Tešanjski dnevnik 7-14.12.2020. godine

Pred Komitetom za vanjske poslove SAD održano saslušanje o temi Preporuke za politiku
nove američke admisnistarcije. Američki kongresmeni, bivši zvaničnici i stručnjaci su razgovarali o mogućim potezima nove administarcije. Iz izlaganja pojedinih zvaničnika može se očekivati saradnja SAD i EU kada je u pitanju Balkan. Akcenat će biti, pored ostalog, na borbi protiv korupcije, eliminisanju prijetnje integritetu BiH i dr.

Evropski sud za ljudska prava donio presudu u korist pokojnog Svetozara Pudarića, a protiv diskriminacije kojom Srbin iz Federacije BiH ili Hrvat i Bošnjak iz RS, ne mogu biti kandidati za člana Predsjedništva BiH.

Saborski zastupnici Hrvatske razmatrali pitanje položaja Hrvata u BiH. Ministar vanjskih poslova Radman kao i neki zastupnici su govorili o položaju Hrvata u BiH, naglašavajući da je stanje gore nego što je bilo u Jugoslaviji, a bilo je prijedloga da se Željko Komšić, član Predsjedništa BiH proglasi personom non grata.

Milanović predjednik Republike Hrvatske izazvao buru negodovanja u BiH (većinom Bošnjaka) kazavši da se BiH mora organizirati prvo na etničkom principu pa onda na građanskom, da je prvo potrebno koristiti sapun pa onda Koko chanel. Kazao je da građanski koncept nije za svakoga!

Glavni tužilac Tužilaštva BiH, Tegeltija, optužen za korupciju, održao je zajedno sa predsjenikom Predsjeništva BiH iz reda srpskog naroda Miloradom Dodikom i predsjednicom Vlade RS Željkom Cvijanović konferenciju za štampu na kojoj se moglo čuti mnogi teških riječi za Sarajevo, EU i SAD i nemogućnost srpskih kadrova za rad u zajedničkim institucijama. Kada se god pojave optužbe za kriminal političara odbrana sr prenosi na politički motivirane optužnice. Poslije par dana Tegeltija dao je ostavku na mjesto Glavnog tužioca.

Veoma aktivni političari iz SSND-a i HDZ-a na razbijanju BiH, SDA se pati i bavi sobom, lošim izbornim rezultatima i utvrđivanje krivaca, pri čemu se nastoji zaštiti vrh stranke, a odgovornost prenijeti na niže nivoe.

Na pritisak Visokog predstavnika skinuta ploča sa nazivom Radovan Karadžić sa zgrade fakulteta u Palama, tako što je to zahtjevala kćerka Radovana Karadžića. Forma ispunjena, suština ni blizu.

Ambasada Švedske u BiH i Populacijski fond UN-a napravili su, u sardnji sa Agencijom za
statistiku BiH,
Analizu Stanje stanovništva i projekcije stanovništva u BiH 2020-2070. U toj analizi je BiH smještena u grupu sa najnižom stopom fertiliteta (plodnost- broj živorođene djece u odnosu na na broj žena u plodnom razdoblju). Sa ovakvim tendecijama predviđa se da bi BiH 2070. godine imala 1,5 milona stanovnika, uglavnom starije populacije.

Vrijeme tmurno, oblaćno sa slabom kišom i temperaturama iznad nule.

Korona virus

7.12.

U BiH otkriveno 739 novozaraženih (FBiH 599, RS 126, DB 14) preminulo 30 osoba (FBiH 11, RS 18, DB 1)

8.12.

U BiH otkriveno 437 novozaraženih, najmanje u posljednja dva mjeseca (FBiH 351, RS 85, DB 1), preminulo 60 osoba (FBiH 39, RS 16, DB 5).

U Tešnju otkriveno 5 novozaraženih osoba.

9.12.

U BiH otkriveno 1.077 novozaraženih osoba (FBiH 690, RS 322, DB 65), preminulo 69 osoba (FBiH 37, RS 28, DB 4).

U Tešnju otkriveno 12 novozaraženih osoba.

10.12.

U BiH otkriveno 1.296 novozaraženih (FBiH 885, RS 370, DB 41),preminulo 59 osoba (FBiH 27, RS 28, DB 4)

Nisu objavljeni podaci o novozaraženim u Tešnju.

11.12

U BiH otkriveno 1.296 novozaraženih osoba (FBiH 885, RS 370, DB 41), preminulo 59 osoba (FBiH 27, RS 28, DB 4).

U Tešnju jučer otkriveno 13 novozaraženih osoba.

12.12.

U BiH otkriveno 940 novozaraženih osoba (FBiH, 566, RS 346, DB 28), preminulo 37 osoba (FBiH 16, RS 19, DB 2).

13.12.

U BiH registrovane 763 novozaražene osobe (FBiH 453, RS 283, DB 27), preminula 41 osoba (FBiH 16, RS 25). U ovom broju 7 osoba u RS je juče prijavljeno, a preminuli su ranije.

Uručene nagrade za najbolje literarne radove na temu Moj Tešanj

JU Opća biblioteka, povodom 10. 12. Dana grada Tešnja, organizirala je natječaj za najbolje radove učenika srednjih i osnovnih škola na temu Moj Tešanj. Svoje radove prijavilo je 49 učenika, 41 učenik iz srednjih škola (najviše iz Srednje tehničke škole) i 4 učenika iz osnovnih škola.

Komisija u sastavu dr. Almina Alagić prof. Alisa Dudić i prof. Amela Prnjavorac odabrala je najbolje radove.

Najboljim učenicima, za osvojena prva tri mjesta, nagrade je uručio načelnik mr. Suad Huskić uz prisutvo učenika, uglavnom, Srednje tehničke škole (zanimljivo je da su sve nagrade osvojile učenice, da su na dodjeli bile učenice i samo jedan učenik Amir Kašibović.

Prvo mjesto osvojila je Nejra Karabegović, Srednja tehnička škola-farmaceutski tehničar, drugo mjesto dijele Irvana Rošić (Srednja tehnička škola-Medicinska škola) i Elma Jusufović (Srednja tehnička škola-Medicinska škola), a treće mjesto osvojila je Zejna Đafić OŠ Džemal Bijedić Miljanovci .

S lijeva: prof. Amela Prnjavorac, mr. Suad Huskić, dr. Almina Alagić, Zejna Džafić, Irvana Rošić, Elma Jusufović, Nejra Karabegović i prof Alisa Dudić

Odana pošta osnivaču grada Ferhad-begu

Povodom općinskog praznika 10. decembra – Dana grada Tešnja , Općinski načelnik sa saradnicima u društvu Glavnog imama i predsjednika Medžlisa IZ Tešanj posjetio je mezar Gazi Ferhad-bega. Učenjem fatihe odana je pošta utemeljitelju urbanog Tešnja.

(preneseno sa općinske stranice)

Otvorena izložba pod nazivom Priča o Tešnju

U izložbenom prostoru Opće biblioteke Tešanj, povodom općinske manifestacije Dan grada Tešnja, upravo 10.12., otvorena je izložba Muzeja Tešanj, pod naslovom Priča o Tešnju. Autori izložbe Miralem Brkić, akademski grafičar i Jasmin Mandžukić, viši kustos, predstavili su kroz crteže i tekst, na realističan i karikaturalan način najznačajnije događaje, ličnosti i spomenike iz kulturne baštine tešanjskog kraja.

Ovom nesvakidašnjom izložbom autori žele da na osoben način, koristeći zaboravljene povijesne sekvence, približe zavičajnu prošlost Tešnja. Kao što kaže stara poslovica: “Slika govori više od hiljadu riječi”.

Činjenica je da je tešanjska muzejska publika, posebno oni najmlađi, bila ranije uskraćena za ovakav način interpretacije lokalne povijesti. Na sedamnaest panoa priču su hronološkim redom, ispričali dvoje malih junaka, počev od prahistorije na lokalnom tlu, Seobe naroda, Bosanskog srednjovjekovlja i vladarske dinastije Kotromanića i njihove veze sa Tešnjem, sa akcentom na Zlatonosovićima, usorskoj vlastelinskoj porodici, koja je igrala važnu ulogu na bosanskoj političkoj sceni početkom 15. stoljeća. Priča završava sa likom Muse Ćazima Ćatića i njegovim djelom.

Izložba Priča o Tešnju dio je šireg projekta kojim je planirana promocija zabavnika na istu temu, u proljeće naredne godine.


S lijeva: Jasmin Mandžukić, mr. Mnesura Mujkanović i Miralem Brkić

Izložba je realizirana u partnerstvu Muzeja Tešanj i NVO Sehara. Projekat se realizira uz finansijsku podršku Federalnog ministarstva kulture i sporta.

(Informacija i podaci iz JU Muzej Tešanj)

Preminuo Sakib Zejnilović, istaknuti sportista i sportski radnik

Nakon duge i teške bolesti u 87. godini preminuo je Sakib Zejnilović Gala, istaknuti sportista i sportski radnik.

Rođen je 1934 godine u Tešnju. Počeo je raditi u Tapetariji, čije su prostorije bile gdje je danas samoposluga AS na Gornjoj čaršiji, a zatim u Limarskoj radionici na Vaširištu i njenom kontinuitetu Pobjedi.

Iz Pobjede, gdje je radio kao skladištar, odlazi u Radio Tešanj. Sljedeći posao, do penzionisannja, obavljao je u Fabrici filtera kao glavni skladištar.

Sakib Zejnilović Gala (čuči) sa saigračima čuvene Toškove odbrane

Stoje s lijeva: Hakija Bašić Bašo, Ćamil Muratović, Edib Abduzaimović Ćoso, Hamdija Denjalić Amidža i Muhamed Jahić Llala

Bio je standardni golman Toška od sredine 50 godina, prošlog vijeka, pa sve do 1968. godine, kada prestaje aktivno igrati. Nakon završene karijere (sa prekidima tokom rata) radi kao trener sa najmlađim uzrastom, pionirima, sve do 2001. godine kada se pojavlju prvi simptomi teške bolesti. Imao je dvoje djece sa suprugom, Razijom, sina Medina koji je takođe prošao sve Toškove selekcije od pionira do prvog tima i kćerku Medinu.

Amela Prnjavorac, umjetnost crtanja “mandal” tehnikom

Prateći u Općoj biblioteci dodjelu nagrada učenicima, sjedio sam do članice žirija koji je ocjenjivao radove, profesorice Amele Prnjavorac. Pokaza mi na mobitelu nekoliko fotografija šolja i čajnika na kojima je ucrtala motive tehnikom za koju nisam čuo niti zapamtio kada mi je kazala naziv. Na moju molbu poslala mi je fotografije koji su mi izgledali sjajno pa sam Amelu zamolio da mi napiše kratku biografiju i nešto o umjetnosti crtanja mandal tehnikom i njezin put osvajanja ove tehnike crtanja.

Amela Prnjavorac, djevojačko Hrnjić, rođena je 1983. godine u Tešnju. Osnovnu školu i gimnaziju završila u Tešnju, a Filozofski fakultet, Odsjek bosanski jezik i književnost, 2007. godine u Tuzli.

Nakon završetka studija radi u Srednjoj mješovitoj školi u Tešnju, a zadnjih 9 godina u Gimnaziji Musa Ćazim Ćatić.

Ideju za crtanje mandal tehnikom, “tačkanje”, dobila je ove godine u vrijeme epidemije Korona virusa, nakon što je dobila poklon od radne kolegice, jednu šolju, iscrtanu ovom tehnikom u Sarajevu.

Nakon toga je počela istraživati na internetu kako bi se upoznala sa tehnikom izrade. Krenula je crtati sama, bez pribora, radeći sa običnom čačkalicom i sličnim pomagalima koja su imala završni oblik kruga, kao što je glava malih eksera. Olovku bi umakala u boju i povlačila linije gdje je to potrebno. Počela je crtati, a i danas tako radi, bez ikakve šeme. Direktno crta na keramičke šolje, čajnike i sl.

Amela crta zadnjih 6 mjeseci, a objava je krenula prije 4 mjeseca na facebook stranici koju je nazvala Art from Love by Amela .

Lijevo je prva šolju sa istačkanim motivima kojih je Amela uradila 50 sa ovim dezenom

Ljudi su prepoznali umjetnost i ljubav u njenim unikatnim djelima i pokazali veliki interes.

Dodatno se educirala posjećujući radionice u Sarajevu za mandal tehniku. Tu je naučila mnogo novih poteza i upoznala se sa alatom koji je nabavila i tako sebi olakšala rad. Dobila je certifikat i nedavno u Centru za intelektualne vještine u Jelahu je organizirala radionicu tačkanja gdje je bio veliki odziv žena. Amelu crtanje opušta i usrećuje.

Radi šolje, čajnike, rokovnike, a od nedavno crta na cekerima.

Pored obaveza u školi i svih obaveza koje ima kao majka troje djece, Amela kaže da se zaljubila u ovaj hobi koji joj prija i opušta. Svakome bi preporučila neku radinost koja relaksira i opušta.

Stare fotogarfije

Navijači Toška na jednoj od utakmica na tek otvorenom stadionu Luke.

S lijeva Ahmet Školjić, Salih Sarić, Dušan Krstić,

Stoji: Ibro Kahrimanović

Ahmet Školjić je jedan od osnivača Toška i dugogodišnji fan koji je pomagao klub. Poznat je bio po tome što je kao mesar uvijek nosio kravatu.

Salih Sarić je bio fudbaler Toška,i predsjednik Skupštine opštine. Dušan Krstić je preko 25 godina radio kao magistar farmacije u Narodnoj apoteci, a Ibro Kahrimanović je bio fudbalski sudija.

Sakib Zejnilović Gala i Hamdija Denjalić Amidža, fudbaleri Toška.

Detalj sa utakmice na starom igralištu Toška (gdje je sada OŠ Huso Hodžić), su igrane utakmice do 1969. godine

(Fotogarfija porodice Zejnilović pa je za pretpostaviti da je na golu Sakib)

Sa table na Gornjoj čaršiji


O Husein Galijasevic

Rođen je rođen 17.4.1945. godine u Tešnju od oca Mahmuta i majke Zekije rođene Hodžić.

Osnovnu školu završio u Tešnju, a Mašinsku tehničku školi u Tuzli. Mašinski fakultet završio u Sarajevu.

Nakon završetka srednje škole kao stipendista radio dva mjeseca u Trudbeniku iz Doboja, da bi sa stipendijom iste firme nastavio obrazovanje u Sarajevu.

Po završetku studija radio u Trudbeniku oko 6 mjeseci, otišao u JNA i nakon povratka počeo raditi u Pobjedi Tešanj.

U Pobjedi radi na poslovima: samostalnog konstruktora pumpi za vodu, glavnog konstruktora pumpi i prečistača, šefa službe razvoja, glavnog inžinjera proizvodnje, tehničkog direktora i direktora Fabrike pumpi i hidraulike (OOUR-a), direktora razvoja Fabrika pumpi i hidraulike Pobjeda d.d., rukovodioca projektne grupe ISO 9000.

Obavljao je poslove stručnog saradnika u Minstarstvu industrije i energije i pomoćnika Ministra namjenske proizvodnje za tehniku Republike BiH

Početkom 1997. godine imenovan je na funkciju pomočnika Ministra odbrane Federacije BiH za namjensku proizvodnju. Prije penzionisanja 2007. godine bio je stručni savjetnik u Ministarstvu odbrane FBiH.

Bio je predsjednik Upravnog odbora Centra za kulturu i obrazovanje u Tešnju.

Napisao je dvije monografske knjige:Pobjeda 1954-2014-vizija, znanje, hrabrost i Lovačko društvo "Kiseljak" Tešanj 1921-2011. Desetu godinu piše Tešanjski dnevnik.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *