Tešanjski dnevnik 26.10-2.11.2020. godine

Broj novozaraženih Korona virusom i ove sedmice je rastao u cijelom
svijetu pa i kod nas. Naš zdravstveni sitem pred izmakom snaga. Nedostaju testovi, nedostaju kreveti, nedostaju ljekari i medicinsko osoblje.Donesena je njera da svaka bolnica obezbjedi 30 % , svojih ležajnih kapaciteta za ove namjne. Ukinute sve hladne operacije, pacijenti sa klasičnim bolestima u teškoj situaciji.

Zemljotres u Grčkoj i Turskoj. Posebno je pogođen grad Izmir u Turskoju, Poginula 51 osoba prema zadnjim podacima, blizu 1.000 ranjenih. Izvlačenje iz ruševina još traje pa je očekivati veći broj mrtvih.

Vrijeme tokom dana sunčano i veoma toplo za ovo doba goDine.

Korona virus

26.10.

U Hrvatskoj zabilježena 2.421 novozaražena osoba. Uslijedila ograničenja broja osoba na svadbama i sahranama, maksimalno 30, Zabranjeno okupljanje više od 50 osoba, distanca u zatvorenim prostorima sa distancom od 1,5m. U Sloveniji otkriveno 1.675 novozaraženih osoba.

U BiH otkrivene 1.132 novozaražene osobe (FBiH 729, RS 403), preminulo 10 osoba (FBiH 7, RS 3).

27.10.

U BiH otkrivene 703 novozaražene osobe (FBiH 383,RS 318, DB 2), preminulo18 osoba.

Uvedene nove mjere i donesene nove odluke od strane Kriznog štaba. Na cijelom prostoru Federacije obavezno nošenje maski, U RS prekinut rad u školama, nastava se odvuija isključivo online. Sve bolnice moraju u roku od 72 sata izdvojiti 30% raspoloživih ležajeva odvojiti za bolesnike zaražene Korona virusom.ležajeva.

U Tešnju otkrivene 2 novozaražene osobe.

28.10.

U BiH novi rekord. Jučer je otkriveno 1.555 novozaraženih (FBiH 909, RS 625, DB21), preminula je 21 osoba (FBiH 15, RS 5, DB1)

U Tešnju otkriveno 5 novozaraženih.

29.10.

U BiH ponovo rekordan broj novozaraženih osoba, 1.586 (FBiH 932, RS 630, DB 24), preminulo je 36 sosba (FBiH 20, RS 14, DB 2)

U Tešnju otkrivene 4 novozaražene osobe.

30.10.

Hrvatska, Austrija, Bugarska, Švedska, Poljska i Rusija jučer su zabilježile nbove rekorde dnevno noivozraženih od početka epidemije.

U BiH je otkriveno 1903 novozaražene osobe (FBiH 1219, RS 649, DB 35), preminula je 21 osoba (FBiH 12, RS 9)

U Tešnju otkriveno 5 novozaraženih osoba.

31.10.

U BiH otkriveno 1449 novozaraženih (FBiH 801, RS 648, DB 46). Preminuilo 30 osoba (FBiH 21, RS 9).

Jučer u Tešnju otkriveno 7 novozaraženih osoba.

1.11.

U BiH otkriveno 1995 novozaraženih (FBiH 1070, RS 842, DB43). Preminule 22 osobe (FBiH 15, RS 7).o

Radovi na toplifikaciji u ulicama Tabaci i Adema Handžića

U toku su radovi na toplifikaciji dijela grada u ulicama Tabaci (nastavak do ulice Momira Topreka) i cijele ulice Adema Handžića (poznata i kao Smailbegovka).

Dio je to glavnog projekta toplifikacije grada Grana IX i rekonstrukcija instalacije vodovoda u navedenim ulicama. Projekat zajednički realizuju JU Toplana i JU Rad.

Dužina toplvoda je oko 130m, a broj korisnika u prvoj fazi prema broju zahtjeva je 20.

Građevinske radove u vrijednosti od 55.000 KM izvodi AB Trans d.o.o. Tešanj, a mašinske radove izvodi firma Energotehnika d.o.o. iz Doboja u vrijednosti od 62.000 KM. Planirana je realizacija radova do kraja novembra.

Relizovana vrijedna investicija u Alpina Bromy d.o.o.

Alpina Bromy d.o.o. realizirala je investiciju vrijednu 2,4 miliona KM u proizvodnju brizgane obuće. Sama automatska mašina za brizganje sa okretnim stolom kapaciteta od 750 pari obuće u jednoj smjeni koštala je 1,5 milioana KM. Planirano je da mašina za brizganje radi u dvije smjene, dakle da proizvodi 1500 pari cipela dnevno. Postojeći kapacitet izrade šivane obuće je 1200 pari u dvije smjene pa ukupna proizvodnja u dvije smjene iznosi 2.700 pari.

Da bi se obezbjedio dovoljan prostor za novu opremu jedna linija šivane obuće će biti dislocirana u drugi iznajmljeni prostor.

Sva proizvodnja je za poznatog kupca. Na tržištu postoje promjene tako što se smanjuje potražnja za modnom obućom. Brizgana obuća nije modna tako da će ova proizvodnja kompezirati ovaj negativan trend. Radnici koji su radili na liniji kaja je izdvojena iz proizvodnje zaposleni su na novoj mašini tako da nije bilo otpuštanja radnika. Kad se uspostavi proizvodnja šivane obuće na iznajmljenoj lokaciji primat će se novi radnici, njih 80. Danas Alpina Bromy ima 360 radnika.

Suosnivač i suvlasnik firme Alpina Bromy je Suad Roša. Rođen je 12.1.1970. gdoine u Tešnju od oca Kasima i majke Fatime, rođene Šaćirović. Osnovnu školu završio je u Jablanici, a Srednju stručnu kožarsku školu u Tešnju.

Nakon završetka škole zapošljava se u firmi Sloga koja se bavila proizvodnjom kožne galanterije i dijelova obuće (godnji dio). Radio je na svim fazama rada u ovoj proizvodnji gdje je stekao praktična znanja. Poslije proteklog rata radio je kao rukovodilac proizvodnje linije.

Godine 2002. odlučuje da pokrene vlastiti biznis. Posuđuje novac od familije koja radi u dijaspori, kupuje mašine i osniva firmu Bromy d.o.o. koja počinje prpizvoditi dijelove obuće za slovenačku firmu, poznatog proizvođaća obuće, Alpina d.d. Žiri iz Slovenije. Proizvodnja je organizirana u iznajmljnom prostoru u novoformiranoj općini Usora.

Proizvodna linija zapošljavala 25 radnika. Prema sjećanju Suada Bili teški su bili ti počeci.. Krenuti sa posuđenim novcem, angažovati 25 radnika i proizvoditi za poznatog proizvođaća obuće bio je zaista veliki izazov i tražio je, osim znanja, i dosta hrabrosti. Intezivnim radom i stečenim iskustvom i hrabrošću povečavaju se ambicije pa na jednom skupu povodom godišnjice Alpine koristi priliku i direktoru i vlasniku Matijažu Lenosiju provlači ideju da se u Tešnju uspostavi zajednička firma koja će raditi komletan proizvod. Direktor se javio u sedmom mjesecu 2007. godine da razgovara o ideji osnivanja zajedničke firme. Suad je prvobitno imao ideju da kupe Slogu, gdje bi uspostavili novu proizvodnju. Međutim u Agenciji za privatizaciju su kazali da je ona uspješno prodata i da je vlasnik ortačka grupa.

Osnovana je zajednička firma Alpina Bromy d.o.o.
18 10. 2008. godine sa osnivačkim kapitalom u visini zakonskog minimuma- 10.000 KM.

Potrebno je bilo iznači značajna kreditna sredstva , lokaciju, izgradnju objekta, kupovinu novih mašina. Tada se pojavljuju dva čovjek akoji će odigrati važnu ulogu za start Alpine Bromy, Šemso Ahmić, građevinski poduzetnik i durektor NLB banke Hasan Ahmetović. Šamso Ahmić uspješni poduzetnik koji je tada bio i važna ličnost u Udruženju privrednika, pravi kombinaciju da se zajednička gradi na sadašnjem prostoru koji je bio u njegovom vlasništvu i na kome su bili izgrađeni samo temelji i betonski stubovi (gradnju je započeo Sakib Beširević Buco).

Alpina Bromy je kupila taj prostorza 700.000 KM, a onda podigli kredit od 3,5 miliona KM za koji je opet svoje lične garancije dao Šemso Ahmić, a u čitav projekat vjerovao Hasan Ahmetović. Naime u to vrijeme ni hipoteka nije bila garancija bankama za namirenje sredstava u slučaju da se kredit ne vrati. Važnija je bila procjena odgovornih u bankama. Hasan Ahmetović je imao dobru procjenu.

Dobiven j ekredit na deset godina sa odgodom otplate od godinu dana. Tako je Suad iz 200 m2 prostora sa svojom opremom i radnicima došao u prostor od 4.000 m2. Nakon toga Alpina je obezbjedila kredit od slovenačke banke za novu opremu kako bio se radio gotov proizvod, šivena cipela. Od tada tvornica raste, pri ćemu izvršava sve obaveze prema bankama i radnicima. Treba imati u vidu da je sve rađeno u vrijeme velike ekonomke krize nastale 2008. godine.

Proizvodnja raste, raste broj zaposlenih. U 2016. godini proizvedeno je 250.000 pari cipela. Te godine počinju razmišljanja i aktivnosti na uzlasku u brizganu obuću. I taj plan je ostvaren 2.10. ove godine kada je u rad uspješno puštena nova, već opisana, oprema.

Suadovu porodicu poznavao sam preko brata Sinana od ranije, dok smo obadvojica radili u Pobjedi. Čestiti i skromni ljudi. Razgovarajući sa Suadom imao sam utisak da je isti onaj čovjek koga sam pozavao kada nije bio blizu rezultata koje je ostvario. Imam iskustvo sa pojedinim “velikim direktorima” koje treba telefonom zvati desetine puta u dva tri mjeseca da bi našli vrijeme za razgovor od 15 minuta. Sa Suadom to nije bio slučaj. Čim je bio slobodan zakazali smo sastanak, a on je spontano trajao dva sata. Vizija, veliki rad i hrabrost, izbor partnera su Suadu donijeli uspjeh. U svemu tome Suad naglašava i važnu ulogu porodice, prije svih supruge Behije.

Suad ima dvoje djece. Sina Sinana koji je radi u tvornici, mehanotroničar, angažovan je na novom programu brizgane obuće, a kćerka Elma je diplomirala na Ekonomskom fakultetu ove godine i sada je već podrška ocu iz svoje oblasti.

Na kraju razgovora, nezaobilazno pitanje je i borba sa Korona virusom i kakvo je iskustvo u ovoj tvornici. Imali su pojednične slučajeve zaraze koji nisu uticali na realizaciju planova proizvodnje. Preduzeli sve higijenske mjere i ponašanje shodno instrukcijama, ali organizacione tako da se ne miješaju i nemaju kontakta radnici iz prve i druge smjene. Za sada nemaju problema sa radnom snagom. Bilo je jedno vrijeme kada se Njemačka otvorila za radnike iz BiH, sada je već drugačije.

Ono što je za mene zanimljivo je Suadova informacija da se neke velike firme iz Evrope (Njemačka, Francuska, Italija) počinju imteresirati za mogučnost prebacivanja proizvodnje sa dalekog istoka u zemlje u susjedstvu EU. Svaka kriza je šansa, možda i ova izazvana Korona virusom to bude za odvažne i hrabre.

Katolici obilježili blagdan Svi sveti i Dušni dan

Prvoga dana mjeseca novembra svake godine katolici slave blagdan Svih svetih. Tog dana se slave sveci i svetice koje je Crkva proglasila svetima, kao i one koji nisu proglašeni svetima, ali su svojim životom ostvarili ideal kršćanskog života.

Dušni dan se slavi svake godine 2. novembra kada se katolici sjećaju svih svojih dragih pokojnika. Pohode groblja i grobove. Tog dana vjernici mole za duše svojih dragih pokojnika, za njih pale svijeće na grobovima i prisustvuju sv. Misi.


Opijelo za pokojnike i sv. Misu na groblju u Dobro Polju vodio je župnik don Ilija Marinović

Tako je bilo i ove godine na grobljima u Tešnju, Jelahu i Rosuljama. Međutim obilježavanje blagdana ove godine prati epidemija i sve što ona nosi sa sobom pa je bio puno manji broj vjernika na grobljima, posebno onih koji su redovno dolazili iz Hrvatske, Njemačke i drugih zemalajja gdje sada rade i žive.

Aldin Turkeš pozvan u fudbalsku reprezentaciju BiH

Aldin Turkeš, koji vuče porijeklo iz Tešnja, pozvan je u fudbalsku reprezentaciju BiH za pretstojeće utakmice državnog tima. Njegovi roditelji su otac Dževad i majka Ifeta rođena Kotorić, porijeklom uz Džemilić Planja. Otac Dževad je bio igrač NK TOŠK do Nove 1991. godine, kada se oženio i otišao na rad u Švajcarsku.


Aldin je 22.4.1996. godine u Švicarskoj, gradu Cugu. Fudbal je igrao za klubove:FCRapperswil-Jone, Zurich i Valduz. Strijelac je, mnogi mu predviđaju uspješnu karijeru. U dvije sezone takmičenja postigao je 43 gola,a ove sezone 3 u prvenstvu i jedan u Kupu. Zadnji Tešnjak koji je igrao za reprezentaciju BiH je Avdija Vršajević

Teška saobraćajna nesreća u Kraševu

Teška saobraćajna nesreća se dogodila u Kraševu kod DC-a, kada su dva vozila BMW I Audi prepolovila Jettu Edina Kurtića (53) o pri tom ga usmrtili. Vozač Audija je bio Admir Hodžić (27), a BMW-a Nedim Burejić, svi iz Tešnja.

U BiH su se prošle godine dogodile 34.424 nesreće sa 254 poginule osobe, što je otprilike jedan smrtni slučaj na 11.811 stanovnika.

Razloze nije teško naći. Stanje putne mrže, nasuprot velikog broja starih vozila, jakih automobila, neobuzdanih i nesavjesnih vozača


Udruženje za kulturu Kontrast organiziralo tribinu u Travniku.

U subotu 31.10. Udruženje za kulturu Kontrast u saradnji sa JU Gradska biblioteka Travnik organiziralo je tribinu pod nazivom Položaj žena u bh. društvu i umjetnosti: razgovor s pjesnikinjama. Tribina je dio kulturne manifestacije Andrićevi dani.

O ovoj temi govorile su tri pjesnikinje dr. sc. Melida Travančić, mr. Umihana Krličević Omerović i mr. Emina Selimović.

Učesnice su se ovom prilikom osvrnule na mnogobrojne segmente u društvu u koje su uključene, od poslovnog angažmana,djelovanja u nevladinom sektoru, uključivanja u politiku, umjetnost i mnoge druge.

Umihana Krličević Omerović, predsjednica Udruženja za kulturu Kontrast ovom prilikom istakla je da je za žene u BiH baviti seumjetnošću jednak izazov kao i baviti se bilo kojom drugom profesijom, jer je društvo još uvijek zarobljeno određenim stereotipnim razmišljanjima, podjelama na muške i ženske poslove i uloge.

Njene sagovornice Melida Travančić i Emina Selimović osvrnule su se napoziciju žene u nauci, te na podjelu književnosti na mušku i žensku. Tako Emina Selimović ističe da je zagovornica stava Danila Kiša koji kaže da postoji samo jedna književnost i da je ona nedjeljiva. Emina naglašava da u okviru književnosti postoje autori i autorice i mi možemo govoriti o njihovom senzibilitetu ili kvalitetu, ali književnost koju pišu je samo jedna.

Nešto više o poziciji žene u nauci govorila je Melida Travančić koja je naglasila da danas, nažalost, još uvijek tradicionalne rodne uloge umnogome utiču na izbor da žena “krene” put nauke, da istražuje i kreira svoj prostor u društvu. To se prije svega negativno odražava na ženu (i profesionalno i materijalno), a onda i na razvoj cijelog društva. Danas su žene te koje pomjeraju granice, mora im se dati više podrške, prostora i moraju biti plaćeneza svoj rad jednako kao i kolege muškarci.

S lijeva: Emina Selimović, Melida Travančić i Umihana Krličević Omerović

Udruženje za kulturu Kontrast osnovano je 2019. godine s ciljem unapređenje bh. kulturne scene, te umrežavanja i promovisanjabh. umjetnika i umjetnica.

(Informaciju dobio iz Udruženja Kontrast)

Završena Federalna liga u streljaštvu

Rezultati plasman na ovogodišnjem takmičenju Federalne lige obznanjeni su u subotu 31.10, u Bugojnu gdje su proglašeni ekipni I pojedinačni pobjednici u pojedinim kategorijama. Takmičenje se odvijalo u nekoliko mjesta sa više ekipa, a rezultati gađanja su se računali i za Kantonalno prvenstvo.

SK Tešanj ponovo je pokazao svoj kvalitet i u Federalnoj ligi. Osvojio je prva mjesta u seniorskoj i juniorskoj konkurenciji, a u kadetskoj 4. mjesto.    

Asima Halilović osvojila je prvo mjesto u seniorskoj konkurenciji oborivši rekord Fedearcije BiH seniorskom puškom, Elvira Turkeš je osvojila drugo mjesto, a Ajla Bešo 4. mjesto.

U konkurenciji juniorki pojedinačno, prvo mjesto osvojila je Nadina Omerbašić, a drugo Lejla Bašić.

Kod juniora Mehmed Hajrić je osvojio treće mjesto.

Stare fotografije

Ekipa u malom nogometu na Novogdišnjem turniru (1988/89) u Banja Luci. Neposredno nakon ovog turnira 12.janaura preminuo je Sedžad Šeremet, dugogodišnji standardni fudbaler Toška, u 45 gdoini života

Stoje s lijeva: Husein Mehuljić Huska, Muris Jbandžić, Smajo Ramović, Indir Kahrimanović, Nijaz Bajrić Pajdo i Ilija Gverić Ilica.

Čuče: Zvonko Boros, Sedžad Šeremet, Zoran Kušić, Osman Brkić Pike, Mustafa Jabandžić Muća i Senad Delić šef.

Sa table na Gornjoj časršiji

O Husein Galijasevic

Rođen je rođen 17.4.1945. godine u Tešnju od oca Mahmuta i majke Zekije rođene Hodžić.

Osnovnu školu završio u Tešnju, a Mašinsku tehničku školi u Tuzli. Mašinski fakultet završio u Sarajevu.

Nakon završetka srednje škole kao stipendista radio dva mjeseca u Trudbeniku iz Doboja, da bi sa stipendijom iste firme nastavio obrazovanje u Sarajevu.

Po završetku studija radio u Trudbeniku oko 6 mjeseci, otišao u JNA i nakon povratka počeo raditi u Pobjedi Tešanj.

U Pobjedi radi na poslovima: samostalnog konstruktora pumpi za vodu, glavnog konstruktora pumpi i prečistača, šefa službe razvoja, glavnog inžinjera proizvodnje, tehničkog direktora i direktora Fabrike pumpi i hidraulike (OOUR-a), direktora razvoja Fabrika pumpi i hidraulike Pobjeda d.d., rukovodioca projektne grupe ISO 9000.

Obavljao je poslove stručnog saradnika u Minstarstvu industrije i energije i pomoćnika Ministra namjenske proizvodnje za tehniku Republike BiH

Početkom 1997. godine imenovan je na funkciju pomočnika Ministra odbrane Federacije BiH za namjensku proizvodnju. Prije penzionisanja 2007. godine bio je stručni savjetnik u Ministarstvu odbrane FBiH.

Bio je predsjednik Upravnog odbora Centra za kulturu i obrazovanje u Tešnju.

Napisao je dvije monografske knjige:Pobjeda 1954-2014-vizija, znanje, hrabrost i Lovačko društvo "Kiseljak" Tešanj 1921-2011. Desetu godinu piše Tešanjski dnevnik.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *