Tešanjski dnevnik 22-29.7.2019. godine

Evropa obara temperaturne rekorde od kada se vodi evidencija. Tako je Pariz zabilježio 41ºC. Kod nas temperature nisu rekordne, ali je tokom sedmice bilo veoma vruće, sa veoma malo kiše koja je samo stvorila veću sparinu. U nedjelju svježije i oblačno.Sedmica u Tešnju je u znaku svjetskih prvaka SRD Jelah Tešanj.

Članovi SRD Jelah-Tešanj postali prvaci svijeta

Članovi SRD Jelah-Tešanj postali su svjetski prvaci u ribolovu. Ovaj sjajan uspjeh ostvarila je ekipa u sastavu:Nermin Piknjač, Kenan Širbegović, Ragib Pilav, Vahid Festa, Adnan Mustajbašići i rezerva Amer Travančić.

Stoje s lijeva:Ragib Pilav, Kenan Širbegović, Edib Travančić ekonom, Džemal Memić ekonom, Amer Travančić, Husein Gopo

Čuče: Adnan Mustajbašić, Vahid Festa i Nermin Piknjač

To je zaista izvanredan i rekao bih historijski uspjeh jer je to prvi put da je neko iz Tešnja osvojio titulu svjetskog prvaka u bilo kojoj disciplini.

Rezultati nisu došli preko noći. Vrijedna ekipa entuzijasta amatera, suprostavljala se i ranije najvećim svjetskim, sponzorski dobro plaćenim i opremljenim ekipama. Ekipa SRD Jelah-Tešanj je na Prvom međunarodnom sportskom takmičenju u BiH 2003. godine na jezeru Modrac osvojila prvo mjesto, da bi u Bužimu 2004. godine bili državni prvaci. Prvi nastup na svjetskom prvenstvu imaju 2006 u Toledu, Španija gdje su bili dvadeseti, da bi na Svjetskom prvenstvu u Kara Otoku, Hutovo Blato BiH bili četvrti. Veliki uspjeh postigao je i Husein Gopo koji je 2013. godine kao član veteranske ekipe BiH na Svjetskom prvenstvu u Hutovu Blatu, u pojedinačnoj konkurenciji, osvojiosrebrenu medalju, a u ekipnoj bronzanu.

Radi se o ekipi entuzijasta koji se pored svakodnevnih poslova bave i ribolovstvom. Oni su predvođeni kapitenom Vahidom Festom otišli na svjetsko prvenstvo za klubove koje se održalo u Međumurju u Hrvatskoj gdje su ostvarili fantastičan rezultat.
Oni su nastupili u disciplini Coarse Anglin (lov ribe udicom na plovak) te su nakon dva dana takmičenja bili bolji od desetak profesionalnih timova, odnosno 29 prvaka svojih država.
U finalu su ribari iz Jelaha nadmašili engleske prvake Brennan Barnsley Blacks koji su sponzorski najbolje plaćeni i uz to vrhunski opremljeni.

Promovisana knjiga Četiri zlatne pahulje Muhameda Imamovića

Promocijom knjige Četiri zlatne pahulje,autora Muhameda Imamovića, u organizaciji Opće biblioteke završena je kulturno sportska manifestacija Ljeto u Tešnju 2019. Knjigu su promovirali mr. Sakib Kurtić, Fuad Šišić i Hasan Handžić Hasko. Moderirala je dr. Almina Alagić. Promotori su ujedno i recenzenti knjige. Pored navedenih, recenzenti knjige su:doc dr Nermin Lopandić, Nurija i Fahir Hasanić, Emir Kadušić i Mehmed Krkalić Medo. Izdavač knjige je Planjax komercd.o.o. Knjiga je posvećena četvorici saboraca autora:Fikretu Hasaniću Paljugi, Esada Sejdinoviću Kurejdžiji, Ademu Skuli Tarači i Nerminu Zilkiću Neletu.

S lijeva:dr. Almina Alagić, mr. Sakib Kurtić, Fuad Šišić, Hasan Handžić Hasko i Muhamed Imamović

Knjiga je autentična priča autora koji je, sa svoje 23 godine, stao u odbranu svojih Šija, a zatim i cijele teritorije. Zajedno sa vršnjacima i suborcima elitne jedinice Šijački vitezovi učestvovao je i zajedno sa saborcima iskazao veliku hrabrost u najtežim borbama na kotama Bandere, Miljanovaca, Prljuge, Vrtača i Maglajskog ratišta. U tim borbama, između ostalih, izgubljena su i četiri života kojima je Ibrahimović posvetio knjigu bilježeći na prvoj strani knjige:Nisam vas mogao sačuvati od smrti, ali mogu od zaborava.

Pored saborca Hasana Handžića, ratnog komadanta mr. Sakiba Hurtića, Fuada Šišića pripadnika Armije RBiH koji su bili promotori među prisutnima su bili pojedini saborci i ratni komadanti, general Mirsad Ahmić, Asim Bašagić i drugi, a obraćanje je imao takođe pripadnik Armije RBiH aktuelni načelnik mr. Suad Huskić. Promociju su upotpunili svojim interpretacijama i recitacijama Nermin Handžić i Amina Unkić.

Muhamed Ibrahimović Kaljuga, sin Bećira i Raseme rođene Alkaz, rođen je 1969. godine u Šijama. Osnovnu školu je završio u Šijama, a Srednju saobraćajnu školu u Doboju. Studirajući uz rad je završio Fakultet političkih nauka u Sarajevu 2005. godine. Služeći JNA završio je Školu rezervnih oficira. Odmah na početku rata stavlja se na raspolaganje Odredu TO Šije koji ga raspoređuje na dužnost komandira odbrane Gornjeg Polja. Tokom rata je obavljao sljedeće dužnosti:Komandir odjeljenja u Interventnom vodu Šije, Komandir Interventnog vodaŠije, Komandir ofanzivnih jedinica u komandi 277. brigade, zamjenik Komandira čete u 375. oslobodilačkoj brigadi i referent obavještajnih poslova u 375. oslobodilačkoj brigadi. Dva puta je ranjavan, odlikovan je priznanjem Srebreni štit. Od 1997 u zvanju natporučnika potpisuje profesionalni ugovor u Vojsci Federacije BiH, a od 2006. godine ulazi u sastav jedinstvenih Oružanih snaga BiH

Fuad ef. Omerbašić ponovo imenovan za glavnog imama


Nakon isteka mandata, Mr. Fuad ef. Omerbašićje kroz redovnu proceduru ponovo imenovan, za glavnog imama Medžlisa IZ-e Tešanj. Rođen je 1965. godine u Miljanovcima, gdje je završio i osnovnu školu. Gazi Husrev-begovu medresu završio je 1984.godine čime je stekao zvanje imam hatib, muallim. Svoje obrazovanje nastavio je na Fakultetu islamskih nauka u Sarajevu koje je uspješno okončao 1996. godine i time stekao naziv profesor. Magistrirao je 2009. godine na Univerzitetu u Novom Pazaru i time stekao akademski naziv diplomirani master islamske teologije. Od 02.12.1987. do 19.07.1988. godine, radio je kao imam u džematu Mrkotić, a od 19.07.1988. do 01.06.2005. godine kao imam Čarši džamije u Tešnju. U periodu od 01.01.2004. do 01.06.2005. godine radio je istovremeno kao imam Čarši džamije Tešanj i v.d. glavnog imama Medžlisa Islamske zajednice Tešanj. Od 01.06.2005. godine je glavni imam Medžlisa Islamskezajednice Tešanj. Na održanim izborima 10.12.2012. godine, izabran je za člana Sabora Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini. Također je izabran za sabornika u mandatnom periodu 2018-2022. Objavljivao je radove u Preporodu, Glasniku, Semerkandu. Napisao je naučno djelo Hasanef. Škapur život i djelo 1913-1975. koje je iz štampe izašlo 2010. godine. Učestvovao je na nekoliko naučnih skupova i simpozijuma kako na prostoru Bosne i Hercegovine, tako i u Turskoj i Egiptu. Dobitnik je Priznanja Muftijstva zeničkog Muderris Derviš ef. Spahić, kao i priznanja Hasan ef. Škapur koje se dodjeljuje povodom  12. rebiu-l-evvela za poseban doprinos razvoju i izučavanju islamskih znanosti, s posebnim akcentom na hadis.

Dr. Asim Makarević specijalista medicine rada i sporta

Od 16.07.2019 godine JU Dom zdravlja Tešanj, nakon specijaliste kardiologa, dobila je i specijalistu medicine rada i sporta. Dr.Asim Makarević položio je specijalistički ispit iz medicine rada i sporta u UKC Tuzla i stekao zvanje specijalista medicine rada i sporta. Četverogodišnji specijalistički staž je obavljao u Zenici, Sarajevu i Tuzli.

Asim Makarević je rođen u Doboju. Osnovnu i srednju školu završio u Tešnju, a Medicinski fakultet u Sarajevu. Uposlenik je Doma zdravlja Tešanj od 2013. godine, gdje je radio na poslovima doktora medicine u Službi hitne medicinske pomoći i Službi porodične medicine. Angažovan je kao vanjski saradnik u Srednjoj medicinskoj školi Tešanj na poslovima predavača stručne grupe predmeta i u Državnoj agenciji za doping kontrolu- ADA, na poslovima doping kontrolora. Od 2017. godine radi kao klupski ljekar u NK TOŠK.

Nova knjiga o pjesništvu Amira Brke

Od 1971. godine u Stocu i nekropoli stećaka Radmilje održava se kulturna manifestacija Slovo Gorčine. Na ovogodišnjemSlovu Gorčina, nakon otvaranja manifestacije na nekropoli Radimlja, tema je bilo pjesništvo Amira Brke pod nazivom Gost pjesnik. Uvodničar je bio prof. Edin Pobrić, a Amirove pjesme recitirao je Robert Pehar.

Njen autor je Milan Garić pjesnik i esejista koji j rođen u Doboju 1955. godine i koji živi u svom rodnom gradu.

Ovo je rečenica iz Garićeve upravo objavljene knjige Zapis o Knjizi ili Sabrano pjesničko govorenje Amira Brke.

“O pjesništvu i prozi publicisti i kulturnom radniku napisano je u posljednjih dvadesetak godina više nego o kojem savremenom bošnjačkom, bosanskom i južnoslovenskom pjesniku.”

Garić je osnovnu školu i i gimnaziju završio je u Zenici, a 1979-godine diplomirao je filozofiju i sociologiju na Filozofskom fakultetu u Sarajevu. Objavio je pjesničke knjige Ekstatične idruge rečenice (2007.), Trojica (2013.) i Povratak u Šarlvil (2017.).

Nesvakidašnja je činjenica da je ovo peta knjiga o književnom stvaralaštvu Amira Brke. Predhodno su objavljene knjige Vojislava Vujanovića (2007.), Envera Kazaza (2016.), Almira Zalihića (2016. i 2018.) i zbornik radova sa naučnog skupa o književnom djelu Amira Brke (2017.)

Recenzenti ove knjige su profesori Filozofskog fakulteta dr. Enver Kazaz i dr. Edin Pobrić, kao i pisac pogovora književni kritičar Nedžad Fejzić, tvrde da se radi o izuzetno nadahnutom i kompetentnom ostvarenju. Milan Galić na početku naglašava da niko “pjesnički vjerodostojnije, raznovrsnije i traznostranije ne misli i pjesnički posvećenije, dakle požrtvovanije, ne govori o posvemašnjoj egzistencijalnoj drami ove zemlje i svoga narodakao što to čini Amir Brka, kazujući nam tu dramu kao vlastitu egzistenciju, po-etičku i pjesničku dramu;pri-kazujući je kao dramu (savremenog) čovjeka i svijeta”

Autorova pažnja je prvenstveno posvećena posljednjoj Amirovoj knjiziNebeski nomad i njenom mjestu u ukupnom opusu ovog pjesnika. U tom smislu, Garić konstatuje da je Amir Brka “svojoj poeziji od početka davao, pa joj konačno morao i odlučio dati sve svoje vrijeme i cijelog sebe. Dati sebe cijeloj svojoj poeziji. Ili, ako vam to tako nevjerovatno i pretjerano zvuči, onda isto to, samo malo drugačije:dati sve svoje pjesništvo jednoj Knjizi na čuvanje”

Osim nesumljivo velikog značaja koji ova knjiga ima za razumjevanje Amirove poezije i za književnost općenito, izuzetna je i njena šira društvena vrijednost, jer se pokazuje da bi kultura i mogla i morala učiniti veoma mnogo na rušenju barijera i otvaranju gotovo u potpunosti nepropusna tri društva kakva su u našoj zemlji uspostavljena djelovanjem dezintegrativnih, nazadnih političkih subjekata, a ne da i kultura bude sluškinja takvim anticivilizacijskim projektima, kao što je to najčešće slučaj već decenijama.

Stare fotografije

Aktiv žena sa gošćama 1972. godine

S lijeva:Vahida Vasiljević, Ismeta Sarić, Nađa Širbegović, Raza Đonlagić, Zekija Galijašević, Mila Dolamić, Ćamila Ajanović Mesudbegovca, Mina Hodžić, Ulfa Smailbegović, Đulsuma Brka, Minka Subašić, Zulejha Pašalić i Belkisa Mulalić

Tešanj 1939 godine, pogled sa Trga Gazi Ferhad-bega na ulicu Enesa Galijaševića

Sa table na Gornjoj čaršiji

O Husein Galijasevic

Rođen je rođen 17.4.1945. godine u Tešnju od oca Mahmuta i majke Zekije rođene Hodžić.

Osnovnu školu završio u Tešnju, a Mašinsku tehničku školi u Tuzli. Mašinski fakultet završio u Sarajevu.

Nakon završetka srednje škole kao stipendista radio dva mjeseca u Trudbeniku iz Doboja, da bi sa stipendijom iste firme nastavio obrazovanje u Sarajevu.

Po završetku studija radio u Trudbeniku oko 6 mjeseci, otišao u JNA i nakon povratka počeo raditi u Pobjedi Tešanj.

U Pobjedi radi na poslovima: samostalnog konstruktora pumpi za vodu, glavnog konstruktora pumpi i prečistača, šefa službe razvoja, glavnog inžinjera proizvodnje, tehničkog direktora i direktora Fabrike pumpi i hidraulike (OOUR-a), direktora razvoja Fabrika pumpi i hidraulike Pobjeda d.d., rukovodioca projektne grupe ISO 9000.

Obavljao je poslove stručnog saradnika u Minstarstvu industrije i energije i pomoćnika Ministra namjenske proizvodnje za tehniku Republike BiH

Početkom 1997. godine imenovan je na funkciju pomočnika Ministra odbrane Federacije BiH za namjensku proizvodnju. Prije penzionisanja 2007. godine bio je stručni savjetnik u Ministarstvu odbrane FBiH.

Bio je predsjednik Upravnog odbora Centra za kulturu i obrazovanje u Tešnju.

Napisao je dvije monografske knjige:Pobjeda 1954-2014-vizija, znanje, hrabrost i Lovačko društvo "Kiseljak" Tešanj 1921-2011. Desetu godinu piše Tešanjski dnevnik.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *