijeme postigli su velike rezultate. Osvojeno je prvo mjesto Federacije BiH za seniore u takmičenju serijskom puškom, prvo mjesto u pojedinačnoj konkurenciji, na istom prvenstvu Federacije BiH, osvojila je Esida Halilović. Na Državnom prvenstvu BiH kadetkinje u seniorskoj ženskoj konkurenciji SK Tešanj osvajaju treće mjesto, a Nadina Omerbašić osvaja zlatnu medalju i titulu Državnog prvaka sa oborenim državnim rekordom sa 243,3 kruga. Na olimpijskoj streljani Zetra u Sarajevu na održanom prvenstvu BiH za kadete i juniore muška ekipa je osvojila bronzanu medalju, juniori su osvojili četvrto mjesto, a kadetkinje drugo mjesto. Trebalo bi još dosta mjesta da se navedu svi rezultati sa federalnih i kantonalnih takmičenja.

S lijeva: Sakib Plančić trener, Azra Bešlagić novi sekretar kluba i Benjamin Preldžić predsjednik Skupštine.

Skupština je usvojila izvještaj o radu i finansijski izvještaj za prošlu godinu. Napravljen je i plan za tekuću godinu čija realizacija će u mnogome zavisiti od stanja pandemije Korona virusa. Sigurno je da je pandemija zaustivila ubrzan razvoj mladih takmičara od kojih smo mogli očekivati i bolje rezultate. I ako postoje uslovi za treninge teško je postizati velike rezultate bez učešća na većem broju kvalitetnih takmičenja.

Izvršene su i neke promjene Statuta društva shodno određenim zakonskim promjenama. Izvršena je i izmjena jednog člana Upravnog odbora, Nusreta Plančića zamijenio je Zijad Spahić, a umjesto Muhameda Imamovića, dosadašnjeg sekretara, koji je imenovan za sekretara Kantonalnog streljačkog saveza, imenovana je Azra Bešlagić.

Održano prvo kolo Federalne lige u streljaštvu

U sportskoj dvorani Musala održano je prvo kolo Federalne lige u streljaštvu. Istovremeno rezultati sa ovog takmičenja tretiraju se i kao rezultati drugog kola Kantonalne lige. Ja sam odlučio propratiti prva kola i završetak takmičenja obje lige. Kao i kod prvog kola Kantonalne lige ekipe su se takmičile po grupama u više gradova, a rezultate sumira komisija koja će ih objaviti sredinim iduće sedmice. U Tešnju su se takmičile ekipe:SK Tešanj, SK Pousorac iz Novih Miljanovaca i ekipa Doboj Jug.

Ekipa SK Pousorac iz Novih Miljanovaca formirana je u martu ove godine i ima oko 60 članova svih uzrasta. Predsjednik kluba je Merzudin Kruško, a podpredsjednik i sekretar kluba je Belmin Husanović

Ekipa SK Pousorac;

S lijeva:Samra Ćeman, Midheta Klepić, Adna Brković, Edina Smajić, Adna Ćeman, Mirzet Ćeman (trener), Almin Jacić, Edin Hadžan, Fadil Hodžić, Adem Klepić, Belmin Husanović (podpredsjednik i sekretar kluba), Tarik Jašić i Almir Mujkić

Manifestacija Ljeto u Tešnju 2020 završena koncertom KUD Pobjeda

Manifestacija Ljeto u Tešnju završena je koncertom ispred Centra za kulturu i obrazovanje KUD Pobjeda. KUD Pobjeda izveo je Tešanjske i Snadžačke igre, a nastupili su i solisti pjevači:Adna Smailbegović, Kenan Katardžić i Adelisa Krdžalić.

I pored dosta loše epidemiološke situacije održani svi planirani sadržaji manifestacije Ljeto u
Tešnju, njih 14.


Stare fotografije

Osnivači Sloge na otvaranju novog pogona u Bukvi 1984. godine

S lijeva:Esad Mašmić, Rifat Hadžismajlović I Hasan Ahnetagić Kalaja

Prosvjetari početkom šezdesetih godina:

S lijeva:Branko Peruničić, prof matematike, Ibrahim Mularifović, učitelj, Radomir Andrijašević, učitelj, Ilija Vulić Eli, profesor, Nenad Jerković, učitelj, Salih Hadžimehić, učitelj,

Čuči Sveto Raspopović, učitelj

Sa table na Gornjoj čaršiji

O Husein Galijasevic

Rođen je rođen 17.4.1945. godine u Tešnju od oca Mahmuta i majke Zekije rođene Hodžić.

Osnovnu školu završio u Tešnju, a Mašinsku tehničku školi u Tuzli. Mašinski fakultet završio u Sarajevu.

Nakon završetka srednje škole kao stipendista radio dva mjeseca u Trudbeniku iz Doboja, da bi sa stipendijom iste firme nastavio obrazovanje u Sarajevu.

Po završetku studija radio u Trudbeniku oko 6 mjeseci, otišao u JNA i nakon povratka počeo raditi u Pobjedi Tešanj.

U Pobjedi radi na poslovima: samostalnog konstruktora pumpi za vodu, glavnog konstruktora pumpi i prečistača, šefa službe razvoja, glavnog inžinjera proizvodnje, tehničkog direktora i direktora Fabrike pumpi i hidraulike (OOUR-a), direktora razvoja Fabrika pumpi i hidraulike Pobjeda d.d., rukovodioca projektne grupe ISO 9000.

Obavljao je poslove stručnog saradnika u Minstarstvu industrije i energije i pomoćnika Ministra namjenske proizvodnje za tehniku Republike BiH

Početkom 1997. godine imenovan je na funkciju pomočnika Ministra odbrane Federacije BiH za namjensku proizvodnju. Prije penzionisanja 2007. godine bio je stručni savjetnik u Ministarstvu odbrane FBiH.

Bio je predsjednik Upravnog odbora Centra za kulturu i obrazovanje u Tešnju.

Napisao je dvije monografske knjige:Pobjeda 1954-2014-vizija, znanje, hrabrost i Lovačko društvo "Kiseljak" Tešanj 1921-2011. Desetu godinu piše Tešanjski dnevnik.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *