Tešanjski dnevnik 8-15.2.2021. godine

    “Bitka na Neretvi”,
kako su neki nazvali borbu političkih stranaka za mjesto

Gradonačelnika Mostara, traje i trajat će, bar kako to sada izgleda. Visoki predstavnik tražio poništenje izbora jer nije bilo tajno glasanje koje je predviđeno Statutom. Izbori ponovljeni i u trci opet ostali Kordić i dr. Guzina. Sada se bije bitka za glasove koji će jednom ili drugom obezbijediti potrebnu većinu.

Susjedi se vakcinišu, u BiH počelo u RS-u, a kada će u Federaciji BiH još niko ne zna. Popisivanje korisnika vakcine je u toku i u Tešnju.Predsjednika Vlade i njegovu zamjenicu za desetak dana očekuje početak suđenja u aferi Respiratori. Političari provode strategiju za osvajanje Mostara, kako obezbijediti svoje kadrove u sudstvu, Vlada FBiH još nije uspostavljena nakon dvije godine od izbora, pa ko još da misli o vakcinama.

Rudari Zenice i Breze štrajkuju glađu, blokirani računi rudnika, nije isplaćena plata, ne mogu kupiti osnovne potrebe za proizvodnju zbog blokade računa.

Vrijeme veoma toplo do petka, kada temperatura pada na nulu, a tokom vikenda ne spušta se ispod -5°C.

Korona virus

8.2.

U BiH registrovano 240 novozaraženih osoba (FBiH 150, RS 88, DB 2), preminulo 9 osoba (FBiH 2, RS 5, DB 2)

9.2.

U BiH registrovano 157 novozaraženih (FBiH 80, RS 75, DB 2), preminulo 13 osoba (FBiH 6, RS 7).

U Tešnju registrovane dvije novozaražene osobe

10.2.

U BiH registrovane 342 novozaražene osobe (FBiH 231, RS 81, DB 30), preminla 21 osoba (FBiH 10, RS 10, DB 1)

U Tešnju jučer registrovana jedna novozaražena osoba.


11.2.

U BiH registrovane 253 novozaražene osobe (FBiH 140, RS 105, DB 8), preminulo 19 osoba (FBiH 12, RS 7).

12.2

U BiH registrovano 427 novozaraženih osoba (FBiH 283, RS 135, DB 9), preminulo 15 osoba (FBiH 11, RS 3, DB 1)

U Tešnju registrovane 4 novozaražene osobe

13.2

U BiH registrovano 279 novozaraženih (FBiH 144, RS 125, DB 10), preminulo 13 osoba (FBiH 1, RS 12).

14.2.

U BiH registrovano 240 novozaraženih (FBiH 86, RS 150, DB 1), preminulo 11 osoba (FBiH 3, RS 7, DB 1)

Predsjednicima Savjeta MZ starog saziva uručene zahvalnice, a novim Rješenja

    Općinski načelnik mr. Suad Huskić i predsjednik OV-a Amir Kurtić organizirali su prijem za predsjednike Savjeta mjesnih zajednica Općine u sazivu 2016-2020. Tom prilikom su im se zahvalili na saradnji u proteklom mandatnom periodu. Razgovarano je o periodu u kojem su predsjednici Savjeta bili angažovani u mjesnim zajednicama i realiziranim projektima. Jedan broj predsjednika se zahvalio Načelniku i njegovim saradnicima na uspješnoj saradnji. Na kraju su svim predsjednicima MZ-a uručene Zahvalnice. Prošle godine u mjesnim zajednicama realizovani su projekti u vrijednsoti blizu 1,2 miliona KM.

Predsjednici Savjeta u mandatnom periodu 2016-2020

Nakon tri dana organiziran je novi prijem na kome su novim predsjednicima za mandatni period 2020-2024 uručena Rješenja o imenovanju. Rješenja su uručena sedamnaestorici od njih 25, jer za ostale nisu stigli zapisnici iz mjesnih zajednica o izboru. Predsjednika izabira Savjet na svojoj sjednici i zapisnik o izboru dostavlja u Općinu na osnovu čega se pravi Rješenje o imenovanju.

Najstariji predsjednik u sazivu 2016-2020, Smajo Alihodžić iz Džemilić Planja prima Zahvalnicu

Pregled predsjednika u proteklom mandatnom periodu i sadašnjem

Mjesna zajednica

Saziv 2016-2020

Saziv 2020-2024

Bobare, Drinčići, Blaževci

Amir Bašić

Adem Kurdić

Bukva

Idriz Subašić

Nermin Kotorić

Dobro Polje

Hasan Handžić

Džemilić Planje

Smajo Alihodžić

Mujo Turkeš

Jablanica

Fehro Bašić

Jelah

Esad Garić

Jevadžije

Emir Dizdarević

Emir Saltagić

Kalošević

Fikret Hukić

Fikret Hukić

Karadaglije

Nihad Halilović

Kraševo

Adis Bekrić

Adis Bekrić

Ljetinić

Enid Ahmić

Ibrahim Čamdžić

Medakovo

Mesud Ibrahimkadić

Sadel Ćostović

Miljanovci-Lončari

Fahrudin Omerbašić

Mrkotić

Omer Ramić

Ahmet Ganjgo

Novi Miljanovci

Merzudin Kruško

Merzudin Kruško

Novo Selo

Nedim Hadžić

Nedim Hadžić

Oraš Planje

Adem Mahalbašić

Senad Hatkić

Piljužići

Hamdo Kurdić

Raduša

Muharem Artuković

Muharem Artuković

Rosulje

Senaid Himzić

Šije

Samir Bajrić

Jasmin Čajić

Tešanj

Emir Belagija

Angela Rajkovača

Tešanjka

Dževad Bekrić

Dževad Bekrić

Trepče

Alija Hasanbašić

Vukovo

Mirel Hrvić

Muris Travančić

 

Rješenja novoimenovanim predsjednicima Savjeta uručio je mr. Suad Huskić. Proces izbora predsjednika u preostalih 8 mjesnih zajednica je u toku i uskoro će i njima biti dodijeljena Rješenja.

Predsjednici savjeta mjesnih zajednica u mandatu 2020-2024

Ono što se odmah može zapaziti kada se pogledaju novi predsjednici je da je među njima I jedna žena. To je Angelina Rajkovača predsjednica savjeta iz MZ Tešanj. Prema informaciji Načelnika Angelina neće niti jedina jer će predsjednica biti i u MZ Miljanovci-Lončari. Navikli smo se na predsjednike muškarce i baš je bilo lijepo vidjeti i jednu ženu. Na oba prijema bio je prisutan Hasan Plančić koordinastor za rad sa MZ.

Angelina Rajkovača prima rješenje

Općina Tešanj najbolja u projektu MEG

Ove sedmice je održana završna online konferencija u projektu MEG (Projekat okolišnog i ekonomskog upravljanja). Projekat je finansirala Vlada Švicarske, a implementirao Razvojni program UN u BiH. Projekat je trajao četiri godine i realiziran je u 18 općina u BiH.

Za postignute rezultate u protekle četiri godine Općina Tešanj je osvojila nagradu u ukupnom iznosu od 1,1 milion maraka koje su uložene u različite projekte vodosnabdijevanja, sufinansiranje projekata za pomoć privredi, oprema za Bolnicu, softverska rješenja…

Prema ukupnom rezultatu, Općina Tešanj je na prvom mjestu sa osvojenih 91,16% poena.

Nezavisni evaluatori, koji su eksperti u svojim oblastima ocjenjivali su 21 indikator, odnosno 104 podindikatora unutar četiri ključne oblasti koje čine sistem upravljanja učinkom na lokalnom nivou, i to: Liderstvo, predstavnička uloga, odlučivanje i nadzorna uloga Vijeća, Transparentnosti i odgovornost lokalnih vlasti, Učešće javnosti u procesu donošenja odluka i Efikasnost i efektivnost jedinice lokalne samouprave.

“Sretan sam da je Općina Tešanj u protekle četiri godine bila dio ovog projekta i da smo postigli ovakve rezultate. Nadam se da će se ovakav oblik saradnje nastaviti i u narednom periodu i da ćemo zajedno sa drugim općinama nastaviti napredovati i ostvarivati dobre rezultate”, rekao je Općinski načelnik Suad Huskić.

“Općina Tešanj je pokazala ozbiljnost i u ovom projektu, te ostvarila najbolji rezultat. Nadam se da ćemo i u narednom periodu ostvarivati još bolje rezultate”, rekao je Predsjedavajući Općinskog vijeća Amir Kurtić.

Virtuelna dodjela plaketa izvrsnosti MEG projekta najuspješnijim općinama koje su svojim radom i zalaganjem u protekle četiri godine uspjele ostvariti najbolji plasman po pojedinačnim kategorijama sistema upravljanja učinkom održana je putem zoom platforme.

Ovom događaju prisustvovali su gradonačelnici i predsjedavajući Vijeća svih 18 općina.

Osim općine Tešanj, u projektu su sudjelovale i Gradiška, Prijedor, Tuzla,
Prnjavor, Žepče, Gračanica, Bihać, B. Krupa, Cazin, Doboj, Gradačac, Kalesija, Kostajnica, K. Dubica, S. Most, Teslić i V. Kladuša.

 

(opcina-tesanj.ba)

Uz štampe izašla knjiga Moj Tešanj Ahmeda Bosnića

Ono što su posljednjih mjeseci čekali mnogi tešanjski zaljubljenici literarne riječi Ahmeda Bosnića, njegov autobiografski roman Moj Tešanj, ovih dana je ugledalo svjetlost dana.

Dobio sam od autora jedan primjerak i obradovao se ovoj knjizi, za čiji izlazak navijam od 2008. godine kada sam na tesanj.web objavio intervju sa Ahmedom Bosnićem.

Ovo izvanredno zanimljivo djelo koje govori o dobrom duhu i plemnitosti našeg grada, nastajalo je na neobičan, u književnom svijetu možda na jedinstven način –takoreći pred očima internet publike. Bosnić ga je pisao, kako sam kaže, “u stvaralačkom bunilu”, svaki dan po jedno poglavlje, tako da je Moj Tešanj nastao za 41 dan. S toga i nije čudo što podnaslov ovog autobiografskog romana glasi “izmeđ sna i jave”, a zapravo predstavlja svojevrsnu romansiranu kroniku našeg grada u periodu izmedju 1943. i 1953. godine.

Ahmed Bosnić se rodio u Tabacima i ne krije da sve vrijeme svog uzbudljivog života Tabake i Tešanj po svijetu nosi u svom srcu. On je jedan od najboljih putopisaca na Balkanu, novinar i istraživač starih civilizacija, a turski mediji ga poreda sa Evlijom Čelebijom (EvliyaÇelebi, 1611.-1682,) modernog vremena.

Očekujemo prvu promociju knjige Moj Tešanj u okviru manifestacije Tešanjsko proljeće.

Otvorena teretana N°1 GYM

U iznajmljenim prostorijama Farexa, u zgadi nekadašnjeg hotela na zadnjoj etaži iznad UniCredit Bank, otvorena je 5.2. teretana sa više sadržaja. Pored klasične teretane sa dvadestak sprava u drugoj prostoriji smještene su kardio trake i bicikli. Ostali dio prostora sa odgovarajućom podlogom predviđen je za treninge Taekwondo Akademije i sve druge individualne treninge. Takođe postoji soba koja se priprema za davanje usluga masaže. Na ulaznom dijelu sale, uz prijemni pult, predstavljena je prodaja proteinskih proizvoda Uz prostorije se nalazi garderoba, mokri čvor sa tuševima.

Osnivači teretane N°1
GYM
su Sead Deljkić Elvin Mehmedović koji je zaposlen i kao trener. Pored Elmira u teretani je zaposlena jedna radnica i angažovana još četiri trenera.

Ono što upada u oči je besprijekorno urađen prostor, naročito postavljena keramika.Dvije strane imaju staklene zidove tako da se sa većine sprava ima lijep pogled na Riječku džamiju, park i zgradu Općine.

Elvin Mehmedović (lijevo) i Sead Deljkić

Udruženje građana STEM Lab posjetili načelnik mr. Suad Huskić i direktor MANN+HUMMEL BA

U odvojenim posjetama načelnik mr Suad Huskić sa saradnicima i Mahmut Galijašević direktor Mann und Hummel BA sa direktorom Razvoja održali su sastanke sa rukovodstvom UG STEM Lab u STEM kabinetu OŠ Huso Hodžić. Sa Načelnikom u posjeti su bili:Pomoćnica Načelnika Azra Muslija, dr Ismar Alagić direktor TRA i Edina Kadušić službenik za informisanje. Domaćini delegaciji Općine bili su:Adnan Čamdžić predsjednik Udruženja, i potpredsjednici Tarik Kantić i Arif Mularifović, kojima se priključio i direktor OŠ Huso Hodžić Osmo Hurić. Domaćini su goste upoznali sa svojim sadašnjim mogućnostima korištenja opreme STEM kabineta koji su od škole dobili na raspolaganje pod određenim uslovima kako bi mogli organizirati edukacije, realizirati razne projekte. Razgovrano je o konkretnim projektima koji su od interesa za Općinu i posebno potrebnoj saradnji sa TRA. Među projektima je i eduakacija 100-200 osnovaca sa osnovnim znanjima kroz igru i samostalan rad na izradi raznih predmeta sa intelegentnim vođenjem, a zatim takmičenje u rješenjima koje su sami izradili. Planirana je i obuka nastavnika preostalih škola, kako bi se mogli STEM kabineti postaviti i u kod njih.

Domaćini su prezentirali svoja rješenja koja su napravili nakon otvaranja STEM kabineta:3D skener, mehaničku ruku, semafor i dr. Spremaju se da prave 3D štampač.

S lijeva: Haris Mularifović, Adnan Čamdžić, Tarik Kantić, Osmo Hurić, Ismar Alagić, mr. Suad Huskić, Azra Muslija i Edina Kadušić

Svoje mogučnosti i planove ista ekipa je prezentirala i direktoru Mann und Hummela Mahmutu Galijaševiću i direktoru Razvoja Miralemu Ireizu. Na kraju razgovora direktor Galijašević je podržao planove i obećao pomoć u realizaciji. Bilo je govora o mogučnosti obavljanja dijela ferijalne prakse stipendista sa tehničkih fakulteta u STEM kabinetu.

S lijeva: Tarik, Kantić, Adnan Čamdžić, Miralem Ireiz, Mahmut Galijašević i Haris Mularifović

U Tešnju osnovan prvi malonogometni klub Futsal Team Tešanj

Naime, 11.01.2021.godine osnovan je prvi malonogometni klub na općini Tešanj.

Riječ je o malonogometnom klubu Futsal Team Tesanj koji ima posebnu priču. Radi se o nekoliko veoma mladih momaka koji su još kao osnovci sa svojim nastavnikom počeli da treniraju futsal. Da dobro ste čuli, kao osnovci, dječaci sa nekih 10 godina koji su vrijedno radili i trenirali. Rezultati su dolazili osvajali bi već tada općinska i kantonalna takmičenja, a poslije kada su stasali u ozbiljnije igrače počeli su da haraju turnirima po našoj Bosni i Hercegovini. To im je bilo malo pa su počeli da donose zlata i sa medjunarodnih turnira iz Evrope. Danas isti taj nastavnik je kapiten i trener istim tim dječacima koji čine stub prvog malonogometnog kluba na općini Tesanj. Nastavnik i dječaci, trener i igrači, čine danas i Upravu tog kluba koja vrijedno radi. Rezultat toga je efikasno osnivanje kluba, rad na njegovoj infrastrukturi, brz i poentiran trenazni proces, te su vec 09.02.2021. godine odigrali svoju prvu utakmicu i upisali svoju historijsku pobjedu rezultatom 5:2 nad ekipom FC Lilium u prijateljskom susretu u Doboj Istoku.

“Futsal Team Tešanj” je klub koji nastavlja da radi i da piše svoju historijsku priču. U 2021.godini klub ima ambiciju da napuni dvoranu u Tešnju i pokuša da zauzme vrh prve futsal lige FBiH.(zosradio.ba)

Stare fotografije

Sa table na Gornjoj čaršiji

O Husein Galijasevic

Rođen je rođen 17.4.1945. godine u Tešnju od oca Mahmuta i majke Zekije rođene Hodžić.

Osnovnu školu završio u Tešnju, a Mašinsku tehničku školi u Tuzli. Mašinski fakultet završio u Sarajevu.

Nakon završetka srednje škole kao stipendista radio dva mjeseca u Trudbeniku iz Doboja, da bi sa stipendijom iste firme nastavio obrazovanje u Sarajevu.

Po završetku studija radio u Trudbeniku oko 6 mjeseci, otišao u JNA i nakon povratka počeo raditi u Pobjedi Tešanj.

U Pobjedi radi na poslovima: samostalnog konstruktora pumpi za vodu, glavnog konstruktora pumpi i prečistača, šefa službe razvoja, glavnog inžinjera proizvodnje, tehničkog direktora i direktora Fabrike pumpi i hidraulike (OOUR-a), direktora razvoja Fabrika pumpi i hidraulike Pobjeda d.d., rukovodioca projektne grupe ISO 9000.

Obavljao je poslove stručnog saradnika u Minstarstvu industrije i energije i pomoćnika Ministra namjenske proizvodnje za tehniku Republike BiH

Početkom 1997. godine imenovan je na funkciju pomočnika Ministra odbrane Federacije BiH za namjensku proizvodnju. Prije penzionisanja 2007. godine bio je stručni savjetnik u Ministarstvu odbrane FBiH.

Bio je predsjednik Upravnog odbora Centra za kulturu i obrazovanje u Tešnju.

Napisao je dvije monografske knjige:Pobjeda 1954-2014-vizija, znanje, hrabrost i Lovačko društvo "Kiseljak" Tešanj 1921-2011. Desetu godinu piše Tešanjski dnevnik.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *