Tešanjski dnevnik 23-30.11.2020. godine

U organizaciji Rusije, a povodom 25 godina od potpisivanja Dejtonskog sporazuma u Ujedinim nacijama govorio visoki predstavnik Inzko, predsjednik Predsjedništva BiH Milorad Dodik i predsjednik HDZ-a, Dragan Čović. Bakir Izetbegović nije prisutvao ovom skupu smatrajući da sastanku trebaju prisustvovati članovi Predsjedništva BiH. Dodik vrijeđao visokog predstavnika Inzka i govorio o secesi RS-a i priključenju Srbiji, izazivajući oštre reakcije posebno ambasadora evropskih zemalja i SAD.

Korona virus ne popušta. Čak šta više u susjedstvu su oboreni rekordi po broju novozaraženih i preminulih. Od poznatih javnih ličnosti preminuo doc. Dr. Sead Jamakosmanović, specijalista pneumoftiziolog, nekadašnji guverner TK- a, direktor Klinike za plućne bolesti u Tuzli i Admir Džubur predsjednik FK Željezničar.

Preminuo jedan od najbolji fudbalera svih vremena Diego Maradona, Aregentina proglasila trodnevnu žalost.

Tošk završio jesenski dio fudbalskog prevnstva 2020/2021 na trećem mjestu Prve lige Federacije BiH, a Borac Jelah na prvom mjestu Kantonalne lige.

Vrijeme promjenjivo, oblačno sa sunčanim periodima, jutarnjim mrazom i nešto nižim temperaturama.

U prošlom Dnevniku sam, u tekstu o izborima 2020, napisao da Edin Hasaničević dolazi iz Jevadžija. Informisali su me da je on rođeni Jelašanin, a da njegovi vode porijeklo iz Jevadžija. Izvinjavam se Edinu i to ću popraviti u pisanoj verziji.

Korona virus

23.11.

U BiH 697 preminulih (FBiH 501, RS 188, DB 8), preminulo je 30 osoba (FBiH 15, RS 13, DB 2)

24.11.

U BiH otkriveno 567 novozaraženih (FBiH 360, RS 181, DB 4), preminulo 66 osoba (FBiH 37, RS 26, DB 3)

U Tešnju juče otkriven rekordan broj novozaraženih 26.

25.11.

U BiH otkriveno 1.186 novozaraženih osoba (FBiH 621, RS 417, DB 84), preminule 36 osoba (FBiH 5, RS 29, DB 2)

U Tešnji otkriveno 16 novozaraženih osoba.

26.11.

U BiH otkrivene 924 novozaražene osobe ( FBiH 443, RS 423, DB 58), preminula 51 osoba (FBiH 27, RS 21, DB 3)

27.11

U BiH otkriveno 1.179 novozaraženih osoba (FBiH 738, RS 388, DB 53), premile 62 osobe /FBiH 36, RS 25, DB 1)

U Tešnju 10 novozaraženih.

28.11.

U BiH otkrivene 1.287 novozaražene osobe (FBiH 865, RS 369, DB 53), preminule 62 osobe (FBiH 36, RS 25, DB 1). Dok susjedi uvode nove mjere zatvaranja (lockdown) BiH se odlučila da ne uvodi mjere zatvaranje uslužnih djelatnosti i uvođenje ograničavanja kretanja.

U Tešnju otkriveno 12 novozaraženih osoba.

29.11.

U Srbiji otkriveno 7.041 novozaraženi (dan ranije 7.780), a preminula 61 osoba. U Hrvatskoj 3.987 novozaraženih i 55 preminulih.

U BiH otkriveno 1.279 novozaraženih (FBiH 865, RS 369, DB 45), preminule 34 osobe (FBiH 14, RS 18, DB 2)

Obilježen 25. novembar Dana državnosti BiH

    Dan kada je održano drugo zasjedanje ZAVNOBIH-a u Mrkonjić Gradu kada su donesene odluke o nastavku kontinuiteta države BiH obilježava se kao Dan državnosti BiH i praznični je dan. Naravno opstrukcija državnosti iz RS-a se produžava jer se ne priznaje niti obilježava ovaj dan.

Prema programu općinskog obilježavanja Dana državnosti održani su sljedeći sadržaji:izložba fotografija Bosna i
Hercegovina u NOB-u, promocija Zbornika odluka Drugog zasjedanja ZAVNOBIH-a i njihov
značaj za razvoj državnosti BiH, polaganje cvijeća na Centralno spomen obilježje i tribina na temu Bosanski identitet danas.

Otvorena izložba fotografija Bosna i Hercegovina u narodnooslobodilačkoj borbi

U okviru općinskog programa obiljećavanja Dana državnosti BiH JU Muzej organizirala je postavljanje izložbe fotografija u maloj sali Cko pod nazivom Bosna i Hercegovina u
narodnooslobodilačkoj borbi, Autori izložbe su Edina Šakovića i mr. Mensure Mujkanović direktorice Muzeja Tešanj. Na izložbi je predstavljen i kutak posvećen Tešnju u Drugom svjetskom ratu. Prisutnim gostima obratile su se Pomoćnica Načelnika Općine Tešanj Azra Muslija i koautorica izložbe Mensura Mujkanović.

Mr. Mensura Mujkanović i Azra Muslija

Povodom Dana državnosti položeno cvijeće na Centralno spomen obilježje.

Na Centralno spomen obilježje u Tešnju cvijeće su položile sljedeće delegacije:Općina Tešanj, Boračke organizacije, Udruženje privrednika Biznis centar, SDP, Udruženje antifašista Josip Broz Tito, Asocijacija mladihi SDA, Izviđački odred Crni vrh.

Prisutnima se obratio načelnik mr. Suad Huskić. Obzirom na epidemiju i dosta hladno vrijeme polaganju cvijeća prisustvovao je veći broj građana.

Ispred Uduženja privrednika cvijeće su položili Senad Brka, Šemsa Mujakovići i Semir Kantić    

Promovisan zbornik radova Odluka Drugog zasjedanja ZAVNOBiH-ai i njihov značaj za razvoj državnosti BiH

U okviru općinskog programa obilježavanja dana državnosti BiH u organizaciji JU Opća
biblioteka održana je promocija zbornika radova Odluka drugog zasjedanja ZAVNOBIH-a i njihov značaj za razvoj državnosti BiH. U promociji su sudjelovali dr. Dževad Drino i književnik Zlatko Dukić. Promociju je moderirala direktorica Opće biblioteke dr. Almina Akaguć. Promociji je prisustvovala i Pomoćnica Načelnika Azra Muslija.

Savez antifašističkih boraca narodnooslobodilačkog rata Bosne i Hercegovine je objavio knjigu pod naslovom Odluke Drugog zasjedanja ZAVNOBiH-a i njihov značaj za razvoj
državnosti Bosne i Hercegovine. Riječ je o zborniku radova sa okruglog stola održanog 1. jula 2019. godine u Sanskom Mostu, u kojem su autori dali teorijski i analitički doprinos rasvjetljavanju najvažnijih aspekata o historijskom značaju Drugog zasjedanja ZAVNOBiH-a za izgradnju institucija državne vlasti Bosne i Hercegovine tokom narodnooslobodilačke borbe.

Dr. Dževad Drino, doktor je pravnih nauka i šef katedre za historiju države i prava na Pravnom
fakultetu Univerziteta u Zenici. Sudionik je brojnih domaćih i međunarodnih stručnih i znanstvenih konferencija, autor zapaženih studija i knjiga iz svoje oblasti. Predsjednik je Skupštine zeničkog Udruženja za filozofiju i društveno-humanistička istraživanja Eidos, a profesor Drino je već dugo i prijatelj sa nekim Tešnjacima i nerijetko je učesnik ovdašnjih javnih događaja.


S lijeva dr. Almina Alagić, Zlatko Dukić i dr Dževad Drino

Zlatko Dukić ugledni je pisac, publicista i novinar iz Tuzle. Objavio je više od 40 knjiga, od kojih su većina romani. Autor je i brojnih dramskih tekstova, dobitnik je nekoliko književnih nagrada, član je Društva pisaca Bosne i Hercegovine. Živi u Tuzli, a predsjednik je Saveza antifašista i boraca narodnooslobodilačkog rata Tuzlanskog kantona. I Dukić je povremeno sudjelovao u nekim javnim zbivanjima u Tešnju. Zlatko Dukić i dr Dževad Drini su učesnici okruglog stola u Sanskom Mostu.

Održana tribina pod nazivom Bosanski identitet danas

U organizaciji Cko, a u okviru općinskog programa obilježavanja Dana državnosti u maloj sali Cko održana je tribina pod nazivom Bosanski identitet danas. Učestvovao je dr. Senadin Lavić. Prisutnima se obratio načelnik mr. Suad Huskić, čestitao praznik i upoznao sa događajima kojima će se ovaj praznik obilježiti u Općini.

S lijeva:Amir Brka, dr. Senad Lavić i mr Suad Huskić

Dr Senad Lavić je rođen je 1965. godine u Konjicu. Diplomirao je na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu (Odsjek za filozofiju i sociologiju) 1989. godine.

U zvanje vanrednog profesora na Fakultetu političkih nauka izabran je 2008. godine.

Na Fakultetu političkih nauka predaje predmete: Osnove metodologije društvenih nauka, Metode i tehnike u sociološkim istraživanjima, Metodologija politoloških istraživanja, Metodologija komunikoloških istraživanja, Metodologija socioloških istraživanja, Sociologija migracija, Empirijsko socijalno istraživanje.

Do sada je objavio dvije knjige: Pluralistička racionalnost (Sarajevo, 2004) i Između periferije i centra (Sarajevo, 2006) te brojne naučne i stručne radove u zemlji i inozemstvu.

Glavni je urednik univerzitetskog časopisa “Pregled”, član redakcije časopisa “Godišnjak” BZK Preporod. Sudjelovao je na više naučnih i stručnih konferencija, simpozija i kongresa (Bosna i Hercegovina, Njemačka, Austrija, Hrvatska, Turska). Studijski boravak u Njemačkoj imao je 2000. godine na Univerzitetu u Bonnu (Seminar für Logik und Grundlagenforschung). Za vrijeme studijskog boravka u Austriji 2001. godine (Univerzitet u Grazu) na Institutu za filozofiju proveo je višemjesečno istraživanje savremenih tokova u teoriji i metodologiji društvenih znanosti. Trenutno obavlja funkciju voditelja master studija na Fakultetu političkih nauka. Predsjednik je BZK Preporod, član Asocijacije nezavisnih intelektualaca “Krug 99”.


Poema Dan državnosti Amira Brke

Uoči samog Dana državnosti, u izdanju Cko objavljena je nova knjiga Amira Brke, poema naslovljena Dan državnosti. Amirov opus sada sadrži 31 autorsku i 11 priređenih knjiga, a ovo mu je četvrta pjesnička knjiga u 2020. godini.

Na koricama se nalaze odlomci iz recenzija Miljenka Jergovića i Tomislava Markovića, te iz pogovora dr. Envera Kazaza.

Miljenko Jergović: “Dan državnosti tužna je, dostojna i dostojanstvena poema. Napisana je u onoj tradiciji angažiranog rugalaštva koja u Bosni mimo Skendera i Ćopića nije imala zrelih baštinika. No, za razliku od njih dvojice, koji su za sobom imali veliku kolektivnu ideju i zanos milijuna, Amir Brka je sam. Pjesnik se ruga kolektivnim opsjenama i iluzijama, što je vazda i posvuda opasna rabota… Duhovita, mračna i beznadna poema, ali, na Kranjčevićev način, svakako i patriotska. Formalno i prozodijski savršeno napisana.”

Na naslovnici je crtež Tonka Rajkovače Lost in the space

Tomislav Marković: “Amir Brka pronašao je veliku poeziju tamo gde bi je malo ko tražio – na đubrištu mrtvih ideologema koje nam kroje živote, potvrđujući misao Ane Ahmatove da poezija nastaje od smeća. Uz nesebičnu pomoć teške ironije i razigranog poetskog jezika, pesnik je ostvario naizgled nemoguć poduhvat: stvorio je veliku poeziju od dominantnih političkih stereotipa naše nesrećne epohe. Dan državnosti je ubedljiv trijumf nesvakidašnjeg pesničkog dara nad opštim mestima koja se lažno predstavljaju kao večne istine.”

Enver Kazaz: “Dan državnosti je poetski pečat koji ovjerava našu stvarnost ustremljenu beznadnoj budućnosti. Brkin spjev nastoji pokazati da je ono što bi moralo biti shvaćeno kao slavno, s čime se zajednica zbog njegove vrijednosti identificira, manipulativnim radom nacionalističke ideologije pretvoreno u svoju suprotnost. Pri tom su dobro i zlo zamijenili mjesta i uloge, sistem istina razoren je višestrukim sistemima laži, vrlinu su poništile individualna i kolektivna pokvarenost i licemjernost, a tamo gdje bi trebalo da stoji božansko nadahnuće koje upravlja ljudskim akcijama nalazi se sotonska kreatura koja dominira fantazmagorijskom scenom i drži sve učesnike u mentalnom ropstvu.”

Nadina Mehmedović osvojila bronzanu nedalju na Evropskom prvenstvu u  taekwandu

Nadina Mehmedović članica Taekwando akademije osvojila bronzanu medalju na Evropskom prvenstvu u  taekwandu. O Nadini i Teakwando akademiji sam nedavno pisao.

Nadina sa novom medaljom uz trenera i oca Elvina

Semir Kantić predsjednik Udruženja privrednika Biznis centar Jelah Tešanj

U vrijeme epidemije neke informacije dolaze do mene sa zakašnjenjem, a i ostvarivanje kontakata ide sporije. Tako se desilo da sam tek sada uspio dobiti informacije o novom predsjedniku Udruženja privrednika Biznis centar Jelah Tešanj Semiru Kantiću, koji je na ovoj dužnosti zamijenio Senada Brku

Semir Kantić je rođen 9.1.1985 u Tešnju od oca Mehmedalije i majke Advije, rođene Mulić. Osnovnu školu je završio u Jelahu, prvi razred u mirnodopsko vrijeme, a ostale u ratnim i poratnim godinama. Nakon završene gimanzije Musa ĆazimĆatić upisao je Ekonomski fakultet u Beču, a nakon godinu dana studije nastavio na Ekonomskom fakultetu u Tuzli koga završava 2011. godine.

Dok je studirao dosta vremena je provodio u očevoj firmi SSAM Plast, posebno se interesujući za proces proizvodnje. Nakon završetka studija zasniva radni odnos u SSAM Plast
PJ Sarajevo koja je pokrivala tržište Hercegovine i Crne Gore.

Nakon godinu dana preminuo je otac. Vlasništvo je prešlo na majku Adviju, a u firmi rade sinovi Semir (1985. godište) i Armin (1995. godište) i kćerka Selma (1981. godište).

Godine 2013. dolazi u Tešanj iz Sarajeva, gdje je i stanovao, a od 2015. godine obavlja funkciju direktora u SSAM Plast.

Za predsjednika Udruženja privrednika Biznis centar Jelah Tešanj imenovan je 28.7.2020. godine na 4. sjednici Upravnog odbora Udruženja.

Oženjen, ima dvoje djece (4. i 7. godina).

SSAM Plast d.o.o.

Razgovor sa Semirom Kantićem, predsjednikom Udruženja privrednika Biznis centar i direktorm firme SSAM Plast d.o.o. je bila prilika da zabilježim historijat ove firme.

Osnivač firme SSAM Plast je Mehmedalija Kantić poznat u društvu kao Dalija. Firmu je osnovao 1981. godine. Mehmedalija je za suprugom Advijom radio u Slogi proizvođaču kožne galanterije. Dok je radio u ovoj firmi kod kuće je stvorio uslove za reparaciju cerada kao dopunski rad.

S lijeva:Mehmedalija Kantić, Suad Mešić, Adem Kantić i Sakib Beširević Buco

Godine 1981. godine osnovao je obućarsku radnju u kojoj se bavio reperacijom starih kamionskih cerada. Najveći kupac mu je bila firma Bosanka iz Doboja. U industrijskoj zoni Ciglane počinje graditi proizvodni pogon 1990/91 godinu, ali rat prekida gradnju. Kada su se stvorili uslovi 1994. godine formira Društvo jednog lica (DJL) SSAM, a 1996 nastavlja i završava gradnju proizvodnog pogona. Nakon donošenja Zakona o privrednim društvima rgistruje se firma kao d.o.o. Do 2003. godine izgrađene su 4 hale. U početku firma je, osim Mehmedalije, imala dva radnika. Početak je bio sa mašinom singericom, da bi 2005. i 2006. godine u proces proizvodnje bila uvedena nova tehnologija visokofrekventnog varenja. Tržište se proširuje kao i broj zaposlenih. Danas SSAM Plast ima 26 radnika, a 20% proizvodnje izvozi u Crnu Goru, Srbiju, Hrvatsku i Sloveniju.

Stare fotogarfije


Fotografija je nastala nakon dženaze Jusi Berberoviću 1972. godine.

S lijeva: Fehim Berberović, Husein Berberović, Rušto Pobrić, Sead Berberović Berbo, Ahmet Aličić, Abaz Ibrahimkadić, Ibrahim Berberović, Muho Berberović i Muhamed Galijašević

Čuče: Mustafa Jabandžić, Safet Pobrić, Ahmet Galijašević i Osman Berberović

Sead Berberović Berbo suneti dijete

Sead Berberović Berbo dolazi iz porodice Berberovića o kojoj sam nešto znao i pročitao, a saznao sam dosta toga i od Muhe Berberovića Seadovog brata.

Berberovići su doselili u Tešanj prije oko 300 godina kao narodni ljekari, berbe, koji su između ostalog sunetili (obrezivali) mušku djecu. Njihove kuće su bile sa desne strane niz Kapu do Trga Alije Izetbegovića. Imali su imanja u Kotlanicama, a i zemljište gdje je izgrađen stadion Luke pripadao je Berberovićima i zvalo se Berberovića Luke.

U pisanim tragovima prvi se spominje Muho Berberović kao narodni ljekar. U to vrijeme narodni ljekar je namještao iščašenja kostiju, liječio mehlemima i travama i sunetio djecu praveći sam dezinfekciona sredstva i mehleme za zarastanje rane. Tu tradiciju nastavili su Hamo, a Sead od oca Hame. Sead je zadnji berbo ne samo u porosici, nego inače jer ove poslove preuzeli su hirurzi. Pored navedenih Berberovića i Mehemed i Ibrahim, koji su poginuli u toku Drugog svjetskog rata kao bolničari.

U porodici je spominjana priča kako je jedno jutro supruga narodnog ljekara Muhe ugledala ispred kuće kravu i tele. Ispostavilo se da je kravu i tele Muhi poklonio jedan gorštak nakon što mu je Muho izliječio sina nakon što je 10 godina bio nepokretan.

Sead Berberović je rođen 1930. godine, a preminuo 1997. godine. Prvo sunećenje je obavio na bratu Muhi 1946. godine, jer je otac Hamo bio na postelji pred smrt. Zatim je sunetio Ruštu i Omera Pobrića, pa Huseinam i Jusufa Saračevića. Od tada pa sve do 1997. godine, preko pedeset godina, sunetio je djecu iz Tešnja, ali i mnogih drugih mjesta od Gradačca, Srebrenika, preko Dervente i Gračanice do Sanskog Mosta, Bosanskog Petrovca i mnogih drugih mjesta. U tako dugačkom periodu nije imao smrtni slučaj. Sead je imao dvoje djece sina Izudina i kćerku Enisu.

(Fotografije Havice Hećo rođene Pobrić, identifikacija i podaci o Seadu Muho Berberović)

Sa table na Gornjoj čaršiji

O Husein Galijasevic

Rođen je rođen 17.4.1945. godine u Tešnju od oca Mahmuta i majke Zekije rođene Hodžić.

Osnovnu školu završio u Tešnju, a Mašinsku tehničku školi u Tuzli. Mašinski fakultet završio u Sarajevu.

Nakon završetka srednje škole kao stipendista radio dva mjeseca u Trudbeniku iz Doboja, da bi sa stipendijom iste firme nastavio obrazovanje u Sarajevu.

Po završetku studija radio u Trudbeniku oko 6 mjeseci, otišao u JNA i nakon povratka počeo raditi u Pobjedi Tešanj.

U Pobjedi radi na poslovima: samostalnog konstruktora pumpi za vodu, glavnog konstruktora pumpi i prečistača, šefa službe razvoja, glavnog inžinjera proizvodnje, tehničkog direktora i direktora Fabrike pumpi i hidraulike (OOUR-a), direktora razvoja Fabrika pumpi i hidraulike Pobjeda d.d., rukovodioca projektne grupe ISO 9000.

Obavljao je poslove stručnog saradnika u Minstarstvu industrije i energije i pomoćnika Ministra namjenske proizvodnje za tehniku Republike BiH

Početkom 1997. godine imenovan je na funkciju pomočnika Ministra odbrane Federacije BiH za namjensku proizvodnju. Prije penzionisanja 2007. godine bio je stručni savjetnik u Ministarstvu odbrane FBiH.

Bio je predsjednik Upravnog odbora Centra za kulturu i obrazovanje u Tešnju.

Napisao je dvije monografske knjige:Pobjeda 1954-2014-vizija, znanje, hrabrost i Lovačko društvo "Kiseljak" Tešanj 1921-2011. Desetu godinu piše Tešanjski dnevnik.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *