Tešanjski dnevnik 26.06-02.07.2012

 Enis Bešlagić zaštitno lice AS group

U sarajevskom hotelu Evropa u srijedu je održana konferencija za novinare koja je organizovana kako bi se medijski zabilježilo potpisivanje ugovora između Enisa Bešlagića, Tešnjaka i popularnog glumca i tešanjske AS group mlade firme koja bilježi velike poslovne rezultate i razvoj. Ispred AS grope ugovor je potpisao Rusmir Hrvić član uprave, a konferenciji je prisustvovao veći broj novinara iz BiH. Prikazani su i tek snimljeni novi spotovi, a najviše pažnje i smijeha izazvao je spot za kafu Zlatna džezva. Rečeno je da AS group zapošljava 900 radnika i da su u planu novi projekti sa novim zapošljavanjem. Enis Bešlagić je poznato lice ne samo u BiH nego i šire, posebno u neposrednom okruženju čija tržišta će biti prostor zajedničkog osvajanja. Naravno da je spominjan i Tešanj i njegovi privredni uspjesi, a jedan novinar je pitao Enisa da li će Tošk u Premijer ligu. Lijepo je bilo u srijedu biti Tešnjak i prisustvovati ovom događaju.

 

Detalji sa konferencije, Rusmir i Enis

 

Kandidati za načelnika općine

 

 

 

Kandidat Bosanskohercegovačke  patriotske stranke  Sefer Halilović(BPS) za načelnika općine na predstojećim lokalnim izborima je mr. Sejid Brka.

Rođen je 01.06.1959. godine od  oca  Hajrudina i majke Melve rođene Roša. Otac je dvoje djece.

Nakon završene osnovne škole u Tešnju, završio je Ekonomsku školu u Doboju, a poslije i Ekonomski fakultet u Beogradu (Univerzitet u Novom Pazaru). Zvanje magistra stekao je u Ohridu (Državni univerzitet Sveti Kliment Bitolj).

Prvo zaposlenje je imao u tvornici namještaja Ukus kao knjigovođa operater, zatim u Domu zdravlja Tešanj kao finansijski knjigovođa i šef računovodstva. Šef računovodstva je bio i u tvornici kožne konfekcije Sloga iz Tešnja. U Stambenoj zadruzi Jelah je prvo radio kao šef računovodstva, a zatim i kao vršilac dužnosti direktora. Od 1992. godine postao je privatni poduzetnik  i vodio knjigovodstveni servis  i stambenu zadrugu Nova gradnja. Pripadnik je Armije BiH od 01.06.1992. godine.

Od 1996. god. pa do danas vodi Knjigovodstveni servis sa 6 upopslenika kao vlastiti biznis. Organizovao je 1996. godine školu za samostalne knjigovođe koju je pohađalo 69 kandidata. Stekao je zvanje Samostalni računovođa, bio član upravnog odbora  Udruženja računovođa i revizoraZE-DO kantona, član Skupštine Federalnog udruženja računovođa i revizora Sarajevo. Bio je član i predsjednik udruženja privrednika Biznis centar Jelah Tešanj. Trenutno je predsjednik Obrtničke komore ZE-DO kantona. Vijećnik je i predsjednik kluba vijećnika /BPS-Sefer Halilović OO Tešanj) u općinskom vijeću Tešanj

 

 

Projekat  Balkan Junior

Dana, 23.06.2012.godine u Tehničkoj  školi Valjevo, (Srbija) održan je prvi sastanak za projekat „Balkan Junior.”  Učesnici sastanka su bili Goloskoković Branko (direktor Tehničke škole Valjevo, a ujedno i domaćin), Darko Lihteneker (direktor Školskog centra Velenje) Fatih Kamil Bilgin (direktor Tehničko industrijske srednje  škole iz Turske) i Muharem Saračević (direktor Mješovite srednje škole, Tešanj).

Balkan Junior je projekat,  koji koji bi u budućnosti trebao povezati srednje škole na Balkanu uključujući države: Sloveniju, Hrvatsku, Srbiju, Makedoniju, Bosnu i Hercegovinu, Tursku i Bugarsku. Cilj projekta je razmjena iskustava, takmičenje učenika, saradnja na razvoju nove didaktičke opreme, promotivne aktivnosti na području obrazovanja, kao i saradnja na području zajedničkih projekata kroz partnerstvo za pristup EU fondovima.

Predstavnik Bosne i Hercegovine u   ovom projektu je Mješovita srednja škola Tešanj, a ovu  školu u Valjevu su predstavili direktor Muharem Saračević, predsjednik školskog odbora Muharem Kotorić,  Hasan Solo prof.

 

 

 

Druženje

Nekada su čaršiju obilježavala druženja. Sjećam se u bašći na  Ravnima ocu je dolazilo društvo, mati je spremala mezetluke, sjedilo se ispod jedne velike jabuke. Jednom je društvo zabavljao i Zaim Imamović, Nada Mamula i Jozo Penava, a mi djeca smo to gledali iz prikrajka. Sjećam se iz tog društva dr Ljahova i Pajtakovića koje sam usmjeravao na pravi put do Tešnja nakon što su malo više popili.

 

Nakon druženja bilo je pjesme, a prednjačili su najstariji i najmlađi

 

Neki dan je hadžija Muharem Sejdić okupio zaista zanimljivo društvo na druženje. Bili su tu  nekadašnji predsjednici komiteta SK, sekretar, predsjednik Izvršnog odbora, predsjenik, bivši profesori, komadant i ratni vojni invalid i uspješni današnji privrednici iz Hife, Koteksa, Silka, Saračević i dr. Stigao je i Mujo sa harmonikom iz Stenjaka.

Šale sa svih strana, naročito na one bivše rukovodioce. Neki su se u šali pitali je li se to osniva novi SK-a, a jednom u crvenoj majici su rekli da nije mogao doći bez dresa. Međutim, stari kadrovi su pili pivo  (nula), ali su se „slučajno“ pomiješale i sa onim drugim, a bila je i neka flasa čudnog izgleda, a hadžija kao dobar domaćin nije obraćao pažnju na to. Po onoj, svakom svačije. A onaj najmlađi tešanjski šeret i biznismen, a ko bi drugi, kaže hadžiji:

-E moj hadžija da si ugostio one hurmažićare svi bi ti otišli oko devet, a ovih se ne možeš riješiti.

 

 

Tešanj nekad i sad

U samom gradu su postojala dva mjesta gdje su se kupala djeca, a ponekad i stariji. To su Liman (iza Musale) i Zvečaj (preko puta Centra za socijalni rad). Liman (turski luka, pristanište, zaljev) je pregrađivan kako bi se povećao nivo vode za kupanje. Tako je bilo i 1953 ili 1954 od kada datira ova stara fotografija. Dječak drugi s desna je Edhem Ajanović, a prvi s desna među starijim je Osman Deljkić.

 

 

Danas je Liman teško prepoznati, a do njega teško i doći.

 

 

 

Balkan streeets festival

Udruženje Stari grad  organizovalo je koncert rok grupa iz Holandije, Hrvatske i Bosne i Hercegovine. Koncert je održan na platou Gradine. Učestvovale su grupe: Groove Embassy  Holandija, Dyzack Holandija, Neon Rainbows Holandija, Wolvon Holandija, Das Rejdž Hrvatska, Noisethrill Tuzla, Knap i Kult iz Tešnja i Suad Livnjak Sutko.

 

 

Članovi grupa Neon Rainbows iz Holandije i Noisethrill iz Tuzle. Nedžad Sarić i Suad Livnjak sa glavnim organizatorom i najvećim zaljubljenikom u rok muziku  iz Tešnja Zoraidom Mehičićem

 

 

 

Sa table na Gornjoj čaršiji:

O Husein Galijasevic

Rođen je rođen 17.4.1945. godine u Tešnju od oca Mahmuta i majke Zekije rođene Hodžić.

Osnovnu školu završio u Tešnju, a Mašinsku tehničku školi u Tuzli. Mašinski fakultet završio u Sarajevu.

Nakon završetka srednje škole kao stipendista radio dva mjeseca u Trudbeniku iz Doboja, da bi sa stipendijom iste firme nastavio obrazovanje u Sarajevu.

Po završetku studija radio u Trudbeniku oko 6 mjeseci, otišao u JNA i nakon povratka počeo raditi u Pobjedi Tešanj.

U Pobjedi radi na poslovima: samostalnog konstruktora pumpi za vodu, glavnog konstruktora pumpi i prečistača, šefa službe razvoja, glavnog inžinjera proizvodnje, tehničkog direktora i direktora Fabrike pumpi i hidraulike (OOUR-a), direktora razvoja Fabrika pumpi i hidraulike Pobjeda d.d., rukovodioca projektne grupe ISO 9000.

Obavljao je poslove stručnog saradnika u Minstarstvu industrije i energije i pomoćnika Ministra namjenske proizvodnje za tehniku Republike BiH

Početkom 1997. godine imenovan je na funkciju pomočnika Ministra odbrane Federacije BiH za namjensku proizvodnju. Prije penzionisanja 2007. godine bio je stručni savjetnik u Ministarstvu odbrane FBiH.

Bio je predsjednik Upravnog odbora Centra za kulturu i obrazovanje u Tešnju.

Napisao je dvije monografske knjige:Pobjeda 1954-2014-vizija, znanje, hrabrost i Lovačko društvo "Kiseljak" Tešanj 1921-2011. Desetu godinu piše Tešanjski dnevnik.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *