Tešanjski dnevnik 4.1-11.1.2021. godine

U vrijeme zasjedanja Kongresa SAD i proglašenja pobjednika predsjedničkih izbora, pristalice dosadašnjeg predsjednika Trampa pokušale nasilnim putem ući u Kongres i zaustaviti imenovanje. Jedna žena je ubijena, a 4 osobe su podlegle tokom demonstarcija. Kongres je naknadno proglasio Bajdena pobjednikom izbora, a ova slika je pokazala podijeljenost Amerike, i pojavu snaga koje nose nedemokratske pojave gdje ima primjesa rasizma, autokratizma, krajnjih desničarskih ideja i sl.

Na dan 31.12.2020. godine u BiH registrovana 520.493 zaposlena što je za 15.252 manje nego 31.12.2019. godine.

Krajem vikenda zahlađenje, slab snijeg sa najavom hladnijih dana.

Korona virus

U susjednim zemljama počela vakcinacija. Kod nas u BiH se još ne zna kada će doći i ona mala količina vakcina. Nama sada slijede priče organizacije, teškoća, nadležnosti jer njena distribucija traži određene vremenske, temperaturne i druge uslove, spiskove imena koji prihvataju da prime vakcinu i sl.

4.1.

Nakon subotnje konfuzije sa podacima entitetske institucije jučer su objavljeni izvještaji koji su uključivali i naknadno prijavljene podatke o broju preminulih. Tako je u BiH od 1.1-3.1. registrovano 354 novozaražene osobe (FBiH 174, RS 150, DB 30), preminule su 44 osobe (FBiH 27, RS 17).

Nisu objavljeni podaci o broju novozaraženih za Tešanj.

5.1.

U BiH registrovane 183 novozaražene osobe (FBiH 137, RS 41, DB 5), preminulo 48 osoba (FBiH 37, RS 9, DB 2).

Nisu objavljeni podaci o broju novozaraženih u Tešnju.

6.1

U BiH registrovane 564 novozaražene osobe (FBiH 383, RS 143, DB 38), preminule 32 osobe FBiH 14, RS 18)

U Tešnju registrovane 4 novozaražene osobe.

7.1.

U BiH registrovano 760 novozaraženih (FBiH 538, RS 184, DB 38), preminulo 26 osoba plus 11 naknadno prijavljeni iz ranijeg perioda, ukupno 37 ). FBiH (18, RS 16, DB 1 nije navedeno odakle je onih 11)

U Tešnju registrovano 6 novozaraženih osoba.

8.1.

U BiH registrovana 601 novozaražena osoba (FBiH 451, RS 150), premila 31 osoba (FBiH 9, RS 22)

U
Tešnju registovana jedna novozaražena osoba.

9.1.

Novi talas zaraze Korona virusom u Evropi. London uveo vanredne mjere. U Velikoj Britaniji je preminilo 78.000 osoba gdje i najveća smrtnost u svijetu. U SAD jučer 4.282 preminula, ukupno 374.350.

U BiH 602 novozaražene osobe (FBiH 451, RS 150, DB 1), preminule 33 osobe (FBiH 9, RS 22, DB 2).

U Tešnju registrovana jedna novozaražena osoba.

10.1

U BiH registrovano 459 novozaraženih osoba (FBiH 290, RS 149, DB 20), preminulo 20 osoba (FBiH 290, RS 7, DB 1)

Načelnik i direktor TRA organizirali online sastanak sa Tešnjacima, mladim stručnjacima

U organizaciji načelnika mr. Suada Huskića održan je online sastanak sa našim mladim stručnjacima koji svoje karijere grade u Evropi i jedan iz Sarajeva. O svima njima pisao sam u Dnevniku gdje sam ih predstavio. Tema ovog sastanka je bila približavanje učenika i studenata IT tehnologijama i njihovim primjenama na bazi kapaciteta koje u Tešnju imamo.

Obrazovni sistem u BiH daleko zaostaje za naprednim tehnologijama i uslovima obrazovanja u korištenja novih znanja u vremenu digitalizacije, automatizacije i robotike. Naši fakulteti nemaju uslove za pračenje trendova u svijetu, a o reformi školstva se samo priča. Mnogi su skeptični kada je u pitanju mogučnost lokalne zajednice da uradi nešto više na tom prije svega edukativnom planu, ali i komercijalizaciji stečenih znanja kroz biznis stvranjem Start ap firmi od starne mladih ljudi i slično.

Sastanku su prisustvovali dr. Amir Žilić, Irfan Jabandžić, Mina Ferizbegović, Hakija Agić, mr. Suad Huskić, dr Ismar Alagić i Tarik Kantić pomoćnik direktoira OŠ Huso Hodžić (u kojoj
postoji STEM kabinet i obučeni nastavnici).

Moje mišljenje je da bi utvrđivanjem pravaca razvoja u ovoj oblasti, ujedinjujući postojeće kapacitete, Tešanj mogao dosta toga napraviti pa sam sa pažnjom pratio tok sastanka.

Meni je bilo zadovoljstvo slušati učesnike sastanka, njihova razmišljanja i prije svega njihovu iskazanu spremnost da u granicama svojih mogućnosti slobodnog vremena pomognu u realizaciji nekih ideja recimo kroz organiziranje ljetnih seminara za učenike i studente koji su iskazali visok nivo znanja i želju za učenjem. Moguće su druge edukacije online, ali i eventualno uključivanje u projekte.

Prvi red s lijeva: Tarik Kantić, Husein Galijašević i mr. Suad Huskić, dr. Ismar Alagić.

Drugi red: Mina Ferizbegović, Irfan Jabandžić i dr.Amir Žilić

Dole: Hakija Agić

Žao mi je što nije bilo Tarika Kazaza koji je od prvog trenutka iskazivao spremnos da učestvije na sastanku, ali zbog nekih tehničkih nesporazuma nije prisutvovao. Obećao učešće u budućim dogovorima. Bilo je stručnjaka iz druge vremenske zone koji nisu uključivani, a i sami učesnici su smatrali da bi korisno bilo da svoja razmišljanja daju i Tešnjaci profesori sa Elektrotehničkog fakulteta u Sarajevu Adnan Tahirović, Nedim Osmić.

U Tešnju postavljena mobilnu stanica za mjerenje zagađenost

U cilju kontinuiranog praćenja zagađenosti zraka, Općina Tešanj je u saradnji sa Ministarstvom za prostorno uređenje, promet i komunikacije i zaštitu okoline ZDK i Metalurškim institutom “Kemal Kapetanović” Zenica, osigurala mobilnu stanicu za mjerenje zagađenosti zraka koja je postavljena na području općine Tešanj, na lokaciji Vatrogasnog doma. Instaliranje ove mjerne stanice predstavljat će kontinuirano praćenje zagađenosti zraka u narednim godinama na području općine Tešanj. Putem ove stanice će se vršiti mjerenja sljedećih polutanata SO2, Nx, PM2,5, PM10 i meteo podatke uz mogućnost instaliranja i drugih senzora za mjerenje zagađenosti zraka. Trenutno se vrši probni rad stanice.

Napominjemo, da je Općina Tešanj u saradnji sa Metalurškim institutom “Kemal Kapetanović) iz Zenice od 2011. godine vršila periodično jednomjesečno praćenje zagađenosti zraka na različitim lokacijama općine Tešanj, putem mobilne stanice. Ukupno je realizovano 10 mjerenja.

(opcima-tesanj.ba).

U Tešnju postavljena ledena ploča za klizanje

U Tešnju, u dvorištu OŠ Huso Hodžić postavljena je prvo klizalište sa vještačkim ledom.

Bilo je u Tešnju klizanja od davnina. Na strmim padinama prema centru grada stvarala se ledena površina, a kao klizaljke koristio se dio ševarike (osušeno stablo kukuruza), a kasnije drvene klizaljke sa potkovanim limom. Prve klizaljke onakve kakve se danas koriste u Tešanj je donio Idriz Husarić. Sjećam se njegovog čudesog klizanja niz Numeru do Donje čaršije.

Klizalište, čija ledena ploča je dimenzija 20×13 m, postavljena je u dvorištu OŠ Huso Hodžić.

JU Sportsko rekreacioni centar već duže vrijeme u saradnji sa Općinom pokušava iznaći način da se izvrši postavka ledene površine za klizanje, kako bi se obogatio sadržaj za djecu i mlade u zimskim danima, naročito kada je učenički raspust. Klizalište je bilo sadržano i u Strategiji Općine, ali je rebalansom budžeta u prošloj godini ova stavka morala biti izbrisana

Ove godine, uprkos pandemiji, SRC je u saradnji sa Općinom iznašla mogućnost te obezbjedio postavku ledene površine na platou OŠ Huso Hodžić.

Potpisan je sporazum sa privatnikom- vlasnikom opreme za formiranje leda, tako što je općinska obaveza da obezbijedi lokaciju i električnu energiju, a privatnik će kroz prodaju karata pokriti svoje troškove.


Lana Galijašević

Klizalište je zvanično otvoreno u srijedu 6.1. Klizalište je zvanično otvoreno tačkom umjetničkog klizanja koju je izvela Lana Galijašević 12-godišnja klizačica iz Sarajeva čiji roditelji Ismar I Elmedina su Tešnjaci. Lana je viceprvakinja BiH u umjetničkom klizanju u klasi Basik Novice I za 2019 godinu, a prvakinja za 2020. godinu, Zbog svoje perspektivnosti Klizački savez BiH je priključio treninzima sa reprezentacijom.

Stare generacije se sjećaju klizanja sa svjetskih takmičenja, komentara nedavno preminule komentatorke Milke Babović jer je klizanje steklo popularnost čestim prenosima na TV, a posebno u vrijeme Olimpijade u Sarajevu. Današnje mlađe generacije mogu pogledati umjetničko klizanje ako potraže na internetu. Bila je to prilika da posjetioci, većinom djeca uživo vide umjetnički ples na klizaljkama. Fotografisali su se Lanom, a aplauzom nagrađivali izvedene figure. Nakon Laninog nastupa djeca su nahrlila na klizalište koje je bilo besplatno za prvi sat. Cijena sata klizanja je 3 KM, a iznajmljene klizaljki po satu 1 KM Po ocjeni mnogih posjetilaca bilo je to prijatno veče u dvorišti OŠ Huso Hodžić.

(Fotografija Ćamil Katica)

Saračević d.o.o isporučuje električnu energiju Elektroprivredi FBiH

Danas se čovječanstvo susreće sa posljedicama svog neodgovornog odnosa prema prirodi. Više nema hladnih zima, tope se glečeri, raste nivo mora, vremenske prilike nepredvidive i sa sve više ekstremnih vjetrova, kiša, suša. Tome uveliko doprinosi sagorjevanje fosilna goriva koja se kriste u proizvodnje električne energije i kod zagrijavanja. Zato svaki, pa i najmanji kapacitet za proizvodnju električne energije iz održivih izvora kao što su vjetar i sunčeva energija zaslužuje svaku pažnju.

Firma Saračević d.o.o. na krovovima svojih hala instalirala je solarne čelije i od novembra prošle govine usporučuje električnu energiju u mrežu sistema Elektroprivrede FBiH. Kapacitet solarnih ćelija je 400 KW, a vrijednost investicije je oko 650.000 KM.

Dok sam nakon dužeg vremena obilazio ovu firmu zapazio sam jedan novi kapacitet, novi laserski rezač. I ako se i ova firma susretala sa svim teškoćama koje je prouzrokovala Korona ipak je uspješno završila prošlu godinu. Imali su veči obim prodaje uz nešto slabije finansijske rezultate

(fotografija Saračević d.o.o.)

Pravoslavni Božić

Pravoslavni vjernici u Tešnju proslavili su Božić – najradosniji hrišćanski praznik. Zbog epidemije Korona virusa Badnjak je zapaljen u predvečerje 6.1. a Božićna liturgija je služena u 21 h sat u crkvi Presvetog Pokrova Bogorodice. Vrijeme vjerskih obreda prilagođeno je mjerama kako bi se vjernici vratili kućama do 23 h, do kada je dozvoljeno kretanje. Liturgiju je služio prezviter Miroslav Todorović.

Sljedeći dan, u restoranu Central održan je Božični prijem. Domaćini su bili prezviter Miroslav Todorović i član Crkvenog odbora Boban Kršić. Prijemu je prisustvovao ograničen broj zvanica zbog epidemije. Na prijemu su bili načelnik općine mr. Suad Huskić, glavni imam Fuad ef Omerbašić, župnik don Ilija Marinović, predsjednik Udruženja privrednika Biznis centar Semir Kantić, privrednici:Izudin Ahmetlić Hifa oil, Adem Šišić Belif i Edin Jabandžić Madi i Angelina Rajkovača.

S lijeva:mr. Suad Huskić, Izudin Ahmetlić, mr Fuad ef Omerbašić, don Ilija Marinović, Boban Kršić i prezviter Miroslav Todorović

Održana redovna skupština NK Tošk

Održana je redovna izvještajno-izborna Skupština NK Tošk. Usvojen je izvještaj o radu za prošlu godinu, plan rada i provedeni izbori. Tošk je prošlu godinu završio sa prihodom od 349.535 KM i rashodom od 351.230 KM (rashodi veći od prihoda za 1.695 KM).

Za predsjednika Skupštine izabran je dr. Amir Dujsić, potpredsjednici su:Senad Brka i Anis Begić.

Izabran je Upravni odbor koji će iz svojih redova, na prvoj sjednici, izabrati predsjednika Upravnog odbora, sekretara i sportskog direktora. Za direktora kluba izabran je Kenan Kadribašić.

Članovi Upravnog odbora su: Fuad Spahić, Haris Jašić, Admir Braković, Armin Sejmenović, Sulejman Mehinović, Adnan Hrnjić, Almir Dizdarević, Hakija Halilović i Ernad Braković

Prema informacijama sa Skupštine vjerovatni novi predsjednik će biti Fuad Spahić. Do sada je funkciju predsjednika UO obnašao Edin Mujičić Peci, a predsjednika Skupštine je bio Edin Jabandžić

S lijeva:Edin Mujičić Peci, Edin Jabandžić, dr. Amir Dujsić, Kenan Kadribašić i Ajdin Hadžismajlović (podnio izvještaj o radu oladinskog pogona)

Amina Mević dobitnica Zlatne značke Univerziteta u Sarajevu

Na nedavno održanoj svečanosti Univerziteta u Sarajevu dodijeljena su priznanja za uspješne studente. Pisao sam o dobitniku Zlatne značke Medin Zukanoviću i nabrojao dobitnike Srebrene značke na osnovu informacije koju sam pročitao na portalima. Međutim Medin me je upozorio da je dobitnik Zlatne značke i Amina Mević sa Prirodno- matematičkog fakulteta u Sarajevu.

Amina Mević je rođena 30.7.1997. godine u Zenici. Kćerka je Asima i majke Maide rođene Mervanović.

Prve korake na putu znanja napravila je u OŠ Abdulvehab Ilhamija, Kalošević. Tokom osnovne škole bila je učesnica općinskih i kantonalnih takmičenja iz matematike, fizike, engleskog jezika i islamske vjeronauke. U ovom periodu pohađala je i mektebsku nastavu te postigla značajne rezultate takmičeći se na nivou Rijaseta IZ u BiH.

Osnovnu školu završava kao učenica generacije i potom upisuje Gimnaziju MusaĆazim Ćatić u Tešnju. Ljubav prema matematici i fizici nastavila je rasti u gimnaziji kroz sekcije, projekte te kantonalna i federalna takmičenja. Maturirala je 2016. godine te joj je dodijeljena Posebna diploma za postignute rezultate. Obrazovanje nastavlja na Odsjeku za fiziku Prirodno-matematičkog faultetu u Sarajevu. Tokom studiranja volontirala je na projektima koji su za cilj imali promociju prirodnih nauka među učenicima. Dobitnica je nagrade Ministarstva zaobrazovanje, nauku, kulturu i sport ZDK za studente koji studiraju deficitarna zanimanja sa prosjekom ocjena većim od 8.5. Završni rad I ciklusa studija “Ponašanje molekularnih aniona u jakom laserskom polju” odbranilaje u oktobru 2020.godine te završila studij sa ukupnom prosječnom ocjenom 9.5. Dodijeljena joj je Zlatna značka Univerziteta u Sarajevu kao jednom od najboljih studenata prvog ciklusa studija Prirodno-matematičkog fakulteta. Trenutno je studentica II ciklusa studija na teorijskom smjeru Odsjeka za fiziku na Prirodno- matematičkom fakultetu u Sarajevu.

Stare fotografije

Stoje s lijeva: Rasim Prnjavorac i Meho Merzić, sjede Husein Galijašević i Sead Smailbegović

Članovi Amaterskog pozorišta 1971. godine

S lijeva: NN, Ismeta Sarić, Vahida Vasiljević, Zulejha Terzić Hadžiselimović Zulka i Mensura Handžića Mensa

Sa table na Gornjoj čaršiji

O Husein Galijasevic

Rođen je rođen 17.4.1945. godine u Tešnju od oca Mahmuta i majke Zekije rođene Hodžić.

Osnovnu školu završio u Tešnju, a Mašinsku tehničku školi u Tuzli. Mašinski fakultet završio u Sarajevu.

Nakon završetka srednje škole kao stipendista radio dva mjeseca u Trudbeniku iz Doboja, da bi sa stipendijom iste firme nastavio obrazovanje u Sarajevu.

Po završetku studija radio u Trudbeniku oko 6 mjeseci, otišao u JNA i nakon povratka počeo raditi u Pobjedi Tešanj.

U Pobjedi radi na poslovima: samostalnog konstruktora pumpi za vodu, glavnog konstruktora pumpi i prečistača, šefa službe razvoja, glavnog inžinjera proizvodnje, tehničkog direktora i direktora Fabrike pumpi i hidraulike (OOUR-a), direktora razvoja Fabrika pumpi i hidraulike Pobjeda d.d., rukovodioca projektne grupe ISO 9000.

Obavljao je poslove stručnog saradnika u Minstarstvu industrije i energije i pomoćnika Ministra namjenske proizvodnje za tehniku Republike BiH

Početkom 1997. godine imenovan je na funkciju pomočnika Ministra odbrane Federacije BiH za namjensku proizvodnju. Prije penzionisanja 2007. godine bio je stručni savjetnik u Ministarstvu odbrane FBiH.

Bio je predsjednik Upravnog odbora Centra za kulturu i obrazovanje u Tešnju.

Napisao je dvije monografske knjige:Pobjeda 1954-2014-vizija, znanje, hrabrost i Lovačko društvo "Kiseljak" Tešanj 1921-2011. Desetu godinu piše Tešanjski dnevnik.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *