Tešanjski dnevnik 28.10-04.11.2013. godine

Novosti sa Musale

Dobih informaciju da je počelo rušenje zgrade stare zgrade Univerzala ( nekadašnja zgrada ŠUP škole) na Musali pa krenuh po ovom lijepom vremenu, koje se nastavilo i ove sedmice, da napravim fotografiju. Na moju sreću na radilištu zatekoh i investitora, vlasnika Fahrudina Kadušića.

Prema urbanističkom planu na ovom djelu je predviđen jedan veći poslovni objekat. Interesovao sam se i kako se ostvaruje dinamika radova na izgradnji hotela i drugim problemima u realizaciji investicije.

Fahrudin Kadušić na radilištu

 

Iz razgovora sam zaključio da su  radovi  skopčani sa izvršenjem nekih obaveza od strane općine, ali da planira da će konačni rokovi biti ostvareni. Što se tiče radilišta na Musali „Sarajevo osiguranje“  poslovnica Tešanj je preselilo u nove prostorije. Uslovi preseljenja su dogovoreni, ali ne i potpisani, tako da to ne očekuje probleme po tom pitanju. Ostaje problem jednog stanara iz stare zgrade koji nije spreman prihvatiti uslove kao ostali stanari o zamjeni stanova. Što se tiče termina početka investicije na izgradnji poslovnog objekta sprema se tražiti promjenu namjene objekta u postojećem urbanističkom planu  iz poslovne u poslovno stambenu, jer bi se samo tako realizacija  investicija mogla ubrzati.

Po završetku razgovora svratih i u „Sarajevo osiguranje“ poslovnica u Tešnju, da vidim nove prostorije i pozdravim direktoricu Nermu. Interesovalo me je i dokle je došao njen doktorat, a koji je dosta originalan i vezan je za islamsko bankarstvo. Upoznala me je kako se zapadne zemlje okreću islamskom bankarstvu. U tom smislu u Londonu se sprema konferencija, a Hrvatska sprema novi zakon koji će omogučiti ovom načinu bankarstva ostvariti pogodno tlo pri ćemu će preko njenog mentora koristii i njezin rad. U BiH se potom pitanju ništa novo ne događa.

Direktorica Nerma Saračević i dio novih prostorija poslovnice

Limunada sa članovima udruženja „Naša porodica“

Dok sam prolazio pored slastičarne Tahirović pozvaše me Emina Ajanović i Ismeta Hatibović da im se pridružim, stari smo poznanici. U njihovom društvu razgovor ne može mimoići udruženje „Naša porodica“na čijem su čelu. To je sigurno jedno od najaktivnijih udruženja u Tešnju.

Ismeta Hatibović i Emina Ajanović

 

Emina je predsjednica udruženja, a Ismeta predsjednik Savjeta. Sekretar je Nefa Galijašević

Sigurna najveći i najznačjaniji projekat koji realizuju je humanitarna pomoć stanovništvu na potezu od Potočara do Skelana koji je dug 56 km. Manjim dijelom je pomoć dostavljana i porodicama sa područja Glogove općina Bratunac.

Pomoć se dostavlja najmanje dva puta godišnje u martu kada se dostavlja garderoba, sjetveni materijal, namirnice i higijenske potrepštine, a drugi put u vrijeme Kurban bajrama kada se dostavlja kurbansko meso. I ovog  Kurban bajrama dostavljena je pomoć, a dodjelu pomoći vršila je i Ismeta zajedno sa predstavnikom jednog od donatora i drugim članovima društva.

Ovu aktivnost realizujemo već osam godine. Ove godine podijelili smo u 460 domaćinstava 6-7 tona kurbanskog mesa i dva kombija drugih prehrambenih proizvoda. Situacija u ovim krajevima je veoma teška i mogu je u punom smislu doživjeti samo oni koji dođu na lice mjesta. Najgore je što se za ovih osam godina situacija ništa nije popravila, čak mislim da je stanje i teže. Sam podatak da na tih 56 km nema ni jedne trgovine govori mnogo.

Pored ove dvije akcije bila je organiozovana  akcija na istoj lokaciji nakon što je  Veterinarska stanica u Tešnju obezbjedila 6 800 jednodnevnih pilića.

Dodjela se vrši direktno bez posrednika

 

 Udruženje je zahvaljujući donatorima uredilo prostorije poznate aktivistkinje Hatidže Mehmedović u bivšoj Tvornici akumulatora.

„Naša porodica“ provodi i druge aktivnosti kao što su organizacija  „Susreta sa majkama šehida i poginulih boraca“ sa prostora pet općina, zatim svakog Ramazana organizuju manifestaciju „U susret Ramazanu“, proveli su široku aktivnost pomoći građanima u razumjevanja popisnih obrazaca i njihovom popunjavanju, edukacija za djecu kroz igraonice po osnovnim školama i dr.

Upravo je u saradnji sa NVO „Vesta“ iz Tuzle organizovana edukacija za aktiviste sa područja Tešnja i Gračanice u restoranu Ukus na temu „Značaj žene u ruralnom području“.

 

Dolazi sezona grijanja

Energija je veoma važno pitanje svakog društva. Najveći broj energenstskih izvora su ograničeni kao što su ugalj, plin, nafta, a danas se u našoj državi u manjoj mjeri koriste  obnovljivi izvori energije kao što su sunčeva energija, bio masa, hidro potencijal i sl.

Održivi razvoj se zasniva na korištenju obnovljivih resursa, a korištenje ograničenih resursa potrebno je maksimalno štedjeti.

Tešanj i po ovim pitanjima, čini mi se, ide naprijed. Saznadoh da Tešanj jedini u ZE-DO kantonu ima izgrađena tri sistema proizvodnje električne od sunčeve energije. Druga aktivnost koja se može primjetiti je izolacija kuća kako bi se uštedjelo na gorivu. Današnja izvedba prozora i izolacija sa stiroporom debljine 10 cm omogućava vraćanje investicije za 4-5 godina prema informacijama onih koji su već vršili ovakvu investiciju na svojim kućama, a sa druge strane štedi ograničen resurs.

Izoliranje pojedinih kuća u ulicama Hamzalije Ajanovića i Braće Mulabećirović je  završeno

 

Tešanj je kotlini sa malim mogućnostima provjetravanja i zagađenost u zimskim perioda je velika. Svi naši ugljevi imaju dosta sumpora i sumpor se u toku zimskih dana osjeti u vazduhu. Prisutan je i problem da mnogi naši sugrađani nemaju osnovna znanja o načinu i uslovima loženja kako bi sagorjevanje bilo najbolje.

Sjetim se uvijek situacije sa loženjem u kući rahmetli Hakije Mulabdića. Crni dim iz njegove kuće bio je prepoznatljiv u cijelom gradu. Jednom smo otišli da vidimo kako to Hakija loži i vidjeli da je njegova kotlovnica u podrumu koji nema baš ni malo pristupa svježeg  zraka neophodnog za potpuno sagorjevanje.

Sezona dolazi možda bi bilo dobro preko lokalne televizije educirati stanovništvo o načinu i uslovima loženja i čišćenja peći.

U usputnom razgovoru načelnik općine mr. Huskić me upozna da je iduće godine u planu izgradnja primarnog voda u gradu od „Sber banke“  ulicom Braće Mulabećirović i sa prvim krakom prema Čaršijskoj džamiji i drugim duž ulice Hamzalije Ajanovića. Sredstva za primarnu mrežu su obezbijeđena, a do početka radova planirano je obezbjeđenje sredstava za izgradnju podstanice.

U razgovoru sa direktorom Toplane Asimom Bašalićem saznadoh da se situacija sa brojem korisnika popravlja zadnje dvije godine. Nakon prošlogodišnjeg priključenja srednjih škola dobio sam informaciju da se od ove godine na gradsku toplanu priključuje i sportska dvorana i Enker, a priključeno je grijanje i na nekoliko privatnih kuća u ulici Braće Pobrić i na Sastavcima. Izvršena je i rekonstrukcija jednog kotla u vrijednosti između 70 000-80 000 KM, a rekonstrukcija drugog planirana je u sljedeće dvije godine.

 

Bratimljenje izviđača

Tešanjskom odredu izviđača „Crni vrh“ u goste su došli izviđači odreda „Sandžak“ iz Novog Pazara. Stiglo je 14 članova na čelu sa starješinom Nedžadom Eminovićem. Izviđači iz Novog Pazara su položili cvijeće na Centralno spomen obilježje, zatim obišli spomen sobu na Tepetu. Obišli su Gradinu i Eminagića konak. Bili su gosti i na streljani Streljačkog društva „Zigana“,Zema d.o.o.Tešanjski kiseljak u Raduši ,a zatim obišli izviđačke objekte na Crnom vrhu gdje su se susreli i družili sa izviđačima Tešnja.

U restoranu Kahva obavljeno je potpisivanje Povelje  prijateljstva i ozvaničenje bratimljenja dva odreda. Prema informaciji starješine odreda „Crni vrh“, Muje Pobrića, koliko je njemu poznato, ovo je prvo međunarodno bratimljenje izviđača  BiH.

Predaja povelja nakon potpisivanja, načelnik mr. Huskić i glavni imam ef. mr. Omerbašić dobili su izviđačke marame

Na upriličenom svečanom potpisivanju Povelje prijateljstava prisustvovali su i načelnik općine mr. Suad Huskić i glavni imam Medžlisa IZ-a Fuad ef. Omerbašić.

Prisutnima su se obratile starješine oba odreda, zatim načelnik mr. Huskić i glavni imam ef.  Omerbašić.

Biti izviđač znači prije svega oživjeti ljubav prema prirodi i osjetiti pravo prijateljstvo. To su pokazali i ovi susreti. Starješina Eminović je iskazao zadovoljstvo njihovom posjetom i osjećajem dobrodošlice i prijateljstva koje je osjetio na svakom koraku. I jedan i drugi straješina su izrazili nadu da je ovo samo početak međusobne saradnje.

 

Nova 1435. hidžretska godina

U akšam 03.11. nastupila je Nova 1435. hidžretska godina. Tim povodom Medžlis IZ-a je organizao nekoliko prigodnih manifestacija. Tako je u Čaršijskoj džamiji organizovana podjela paketića za 215 polaznika mektebske nastave. Pored polaznika mektebske nastave ove džamije bili su i polaznici mektebske nastave iz Harman i Riječke džamije. Pored imama ovih džamija Envera ef. Kurtića, Amara ef.  Bedakovića i Salih ef. Haušića podjeli paketića je prisustvovao i glavni imam Medžlisa IZ-a Tešanj Fuad ef. Omerbašić koji se i obratio djeci. Paketiće su podijelili predsjednici Medžlisa IZ-a Čaršijske džamije Hasan Dolamić i Riječke džamije Senahid Prnjavorac.

Pored toga planirano je i održavanje Tradicionalnog mevluda u Tešnju,  Miljanovcima i Piljužićima.

 

Tešanj na naslovnim stranama

Nedavni pronalazak skrivene municije u Kaloševiću medijski se nije ni stišao, a Tešanj se ponovo po istom pitanju našao na naslovim stranama dnevnih listova i elektronskih medija.

Na području jedne iz rata dobro poznate kote koja se zove Trešnjev  Panj pronađeno je 500 granata kalibra 84 mm za bestrzajni top. Ovaj put nisu zakopane nego su, prema novinskim informacijama, dovezene i izbačene sa vozila.

Ekologija

Tešanj je zadnjih godina puno toga uradio na unapređenju svijesti građana  o očuvanju okoline. Jedan od prvoboraca za bolji odnos prema okolišu je Šefket Turalić koji mi svakodnevno šalje kopije E-mailova koje je poslao nadležnim, a koji govore o crnim tačkama u gradu i opštini, ali i pozitivnim primjerima kod nas i u svijetu.

Prizor sa desne strane ceste prema Kerndiji

 

Da taj odnos naših sugrađana može biti zaista neshvatljiv pokazuje i fotografija koju sam napravio na Krndiji na kojoj se vide nagorjela stabla drvoreda prema Krndiji. I ako su mi šumari kazali kako se zove to drvo zaboravio sam mu ime, ali znam da je ono stasalo uz mnogo muke zbog sušnih godina u svim pravcima iz Tešnja prema Bukvi, Krndiji, Raduši, Ravnima..

I sad neko zapali otpad od rastinja uz stablo. Dok jedni izdvajaju svoje vrijeme i sade sadnice na Lipama drugi ih uništavaju kada su već odrasle.Da li će stabla preživjeti ovaj drvocid? Zaista neshvatljivo.

 

Muftijin konak proglašen nacionalnim spomenikom

Na prijedlog JU Muzej Tešanj Komisija za očuvanje naionalnih spomenika BiH donijela je odluku da se zgrada Muftijinog konaka proglasi nacionalnim spomenikom.

Muftijin konak

 

I ova zgrada pripada vakufu Gazi Ferhat-bega, a tokom svoje duge historije doživjela je više rekonstrukcija Iznad glavnih ulaznih vrata je tarih na kome se može pronači datum zadnje rekonstrukcije:

-O Zaštitniče! Uz pomoć Boga Svevišnjeg gradnja je dovršena 1316. hidžretske godine (1898/1899)“.

Direktor JU Muzej prof. Jasmin Mandžukić kaže da je  uz musafirhane Ađul-age Đonlagića i

Hadži-bega, svakako najpoznatiji tešanjski konak je bio onaj muftije Mesuda ef. Smailbegovića. On je značajno obilježio kulturno prosvjetni život grada u osjetljivom periodu prijelaza Osmanskog u Austro-ugarsko carstvo.

U knjizi Rifata Kantića „Ponešto o Tešnju i njegovim ljudima“ spominje se i Muftijin konak gdje između ostalog između piše sljedeće:

-Po sjećanju starih Tešnjaka (Hamdije Turalića, Sulje Mehinagića i drugih ) između dva svjetska rata pa sve do premještanja u Zenicu negdje oko 1946. godine u ovom objektu je bio Ishak Smailbegović, sin muftije Mesuda poreski činovnik. Poslije ovoga u prizemlju objekta bila je tešanjska općina (u danšnjoj zgradi općine bio je srez), a na spratu zgrade bio je Općinski komitet Skoja-a, Općinski AFŽ i partijski komitet. Po ukidanju sreza i u prizemlju i na spratu uselili su se stanari Ostoja Kopanja, šef vojnog odsjeka i Osmana Dolamića, šefa Zavoda za zdravstvo.

 

Stare fotografije

Krojačka zadruga u Tešnju 1951. godine:

Prvi red stoje s lijeva:Safet Hadžihasić, Aljo Smailbegović, Osman Hodžić, Salih Subašić, Hajra Abduzaimović, Hakija Abduzaimović, Ago Hadžismajlović, Osman Krdžalić, Avdo Mešić, Nusret Krdžalić.

Drugi red: Hajrudin Ćatić, Ahmet Smailbegović, Diba Deljkić, Zahida ?, Zlata Prnjavorac, Sakib Terzić, Aiša Hodžić, Ankica Pajić, Šahza Odžaklić,

Treći red:Nevresa Terzić-Hadžić, Šefika ?, Husein Hundur, Zemka Galijašević, Alija Turalić, Sadeta Šeremet, Halid Smailbegović, Hamid Srkalović

Četvrti red: Avdo Srkalović, Fetah Terzić i Sulejman Hodžić

(Fotografija iz porodičnog albuma Hasana i Hatidže Subašić)

 

Sa table na Gornjoj čaršiji

O Husein Galijasevic

Rođen je rođen 17.4.1945. godine u Tešnju od oca Mahmuta i majke Zekije rođene Hodžić.

Osnovnu školu završio u Tešnju, a Mašinsku tehničku školi u Tuzli. Mašinski fakultet završio u Sarajevu.

Nakon završetka srednje škole kao stipendista radio dva mjeseca u Trudbeniku iz Doboja, da bi sa stipendijom iste firme nastavio obrazovanje u Sarajevu.

Po završetku studija radio u Trudbeniku oko 6 mjeseci, otišao u JNA i nakon povratka počeo raditi u Pobjedi Tešanj.

U Pobjedi radi na poslovima: samostalnog konstruktora pumpi za vodu, glavnog konstruktora pumpi i prečistača, šefa službe razvoja, glavnog inžinjera proizvodnje, tehničkog direktora i direktora Fabrike pumpi i hidraulike (OOUR-a), direktora razvoja Fabrika pumpi i hidraulike Pobjeda d.d., rukovodioca projektne grupe ISO 9000.

Obavljao je poslove stručnog saradnika u Minstarstvu industrije i energije i pomoćnika Ministra namjenske proizvodnje za tehniku Republike BiH

Početkom 1997. godine imenovan je na funkciju pomočnika Ministra odbrane Federacije BiH za namjensku proizvodnju. Prije penzionisanja 2007. godine bio je stručni savjetnik u Ministarstvu odbrane FBiH.

Bio je predsjednik Upravnog odbora Centra za kulturu i obrazovanje u Tešnju.

Napisao je dvije monografske knjige:Pobjeda 1954-2014-vizija, znanje, hrabrost i Lovačko društvo "Kiseljak" Tešanj 1921-2011. Desetu godinu piše Tešanjski dnevnik.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *