Tešanjski dnevnik 15-22.2.2021. godine

Dr. Mario Kordić (HDZ) novi je Gradonačelnik Mostara. Nakon drugog kruga glasanja gdje se tražila nadpolovična većina on je dobio 17 glasova ispred dr. Zlatko Guzine (SDA) koji je osvojio 16 glasova. Odlučila su dva glasa, kako se pretpostavlja Naše stranke, koja su bila nevažeća. Naime Irma Baralija i Boška Ćavar su najavile da neće glasati za nacionalne stranke. Tako su ipak obezbijedile mjesto Gradonačelnika predstavniku jednonacionalne stranke (HDZ), umjesto predstavniku druge nacionalne stranke (SDA).

Migranti se mogu sresti i u Tešnju i to najčešće pred trgovačkim centrima, Mešić, Konzum, Bingo. Ispred Konzuma je emigrant Marokanac nožem nanio smrtonosnu ranu emigrantu Alžircu. Veliki broblem pretstavljaju prevoznicima. Jedan naš prijevoznik otkrio je 4 migranta pred granicom Poljske. Nožem razrežu ceradu, a po ulasku zalijepe iznutra da se teško primjeti rez.

U Tuzli uhapšeno nekoliko osoba, a među njima i predsjednik stranke Socijaldemokrata BiH Emir Bijedić. Osumnjičeni su za privredni kriminal i sklapanje štetnih ugovora u Rudniku soli Tuzla, koji je u vlasništvu Tuzlanskog kantona. Direktor OSA–e, Osman Mehmedagić oslobođen optužbi prvostepenom presudom suda BiH za zloupotrebu dužnosti.

Preminuo kantautor Đorđe Balašević, omiljen na cijelom prostoru bivše Jugoslavije. Pored svojih izuzetnih muzičkih kvaliteta kojima je osvojio i obilježio jednu generaciju bio je cijenjen i po svojim ljudskim vrijednostima. Javna ličnost iz Srbije koja je ratu kazala ne.

Vrijeme toplo sa temperaturam ado 17°C.

Korona virus

15.2

U BiH registrovana 381 novozaražena osoba (FBiH 348, RS 33, DB 1), preminule 4 osobe (FBiH 1, RS 3).

U Tešnju nisu registrovane novozaražene osobe.

16.2

U BiH registrovano 116 novozaraženih osoba (FBiH 88, RS 27, DB 1), preminulo 18 osoba (FBiH 14, RS 4).

U Tešnju otkrivene dvije novozaražene osobe

17.2.

U BiH registrovane 274 novozaražene osobe (FBiH 163, RS 99, DB 12), preminulo 19 osoba (FBiH 9, RS 101).

U Tešnju nije bilo novozaraženih osoba

18.2.

U BiH registrovano 368 novozaraženih (FBiH 250, RS 112, DB 6), preminulo 14 osoba (FBiH 7, RS 7).

U Tešnju nije bilo novozaraženih osoba.

19.2

U BiH registrovane 354 novozaražene osobe (FBiH 266, RS 83, DB 5), preminlo 13 osoba (FBiH 3, RS 13).

U Tešnju registrovano 6 novozaraženih osoba.

20.2

U BiH registrovane 402 novozaražene osobe )FBiH 289, RS 109, DB 4), preminulo 17 osoba (FBiH7, RS 9, DB 1)

U Tešnju registrovane 3 novozaražene osobe.

21.2

U BiH registrovane 504 novozaražene osobe osoba (FBiH 382, RS 122), preminulo 16 osoba (FBiH 11, RS 5).

Položen kamen temeljac za sporsku dvoranu u Jelahu

U prisustvu manjeg broja gostiju, zbog pandemije, položen je kamen temeljac sportske dvorane u Jelahu. I ako je ugovor za prvu fazu sa firmom Inžinjering1 potpisan u oktobru, sa početkom radova se kasnilo kako bi se riješili pravno imovinski odnosi i pozicija dvorane pomjerila od ceste koja ide od kotlovnice OŠ 1.mart prema novogradnji.

Riješeno je i pitanje eksproprijacije zemljišta tako je obezbjeđena nesmetana izgradnja puta koji će sportsku dvoranu povezivati sa magistralnim putem.

Polaganju kamena temeljca prisustvovali su:općinski načelnik mr. Suad Huskić sa saradnicima Arijasnom Brkić, općinskim pravobraniocem, pomoćnikom Nadirom Medarićem, predsjednik OV-a i predsjednik OO SDA Amir Kurtić, glavni imam Fuad ef. Omerbašić, župnik don Ilija Marinović, Himzo Smajić zastupnik u Skupštini Ze-Do kantona, predsjednik Savjeta MZ Jelah Esad Garić, predjednik OO SDP Senad Subašić, direktor Inžinjering1 d.o.o., izvođača radova, Ahmet Hujdur, direktor SRC Safet Jašić, braća Dino i Šemso Ahmić Inter d.o.o.

Prva se prisutnim obratila Nermina Bešlagić stručni savjetnik za urbanizam i vođa tima koji je vodio projekat do realizacije, predsjdnik Savjeta MZ Esad Garić, predsjednik OV-a Amir Kurtić i načelnik mr. Suad Huskić.

Polaganje kamena temeljca obavljeno je postavljanjem nosečeg stuba teškog 10 tona moćnom dizalicom.

Ukupna vrijednost investicije je 1.6 miliona KM. U prvoj fazi postavljanja konstrukcije obezbjeđena su sredstva od 600.000 KM (Vlada FBiH 400.000 KM, a Općina 200.000 KM).

U Budžetu za ovu godinu predviđena su sredstva za nastavak gradnje od 400.000 KM.

Gabaritne dimenzije sportske dvorane su 52×32 m, a obezbjeđene su dimenzije terena za igranje međunarodnih rukomertnih utakmica. Odvojeni ulazi za publiku i posjetioce nalaze od strane novogradnje HG . Predviđena su 764 sjedišta za gledaoce.

Inače razgovori i aktivnosti oko izgradnje sportske dvorane traju niz godina. Bilo je različitih mišljenja o lokaciji.

Polaganjem nosećeg stuba simbolično je položen kamen temeljac

Bilo je ideja da se gradi na mjestu ranijeg Doma kulture. Dobro je da se sačekalo i sada je sportska dvorana postavljena na pravom mjestu. Ova lokacija bezbjeđuje dosta parking mjesta, a nalazi se odmah do OŠ 1. mart što će obezbijediti bezbjedno kretanje djece. Dvorana će biti mjesto za razvoj niza sportova za koje Jelah ima veliki potencijal.

Održano prvo kolo Lige kadeta BiH u streljašatvu

    Ovogodišnje prvo kolo Lige kadeta BiH u streljaštvu održano je u tri grada:Tešanj, Visoko i Gacko uz poštivanje svih epidemioloških mjera. Gađalo je ukupno 102 takmičara/ke iz cijele BiH.Novi državni rekord ostvario je Matej Rašić iz SK Geofon Teslić sa 394 kruga u disciplini vazdušna puška.

U Tešnju su nastupile ekipe SK Geofon Teslić,
SSK Bratstvo Novi Travnik, SK Kalin Bugojno, SK Rudar Ugljevik, SK Zavidovići i SK Tešanj koje su se takmičile u gađanju vazdušnom puškom i vazdušnim pištoljem u ženskoj i muškoj konkurenciji.

Rezultati takmičenja iz navedena tri mjesta su objedinjeni. Tešanjski takmičari su ostvarili sljedeće tezultate:

-Vazdušna puška kadeti pojedinačno, Fadil Hadžan SK Tešanj dvanaesti od 46 takmičara.

-Kadeti ekipno, SK Tešanj deveti od 15 ekipa

– Kadetkinje pojedinačno:Esada Halilović SK Tešanj, drugo mjesto, Erna Ibrahimović 23. mjesto i Dženana Mešić 31. mjesto od 41 takmičara.

.Kadetkinje ekipno: 3. mesto od devet ekipa.

-U gađanju vazdušnim pištoljem nisu učestvovali strijelci SK Tešanj.

Rezultati su skromniji nego prošle godine obzirom da je jedan broj najkvalitetnijih strijelaca prerastao kadetsku kategoriju, a mlađi nisu prispjeli za velike rezultate

Posjeta firmi Inžinjering1 d.o.o.

Polaganje kamena temeljca sportske dvorane sombolično je urađeno postavljanjem stuba teškog 10 tona sa moćnom dizalicom izvođača radova firme Inžinjering1 d.o.o. Polaganju je bio prosutan i direktor Inžinjeringa1 Ahmet Hujdur. Bila je to prilika da dogovorim pojetu ovoj firmi.

Zahira, Muhamed i Ahmet

Inžinjering1 je osnovan 1990. godine, a osnivač je Ahmet Hujdur dipl. ing. građ.

Rođen je 1963. godine u Piljužićima gdje je završio 4 razreda osnovne škole, a sljedeća 4 razreda u Miljanovcima. Srednju saobračajnu školu završio je u Doboju, a Građevinski fakultet u Mostaru. Završio je državni stručni ispit na Građevinskom fakultetu Zagrebu.

Prvi susret sa građevinom, Ahmet imao je kao dječak 1973. godine na stadionu Borca gdje je očeva firma SZR Zidarsko fasaderska radionica Haso Hujdur postavljala betonski zid. Njegov zadatak je bio da donosi vodu za mješalicu iz Mračajskog potoka. Poslije toga svakog ferija je radio kod oca građevinske poslove ovladavajući poslovima:zidara, tesara, bigera. U tome mu je puno pomogao njegov tetak Ibrahim Pilav Čiča, dobar majstor, ali i svestran i duhovit čovjek.

Ahmetov otac Haso je bio električar u Željezari Zenica. Nakon jednog strujnog udara vratio se u Piljužiće. Pored toga što je bio električar išli su mu od ruke i drugi poslovi pa se počeo baviti građevinom, da bi osnovao svoju SZR Zidarsko fasaderska radioniucu Haso Hujdur. U vrijeme mrtve sezone, zimi, pravio je razne stolarske mašine, vrcaljke za med, vage..Bio je aktivan društveno politički radnik u Piljužićima i Tešnju.

Haso Hujdur

Nakon završenog Građevinskog fakulteta prvo zaposlenje Ahmet ima u građevinskoj firmi Univerzal Tešanj čiji je bio stipendista sa obavezom da radi dvije godine.

Dok je radio u Univerzalu pomagao je ocu u njegovoj firmi, a čim je istekla obaveza kao stipendiste osnovao je svoju firmu DJL Inžinjering 1990. godine. Inžinjering je bio registrovan za poslove projektovanja i građevinske gradnje. Firma je bila registrovana u Jelahu u porodičnoj kući (preko puta Šoping centra), a sljedeće dvije godine radila je poslove zajedno sa očevom firmom kada otac odlazi u penziju.

Prvi poslovi su bili izgradnja krojačke radnje u Velikoj Gorici kod Zagreba, zatim današnja zgrada Elektrodistribucije Tešanj, sadašnja zgrada Centra za socijalni rad u Tešnju U prvo vrijjeme firma je imala do 10 radnika.

Proglašenjem ratnog stanja, Inžinjering prekida svoj rad, a Ahmet se uključuju u odbrabene strukture RBiH.

Pred kraj rata dobiva određene zadatke projektovanja da bi polije rata 1996. godine nastavio rad firme uvodeći i proizvodnju armiranih gredica (FERT), koje se koriste umjesto punih ploča na stambenim objektima.

Inžinjering je od svog osnivanja težio uvođenju savremenih rješenja i inovacijama kako bi uvijek bio ispred konkurencije. Tako je prvi u Tešnju poslije rata 1992-1995 izgradio betonsku bazu u Kraševu, odakle se seli u Rosulje.

Godine 2000.Ahmet registruje Inžinjering1 d.o.o. Kod registarcije morao je dodati ranijem imenu firme broj 1 jer je već prije njegove registrovana firma sa istim imenom iz Maglaja.

Prelaskom u Rosulje stvaraju se uslovi za prefabrikaciju i početak proizvodnje armirano betonskih proizvoda (AB). Projektovanje je stalan posao, a nakon uspostavljanja proizvodnje armirano betonskih proizvoda proizvodnja se širi na uzgradnju proizvodnih i drugih hala po sistemu ključ u bravu (od projektovanja do završnih radova). Razvojna politika Inžinjeringa1 je izrada armirano betonskih greda većih dinmenzija za hale, ali i mostove sa ciljem da se rade kompletni mostovi (armirano betonske grede Inžinjeringa dužine 32. m ugrađene su u Jelaški most, a mogu raditi do maksimalne dužine 40 m)). Ovu proizvodnju poslije rata počeli su u Gradačcu, zatim u Gračanici, a Inžinjering1 u svom razvoju obezbjeđuje konkurentnu cijenu vlastitim tehničkim reješenjima.

Na svom razvojnom putu Inžinjering je prvi imao betonsku bazu poslije rata, prvu betonsku pumpu, prvi mikser vozilo za transport betona, prvu auto dizalicu.

Zadnje visoke tehnološke mogućnosti ostvarene su kapacitetima koji omogućuju bušenje rupa prečnika 2 m i dubine 50 m i mašine za pravljnje i ulaganje zavarene armnature u te otvore za koji s ekoriste za stubova u cestogradnji. Trenutno Inžinjering1 radi na izgradnji kapaciteta za horizontalno bušenje i bušenje pod uglom prečnika Ø1,60 m dužine 18 m

U saradnji sa Institutom za materijale pri Građevinskom fakultatu u Sarajevu Imžinjering1 vrši ispitivanja mostovnih nosača od prenapregnutog betona.

Od samog početka Inžinjering1 se bavi specijalističkom trgovinom građevinske opreme i transportnih vozila.

Inžinjering ima oko 100 zaposlenih od čega ih je 20 sa visokom stručnom spremom (polovina građevinske struke).

U realizaciji novih projekta veliku ulogu ima i sin Muhamed student Građevinskog fakulteta koji kontinuirano uči zanat od oca kao što je i otac učio od svog samo u drugim uslovima i na drugim tehnologijama. Ahmetova supruga Zahira uključena je u stvarnje firme od samog osnivanja.

Stare fotogarfije

S lijeva: Avdo Bukvić briijač, Nafa Bukvić novinarka Radio Tešnja i Husein Mehinović

Nisu partizani iz Drugog svjetskog rata nego pripadnici jedinice Opštenarodne odbrane i društvene zaštite (ONO DSZ) nakon vježbe 1979. godine. U jedinice ONO DSZ regrutovani su svi građani bez obzira na spol od 18-65 godina, a koji nisu bili angažovani u rezervnom sastavu JNA.

S lijeva: Muho Berberović Pomoćnik komadant Štaba ONO DSZ, Momčilo Spasojević predsjednik Saveza socijalističkog saveza, Mehmedalija Husremović sekretar OK SK, Smail Smailbegović Sekretar sekretarijata za narodnu odbranu, Vojko Dujaković predsjednik Saveza
socijalističke omladine i Rifat Kantić Komadant Štaba ONO DSZ

Sa table na Gornjoj čaršiji

O Husein Galijasevic

Rođen je rođen 17.4.1945. godine u Tešnju od oca Mahmuta i majke Zekije rođene Hodžić.

Osnovnu školu završio u Tešnju, a Mašinsku tehničku školi u Tuzli. Mašinski fakultet završio u Sarajevu.

Nakon završetka srednje škole kao stipendista radio dva mjeseca u Trudbeniku iz Doboja, da bi sa stipendijom iste firme nastavio obrazovanje u Sarajevu.

Po završetku studija radio u Trudbeniku oko 6 mjeseci, otišao u JNA i nakon povratka počeo raditi u Pobjedi Tešanj.

U Pobjedi radi na poslovima: samostalnog konstruktora pumpi za vodu, glavnog konstruktora pumpi i prečistača, šefa službe razvoja, glavnog inžinjera proizvodnje, tehničkog direktora i direktora Fabrike pumpi i hidraulike (OOUR-a), direktora razvoja Fabrika pumpi i hidraulike Pobjeda d.d., rukovodioca projektne grupe ISO 9000.

Obavljao je poslove stručnog saradnika u Minstarstvu industrije i energije i pomoćnika Ministra namjenske proizvodnje za tehniku Republike BiH

Početkom 1997. godine imenovan je na funkciju pomočnika Ministra odbrane Federacije BiH za namjensku proizvodnju. Prije penzionisanja 2007. godine bio je stručni savjetnik u Ministarstvu odbrane FBiH.

Bio je predsjednik Upravnog odbora Centra za kulturu i obrazovanje u Tešnju.

Napisao je dvije monografske knjige:Pobjeda 1954-2014-vizija, znanje, hrabrost i Lovačko društvo "Kiseljak" Tešanj 1921-2011. Desetu godinu piše Tešanjski dnevnik.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *