Tešanjski dnevnik 21-28.9.2020. godine

Intenzitet širenja virusa u svijetu i kod nas se pojačava. Nakon toplih i sunčanih dana, za vikend sniženje temperature i kiša. Na planinama se pojavio prvi snijeg. Očekuje se sezona redovne gripe. Sve to utiče na odvijanje obrazovnog procesa na svim nivoima, proizvodnje i svih drugih društvenih aktivnosti (kultrunih, sportskih i drugih). Ne nazire se kraj pandemije. Jednostavno se uselila u naše živote i s njom se živi.

Korona virus

U BiH je tokom protekle sedmice evidentiran broj dnevno novozaraženih od 92-245, a u Tešnju od 1-4.

21.9.

U BiH jučer evidentirano 212 novozaraženih (FBiH 166, RS 45), preminulo je 5 osoba (FBiH 3, RS 2)

22.9.

U BiH jučer evidentitane 92 novozaražene osobe (FBiH 57, RS 35). preminulo 5 osoba, svi iz FBiH.

U Tešnju evidentirane 4 novozaražene osobe.

23.9

U BiH otkriveno 215 novozaraženih osoba (FBiH 164,RS 51). Jučer preminulo 5 osoba, svi iz FBiH. U FBiH prijavljeno još 9 preminulih iz ranijeg perioda.

U Tešnju otkrivene 4 novozaražene osobe.

24.9

U BiH evidentirane 344 novozaražene osobe (FBiH 270, RS 73, DB 1). Preminulo je 5 osoba (FBiH 4, RS 1), a prijavljeno 12 preminulih (u FBiH prijavljeno 7 ranijih slučajeva )

U Tešnju otkrivene 3 novozaražene osobe.

25.9.

Porast boja novozaraženih zabilježen je u susjedstvu. Tako je u Crnoj Gori zabilježeno 289 novozaraženih i 3 smrtna slučaja, u Hrvatskoj broj novozaraženih je 232 i 4 smrtna slučaja, u Sloveniji 122 novozaražena i 2 smrtna slučaja.

U BiH evidentirano 235 novozaraženih osoba (FBiH 154, RS 81), Preminulo je 6 osoba (FBiH 5, 1 RS). U FBiH jučer prijavljeno pet preminulih iz predhodnih dana.

U Tešnju otkrivena 1 novozaražena osoba.

26.9.

U BiH jučer otkriveno 245 novozaraženih osoba (FBiH 173, RS 72), preminulo 6 osoba (FBiH 4, RS 2).

U Tešnju otkrivena 1 novozaražena osoba.

27.9.

U BiH jučer evidentirane 233 novozaražene osbe (FBiH 174, RS 59), Preminulo je 5 osoba (FBiH 4, RS 1). u FBiH prijavljene su JOŠ dvije preminule osobe iz predhodnog perioda.

Svečano otvorena školska sportska dvorana u Miljanovcima

Svečanim presijecanjem vrpce, otvorena je školska dvorana pored OŠ Džemal Bijedić u Miljanovcima. Radi se o dvorani čija gradnja je počela 2016. godine, zajedno sa još tri školske dvorane na području općine Tešanj. Za gradnju školske dvorane u MZ Miljanovci uloženo je oko 590 000 KM.

Kada smo prije četiri godine počeli gradnju četiri školske dvorane na području općine Tešanj, postavili smo sebi cilj da svako dijete, odnosno svaki učenik treba imati uslove za sport i tjelesni odgoj. Sretan sam da smo svečano otvorili školsku dvoranu u Miljanovcima koja će služiti prije svega mladima, ali i starijim mještanima za rekreaciju. U 2018. godini otvorili smo dvoranu u Šijama, a u narednom periodu očekujemo otvorenje dvorana i u Kaloševiću i Jablanici, rekao je Općinski načelnik Suad Huskić.

Osnovnu školu u Miljanovcima pohađa 530 učenika raspoređenih u jednoj centralnoj i dvije područne škole.

Sa Općinom Tešanj uspješno smo realizovali projekat izgradnje četiri školske dvorane, u toku su radovi na gradnji novog objekta škole u Medakovu, a u narednom periodu slijedi i rekonstrukcija nekoliko škola na području općine Tešanj. Posebno želim naglasiti dobru saradnju sa Općinom Tešanj koja je uključena u većinu ovih projekata, a u projektima učestvuju i građani, i to može poslužiti kao dobar primjer drugim lokalnim sredinama, kazao je Ministar za obrazovanje, nauku, kulturu i sport ZDK Spahija Kozlić .

Svečanosti je prisustvovao veliki broj mještana, zvanica i sportskih klubova. Školska dvorana u Miljanovcima je moderan sportski objekat sa svim potrebnim pomoćnim prostorijama – spravarnicom, svlačionicama, tuš kabinama, tribinama kapaciteta 400 mjesta, te modernim sportskim terenom.

Od 2016. godine, za gradnju četiri školske dvorane na području općine Tešanj uloženo je 2.159.403 KM.

PS

Otvaranje školske dvorane obaljeno je u petak 18.9., o čemu nisam imao informaciju, pa nisam mogao ni prisustvovati. Informaciju sam pronašao na stranici opcina-tesanj.ba odakle sam je i preneo u ovosedmični Dnevnik. Za otvaranje sportske dvorane u Jablanici imao sam poziv općinskog pressa)

Svečano otvorena sportska dvorana OŠ Gazi Ferhad-beg u Jablanici

Projekat izgradnje 4 sportske dvorane pri osnovnim školama u Šijama, Miljanovcima, Jablanici I Kaloševiću privodi se kraju. Nakon otvorenja dvorane u Šijama prošle godine, Miljamovcima prošle sedmice, ove sedmice svečano je otvorena sportska dvorana u Jablanici. Završena je izgradnja dvorane u Kaloševiću, a njeno zvanično otvaranje planirano je u sljedećoj sedmici.

S lijeva mr. Suad Huskić, Mirza Ganić i dr. Spahija Kozlić

U Jablanici je bilo svečano, a otvarnju je prisustvovao vekliki broj istaknutih zvanica u zakonodavnoj i izvršnoj vlasti. Na otvaranju je bio premijer Ze-do kasntona Mirza Ganić, sa ministrom dr. Spahijom Kozlićem, ministrom u predhodnom mandatu kada je počela realizacija projekta Mensurom Sinanovićem. Svečanom otvaranju su prisustvovali:Načelnik Općine sa saradnicima, zastupnici u Parlamentarnoj skupštini BiH, Parlamentarnoj skupštini FBiH, Skupštini Ze-do kantona, općinski vijećnici, direktorica Pedagoškog zavoda u Zenici predstavnici Udruženja privrednika, privrednici, predstavnici IZ-e, dobitnici priznaja Zlatni ljiljan, predstavnici mjesnih zajednica Općine, predstavnici udruženja građana, sportskih društva, direktori javnih ustanova i javnih preduzeća, mještani i dr.

Svečano otvorenje, presjecanjem vrpce, obavili su :premijer Ganić, načelnik mr. Huskić i ministar dr. Kozlić.

Vrijednost investicije je 450.000 KM, a investitori su Vlada Ze-do kantona, Minstarstvo za obrazvanje, nauku, kulturu i sport Ze-do kantona, Federalno ministarstvo obrazovanja i općina Tešanj. Priprema i izgradnja su trajala u fazama od 2016 do 2020. Godine.

Školsko područje OŠ Gazi Ferhad-beg obuhvata područje mjesnih zajednica:Jablanica, Karadaglije, Koprivci, Ripna, Čaglići i Roše. Škola danas ima 257 učenika raspoređenih u 14 odjeljenja sa 34 uposlenika. Zbog izgradnje autoputa 5-C, čija trasa prolazi kroz ova područja i zbog toga zabranjene gradnje, primjetno je iseljavanje porodica i smanjivanje broja učenika.

U novoj hali održan je program u kome su učenici izveli recitacije, pjevali, prikazali dio sportskih vještina u odbojci, košarci, borilačkim vještinama i streljaštvu.

Ismet Bahtić, direktor škole govorio je o pet prioriteta škole, koji će otvorenjem sportske dvorane biti u potpunosti realizovani, od instalisanja novog grijanja, utopljavanja, promjene krova, informatičkog kabineta do izgradnje sportske dvorane. Pored ranije nabrojanih investitora u finansiranju su učestvovali donatori i mjesne zajednice. Tako je ova škola danas najopremljenija na Općini pa i šire.

Govorio je načelnik mr. Huskić, koji je učenik ove škole, izražavajući zadovoljstvo završetkom projekta izgradnje 4 sportske dvorane, ali i tri koje su ranije izgrađene počev od 2006. godine. U BiH je prisutan trend smanjenja broja učenika, dok Tešanj drži šesto mjesto u BiH po broju učenika na 1.000 stanovnika. Najavio je početak radova na izgradnji još jedne dvorane (Jelah?). Izrazio je zahvalnost vladama i ministarstvu Ze-do kantona u oba saziva i svima koji su doprinijeli realizaciji.

Premijer Ganić je kazao da ga pitaju kako to da se u Tešnju grade 4 sportske dvorane, a u drugim općinama ne. Kaže da je to za to što općina Tešanj obezbjedi 25-30 % sredstava, a onda Načelnik blagim pritiskom doprinosi realizaciji. Prisutnima se obratio i ministar dr. Spahija Kozlić.

Voditeljica programa i poznata solistkinja Omladinskog ansambla Selma Plančić, takođe učenica ove škole, završila je program izvođenjem sevdalinke uz pratnju prof. Sulje Srkalovića.

Voditeljica programa Selma Plančić spomenula je poznate sportiste koji su bili učenici ove škole kao što su:Seid Hajrić internacionalni košarkaš, Nadinu Omerbašić državnog prvaka i rekordera u streljaštvu, Asimu Halilović prvakinju FBiH rekordera u streljaštvu.

Direktor škole Ismet Bahtić uručio je zahvalnicve:Mirzi Ganiću, dr. Spahiji Kozliću, Mensuru Sinanoviću, mr. Suadu Huskiću, a predsjednik Školskog odbora Admir Plančić uručio je zahvalnice:predsjednicima MZ Jablanica MZ Karadaglije.

Hifa oil d.o.o. će pored aerodroma Sarajevo graditi hotel, benzijsku pumpu i terminal

Kompanija Hifa Oil planira izgradnju hotela, benzinske pumpe, terminala za avionsko gorivo i druge prateće objekte pored sarajevskog aerodroma uz magistralnu cestu Sarajevo – Foča. Na posljednjoj sjednici općinskog vijeća Novi Grad Sarajevo održanoj 10. septembra donesena je odluka o prodaji zemljista površine 169 m2, a kojim se rješava pitanje jednog od saobraćajnih pristupa kompleksu biznis hotela, benzinske pumpe i terminala za avionsko gorivo koji će se graditi uz aerodrom Sarajevo, sa desne strane magistralne ceste Sarajevo – Foča.
Radi se o vrijednom kompleksu u sklopu master plana aerodroma za čiju je izgradnju investitor Hifa Oil već dobila urbanističku saglasnost.
Ukupna površina zemljišta na kojem će se objekti graditi je oko 8.500 m2 uključujući 169 m2 kojima je građevinska parcela kompletirana posljednjom odlukom općinskog vijeća.
Zanimljivo je da će se izgradnjom terminala avionskog goriva koji će imati podzemne spremnike kapaciteta milion litara kerozina po prvi put na kvalitetan način riješiti pitanje snabdijevanja aviona na sarajevskom aerodromu, što je prvi ovakav projekat jednog od najvećih domaćih distributera nafte, grupacije Hifa Oil.
Radi se o višemilionskoj investiciji koja će uz dogradnju aerodroma koja je u toku u velikoj mjeri upotpuniti sadržaje našeg najvećeg aerodroma.

(preneseno sa klix.ba)

Agencija za nekretnine i geodetske usluge Geomedia d.o.o. otvorila poslovnicu u Tešnju

U ulici Titova na broju 24 u Tešnju otvorena je poslovnica Agencije za nekretnine i geodetske poslove Geomedia.

Geomedia je osnovana 2015. godine, a bavi se:identifikacijom granica parcela, izradom situacionih i idejnih rješenja, iskoličavanjem objekata i parcela, sastavljanjem prijedloga diobe i cijepanja parcela, posredovanjem kod kupoprodaje nekretnina, tržišnom procjenom vrijednosti nekretnina, arhitektonskim projektovanjem i legalizacijom nekretnina, posredovanjem kod iznajmljivanja i unajmljivanja nekretnina, investicijskim savjetovanjem i etažiranjem zgrada.

Geomedia, pored polovnice u Tešnju, ima poslovnicu i u Zavidovićima.

Zapošljava 8 uposlenika koji su uglavnom primljenina na posao sa Biroa za zapošljavanje sa slijedećim zvanjima:3 geodeta (geometra), diplomirani pravnik, magistar prehrambene tehnologije za proizvodnju i prodaju, profesor sociologije, diplomirani inžinjer mašinstva i diplomirani ekonomista.

Osnivač preduzeća Geomedia je Amil Buljubašić. Rođen je 1972. godine u Kraševu. Osnovnu školu je završio u Tešanjci, a Srednju građevinsko-geodetsku školu u Banja Luci. Zvanje diplomiranog inžinjera mašinstva za organizaciju proizvodnje je stekao u Doboju.

Prvo poslijeratno zaposlenje imao je u MUP ZDK, zatim je profesionalno bio angažovan u Vojsci FBiH), poslije je radio u općini Tešanj, zatim je imao profesionalni mandat u Domu naroda Parlamenta Federacije BiH. Na kraju se vratio u vlasittu firmu Geomedia d.o.o. (nakon mandata se odrekao prava na tzv.”bijeli hljeb”, što nije čest slučaj).

Kao člano SDP-a biran je u zakonodavnu vlast više puta: vijećnik u OV Tešanj od 2008. do 2010, zastupnik u Skupštini Ze-Do kantona od 2010. do 2018. Godine (2 mandata), zastupnik u Domu naroda Parlamenta Federacije BiH u mandatu 2014-2018.

Oženjen je i otac je tri sina.

Seida Ahmić, predsjednica OO SBB Tešanj

Od marta mjeseca predsjednica OO Stranke za bolju budućnost (SBB) Tešanj je Seida Ahmić. Tako je Seida Ahmić postala prva žena predsjednica političke stranke u Tešnju od uvođenja višepartijskog sistema.

Rođena je Miljanovcima, općina Tešanj 1964. godine od oca Sulje Lekića i majke Mejre rođene Smajić. .

Osnovnu školu je završila u Miljanovcima, Srednju ekonomsku u Tešnju, a na Univerzitetu Džemal Bijedić u Mostaru diplomirala je i stekla zvanje
nastavnika razredne nastave. Na univerzitetu u Banja Luci stekla je zvanje profesora razredne nastave, a na istom fakultetu je i magistrirala i postala magistar razredne nastave. Magistarski rad je nosio naziv Vaspitno-obrazivni efekti rada u paru u razrednoj nastav.

Stručno se usavršavala kroz 9 različitih seminara, radionica i sl. vezano za rad sa djecom i obrazovni sistem.

Dobila je priznanje 2011. godine za 20 godina uspješnog rada u obrazovnom procesu.

Prvo zaposlenje ima u OŠ Džemal Bijedić u Miljanovcima 1990. godine, gdje je obavljala sekretarske poslove škole, a od 1993. godine u istoj školi obavlja poslove nastavnika razredne nastave, gdje i danas radi.

Bila je član Školskog odbora od 2004-2012. godine, član je i aktivni učesnik u više nevladinih udruženja, Ima završene kurseve I stepena Engleskog i Njemačkog jezika, poznaje rad na računaru.

U Tešnju otvoren caffe Xelectogold

U prostoru nekadašnjeg hotela, do Uni Credit Bank, u prošli petak 18.9. otvoren je caffe pod nazivom Xelectogold firme Eman's.

U ponudi Xelectogold nalazi se 10 vrsta kafa, 14 vrsta koktela od kafe, sve vrste sokova, kolači. Do kraja mjeseca u ponudi će biti i proizvodi kuhinje:pice, paste, sendviči, palačinci.

Zapolena su 4 radnika, a početkom rada kuhinje zaposlit će se još dva radnika.

Osnivač i vlasnik firme Eman's je Sead Deljkić, sin Irfana i majke Senke rođene Dubravac.

OŠ Huso Hodžić i Srednju medicinsku školu, smjer sanitarno-akološki, završio je Tešnju.

Prvo zaposlenje ima u firmi Silk d.o.o. iz Tešnja 2004. godine. Sljedeće zaposlenje imau u hotelu Pahuljica na Vlašiću gdje je počeo kao čuvar, a završio kao direktor do marta ove godine. U martu osniva svoju firmu Eman's. sa ugostiteljskom djelatnošću. Pandemija je prolongirala planove iz marta koji su sada realizovani.

Otac je četvero djece, sina i tri djevojčice koje su rođene kao trojke.

Stare fotogarfije

Svatovi Muhameda (Rifata) Kadića u Unkiću kod Jelaha

S lijeva: Sead Galijašević, Hasan Brka, Osman Brka i Meho Mešić

Sa svečanosti u Domu kulture 1984. godine povodom 30 godina od osnivanja firme Sloga

S lijeva Enver Korajlić, Samil Srkalović, Belma, Vasva i dr. Muhamed Članjak

Iza Samila Meho Mešić

(Fotografije Mehe Mešića)

Sa table na Gornjoj čaršiji

O Husein Galijasevic

Rođen je rođen 17.4.1945. godine u Tešnju od oca Mahmuta i majke Zekije rođene Hodžić.

Osnovnu školu završio u Tešnju, a Mašinsku tehničku školi u Tuzli. Mašinski fakultet završio u Sarajevu.

Nakon završetka srednje škole kao stipendista radio dva mjeseca u Trudbeniku iz Doboja, da bi sa stipendijom iste firme nastavio obrazovanje u Sarajevu.

Po završetku studija radio u Trudbeniku oko 6 mjeseci, otišao u JNA i nakon povratka počeo raditi u Pobjedi Tešanj.

U Pobjedi radi na poslovima: samostalnog konstruktora pumpi za vodu, glavnog konstruktora pumpi i prečistača, šefa službe razvoja, glavnog inžinjera proizvodnje, tehničkog direktora i direktora Fabrike pumpi i hidraulike (OOUR-a), direktora razvoja Fabrika pumpi i hidraulike Pobjeda d.d., rukovodioca projektne grupe ISO 9000.

Obavljao je poslove stručnog saradnika u Minstarstvu industrije i energije i pomoćnika Ministra namjenske proizvodnje za tehniku Republike BiH

Početkom 1997. godine imenovan je na funkciju pomočnika Ministra odbrane Federacije BiH za namjensku proizvodnju. Prije penzionisanja 2007. godine bio je stručni savjetnik u Ministarstvu odbrane FBiH.

Bio je predsjednik Upravnog odbora Centra za kulturu i obrazovanje u Tešnju.

Napisao je dvije monografske knjige:Pobjeda 1954-2014-vizija, znanje, hrabrost i Lovačko društvo "Kiseljak" Tešanj 1921-2011. Desetu godinu piše Tešanjski dnevnik.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *