Tešanjski dnevnik 14-21.12.2012. godine

Nakon 12 godina održani izbori u Mostaru. Mnogi u zemlji i inostranstvu smatraju da će ovi izbori pokazati spremnost bh glasača za promjene u BiH, koje su se pojavile u nekim izbornim jedinicama u ostalom dijelu zemlje. Građani će birati 35 vijećnika koji će nakon konstituisanja izabrati gradonačelnika.

Minstar vanjskih poslova Ruske Federacije Sergej Lavrov boravio u BiH. Prvo je razgovarao sa predsjednikom Predsjedništva BiH Miloradom Dodikom, a zatim neslužbeno i sa Draganom Čovićem. Dodik iskoristio priliku da iznese stav RS-a da nemaju najmjeru podržati ulazak BiH NATO savez i da treba ukinuti Komisiju koja radi na tome. Istaknuto je prijateljstvo RS-a i Ruske Federacije, potrebu ukidanja svih odluka i zakona koje je nametnuo Visoki predstavnik. Na susretu Lavrova i Dodika nije bilo zastave BiH nego samo RS-a. Lavrov je istakao prijateljstvo Rusije i BiH i da se Rusija zalaže za saradnju sa narodima BiH. Podržava principe Dejtonskopg sporazuma i ukidanje Ureda visokog predstavnika, ali i vojnu neutralnost i podržao u tome odluku Skupštine RS-a.

Preostala dva člana Predsjedništva Predsjedništva BiH Šefik Džaferović Željko Komšić odbili primiti Lavrova, kako je bilo planirano, zbog nepoštivanja suvreniteta BiH kao države te da svjesno pokušava dovesti u pitanje njena strateška opredjeljenja,  posebno ono o priključenju Europskoj uniji i NATO-u.

Tokom posjete RS-u Lavrov je dobio na poklon ikonu staru 300 godina za koju će se ustanoviti da pripoada crkvi Ukrajine i da je vjerovatno ukradena tokom sukoba ruskih separatista i Ukrajine u istočnom dijelu zemlje. Izbio je skandal koji, kao i mnogi drugi, urušavaju ugled zemlje. Ruska Federacija odlučila da ikonu vrati vlasniku putem Interpola.

Predsjednik i premijer Hrvatske usaglasili stavove o o potrebi zaštite Hrvata u BiH.

Bajden najavio da posao u BiH nije završen. Kazao da se raduje saradnji sa međunarodnom zajednicom kako bi se napokon ostavarilo obećanje iz Dejtonskog sporazuma

Političari iz RS-a otvoreno očekuju podršku Rusije, Bošnjaci SAD, a Hrvati od jednih, drugih i trećih EU, Nažalost o BiH su kroz historiju odlučivale velike sile, a ceh su plaćali žrtvama svi njeni narodi. Nadam se da ovaj put neće biti tako.

Tegeltija dao ostavku na mjesto Glavnog tužioca.

Na dan 19.12.2019. godine u BiH na evidenciji nezapolenih bile 401.342 osobe, a ove godine 414.402.

Vijeće ministara BiH utvrdilo prijedlog ugovora o finansiranju između BiH i Evropske investicione banke, Koridora 5C Medakovo-Poprikuša u vrijednosti od 340 miliona €.

Univerzitet u Sarajevu dodijelio na posebnoj svečanost dodijelio je priznanja, među njima i 200 dobitnika, posebnih priznanja Univerziteta u Sarajevu, zlatne značke, srebrne značke i Povelje zlatna značka uručena je Tešnjaku Medinu Zukanoviću, studentu Mašinskog fakulteta, zbog postignutog izuzetnog uspjeha u toku prvog ciklusa studija.

Pored Medina dobitnici priznanja Srebrene značke Univerziteta Sarajeva su Fatima Hafizović, Faris Ferizbegović i Adna Ibrahimović koji su također  iz Tešnja.

Vrijeme maglovita, sa vrlo rijetkim kratkim pojavljivanjem sunca u poslijepodnevnim satima.

Korona virus

Nakon Belike Britanije vakcinacija protiv Korona virusa otpočela u SAD i Kanadi. Proizvođači vakcine Pfizer i Moderna očekuju prihod od 32 milijarde dolara. Pficerova vakcina se održava na temperaturi od -68°C.

Mjere ostaju na snazi tokom predstojećih praznika. Restorani i hoteli rade do 23h, a broj prisutnih maksimalno 30, a na snazi ostaje zabrana kretanja od 23h. Nisu dozvoljena organizovana okupljanja.

14.12.

U BiH registrovano 811 novozaraženih (FBiH 699, RS 110, DB 2), preminule 34 osobe (FBiH 11, RS 20, DB 3).

15.12

U BiH registrovane 344 novozaražene osobe (FBiH 238, RS 102. DB 4), preminulo 46 osoba (FBiH 22, RS 23 DB 1).

U Tešnju registrovano 14 novozaraženih osoba.

16.12.

U BiH registrovano 869 novozaraženih (FBiH 555, RS 262, DB 52), preminulo 47 osoba (FBiH 31, RS 15, DB 1)

U Tešnju registrovano 10 novozaraženih osoba.

17. 12.

U BiH registrovane 902 novozaražene osobe (FBiH 577, RS 282, DB 43), preminula 51 osoba (FBiH 28, RS 22, DB 1) .

U Tešnju registrovano 9 novozaraženih osoba.

18. 12.

U BiH registrovano 865 novozaraženih
osoba (FBiH 546, RS 286, DB 33), preminulo 36 osoba (FBiH 21, RS 14, DB 1).

U Tešnju registrovano 9 novozaraženih osoba.

19.12.

U BiH registrovane 784 novozaražene osobe (FBiH 548, RS 208, DB 28), preminule 33 osobe (FBiH 19, RS 14).

U Tešnju registrovano 5 novozaraženih

Potpisani ugovori za nove Start up ideje mladih

Općinski načelnk Suad Huskić potpisao je ugovore o poticajima u svrhu pokretanja vlastitih biznisa sa pet budućih poduzetnika: Amerlinom Mešinović (Proizvodnja zdrave domaće tjestenine), Mirnesom Ramić (Škola engleskog jezika), Osmanom Softićem (Proizvodnja mlijeka), Amirom Ajanovićem (Dizajn i print shop), Jasminom Mujkanovićem (Restauracija namještaja).

U posljednjih deset godina je biloi 179 poslovnih ideja, registrovano je 76 poslovnih subjekata, te ukupno otvoreno oko 163 radna mjesta. Preko 90% poslovnih ideja koje je Općina pomagla mladima da pokrenu, se održalo nakon isteka perioda u kojem imaju podršku.

Osim ovih ugovora, u zadnje dvije godine Općina Tešanj je podržala 22 postojeća biznisa, koji zapošljavaju preko 45 radnika.

Projekat Start up ili Poslovne ideje mladih pokrenut je 2011. godine i do sada je ponudio različite projekte mladih ljudi. Po ovom modelu Općina podržava mlade poduzetnike na različite načine, a to podrazumjeva finansiranje troškova registracije preduzeća, doprinose za dio zaposlenih u periodu do 12 mjeseci, a u određenim slučajevima Općina je finansirala troškove zakupa poslovnog prostora i nabavku opreme.

Finansiranje rada COVID odjeljenja u Općoj bolnici Tešanj

Općinski načelnik mr. Suad Huskić održao je sastanak sa Ministrom zdravstva ZDK dr. Adnanom Jupićem i direktorom Opće bolnice Tešanj dr. Hasanom Škiljom.Tokom sastanka sumiran je rad Opće bolnice i Doma zdravlja u uslovima pandemije COVID19, ali je razgovarano i o zdravstvenim i ekonomskim uslovima rada, kao i o planovima za narednu godinu. Također, razgovarano je o zajedničkim interesima kada je u pitanju COVID odjel u Općoj bolnici Tešanj, te su definisani principi i prioriteti, prije svega sigurnost i stabilnost svih pacijenata koji koriste usluge u Tešnju.

Vlada ZDK i Ministarstvo zdravstva će se uključiti u pokrivanje nastalih troškova u 2020. godini, a u 2021. godini Zavod zdravstvenog osiguranja bi trebao da snosi ove troškove.

Od otvaranja COVID odjela u Tešnju primljeno je 620 pacijenata i urađeno oko 5.000 testova. Zajednički stav je da COVID odjel u Tešnju treba nastaviti sa radom, a da Vlada ZDKje putem Ministarstva zdravstva obezbjedi dovoljan broj testova za naredni period.


S lijeva dr. Adnan Jupić, mr. Suad Huskić i dr. Hasan Škiljo

Tešanj za 11 mjeseci 2020. ostvario ukupni promet od milijardu i 280 miliona KMF

Prema podacima Poreske uprave Federacije Bosne i Hercegovine (PUFBiH), na prostoru općine Tešanj u prvih 11 mjeseci ove godine evidentiran je ukupni promet preko fiskalnih uređaja od 1.280.203.487, 27 KM, što je najviše od 12 općina ili gradova u Zeničko-dobojskom kantonu (ZDK).

Tešanj je, po tom ekonomskom pokazatelju, sedma općina ili grad u FBiH. Više je uplaćeno samo u sarajevskim općinama Novi Grad (3.068.174.007,74) i Ilidža (2.720.057.308,83), zatim gradovima Tuzla (2.324.638.491,20) i Mostar (2.240.461.607,53), koji su i kantonalna sjedišta, kao i sarajevskim općinama Centar (1.993.325.174,96) i Novo Sarajevo (1.483.933.324,07).
Tešanj je, sada, prvi put pretekao i Grad Zenicu (1.279.502.156,58 KM), koja ima duplo veći broj stanovnika, a uz to je i sjedište te je u njemu registrirano i najviše kantonalnih preduzeća ZDK-a.
“U svim tim općinama, u kojima je uplaćeno više nego na području naše općine, registrirana su neka državna, federalna ili kantonalna preduzeća. U tom smo periodu imali duplo veći promet od nekih općina koje imaju otprilike isti broj stanovnika, kao što su Kakanj, Cazin, Vogošća… Ovaj podatak ne treba nikoga čuditi, jer je u 2019. godini godini vrijednost izvoza sa prostora općine Tešanj iznosila 375 miliona KM”, ističe načelnik te općine Suad Huskić.

Huskić je na proteklim Lokalnim izborima u Bosni i Hercegovini ponovo dobio povjerenje svojih sugrađana te će i narednih četiri godine biti načelnik Tešnja.
On napominje kako tešanjske firme izvoze, primjerice, više nego Unsko-sanski kanton te da u izvozu Federacije BiH sudjeluju s oko pet, a ZDK-a 25 posto, mada ta općina čini oko dva posto stanovništva FBiH.
“U prethodnih osam godina imali smo skoro pa duplo brži rast broja zaposlenih od ostataka FBiH ili BiH. Trenutni broj zaposlenih je 13.447 na 43.700 stanovnika i po procentu zaposlenih smo u prvih 10 općina i gradova u FBiH, mada nismo nikakvo administrativno sjedište. Imamo najpovoljniji odnos broja zaposlenih u odnosu na broj penzionera – 2,6 radnih mjesta na jednog penzionera, dok je prosjek FBiH 1,6:1. Tokom pandemije koronavirusa broj zaposlenih smanjen je za oko 400 radnih mjesta”, objašnjava Huskić.

Svi pokazatelji, napominje, govore kako je Tešanj vrlo važan ekonomski prostor i da poboljšava prosjek BiH.

“U Tešnju se mnogo radi i rezultati se mogu vidjeti u ovim pokazateljima. Smisao ukazivanja na ove podatke nije u tome da bismo pravili marketing, nego da ukažemo na stvari koje treba mijenjati radi bh. ekonomije”, istaknuo je.
Huskić smatra da sadašnji način oporezivanja dohotka nije nikako dobar. Odgovara administrativnim centrima, a guši privredu i koči podizanje primanja uposlenih.
“Tamo gdje se prozvodi i izvozi, prosječna plata je 650-750 KM, kao što je u Tešnju, Gračanici, Gradačacu…. Tamo gdje je javni sektor i administracija, prosječna plata iznosi više od 1.000 KM. To nije dobro za bh. ekonomiju, jer nije stimulativno za dalji razvoj i ulaganja, za povećanje broja zaposlenih”, upozorava tešanjski načelnik.

Osim toga, kaže, niski rast plata u proizvodnji utiče i na povećanje migracija te odlazak, uglavnom mladih i najkvalitetnijih kadrova iz BiH.
“Ljudi odlaze! Negativni efekti se samo uvećavaju i ako ne reagujemo pravovremeno ugušit ćemo i one koji imaju potencijal da dalje rastu. Drugi razlog zašto iznosimo pokazatelje iz naše općine, je raspodjela prikupljenih poreza, koji se ne vraćaju na pravedan način u lokalne zajednice. Raspodjela prihoda ne uvažava i doprinos tih zajednica ukupnom prihodu”, podvlači Huskić.
Duplo se više sredstava od PDV-a, napominje, ostavlja u Sarajevu, nego u drugim sredinama, tamo gdje je najviše adminstracije. Prometom na području Tešanj ostvaren je veliki prihod BiH od PDV-a, ali taj podatak nema nikakav značaj u trenutnom sistemu raspodjele prihoda.

“Kriteriji za raspodjelu poreza je i površina općina, što je ponekad šuma ili prazan prostor, a industrijska centri, rad uposlenih u industrijskom sektoru, odnosno proizvodnji, nemaju mjesto koje zaslužuju. Treba nam više pravednosti i jasnih kriterija”, kazao je.
On dodaje da traže i racionalizaciju javnog sektora i transparentnost te što bržu promjenu propisa o doprinosima na plate i načina raspodjele sredstava od prikupljenih poreza.
“Naš budžet, koji je nešto manji od 20 miliona KM, mnogo je manji od budžeta administrativnih centara, koji imaju manje zaposlenih. Imamo i najjeftiniji javni sektor u BiH i najmanje ljudi u administraciji, a od, po broju stanovnika sličnih općina, za administraciju na godišnjem nivou trošimo manje za oko 500.000 KM”, podvlači Huskić.

(tekst klix.ba)

TRA realizira obuke radne snage

U TRA d.o.o započeta je implementacija na projektima, koji su finansirani od strane USAID WHAM programa. Projektne aktivnosti obuhvataju čitav set edukacija koje su podijeljene u slijedeće grupe: Obuka za menadžere proizvodnje (Samir Mešić, Edis Hadžimušović), IT Akademiju (prof. Hadžib Salkić), Obuka za SolidWorks (Adi Pandžić) i SolidCAM (Adnan Ćostović dipl. Ing. iz Pobjede), te obuke za montere i zavarivače (Eldar Matoruga o Irhad Halep). Pomenute obuke pohađa preko 70 zaposlenih i nezaposlenih lica sa područja općine Tešanj i regije. Obuka je u toku, a planirana je do kraja godine.

Sa obuke IT Akademije, tema napredni Exel

Fokus obuka za menadžere proizvodnje je na razvijanju mehanizama razmišljanja i postavljanja jasnih koncepata uvođenja postupaka automatizacije u svim poslovnim procesima u kompanijama. Pored teoretskog dijela prezentacije, rade su i konkretne vježbe kroz koje su pored ovih obuka imaju i obuke za zavarivače i montere koje se odvijaju u firmi GMC gdje su predavači učesnici prikazali stepen usvajanja znanja sa navedenih obuka.

Cilj IT Akademije da polaznicima pruži adekvatne vještine i znanja, te da u sve bržem poslovnom okruženju budu u korak sa vremenom. IT tehnologije predstavljaju najbrže rastuću granu tehnologije, sa sve većim poslovnim mogućnostima. Proaktivni pristup savremenim znanjima omogućit će polaznicima da ostvare konkurentsku prednost na tržištu rada.

Obuke iz SolidWorks-a i SolidCAM imaju za cilj da polaznicima osiguraju potrebna znanja za ispravan pristup projektovanju i vještinama koje garantuju produktivan rad sa softverom. Nakon završetka obuke korisnici će biti osposobljeni da samostalno obavljaju sve zadatke od procesa dizajna, konstrukcije, validacije, tehničke komunikacije i upravljanja alatima, potom u oblasti izrade 3D modela dijelova, sklopova te kreiranja tehničke dokumentacije. Sve obuke se realizuju u prostorijama: Centra za pružanje usluga poslovne izvrsnosti kao organizacione jedinice TRA
d.o.o, Općine Tešanj, te u proizvodnim pogonima partnerskih firmi. Ovo je samo dio započetih, podržavajući aktivnosti TRA d.o.o, usmjerenih prema MSP-u. U narednom periodu očekuje se dodatna podrška malim i srednjim preduzećima sa područja općine Tešanj i regije, kroz implementaciju drugih projektnih aktivnosti.

Sa obuke montera

Važno je napomenuti da je TRA u posljednjih 6 mjeseci potpisala ugovore za implementaciju 2 projekat ukupne vrijednosti oko 700 000 KM. Također, početkom 2021. godine se očekuje potpisivanje ugovora za treći odobreni projekat u vrijednosti oko milion KM, a u okviru Interreg IPA programa prekogranične saradnje.

Održan okrugli sto na temu Marketing u okviru bibliotečke djelatnosti s osvrtom na turizam kulturni, dodijeljena nagrad Mustafa Ćeman.

U organizaciji JU Opća biblioteka održan je okrugli sto na temu Marketing u okviru bibliotečke
djelatnosti s osvrtom na kulturni turizam“. Predavači su bili mr.sc. Enisa Žunić, bibliotečki savjetnik, mr.sc. Nina Bunjevac-Salkić direktorica Biblioteke Maglaj, Ilijana Gavran Radojević, direktorica Biblioteke Vareš i dr Almina Alagić direktroica Opće biblioteke Tešanj.

Ovom prilikom didijeljena je ovogodišnja nagrada Mustafa Ćeman, jedanaesta po redu, a dobitnica je Nina Bunjevac – Salkić. Nagradu je uručio pomoćnik ministra Ministarstva za
obrazovanje kulturu, nauku i sport Ze-do kantona Marinko Tokić.

Prisutnima se obratio načelnik Opštine Tešanj Suad Huskić i pomoćnik ministra– sektor za kulturu i sport Ze-do Kanton Marinko Tokić i direktorica Biblioteke Tešanj dr. Almina Alagić.

S lijeva Marinko Tokić, Nina Bunjevac Salkić, dr. Almina Alagić i Enisa Žunić

Članovi Taekwondo akademije osvojili dvije medalje na Evropskom prvenstvu

    Članovi Taekwondo akademija Tešanj osvojili su tri medalje na ovogodišnjem Evropskom prvenstvu. Na Evropskom prvenstvu za seniorke i kadetkinje održanom u Zagrebu Nadina Mehmedović je osvojila srebrenu medalju. Vijest o tome sam prenio sa portala Radio ZOS. Evropsko prvenstvu za seniore i kadete održano krajem prošlog mjeseca u Sarajevu. Benjamin Ibrahimkadić je osvojio srebrenu medalju u kategoriji do 65 kg, a Omer Mehmedović bronzanu u kategoriji do 33 kg. Obzirom da sam se oporavio od Korona virusa otišao sam na trening da čestitam dobitnicima i njihovom treneru.

Benjamin je sin Enesa i majke Alije Ibrahimkadić. Rođen je 2006. godine, a trenira u Akademiji od 2017. godine. Učenik je OŠ 9. Septembar iz Medakova. Put do medalje je bio ispunjen velikim radom dobrim rezultatima na turnirima, takmičenjima za prvaka Federacije BiH i BiH gdje je osvajao prva mjesta i tako postao član reprezentacije BiH. U finalu Evropskog prvenstva izgubio je meč od predtavnika Norveške.

Sljedeće godine prelazi u kategoriju pionira, a ova medalje, kaže Benjamin, će mu biti veliki stimulans da u ovoj kategotriji ponovi dosadašnje uspjehe i napravi korak dalje.

Lijevo Benjamin Ibrahimkadić (lijevo) i Omer

Omer Mehmedović je sin Elvina i Mirele Mehmedović. Rođen je 2008. godine, a uz oca, trenera, Elvina počeo je trenirati sa 4,5 godine. Do sada je ovojio preko 55 medalja od čega 35 zlatnih. Na Evropskom prvenstvu izgubio je od rumunskog predstavnika u polufinalu. Omer će još dvije godine nastupati za kadete pa ima šansu da u ovoj kategoriji ostvari najviše rezultate. Ome rov put do medalje bio je kao i Benjaninov, prva mjesta na turnirima, prvak FBiH, prvak BH, reprezenattivac BiH. Svi ti rezultati su iziskivali puno rada..

Za uspjeh članova Taekwondo akademije velike zasluge ima trener Elvin Mehmedović. Njegova cijela porodica živi ovaj sport. Kuća je puna medalja. Supruga Mirela koja radi u restoranu Ribarska kuća u Šijama prisutna je na svim takmičenja, pa i treninzima koliko joj posao to dozvoljava. Zatekao sam je na treningu i napravio fotografiju porodice. Mirela kaže je sretna što se djeca bave sportom i da nema brige kao većina rodutelja da joj djeca krenu stopama kojima ne bi željla. Nije još teško prati više nego kod drugih porodica obzirom na treninge i takmičenja troje članova porodice.

Porodica Mehmedović, Mirela, Omer, Nadina i Elvin

Takmičari KBS Borac iz Jelaha vraćaju se iz Srbije sa 5 osvojenih medalja

Najbolji kick bokseri regiona okupili su se ovog vikenda u Jagodini (Srbija) na prestižnom turniru Balkans Best Fighters.

Takmičenje je održano peti put, a turnir se održava u amaterskom kik boksu, u svim takmičarskim disciplinama i u svim uzrasnim kategorijama. Učestvovalo je 60 timova iz sedam zemalja, 378 takmičara ukupno. Najviše učesnika je bilo u disciplini kick light u kategoriji najmlađih učesnika – pionira, ali je jaka konkurencija i u srednjim težinskim kategorijama: low kick, K1 i kick light.

Takmičari Kluba borilačkih sportova “Borac” Jelah uspješno su završili nastup na ovom takmičenju sa osvojenih 5 medalja: 1 zlatna, 2 srebrene i 2 bronzane medalje.

(Radio ZOS).

Održan rukometni turnir ženskih ekipa u rukometu 2006 godište

Po prvi put u organizaciji RK Bosna, održan je turnir ženskih ekipa godišta 2006. Učestvovale su elipe: ŽRK Krivaja iz Zavidovića, ŽRK Živinice iz Živinica, OŽRK Jedinstvo Tuzla i RK Bosna Tešanj.

Na svečanom otvaranjnu turnira uručeni su pokloni gostima (slika Tešnja) i dodijeljene zahvalnice:Tariku Kantiću za pomoć u radu kluba, Abdusamedu za pomoć u radu kluba, Harisu Ziliću za promociju ženskog rukometa, predstavnicima SIM-a za promociju rukometa i ŽRK Krivaja za razvoj ženskog rukometa u Tešnju.

Odata je pošta Adviji Smailbegović i Adilu Sinanoviću kao i ostalim rukometašicama i rukovodstvu ženskog kluba Bosna koji su preminuli.

Gostima se obratila i turnir otvorila Adisa Vehabović bivša članica ŽRK Tešanj

RK Bosna, stoje s lijeva:Adisa Vehabović, Lea Jelić, Dalila Omahić, Lejla Himzić, Meliha Kotorić, Nadja Bašić, Naila Bošnjak, Emina Ramić, Dino Sinanović (trener) i Almin Hrvić (trener)

Čuče: Ajla Šarotić, Nejra Mularifović, Harisa Demirović, Lamija Smailbegović, Sumea Lupić, Rejhana Brkić, Anisa Huskić i Nadina Šarotić

Prvo mjesto osvojila je ekipa Krivaje, drugo Bosna, treće Živinice i četvro Jedinstvo.

U razgovoru sa trenerima rukometašica RK Bosna Dinom Sinanovićem i Alminom Hrvićem saznadoh da je ipak organiziran prošlog vikenda tradicionalni 18. po redu rukometni turnir Fuad Prnjavorac Fudo. Obzirom na epidemiju nije organiziran međunarodni turnir, kao do sada, nego turnir muških ekipa godišta 2004., 2006., i 2008. Na turniru su učestvovale muške ekipe RK Čelika iz Zenice, RK Čelik Junior iz Zenice, RK Konjuh Živinice i domaćin RK Bosna. Ekipa RK Bosna osvojila je drugo mjesto u konkurenciji 2004. godišta i drugo mjesto u konkurenciji 2008. godišta.

Opljačkana benzijska pumpa Hifa petrol u Bukvi

Obzirom na svoju poziju benzijske pumpe van glavnih saobraćajnica u Tešnju rijetko su predmet pljačkaša. Međutim 14.12. opljačkana je benzijska pumpa u Hifa petrol u Bukvi. Maskirani pljačkaši oteli su određenu količinu novca.

U protekloj sedmici ukradena su u pet dana tri vozila od kojih je jedno korišteno u pljački zlatare Dar smještene u tržnom centru Bingo u Maglaju. Počinioci još nisu pronađeni.

Foto zabilješka

S lijeva Dželila Mahalbašić, Amina Deljkić, Lamija Hadžić i Ajna Jašarević

Na Gornjoj čaršiji sretoh 4 djevojčice sa Damirom Nuhbegovićem iz Muzeja. To su učenice OŠ 1. mart Jelah koje su došle Muzej kako bi se upoznale upoznale sa tešanjskim kulturno historijskim spomenicima i stekli saznanja koja će koristili za rad na temu Kulturno histrojski spomenici u BiH.

Stare fotogarfije

S lijeva: Hamzalija Škapurević (iza Hamdo Galijašević), Sakib Zejnilović, Hakija Mulabdić, Smail Handžić Bata i Mensura Handžić Mensa

Hamzalija Škapurević je istaknuti tešanjski privrednik. Rođen je 1928. godine. Tokom 1948. godine završava dva knjigovodstvena kursa u Lukavcu i Travniku, nakon čega radi u zemljoradničkim zadrugama u Medakovu, Vukovu, Jelahu i Jablanici. Do kraja 1953. godine radi u zadruzi Karadaglije i Zanatsko-nabavno-prodajnoj zadruzi
Jedinstvo Tešanj-Teslić. Sljedeći posao ima u Pekarsko-mesarskom preduzeću Prehrana Tešanj. Kao knjigovođa radi u Zadružnom magazinu. Godine 1958. radi, prvo kao komercijalista, a zatim i direktor u Pobjedi. U međuvremenu završio je Ekonomsku školu i Visoku privrednu školu u Sarajevu. Bio je direktor građevinskog preduzeća Univerzal i Fabrike konfekcije Napredak.

Hakija Mulabdić je bio rukovodilac proizvodnje u Tvornici čarapa, a Smail Handžić je cijeli radni vijek bio poslovođa prodavnice obuće Borovo. Bio je fudbaler Toška, član Amaterskog pozorišta Stevo Petranović u Tešnju. Bio je šeret, a i lijepo je pisao plakate, transparente i sl.

Sa table na Gornjoj čaršiji

O Husein Galijasevic

Rođen je rođen 17.4.1945. godine u Tešnju od oca Mahmuta i majke Zekije rođene Hodžić.

Osnovnu školu završio u Tešnju, a Mašinsku tehničku školi u Tuzli. Mašinski fakultet završio u Sarajevu.

Nakon završetka srednje škole kao stipendista radio dva mjeseca u Trudbeniku iz Doboja, da bi sa stipendijom iste firme nastavio obrazovanje u Sarajevu.

Po završetku studija radio u Trudbeniku oko 6 mjeseci, otišao u JNA i nakon povratka počeo raditi u Pobjedi Tešanj.

U Pobjedi radi na poslovima: samostalnog konstruktora pumpi za vodu, glavnog konstruktora pumpi i prečistača, šefa službe razvoja, glavnog inžinjera proizvodnje, tehničkog direktora i direktora Fabrike pumpi i hidraulike (OOUR-a), direktora razvoja Fabrika pumpi i hidraulike Pobjeda d.d., rukovodioca projektne grupe ISO 9000.

Obavljao je poslove stručnog saradnika u Minstarstvu industrije i energije i pomoćnika Ministra namjenske proizvodnje za tehniku Republike BiH

Početkom 1997. godine imenovan je na funkciju pomočnika Ministra odbrane Federacije BiH za namjensku proizvodnju. Prije penzionisanja 2007. godine bio je stručni savjetnik u Ministarstvu odbrane FBiH.

Bio je predsjednik Upravnog odbora Centra za kulturu i obrazovanje u Tešnju.

Napisao je dvije monografske knjige:Pobjeda 1954-2014-vizija, znanje, hrabrost i Lovačko društvo "Kiseljak" Tešanj 1921-2011. Desetu godinu piše Tešanjski dnevnik.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *