Tešanjski dnevnik 8-15.4.2019. godine

Još od izbora u oktobru prošle godine svakodnevne teme su formiranje vlasti na svim nivoima u našoj državi Taman se negdje i formira vlast, kao u Kantonu Sarajevo, a već se dovodo u pitanje opstanak jer je jedan učesnika u formiranju vlasti DF ušao u koaliciju sa SDA za formiranje vlasti na nivou Federacije i BiH.

DF je ušao u koaliciju sa SDA, ali se time komplikuju stvari u formiranju vlast. Čoviću nije ni na kraj pameti da Komšiću da neko ministarsko mjesto mjesto kao Hrvatu. On je po njemu halal Hrvat, a samo su pravi Hrvati oni iz HDZ-a. Da bi opstala na vlasti SDA će sve prihvatiti, a Željko kao neka nada za građansku opciju ulazi u etničke podjele pa po mnogima koji ne prihvataju građansku opciju, postati Bošnjak.

Ruski dobrovoljci slave svoje ratovanje i zločine u proteklom ratu kod spomenika u blizini Višegrada. Na njih niko i ne obrača puno pažnju van RS gdje su u programu obiljažavanja događaja iz proteklog rata. Zato se migrantskoj krizi pridodaje dolazak bošnjačkih ratnika sa sirijskog ratišta i tako kulminira navodna opasnost iz BiH selefija i vehabija. Sve na ruku islamofobila.

U okviru Tešanjskog proljeća održan je Sajam srednjih škola i fakulteta u SRC-u.

Konačno prava dugotrajna kiša sa zahlađenjem koje je na planine donijelo i snijeg

Odigrana pozorišna predstava Pink Moon

U velikoj sali Cko, Bosansko narodno pozorište iz Zenice izvelo je pozorišnu predstavu pod nazivom Pink Moon (postdramska opera) autora Daria Bevande.

Scena iz predstave

Predstavu je režirao Saša Peševski, dramaturgija Dario Bevanda, muzika:VIS Radiosmetilište, izbor scenografskih elemenata i kostima Saša Peševski, izbor muzike Dario Bevanda, producent Hazim Begagić, izvršni producent Denis Krdžalić i inspicijentica Sabina Glogovac.

Glumačku ekipu sačinjavali su: Zlatan Školjić (tešanjskih korjena), Adis Merhanović, Dina Mušanović i Benjamin Bajramović.

U prospektu predstave Saša Peševski i Dario Bevanda pišu:

Likovi iz ove drame različito vide svoje životne narative i uokviruju ih u njima bliske umjetničke forme i žanrove. Tenzija u predstavi, između ostalog, nastaje i iz teškoće koegzistiranja tako različitih vizija stvarnosti, kao i njihovog sukoba s njom.

Kako to biva sa pozorišnim predstavama u zadnje vrijeme, slaba posjeta, svega 30 gledalaca.

Organizator je Cko i dio je sadržaja Tešanjskog proljeća 2019.

Prvi ambasador BiH u SR Njemačkoj Enver Ajanović-izložba u povodu 25 godina agremana

U organbizaciji Opće biblioteke otvorena je izložba posvećena godišnjici predaje agremana prvog ambasadora BiH u Njemačkoj Envera Ajanovića. Izložba se sastoji od panoa sa fotografijama, poklona koje je dobio kao ambasador, dokumenata i telegrama saučešća povodom smrti.

Na otvaranju izložbe, pred punom multimedijalnom salom, prisutnima se obratila direktorica dr. Almina Alagić, Husein Galijašević, prijatelj i dugogodišnji saradnik iz Pobjede je govorio o Enveru, kao i Esmir Subašić saradnik u Štabu TO. Prije obraćanja prikazan je film. Na kraju Enverova supruga Emina pozdravila je posjetioce i svima se zahvalila na organizaciji izložbe i posjeti.

Dr. Almina Alagić i Esmir Subašić

O Enveru Ajanoviću sam pisao detaljnije u Tešanjskom dnevniku. Rođen je u Tešnju, gdje je završio osnovnu školu. Gimanziju i Mašinski fakultet je završio u Sarajevu. Radio u Pobjedi na različitim dužnostima (od samostalnog konstruktora do direktora PC Marketing)od 1968-1992. godine kada je angažovan u Štabu TO. Od aprila 1994. godine obavlja dužnost ambasadora u SR Njemačkoj. Nakon teške bolesti umro je 1998. godine. Dao je ogroman doprinos u uspostavi modernog pristupa razvoju i prodaji na svjetskom tržištu, što je Pobjedi omogučavalo stalni rast, kao i odbrani 1992. godine na samom početku ratnih dejstava.

Otvaranju izložbe prisustvovao je mr. Suad Huskić, a Tešnjak Osman Brka došao je iz Sarajeva za ovu priliku

Gas petrol d.o.o. otvorio benzinsku pumpu u industijskoj zoni Bukva

U industrijskoj zoni Bukva od 2009. godine egzistira porodična firma Gas Petrol d.o.o.Osnivači firme su braća Kenan i Dženan Kotorić. Firma se bavi distribucijom tehničkih gasova (butan gas u bocama i cisternama), punjenjem plina u plinske automobile (LPG) i uslugama transporat specijalnih tereta. U prošloj godini započeli su novu investiciju u okviru koje su izgradili benzijsku pumpu, proširili kapacitet skladištenja plina, proširili upravnu zgradu i ponudili nove sadržaje (kafe bar) i izgradili parkiralište. Benzinska pumpa je ovih dana puštena u rad bez ceremonije otvaranja.Vrijednost investitcije je oko700 000 KM. Počeli su sa 8 uposlenika, a završetkom investicije imaju 15 uposlenika. U djelatnosti imaju i prodaju plinskih uređaja.

Ulazak u biznis Kenana i Dženana je nastavak biznisa koji je započeo otac Ismet. Ismet je učenik treće generacije Pobjedine industrijske škole u Školi učenika u privredi. Opredjelio se za poziv strugara. Nakon završene škole kratko je radio u Pobjedi, a onda 1969. godine zbog nedostatka posla sa grupom vršnjaka odlazi u ZF, proizvođača mjenjača iz Njemačke. Vraća se u Tešanj i radi u Enkeru, da bi 1993. godine ponovo otišao u Njemačku. Nakon povratka, 1998. godine sa dva partnera osniva firmu u Kraševu Plin comerc koja je bila najveći uvoznik plina u BiH.

Nova benzijska pumpa

S lijeva Dženan, Ismet i Kenan Kotorić

Nakon prodaje svog udjela u firmi bio je kratko u firmi kako bi uveo u posao novog direktora. U ovaj posao ulaze i sinovi Kenan i Dženan učeći od Ismeta da bi i sami na novoj lokaciji u Bukvi započeli sa djelatnošću kojom se otac bavio, A Ismetovo iskustvo im je bilo neprocjenjivo. Danas su potpuno samostalni u vođenju poslova dok otac samo prati ključne elemente poslovanja i naravno glavni je u realizaciji investicije.

Sjećanje- Smail Terzić Penjak

    1940-1999

Smail Terzić Penjak je jedan od znamenijih Tešnjaka koji je volio svoj grad i ostavio dubok trag u kulturi i novinarstvu. Rođen je u Tešnju 1940. godine. Po završetku osnovne škole pohađao je molerski zanat kod majstora Steve Matkovića, a potom i prvi razred učiteljske škole, da bi na kraju završio Srednju poljoprivrednu školu u Maglaju sa najboljim ocjenama. U Maglaju igra odbojku, ponešto i pišei započinje druženje sa ljudima iz kulture. U Sarajevu završava Višu pedagošku školu, a u Beogradu Filološki fakultet.

U vrijeme studiranja u Sarajevu piše za mnoge listove, javlja se u programu Radio Sarajeva, piše pjesme, a vikendom i odmorima dolazi u Tešanj gdje glumi, režira, postavlja scenografiju u Amaterskom pozorištu Stevo Petranović.

Novinarstvom sepočeo baviti još u srednjoj školi. Često je govorio da je “zatrovan novinarstvom”. Uređuje školski list Neven, osniva Radio Tešanj(među prvim lokalnim radio stanicama u BiH), bio je glavni i odgovorni urednik.Priprema mnoga izdanja u Narodnom univerzitetu Tešanj. Pokreće izdanje šaljivog lista Bockalo1973. godine i uređuje ga do prestanka izlaska 1976. godine. Dopisnik je Glasa Komuna, Oslobođenja, Svijeta, Arene. Objavljuje radove u stručnim listovima. Dopisnik je Radio Sarajeva, TV BiH, prati i izvještava sportska zbivanja. Bio je referent za informisanje u Pobjedi gdje pokreće i uređuje fabrički list Pobjeda.

Objavio je oko 8000 priloga (koje je brižno čuvao u svojoj evidenciji). Uglavnom je pratio kulturna zbivanja i uspjehe tešasnjke privrede, život i rad Bošnjaka u BiH i izvan BiH. Nagrađivan je i kažnjavan. Objavljivao je priloge u TRN-u (Tešanjske ratne novine)

Pred kraj života objavio je knjigu Musa Ćazitić. Inače je je bio među prvima koji je sa Mustafom Ćemanom vratio velikog pjesnika u javnost. Pored ove knjige napisao je knjigu Istina u revoltu, a baveći se dramskim amaterizmom napisao je i dvije knjige o toj temi:Sto godina pozorišta u Tešnju i 15 godina amaterskog potorišta u Tešnju. Sa Munibom Maglajlićem priredio je knjigu Sa Gornjeg čardaka..

Dobitnik je niza priznanja, a među njima:Medalju zasluga za narod sa srebrenim kracima, Septembarska povelja grada Tešnja. Na festivalim aamaterskih pozorišta dobio je niz nagrada, između ostalih, nagradu za kreaciju lika u Hasanaginci, prva nagrada za režiju Zulumčara.

Nakon teške bolesti preminio je u 59 godini.

(Zahvaljujem se Zulejhi ,Smailov supruzi , na podacima, a korištio sam tekst Bard pisane riječi Almanah 2000 Cko, autor Ramiz Brkić)

Posjeta Inžinjeringu

Zadnji put sam bio u Inžinjering d.o.o. prioje 4 godine kada je napravljen kostur nove hale u Ljetiniću površine 10 000 m2. Tada sam obišao i pilićarnik Inžinjeringa koji je u neposrednoj blizini. Proizvodnja iz Jelaha sa betonarom prebačena je na novu lokaciju u Ljetiniću pa sam odlučio da posjetim ovaj pogon da bih se upoznao sa proizvodnjom. Domaćin mi je bio direktor Mirsad Hadžić Bato.

Detalj iz pogona

Proizvodnja u Inžinjeringu djeluje impresivno. Radi se o proizvodnji specijalnih armiranih betonskih greda i stubova velike dužine (limit je transport) koji se ugrađuju u konstrukcije hala, mostova i drugim mjestima. Od nedavno proizvode i ošupljene ploče V30 i V40 dužine do 16 metara po licenci proizvođača iz Njemačke. Njihova katrakteridtika je lakša konstrukcije, imaju bolju zvučnu i toplotnu izolaciju, a nosivost im je veća. Prvo ovakvo rješenje ugrađeno je u zadnju izgrađenu halu firme Belif d.o.o. Ekipa iz Inžinjeringa se sprema u München na BAU sajam (sajam građevinarstva) gdje planiraju dogovoriti sa partnerom i osvajanje i proizvodnju tipa V15 koji ima primjenu u stanogradnji. Dosadašnji proizvodi rađeni su za poznatog kupca, a novi proizvod bi pravljen za nepoznatog kupca i u tom slučaju bi se daleko lakše planirala i organizovala serijska proizvodnja. Ugradnjom ošupljenih elemenata zamjenila bi se izrada ploča. Rješenje bi bilo daleko funkcionalnije, a ne bi bilo bilo skuplje od klasičnih rješenja. To bi firmi trebalo da obezbjedi novi iskorak na tržište. U okviru proizvodnje imaju dvije betonare, raspolažu mehanizacijom i transportnim sredstvima. Pored toga imaju projektantski biro koji može vršiti sva građevinska projektovanja, a posebno iskustvo imaju u projektovanju hala sa ugradnjom armiranih betonskih ploča.

Osnivač firme je Ahmet Hujdur. Firma ima 50 godina tradicije u građevinarstvu. Od 1990. godine radila je kao Samostalnazanatska radnja, a 1991. godine proširila je djelatnost trgovinom. Od 2000. godine radi kao d.o.o. sa današnjim nazivom. Zapošljavaju 100 radnika.

Stare fotogarfije


S lijeva: Živan Matijević, Milica Matijević, ? Čamdžić, Nedeljko Kalaković, Alija Đonlagić, NN, Ziba Pašić, NN, Jelena Katić, NN, NN

Drugi rd stoje: Šuhreta Đonlagić, Rabija?, NN, Ljubica Kalaković, Mila Nesterović, Hedija Todić, Nevenka Baštijanović

Čuče: Jadranka ?, Ivan Katić, Jadranka Marković, NN, Dragica Mišić, Ajiša Brkić, Selim Brkić, Nedo Omerbašić

S lijeva: Svetozar Pejčić sekretar Opštinskok komiteta SK-a, Muho Berberović predsjednik Opštinskog komiteta SK-a, Augustin Mandić Sekretar SUP-a i Branko Nesterović sekretar Sekretarijata narodne odbrane

(Fotografije i identifikacija Branko Nesterović)

Sa table na Gornjoj čaršiji








O Husein Galijasevic

Rođen je rođen 17.4.1945. godine u Tešnju od oca Mahmuta i majke Zekije rođene Hodžić.

Osnovnu školu završio u Tešnju, a Mašinsku tehničku školi u Tuzli. Mašinski fakultet završio u Sarajevu.

Nakon završetka srednje škole kao stipendista radio dva mjeseca u Trudbeniku iz Doboja, da bi sa stipendijom iste firme nastavio obrazovanje u Sarajevu.

Po završetku studija radio u Trudbeniku oko 6 mjeseci, otišao u JNA i nakon povratka počeo raditi u Pobjedi Tešanj.

U Pobjedi radi na poslovima: samostalnog konstruktora pumpi za vodu, glavnog konstruktora pumpi i prečistača, šefa službe razvoja, glavnog inžinjera proizvodnje, tehničkog direktora i direktora Fabrike pumpi i hidraulike (OOUR-a), direktora razvoja Fabrika pumpi i hidraulike Pobjeda d.d., rukovodioca projektne grupe ISO 9000.

Obavljao je poslove stručnog saradnika u Minstarstvu industrije i energije i pomoćnika Ministra namjenske proizvodnje za tehniku Republike BiH

Početkom 1997. godine imenovan je na funkciju pomočnika Ministra odbrane Federacije BiH za namjensku proizvodnju. Prije penzionisanja 2007. godine bio je stručni savjetnik u Ministarstvu odbrane FBiH.

Bio je predsjednik Upravnog odbora Centra za kulturu i obrazovanje u Tešnju.

Napisao je dvije monografske knjige:Pobjeda 1954-2014-vizija, znanje, hrabrost i Lovačko društvo "Kiseljak" Tešanj 1921-2011. Desetu godinu piše Tešanjski dnevnik.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *