Tešanjski dnevnik 22.-29.3.2021. godine

Epidemija Korona virusa ove sedmice uzrokovala je povećanje broja zaraženih i smrtnih slučajeva u svijetu, a i kod nas. Sarajevo je imalo najveći broj zaraženih, u odnosu na broj stanovnika, u Evropi. Pojavio se u Banja Luci južnoafrički soj, jedan od najopasnijih. Stigle vakcine Pfizera u količini od 23.400 kom, Astra Zeneca u količini 26.400 kom. Ze-Do kanton će dobiti 1.144 doza (572 osobe). Najavljene isporuke vakcine 29.3. u količini od 36.000 i 22.4. u količini od 76.00, od ukupno uplaćenih 1,2 miliona, sve u okviru u okviru Covax programa EU.

Avion sa turskom hedijom od 30.000 vakcina sletio na aerodrom Sarajevo u nedjelju. Sa onim ranije dobivenim vakcinama kroz donacije jedva da se pokrije zravstveni sistem koji broji blizu 50.000 osoba.

Iz aviona se vidjelo da ugovor sa Medimexom neće biti realizovan u roku. To se i potvrdilo. Vlada produžila vrijeme potpisivanja ugovora firmi  Medimpex. Pojavile se sa ponudama I druge firme.

Fedearcija BiH donijela odluku o mjerama. U njima se nalaže obavezno nošenje maske, dva metra distance, okupljanje najviše 20 osoba na javnim otvorenim i zatvorenim prostorima uz nošenje maske i držanje distance, policijski sat na cijelom prostoru od 21-05 h.

Srbija donijela odluku da bez najava vakciniše strane državljane. Veliki broj građana BiH, posebno tokom vikenda, otputovao u Beograd na vakcinisanje. Nakon članova Ustavnog suda među nijima ima i političara i državnih dužnosnika koji rade na u borbi protiv epidemije, ali i privrednika i radnika iz tešanjskih firmi.

Politička trakavica u Sarajevu. Kada je veći broj građana u Federaciji BiH očekivao da će za gradonačelnika Sarajeva doći ličnost kakav je Bogić Bogičević desile su se ujdurme i nije dobio dovoljan broj glasova. U ponovnom glasanju je izabran, ali je on odustao, ne želeći da ulazi u to političko blato, kako je kazao.

Golemi kontejnerski tajvanski brod dužine 400 m, a širine 56 i težine 200.000 tona, u utorak, nakon jakog vjetra, nasukao se i poprečio cijelom širinom Sueskog kanala. Zaustavio je sav pomorski saobraćaj. Sueskim kanalom odvija se 10% svjetskog prometa tako da će ovaj događaj utucati na svjetsku ekonomiju. Obzirom da je ovo i najveći put nafte, cijene su počele da rastu.

U prošlom Dnevniku sam pisao o povečanju cijena građevinskog materijala i prehrane. Obilazeći neke firme metalne i hemijske industrije iznenadio sam se velikim procentom porasta cijena materijala iz uvoza: svih vrsta čelika, granulata za proizvode od plastike (135%), hemijskih komponenti i dr. Ova povećanja će stvoriti poremećaj na tržištu.

Vrijeme do petka hladno, promjenjivi, a u ponedeljak je bilo i malo snijega. Od petka sunčano i toplije.

Korona virus

22.03.

U BiH registrovano 1.055 novozaraženih osoba (FBiH 863, RS 187, DB 5), preminulo 48 osoba (FBiH 36, RS 11, DB 1)

23.03.

U BiH registrovano 818 novozaraženih osoba (FBiH 600, RS 213, DB 5), preminule 73 osobe (FBiH 57, RS 16).

U Tešnju registrovane 44 novozaražene osobe.

24.03.

U FBiH registrovano 1.719 novozaraženih osoba (FBiH 1.070, RS 534, DB 115), preminulo 67 osoba (FBiH 44, RS23)

U Tešnju registovano 30 novozaraženih osoba.

25.03.

U BiH registrovano 1.852 novozaraženih osoba (FBiH 1.172, RS 578, DB102), preminule 62 osobe (FBiH 43,RS 17, DB 2)

U Tešnju registrovane 24 novozaražene osobe.

26.03.

U BiH regiostrovano 1.965 novozaraženih osoba (FBiH 1358, RS 521, DB 86), preminulo 77 osoba (FBiH 49, RS 25, DB 3).

U Tešnju registrovano 26 novozaraženih osoba.

27.03.

U BiH registrovano 1869 novozaraženih osoba (FBiH 1.260, RS 505, DB 104), preminulo 76 (FBiH 59, RS 16, DB 1).

U Tešnju registrovano 11 novozaraženih osoba.

28.03.

U BiH registrovano 1797. Novozaraženih osoba (FBiH 1239, RS 553, DB 51), preminulo 60 osoba (FBiH 36, RS 22, DB 2).

Vakcinacija u Tešnju

Ove sedmice počela je vakcinacija zdravstvenih radnika u Tešnju. Vakcinisano je u Općoj bolnici 100 osoba, a u Domu zdravlja 80 vakcinom AstraZeneca. U narednoj sedmici najavljeno je vakcinisanje 130 zdravstvenih radnika, u Općoj bolnici 70, a u Domu zdravlja 60. Time bi bilo završeno vakcinisanje zdravstvenih radnika u Tešnju.

Od 05.04. očekuje se pristizanje isporuka za vakcinisanje građana i to ugroženih grupa koje su prijavljene. U kojim količinam, koje vrste i u kojoj dinamici će dolaziti za sada je teško predvidjeti.

Direktor Doma zdravlja dr. Amir Dujsić prima vakcinu

Odvijanje nastave u vrijeme Korona virusa, gimnazija Musa Ćazim Ćatić

Kako je prije godinu dana krenula epidemija Korona virusa, školska nastava se odvija, zavisno o intezitetu epidemije, koimbinovano i online. Kombinovano znači da učenici u određenom broju pohađaju nastavu, a druga grupa radi nastavu od kuće online.

Minsitarstvo za obrazovanje, nauku, kulturu i sport obezbjedilo je platformu preko koje nastavnici i profesori predaju i komuniciraju sa učenicima, predaju, daju zadaće i prate realizaciju. Ineteresovalo me kako se nastava odvija u gimnaziji Musa Ćazim Ćatić, pa sam prilikom polaganja cvijeća na spomenik Muse Ćatića zamolio direktoricu Adelu Ibraković, da mi napiše kroz šta prolaze i kako se nastava odvija. Inače ovo je trebala biti godina radosti i obilježavanja 60 godina postojanja, ali epidemija će diktirati sve planove.

Prenosim tekst u cjelosti:

“Dvanaestog marta 2020. godine trebao je biti obilježen 59. rođendan postojanja i djelovanja Gimnazije ,,Musa Ćazim Ćatić” Tešanj. No, dolaskom neželjenog gosta, korona virusa, sve je spriječeno. Profesori i učenici su se sedmicama ranije vrijedno pripremali kako bi svečano obilježili ovaj dan. U sklopu manifestacija ,,Tešanjsko proljeće” nalazila se priredba učenika Gimnazije sa nazivom ,,U carstvu ljubavi”. Sve tačke su bile u znaku ljubavi, sevdaha, radosti života i mladosti. Nažalost, sve se odgodilo za neka druga, bolja vremena.

Dolaskom novog virusa došle su neke nove mjere.

U okviru mjera protiv širenja korona virusa Krizni štab Ministarstva zdravlja Federacije BiH preporučio je da se počevši sa 12. martom 2020. na dvije sedmice obustavi nastava u školama i na fakultetima u FBiH. Prema uputstvu Ministarstva za obrazovanje, nauku, kulturu i sport Zeničko-dobojskog kantona naša škola je odmah pristupila organizaciji i izvođenju konsultativne nastave uz primjenu informaciono-komunikacijskih tehnologija.

Naši profesori i učenici nisu imali velikih poteškoća sa korištenjem online alata za izvođenje nastave, jer je naša škola već započela pilot projekat korištenja elektronskog dnevnika od oktobra 2019.godine. Svi učenici su vrlo brzo aktivirali šifre koje su im predmetni nastavnici poslali na mailove za svaki predmet i nastava je počela relativno brzo, tačnije bez prekida u realizaciji planiranih i ostvarenih nastavnih sadržaja. Mada je kao i u svakoj vanrednoj situaciji, bilo različitih poteškoća i izazova, kako kod profesora, tako i kod učenika. Svaki profesor je formirao “učionicu” za svoj predmet, a direktorica je također bila prisutna kao gost u ovim predavanjima i mogla je pratiti kako se realizuje ovaj vid nastave, jer su se izvještaji o održavanju online nastave slali direktorici, tj.pedagoškom zavodu.

Svi smo razmišljali da će dvije sedmice proći brzo i da će mjere obustave nastave trajati samo do proljetnog raspusta koji po Godišnjem planu i programu počinje 25. marta i traje do početka aprila. Međutim, pred sami početak proljetnog raspusta, 20. marta, došlo je do pooštravanja mjera zaštite i Federalni štab civilne zaštite je izdao naredbu o zabrani kretanja osobama mlađim od 18 i starijim od 65 godina na području FBiH. Ovo je bio dodatni stres za sve naše učenike i shvatili smo da su, pored njihovog školovanja koje se odvija online, sada i njihova druženja i svaki vid komunikacije sa svijetom svedeni na online. Tako su školsku godinu naši učenici, kao i svi drugi, završili online. Dvije predviđene sedmice obustave nastave su se pretvorile u tri mjeseca online nastave.

Čitav ljetni raspust je protekao u nadi i želji da sljedeća školska godina počne u normalnim uslovima, tj. da se učenici vrate u školske klupe gdje i pripadaju. Želje su se ostvarile. Početak školske 2020/21.godine bio je dosta obećavajući. Učenici su se vratili u škole. Naravno, Ministarstvo je dalo nova uputstva, morale su se poštovati sve navedene mjere od dezinfekcije, nošenja maski, odstojanja, podjela učenika u manje grupe itd. Čas je bio skraćen na 35. minuta, ali bilo je dovoljno da se uradi ono što se predvidjelo po planu i programu. No, ono najvažnije je direktan kontakt sa učenicima, kojeg ni jedna tehnologija, ni bilo koji vid online nastave, ne može zamijeniti. Bez obzira koje prednosti ima online nastava, ipak redovnu nastavu niko i ništa ne može nadmašiti. U početku je nošenje zaštitnih maski bio ”najveći” problem, ali smo se i na to naviknuli. Također je bilo teško prihvatiti činjenicu da nema okupljanja u školskim sekcijama, jer vannastavne aktivnosti imale su posebnu notu u učeničkom školovanju. Bilo je tužno, ali morali smo se naviknuti. U suštini, bili smo zadovoljni. Tako je prošlo prvo polugodište, nastavio se početak drugog sve do marta, tačnije 12. marta 2021. godine. Opet isti datum, Dan naše škole, samo ovaj put nismo se pripremali za izvođenje priredbe, ali nismo se ni pripremali, tj. nadali ponovnoj obustavi nastave. Iako su profesori u toku prvog polugodišta imali online edukacije i webinare, posebno za novu platformu Microsoft Office 365, nekako smo se svi nadali da neće doći do primjenjivanja u praksi. Nažalost, od 12.marta ponovo su stigle naredbe da se krene sa online nastavom. Da li će trajati samo do 1. aprila, to ćemo još vidjeti. Trenutno se nastava odvija na Google classroom platformi, ali se prilagođava i na novu platformu, Microsoft Office 365.

Da se sve ne vrti oko epidemije koja nam je doslovno svima promjenila navike, govori i činjenica da smo na početku školske 2020/21.godine na Nastavničkom vijeću imenovali Organizacioni odbor koji će raditi na Monografiji 60 godina Gimnazije. Ovo će biti nastavak već postojeće monografije 40 godina Gimnazije koju trebamo dopuniti sa svim dešavanjima u školi od 2001 godine.

Nastojat ćemo obuhvatiti sva važna dešavanja tokom ovih 60 godina, sve generacije učenika i nastavnog osoblja, kao i profesora koji više nisu sa nama ili su u penziji. Pokušat ćemo prikupiti što više podataka koji su obilježili veoma bitne periode našeg života, a u isto vrijeme nastojati da ne izostavimo nekoga, ko je na bilo koji način doprinjeo nekim aktivnostima i zalaganjima u školi. Monografija je još u fazi izrade i dorade sa mnogobrojnim sadržajima i starim fotografijama, a iskreno se radujem što će sve ostati zabiljženo u jednoj knjizi, monografiji Gimnazije koja zaslužuje dočekati svoju zasebnu zgradu, a čija je izgradnja planirana Strategijom razvoja općine Tešanj. Za kraj mogu samo dodati da nekim novim generacijama ostavljamo da bilježe,ovjekovječuju, prave zapis u vremenu i ostave trag svoje generacije za neko novo izdanje i pisanje novog poglavlja života gimnazije.

“VERBA VOLANT SCRIPTAMANENT”( Riječi prolaze,nestaju ,zapisano ostaje)

Posjeta firmama Life oil d.o.o. i Belif d.o.o.

Prolazeći kroz industrijsku zonu Ciglane, zapazih da je završena nova hala u krugu firme Life oil. Nazovem vlasnika Smaila Šišića, kako bi prikupio podatke o namjeni nove investicije, a on mi odgovori da je u firmi i da mogu odmah doći do njega.

Firma Life oil se, nakon osnivanja, počela baviti i razvijati posao prometa ulja raznih namjena svjetski poznate francuske firme Total, zatim Belif-a i dr.Uspješno je razvijan posao prometa, kupljen prostor, napravljeno skladište.

Prije tri godine u prizemlju skladišta pokrenut je novi proizvodni program, proizvodnja PET i PE ambalaže. Ideju ulaska u ovu proizvodnju, kaže Smail, dale su potrebe firme Belif d.o.o. u kojoj ima vlasnički udio. Potrebe Belifa bile su dovoljne za odluku o potrebi ulaska u novu investiciju sasvim novog proizvoda. Počeo je sa posjetama sajmovima proizvoda od plastike u svijetu, definišući porebnu opremu, proizvođaće opreme, načine dobivanja znanja o tehnologiji izrade (kroz kupovinu alata za pozicije). Firma je ušla u investicije i to u sve tri tehnologije puhanja i brizgannja PE ambalaže i izrade PET ambalaže.

Smail Šišić

Proizvodnja je imala intezivan rast i po količini i asortimanu. Tako je prošle godine proizvedeno oko milion jedinica. Od čega je 40-45% realizovano kroz izvoz u Italiju, Sloveniju, Hrvatsku i Srbiju. U prošloj godini pokazala se potreba za novim prostorom i novim mašinama. Ovakva proizvodnja velikih serija traži veći manipulativni prostor i veći skladišni prostor ulaznih materijala i gotovih proizvoda. Life oil je ušao u investiciju građevinskog objekta površine 600 m2 i kupovine novih mašina. Ukupna vrijednost inveticije je 500.000 KM. Proizvodnja iz podrumskog dijela preselit će u novu halu i prostor ranije izgrađenog skladišta. U podrumskom dijelu planirana je alatnica. Istovremeno pokrenetu su aktivnosti na izgradnji novog skladišnog prostora u novoj industrijskoj zoni Glinište tokom ove godine. Postojeći prostor će biti proizvodni.

Obzirom da je Smail većinski vlasnik i u Belifu upoznao me je sa novostima i u ovoj firmi gdje je takođe u toku značajna investicija. U Belifu smatraju da su mogučnosti rasta na domaćem tržištu male i da je perspektiva proširenaja prodaje u izvozu Za efikasniji odgovor na zahtjeve ino tržišta moraju biti brži kada su u pitanju veće količine, a to znači brže i modernije linije punjenja, etiketiranja, obilježavanja i pakovanja i novi spremnik za fluide kapaciteta 100 tona (ovaj dio je već okončan). Tako će biti skračeno vrijeme od narudžbe do isporuke što je veoma važno, posebno kod sezonskih proizvodakoji su Belifu najznačajniji. Upravo iz tih razloga u toku je realizacija investicije od 400.000 KM u pet proizvodnih linija i tank spremište za fluidni repromaterijal kapaciteta 100 tona (koji je već instalisan).

Nova proizvodna hala lijevo.

Cijene rastu i u hemijskoj industriji. Tajko je cijena ulaznog materijala u plastici, granulata porasla za 130%. Ovako visoke cijene ne ostavljaju prostora za amortizovanje povećanja cijene prema kupcima. Koliko će kupci moći prodavati po novim cijenama pitanje je. Sigurno je da će potrošnja biit smanjena. Porast cijena nije samo problem lokalnih firmi, to je svjetski problem i Belif i Life oil su u stanju da opet budu u vrhu konkurentnosti.

Imao sam priliku da razvoj obje firme pratim izbliza. Razgovarajući sa Smailom Šišićem shvatio sam zašto je, nakon odlaska u penziju glavnog “krivca” za razvoj Belifa i pomoć u razvoju Life oil, Smailovog oca Adema, nastavljen razvoj obje firme. Samil je uspješno usvojio znanja oca, a onda iz iskustva rada sa svjetskim firmama iz Francuske, Kine i drugih zemalja, govoreći perfektno engleski, stekao potrebna znanja za vođenje biznisa u savremenim uslovima. Smail kaže da i danas za svaku važniju odluku konsultuje oca Adema.

Dvadeset šest članova SSB-a napustilo svoju političku partiju

Došao mi je do ruke papir na kome je napisana Odluka o istupanju iz Stranke za bolju budućnost (SBB) 26 članova. U obrazloženju je pisalo da su odluku donijeli zbog “nakon konstantnog i neprincipijelnog i ignorantskog odnosa GO SBB prema Općinskoj organizaciji SBB Tešanj”. O kakvom odnosu se radi pokušao sam dobiti informaciju od jednog potpisnika Odluke. Kaže da je razlog odnos organa stranke na nivou Kantona i BiH kada su u pitanju lokalni izbori. Naime GO SBB-a ima različit odnos kada su u pitanju lokalni u odnosu na parlamentarne izbore. Općinskoj organizaicji za protekle izbore GO nije dostavio ni jednu KM za promotivne aktivnosti, a onda se traži odgovornost za loše rezultate. Međutim kada su u pitanju parlamentarni izbori onda postoji sasvim drugi odnos jer se radi o obezbjeđenju finkcija najviših dužnosnika Stranke.

Politika u BiH je zaista za jedno studiozno istraživanje. Prvi i temeljni princip demokratije, izbori. je doveden u pitanje zbog izbornih krađa koje više nisu tajna ni pretpostavka.

Drigo, stranke na izborima stiću legalitet jer osvajaju najveći broj glasova izašlih birača na izbore, ali nemaju legitimitet jer upravljaju sa daleko manje od 50% ukupnog broja birača.

Treće, nakon izbora stranke postaju trgovačka društva, a pojedinci trgovačke radnje DJL (društvo jednog lica). Stranke imaju legalnog i ilegalnog (reketiranog? Novca), ali i radna mjesta, funkcije u javnim preduzećima i ustanovama koje postaju predmet trgovine. Priča se o programima, o opredjeljenosti za BiH, svira se himna na svakom sastanku ili javnom skupu, ali kada se dobije vlast Država se ruši u svim segmentima.

Četvrto, ulazak u politiku treba da nosi i odgovornost, naročito ako se preko politike dođe do određene funkcije u zakonodavnoj i izvršnoj vlasti.

Zloupotrebljavaju se zakonite obaveze po pitanju učešća u vlasti konstituvnih naroda. Tako je Haso u prošlom sazivu bio Bošnjak, a u sadašnjem Hrvat. Srbi su u većinskim bošnjačkim sredinama posebno na cijeni. Jedan od učesnika rušenja Bogičevića je promjnio četiri stranke, žena radi u administarciji, a on nakon završenog fakulteta u Banja Luci, je stalno na budžetskom hljebu. Kroz razgovor koji je imao na TV se vidi da je imao ulogu rušenja jedne bosanske intelektualne i političke veličine koja je takođe srpske nacionalnosti, a ujdurmu su priporemili Bošnjaci koji se bore za građansku, demokratsku, multietničku…..

Pokušavam da u Dnevniku zabilježim sve Tešanjake koji obavljaju značajne funkcije u društvu, među nima i one koji su izabrani u više nivoe vlasti. Kada sam jednom priliko zamolio jednu zastupnicu u Skupštini Ze-Do kantona preko njenog muža da mi dostavi, nakon imenovanja, svoju obrazovno radnu biografiju dobio sam odgovor da je ne mogu dobiti jer ona se nema namjeru baviti politikom i da je na toj dužnosti samo privremeno! Očiti najveći broj zastupnika u politiku vode benefiti, a pošto će biti samo glasačka mašina za koju će misliti čelnici stranke neće biti ni odgovornosti i ne treba rizikovati te javnosti davati bilo kakve podatke o sebi.

O svemu što sam napisao u praksi je pokazala afera “Sarajlić”, pokazao je izbor Gradonačelnika Sarajeva. Što je najgore u zadnjoj aferi se pojavljuje kao akter raniji Gradonačelnik koga je dužnosnik najveće stranke Bošnjaka, Sarajlić, instalisao radnjama iza kulisa. Zaista izgleda nevjerovatno, ali je tako.

Iz Sarajeva su na zadnjim izborima počeli duvati novi vjetrovi, bar se tako mislilo. Isto to se dogodilo u Banja Luci i Bijeljini gdje je opozicija postigla rezultate kojima je u pojedinim općinama i gradovima dobila načelnike i gradonačelnike. Poslije izbora se pokazalo da se nisu okupili oko ideje popravka stanja u društvu, nego su ušli u trku za stolice. Na prvom ispitu su pali kod izbora Gradonačelnika Sarajeva, četvorka se podijelila opet zbog stolica, a možda i što svi članovi četvorke nisu imali isti politički stav kada je u pitanju izgradnja multi etničke i građanske BiH za koju se probosanske stranke zalažu javno, a u suštini i to je veliko pitanje.

Zato i u vrijeme ovakve krize državni službenici i namještenici se bore da dobiju naknadu za prijevoz i kada rade od kuće kao što su to prvo uradili parlamentarci na državnom nivou. Benefiti su u prvom planu, a Država? Voda do ušiju.

Mi jednostavno nemamo kritičnu masu ozbiljnih stranaka i ozbiljnih i sposobnih političara, ali sposobnih glasača da jednom stanje počnu mijenjati.

Foto zabilješka

Preminuo je Mirko Kršić, naš sugrađanin čija je porodica imala veliki ugled u Tešnju. O tome govori i broj sugrađana koji su ga ispratili na Pravoslavnom groblju u Tešnju i pored inteziteta epidemije. Mirko je radio u Pobjedi. Bio je izvanredan majstor, ali i čovjek i ugradio se u temelje ove fabrike koja će postati pionir moderene proizvodnje početkom šezdesetih godina. Sa suprugom Ljeposavom ima dva sina Bobana i Željka koji su aktivni članovi društva, posebno u sportu. Svim izazovima kojima je Mirko bio izložen u svom životu odgovorio je ljudski i dostojanstveno, a Tešnjaci to nisu zaboravili.

Stare fotogarfije

Učenici prvog razreda osnovne škole u Tešnju 1929. godine. Drugi s desna u prvom redu Osman Deljkić. Fotografija je naparavljna kod Riječke džamije.

S lijeva: Sead Dubravac, dr. Nedim Mimo Dujsić i Irfan Deljkić

Sa table na Gornjoj čaršiji







O Husein Galijasevic

Rođen je rođen 17.4.1945. godine u Tešnju od oca Mahmuta i majke Zekije rođene Hodžić.

Osnovnu školu završio u Tešnju, a Mašinsku tehničku školi u Tuzli. Mašinski fakultet završio u Sarajevu.

Nakon završetka srednje škole kao stipendista radio dva mjeseca u Trudbeniku iz Doboja, da bi sa stipendijom iste firme nastavio obrazovanje u Sarajevu.

Po završetku studija radio u Trudbeniku oko 6 mjeseci, otišao u JNA i nakon povratka počeo raditi u Pobjedi Tešanj.

U Pobjedi radi na poslovima: samostalnog konstruktora pumpi za vodu, glavnog konstruktora pumpi i prečistača, šefa službe razvoja, glavnog inžinjera proizvodnje, tehničkog direktora i direktora Fabrike pumpi i hidraulike (OOUR-a), direktora razvoja Fabrika pumpi i hidraulike Pobjeda d.d., rukovodioca projektne grupe ISO 9000.

Obavljao je poslove stručnog saradnika u Minstarstvu industrije i energije i pomoćnika Ministra namjenske proizvodnje za tehniku Republike BiH

Početkom 1997. godine imenovan je na funkciju pomočnika Ministra odbrane Federacije BiH za namjensku proizvodnju. Prije penzionisanja 2007. godine bio je stručni savjetnik u Ministarstvu odbrane FBiH.

Bio je predsjednik Upravnog odbora Centra za kulturu i obrazovanje u Tešnju.

Napisao je dvije monografske knjige:Pobjeda 1954-2014-vizija, znanje, hrabrost i Lovačko društvo "Kiseljak" Tešanj 1921-2011. Desetu godinu piše Tešanjski dnevnik.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *