Husein Galijašević

Tešanjski dnevnik 9-16.5.2016. godine

Amir Galijašević istakao kandidaturu za načelnika Općine na predstojećim izborima

Na konferenciji za novinare u ponedeljak 9.5.2016. godine Amir Galijašević je objavio svoju kandidaturu za načelnika Općine. kao nezavisni kandidat, na predstojećim oktobarskim izborima za općinske nivoe vlasti. To je ujedno i prva izborna aktivnost na području Općine od raspisivanja izbora koji su objavljeni 4.5.2016.

Amir Galijašević

U dostavljenim informacijama Amir Galijašević navodi:

Izbori su prilika da se građani na neposredan način, tajnim glasanjem, odrede kojim političkim strankama i kojim ličnostima povjeravaju vlast i upravljanje u naredne četiri godine.

Do sada nisam bio angažiran u političkom životu. Nakon dužeg razmišljanja i nakon razgovora i konsultacija sa prijateljima i poznanicima pa i sa velikim brojem istaknitih članova političkih partija u Tešnju, odlučio sam da se na sljedećim izborima kandidujem za Načelnika Općine kao samostalni nezavisni kandidat.

Moje su procjene, a i mnogih sugrađana sa kojima sam razgovarao, da je došlo vrijeme da se u naš politički život unesu promjene. U proteklih 26 godina bio je to monopol jedne stranke i njenih poslušnika. Tako se stvorio stereotip da su u ovoj našoj ekonomski i duhovno bogatoj sredini, sa višestoljetnom tradicijom u svim sferama života, samo neki ljudi predodređeni da nas predstavljaju.

Svjestan sam svog nepovoljnog položaja u izbornoj kampanji. Nemam stranačku infrastrukturu, bez obzira na moguću podršku nekih stranaka, izborne štabove, financijsku moć i neke druge pogodnosti.

Kada sam pomenuo druge političke stranke, vjerujem da ću imati podršku najvećeg broja političkih stranaka koje nisu za Načelnika kandidovale svoje predstavnike.

Želim naglasiti, da u svojim nastupima na predizbornim skupovima i u medijima ne želim nikakvu nekorektnost i neprikladnu retoriku. Poštivaću pravila izbornog Zakona i demokratsku komunikaciju ni dijalog.

Amir Galijašević je rođen u Tešnju 1960. godine gdje je završio Gimnaziju. Ekonomski fakultet je završio je u Sarajevu. Magistrirao je Finansijski menadžment.

Prvo zaposlenje je imao u Općinskoj Upravi društvenih prihoda na mjestu inspektora.

Po povratku iz JNA radi poslove Šefa službe nabave u Slogi. U Vemalu je radio poslove Glavnog koordinatora maloprodaje, a kasnije i direktora veleprodaje.

Na početku agresije na BiH pridružio se patriotskim snagama u aprilu 1992. godine, kao vojnik, a rat završio kao Pomoćnik komadanta za logistiku 202 Garave brigade Armije BiH sa činom nadkapetana.

Poslije rata obavlja dužnost direktora DC-a Tešanj, a poslije u dva mandata direktora Napretka d.d. Bio je prvi direktor filijale BBI banke u Tešnju, a poslije i direktor filijale Moje Banke u Jelahu. Unazad dvije godine bio je direktor filijale PBS Tešanj. Trenutno radi u vlastitoj privatnoj firmi. Oženjen je i ima dvije kćerke.

Nova firma AP ATELIJER d.o.o. počinje sa proizvodnjom

Uz firmu Inox-Ajanović d.o.o. ukaza se nova hala sa lijepom fasadom. Ekrem Ajanović SOS otac Dženana vlasnika firme Inox Ajanović d.o.o. i aktivni učesnik u razvoju firme obezbjedio mi je gostoprimstvo i susret sa direktoricom nove firme Dženanom Hodžić rođena Ajanović (kćerka Ekrema i Zlate odnosno Dženanova sestra).

Dženana Hodžić

 

Osnivači nove firme AP ATELIJER d.o.o. su Inox-Ajanović d.o.o. Tešnja i Plan Vast B.V. iz Holandije sa jednakim učešćem u temeljnom kapitalu. Rezultat je to i dugogodišnje uspješne saradnje ove dvije firme. Ukupna ulaganja u novu firmu iznose 2 miliona KM, a obezbjeđena su turskom kreditnom linijom preko komercijalne banke BBI d.d. Sarajevo. AP ATELIJER d.o.o. u svom programu ima proizvodnju stolica od inoxa i kože. U prvoj fazi proizvodit će se 500 stolica sedmično, a u drugoj fazi 2000. U prvoj fazi će biti zaposleno 40 radnika, a udrugoj 80.

U završnoj fazi su radovi u hali i instalisanju opreme. Planirano je da se obezbjede uvjeti za proizvodnju do kraja ovog mjeseca. Proizvodi će se raditi isključivo za izvoz. Za prve isporuke već postoje narudžbe.

Direktorica Dženana Ajanović je rođena 1974. godine u Doboju. Prva je generacija MFR (matematičko, fizičko, računarske škole) u Tešnju smjer matematički tehničar. Studije je završila u La Roche College, Pittsburgh Pennsilvania SAD. Pored engleskog jezika govori i piše na njemačkom jeziku.

Prvo zaposlenje je imala u gimnaziji Musa Ćazim Ćatić kao predavač Engleskog jezika.

Poslije je radila u Volksbank d.d. Sarajevo Filijala Tešanj i BBI D.D. Sarajevo filijala Tešanj. Od 1.7. 2015. godine radi kao direktor u novoformiranoj firmi AP ATELIJER d.o.o.

Nova hala izgrađena je od najkvalitetnijih materijala

 

Kada se Dženan Ajanović 1999. godine vratio u Tešanj iz Njemačke i u prizemlju porodične kuće počeo biznis kroz samostalnu zanatsku radionicu SZR Inox Ajanović, teško je bilo i povjerovati da će za 16-17 godina izgraditi firmu koja se potpuno ravnopravno nosi sa konkurencijom na evropskom tržištu.

Dženan je rođen je 1977. godine. Rat ga je zajedno sa majkom odveo u Njemačku. Tamo je završio školu za konstrukcionog mehaničara-smjer fina limarija-medicinski aparati. Školujući se i radeći razne poslove:od čišćenja hotela do varilačkih poslova svu ušteđevinu je ulagao u alat i male mašine.

Krenuo je sa izradom polica od rostfreia u apoteci Jasmina Smailbegovbića i Nermina Piknjača, zatim raifove-obruče za slastičare, okrugle i u obliku srca, špatle /ljekari ih koriste kod pregleda grla). U limu je oblik ocrtavao flomasterom, a onda ručno makazama izrezivao. Otac Ekrem, kao stari trgovac, obezbjeđivao je prodaju i stalno bio pri ruci. Program se širio: nosači torti od kombinacije rostfreia i aluminija, mutilice, prva ograda u Medikusu na Vukovu, druga u Živinicama, zatim Boss u Tešnju. Sve su to radili samo Dženo i Ekrem.

Danas Inox Ajanović 90% proizvodnje izvozi u desetak zemalja EU. Raspolaže sa 4000 m2 proizvodnog i poslovnog prostora, nastupao je na na sajmovima u Münchenu, Bazelu i 8 puta u organizaciji VTK BiH na prestižnom sajmu u Hanoveru. U tehničkoj pripremi rade timovi sa 6 mladih inžinjera, a ukupno firma zapošljava 80 radnika.

Dženana, Ekrem i Dženan

 

Mješovita srednja škola Tešanj osvojila pet medalja na VIII festivalu rada u Živinicama

Festival rada, osmi po redu, srednjih tehničkih i stručnih škola BiH, održan je u Živinicama.

Ukupan broj škola koje su prijavile učešće na Festival rada je 78 iz cijele Bosne i Hercegovine, sa ukupno 1228 učenika.

Za razliku od prethodnih godina ovaj festival je imao međunarodni karakter jer su učešće uzele tri zemlje izvan BiH, Srbija, Hrvatska i Holandija koje su se predstavile sa po jednom školom.Učenici su se takmičili u znanju i vještinama koje se izvode putem pismenih i praktičnih radova.

Naša Mješovita srednja škola je prijavila učešće iz više zanimanja (III i IV) stepena, a naši učenici osvojili su slijedeća mjesta :

  • Škiljo Sanid tehničar drumskog saobračaja (mentor Prnjavorac Tarik) osvojio drugo mjesto.
  • Šarotić Enes prehrambeni tehničar (mentor Hadžalić Muhamed) osvojio treće mjesto.
  • Kotorić Kenan obrađivać metala rezanjem (mentor Sead Kurtić) osvojio drugo mjesto.
  • Hadžić Adelisa krojač (mentor Ismeta Nuhanović) osvojio drugo mjesto.
  • Alkaz Hamdo trgovac (mentor Hojkurić Hajrudin) osvojoio treće mjesto.
Učenici sa mentorima. S lijeva na desno:Huskić Nedim, Alić Munevera, Alkaz Hamdo, Delić Salih, Hojkurić Hajrudin, Kotorić Kenan, Šarotić Enes, Davorić Elma, Kurtić Sead, Bešo Tarik, Arifović Milka, Burajić Mirsad, Mešić Nađa, Muratović Aldiana, Plančić Amera, Kruško Aldina, Hadžalić Muhamed, Ćorić Mirsada, Mehinović Armina, Škiljo Sanid, Jašarević Zerina, Hafizović Aidin, Šabanović Salih, Hadžić Adelisa, Bašić Arman, Sadiković Adijana, Hadžan Kenan i Alić Elvedin.


Slijeva na desno: Alkaz Hamdo, Šarotić Enes, Hadžić Adelisa, Škiljo Sanid i Kotorić Kenan


Održan veliki humanitarni koncert Srcem za Emira

U Organizaciji Omladinskog ansambla u dvorani Sportsko rekreativnog centra održan je humanitarni koncert pod nazivom Srcem za Emira. Prihod sa koncerta je bio namijenjen oboljelom Emiru Kotoriću. Nažalost Emir nije bio prisutan jer mu je 4 dana ranije umrla majka Ruvejda.

Nastupili su:Almir Sofić, EminaTufo, Sead Hodžić, Elmedin Kadrihodžić, Esad Plavi, Nermin Handžić, Nejra Brka, Igor Vukojević. Uz orkestar Omladinslog ansambla bio je i Damir Galijašević.

Neki su otkazali kao Semir Cerić Koke, Fikret Hodžić, Omer Omorika, a Adis Škaljo je imao problema sa automobilom, ali je odmah sljedeći dan tražio račun da uplati prilog za Emira. Karte su koštale 5 KM, a prihod je bio 5587,45 KM (posjetioci su uzimali i više karata i davali sitni novac).

Almir Sofić jedan od vokalnih solista uz pratnju Omladinskog orkestra
Dvorana je bila ispunjena do posljednjeg mjesta

 

Održani “Izviđački susreti” Tešanj 2016.

U subotu,14.5.2016.godine održani su tradicionalni peti “Izviđački susreti” u Tešnju.To je takmičenje za mlađe izviđače i planinke za izviđače iz BiH i regije.Prijavljeno je 40 ekipa iz BIH i R.Srbije za dva nivoa međunarodni i općinski.Prisutno oko 300 izviđača,planinki,gostiju,pratnje ekipa i volontera tešanjskog odreda.

Na međunarodnom takmičenju najuspješniji su bili “Sokolovi”iz OI “Petar Kočić” Brod.Drugo mjesto pripalo je ekipi “Sandžački vukovi” iz Novog Pazara,a treće mjesto ekipi “Simpsonovovi” iz OI “Zvijezda” Vareš.

Na općinskom nivou u istoj kategoriji, prvo mjesto pripalo je ekipi “Žuto žito”,drugo mjesto ekipi “Dogovorit ćemo se,a treće mjesto ekipi “Štrumfovi”.

U sklopu “Susreta ” položeno je cvijeće na centralno spomen obilježje u Tešnju,a onda je uslijedio prijem kod načelnika Općine Tešanj mr.Suada Huskića .Posebnu zavalu upućujemo Načelniku na prijemu i podršci “Susretima”.

Poslije toga u Eminagića konaku je otvorena “Izložba izviđačkih fotografija”,a o izložbi je govorio starješina Odreda izviđača “Crni vrh” Mujo Pobrić.

Hvala i sponzorima “Susreta”:.AS Jelah,.Madi Tešanj,Tešanjski dijamant Karadaglije,Subašić d.o.o. Jelah,Sinanović d.o.o Tešanj,JP Toplana Tešanj,Cafe restoran .Divan ,Alfa &Omega,Muhamed Čabrić,novinar

Detalj za postrojavanje izviđača,učesnika “Susreta” pred OŠ “Huso Hodžić” u Tešnju

 

Održan koncert KUD Pobjeda pod nazivom Veče folkolora

Zadnju godinu, dvije KUD Pobjeda nije imao nastupe, pa se činilo da se ovo društvo i ugasilo. Saznadoh od Jasminke Turalić da je formiran novi Upravni odbor i da je KUD Pobjeda aktivno od kraja prošle godine. Od drugog člana UO Maje Deljkić dobih više informacija.

U novembru prošle godine održana je Skupština na kojoj je izabran Upravni odbor u kome se nalaze: Abdulah Đulović predsjednik, Samira Elezović, Edib Smailbegović, Osmo Saračević, Sead Muratovićm Fuad Mešić, Jasminka Mularifović, Esmin Elezović, Adita Begović, Jasminka Turalić i Maja Deljkić.

Na početku su imali administrativnih i finansijskih poteškoća, ali aktivnošću UO su dosta toga riješili i u aprilu nastupili na Drugoj međunarodnoj smotri folklora u Jajcu. Da se veoma ozbiljno spremaju uvjerio sam se prisustvom na generalnoj probi gdje Samira Elezović uvježbavala izvođenje Glamočkog kola po koreografiji dr Muhidina Alićehajića. Među igračima sam primjetio mlađe igrače, ali i nekoliko onih starijih (Krdžalić, Bukvić, Mularifović).

Obradovan sam ovim saznanjem jer sam emotivno vezan za ovo društvo od početka osamdesetih odnosno od momenta njegovog osnivanja i znam koliki je trud potreban da se ponovo pokrene.

Seminar u organizaciji TRA Tešanj

Dok sam tražio podatke u TRA saznadoh da se u sali Općinskog vijeća održava seminar u njihovoj organizaciji. Tema seminara je Lean – Six Sigma – Žuti pojas.

Lean je metodologija i filozofija unapređenja efikasnosti procesa i operacija uklanjanjem svih vrsta otpada i rasipanja koji se u procesima dešavaju. Težnja bi bila uspostaviti preoces koji dodaju vrijednost.

Six sigma je metoda strukturiranog unapređenja procesa fokusiranjem na centriranje rezultata i smanjenjem varijacija, a sve to pomoću propisanog projektnog pristupa.

U kombinaciji su metode odlično oružje na putu uspostave napredne i efikasne organizacije.

Ciljna skupina seminara su:direktori, vlasnici procesa i rukovodioci u bilo kojoj organizaciji.

Predavačina seminaru su bili:Jasmin Valjevac – Lean Six Sigma Black Belt i Tarik Kadrspahić – Lean Six Sigma Green.

Učesnici:

  • Mann Hummel Tešanj: Nihad Galijšević, Mirza Mustafić, Zijad Ahmić, Midhat Hadžibegović, Nudin Sadiković.
  • Pobjeda d.d. Tešanj: Omer Hozić, Saudin Elezović, Šefket Turalić
  • Medena commerce d.o.o. Tešanj: Selma Bradarić
  • Tri-m Hrvić d.o.o. Tešanj: Nermin Hrvić
  • MS & WOOD Fojnica: Mediha Mehmedović, Ahmet Parlić, Semir Hodžić
  • Dukat Jelah:Haris Hodžić
  • Točak Jelah: Sanel Hrvić

Svi učesnici dobili su certifika Yellow Belt.

Učesnici seminara

 

Načelnik Općine primio certifikat BFC i učestvovao u panelu u Podgorici

Četvrti Regionalni kongres na temu Povoljno poslovno okruženje u Jugoistočnoj Evropi realiziran je u Podgorici 9. Maja na kome je općini Tešanj uručen certifikat BSC.

Načelnik općine mr. Suad Huskić učestvovao je u panelu kao predstavnik uspješnih općina iz FBiH i podijelio iskustva u kreiranju poslovnog ambijenta sa kolegama načelnicima iz općina i gradova u Hrvatskoj, BiH, Srbije, Crne Gore i Makedonije. Četvrti Regionalni kongres ove godine se održava pod motom “Do novih visina” sa učesnicima iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Crne Gore, Makedonije i Srbije, američkog USAID-a i njemačkog GIZ-a, a na kojoj je Tešanj, među ostalima, prepoznat kao jedan od regionalnih lidera.

Načelnici općina Teslić, Tešanj i Žepče sa certifikatima: dr Milan Miličević, mr. Suad Huskić i Mato Zovko

 

Zamolio sam Načelnika za fotografiju sa dodjele i mišljenje kako smo uspjeli osvojiti 94,5 bodova od 100 mogučih i šta nam znači certifikat.

“Mi u Općini Tešanj smo već odavno ‘business friendly’. Da je tako, govore podaci o ekonomskom razvoju koji iz godine u godinu ostvaruje naša Općina. Općina Tešanj je danas sinonim za ekonomski uspjeh, i dokaz da su lokalne zajednice, premda ograničene nadležnostima, u stanju promijeniti poslovni ambijent u korist prije svega svojih građana, a potom i investitora. Nije bilo jednostavno, ali pomagala nam je činjenica da smo naš ranije ustanovljen ‘primjer dobre prakse’ samo primijenili u mnogim segmentima certificiranja. Ponosni smo na ovo još jedno priznanje, i zahvaljujem se svima koji su doprinijeli svojim radom da ga dobijemo”.

Stare fotografije

Stoje s lijeva:Salko Hadžiselimović, Ilja Gverić Ilica, Fuad Sarić, Šemsudin Sofić Šeme, Nedžad Hadžiselimović, Adil Bukvić Hare. Čuče: Moman Toprek, Mustafa Dautefendić Beli, Nesuh Huskić Nesko, Vlado Kojić i Smail Smailbegović

 

Sa table na Gornjoj čaršiji








O Husein Galijasevic

Rođen je rođen 17.4.1945. godine u Tešnju od oca Mahmuta i majke Zekije rođene Hodžić.

Osnovnu školu završio u Tešnju, a Mašinsku tehničku školi u Tuzli. Mašinski fakultet završio u Sarajevu.

Nakon završetka srednje škole kao stipendista radio dva mjeseca u Trudbeniku iz Doboja, da bi sa stipendijom iste firme nastavio obrazovanje u Sarajevu.

Po završetku studija radio u Trudbeniku oko 6 mjeseci, otišao u JNA i nakon povratka počeo raditi u Pobjedi Tešanj.

U Pobjedi radi na poslovima: samostalnog konstruktora pumpi za vodu, glavnog konstruktora pumpi i prečistača, šefa službe razvoja, glavnog inžinjera proizvodnje, tehničkog direktora i direktora Fabrike pumpi i hidraulike (OOUR-a), direktora razvoja Fabrika pumpi i hidraulike Pobjeda d.d., rukovodioca projektne grupe ISO 9000.

Obavljao je poslove stručnog saradnika u Minstarstvu industrije i energije i pomoćnika Ministra namjenske proizvodnje za tehniku Republike BiH

Početkom 1997. godine imenovan je na funkciju pomočnika Ministra odbrane Federacije BiH za namjensku proizvodnju. Prije penzionisanja 2007. godine bio je stručni savjetnik u Ministarstvu odbrane FBiH.

Bio je predsjednik Upravnog odbora Centra za kulturu i obrazovanje u Tešnju.

Napisao je dvije monografske knjige:Pobjeda 1954-2014-vizija, znanje, hrabrost i Lovačko društvo "Kiseljak" Tešanj 1921-2011. Desetu godinu piše Tešanjski dnevnik.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *