Husein Galijašević

Tešanjski dnevnik 21.-28.07.2014. godine

Dvadeset sedma noć Ramazana

Ramazan i sredina ljeta donijeli su mir u Tešanj. Nije bilo događanja koja bih zabilježio. Međutim, jedan dan u prošloj sedmici je bio poseban. To je 27. noć Ramazana. Lejletu-l kadr (noć odredbe) je blagoslovena mubarek noć kada je počela objava Kur'ana. Te noći džamije ne mogu da prime sve vjernike pa se klanja i u džamijskim haremima.

Ferhadbegova džamija u mubarek noći
Ferhadbegova džamija u mubarek noći

Tešanjsku glavnu ulicu, stazu prema Gradini i Gornju čaršiju pokriju tezge sa raznim vrstama roba, ringišpili, trampoline i sve ono što bi moglo biti predmet interesa velikog broja prolaznika, naročito djece.

Gornja čaršija
Gornja čaršija

Iako je bilo veoma živo ipak mi se čini da je ove godine na ulicama bila manja gužva nego prošle godine.

Meteorološke prilike

U prve dvije godine Tešanjskog dnevnika pisao sam o sušama, visokim temperaturama, praznom koritu Tešanjke i restrikcijama pitke vode. Ova godina je sasvim drugačija. Već dugo vremena očekujemo vruće ljetne sunčane dane koji će potrajati, ali skoro svakog dana već duže vremena poslije podne iz Babina Budžaka (Jugoistog) dolaze ljetni , kišni, tamni oblaci i grmljavina.

Pogled na Babin Budžak sa tamnim oblacima
Pogled na Babin Budžak sa tamnim oblacima

Iako bi ovo vrijeme trebalo biti dobro za vrtlare, ipak nije. Visoka vlažnost je pogodna za razvoj mnogih biljnih bolesti koje uništavaju neke vrste povrća. Izgleda da će ove godine biti najviše mohuna.

Ovo je vrijeme i branja ljekovitog bilja i gljiva. Visoka vlažnost i temperatura dobri su uslovi za gljivare koji se svakodnevno hvale sa ubranim. Ja nisam gljivar, ali skupljam ljekovite trave za svoj čaj. Ova godina je dobra. Ranijih godina suša nije dozvolila rast čubriću i veremotu, a ove godine zdravih zelenih listova ima jako puno.

Veremot
Veremot

Stare fotografije

Predaja lokalne štafete u Tešnju
Predaja lokalne štafete u Tešnju

S lijeva: Hamzalija Bajraktarević, NN, Smail Terzić Penjak, Tomislav Tomić, Indira Vejzović, Nedžad Agić i Augustin Knežević

U bivšoj Jugoslaviji 25. maj je obilježavan kao dan rođenja maršala Tita. Na taj dan na stadionu JNA u Beogradu uručuje se Titu Štafeta mladosti preko koje mu omladina Jugoslavije čestita rođenadan. Toj glavnoj štafeti koja se nosila od ruke do ruke cijelom zemljom pridruživale su se općinske, a u općinama štafete mjesnih zajednica. Glavna štafeta, koliko se sjećam, samo je jednom prošla kroz Tešanj, a redovno su održavane manifestacije prijema lokalnih i ispraćaj općinske prema Doboju. Sjećam se da sam kao učenik osnovne škole nosio štafetu negdje između Tešnja i Tešanjke. Dosta rano nas razvezu kamionima duž cijelog puta i nakon dugog iščekivanja kada prenesemo štafetu svojom dionicom od 50-100 metara morali smo se sami pješice vraćati kućama.

Sa table na Gornjoj čaršiji

DSC08832

DSC08833

DSC08834

DSC08842

 

O Husein Galijasevic

Rođen je rođen 17.4.1945. godine u Tešnju od oca Mahmuta i majke Zekije rođene Hodžić.

Osnovnu školu završio u Tešnju, a Mašinsku tehničku školi u Tuzli. Mašinski fakultet završio u Sarajevu.

Nakon završetka srednje škole kao stipendista radio dva mjeseca u Trudbeniku iz Doboja, da bi sa stipendijom iste firme nastavio obrazovanje u Sarajevu.

Po završetku studija radio u Trudbeniku oko 6 mjeseci, otišao u JNA i nakon povratka počeo raditi u Pobjedi Tešanj.

U Pobjedi radi na poslovima: samostalnog konstruktora pumpi za vodu, glavnog konstruktora pumpi i prečistača, šefa službe razvoja, glavnog inžinjera proizvodnje, tehničkog direktora i direktora Fabrike pumpi i hidraulike (OOUR-a), direktora razvoja Fabrika pumpi i hidraulike Pobjeda d.d., rukovodioca projektne grupe ISO 9000.

Obavljao je poslove stručnog saradnika u Minstarstvu industrije i energije i pomoćnika Ministra namjenske proizvodnje za tehniku Republike BiH

Početkom 1997. godine imenovan je na funkciju pomočnika Ministra odbrane Federacije BiH za namjensku proizvodnju. Prije penzionisanja 2007. godine bio je stručni savjetnik u Ministarstvu odbrane FBiH.

Bio je predsjednik Upravnog odbora Centra za kulturu i obrazovanje u Tešnju.

Napisao je dvije monografske knjige:Pobjeda 1954-2014-vizija, znanje, hrabrost i Lovačko društvo "Kiseljak" Tešanj 1921-2011. Desetu godinu piše Tešanjski dnevnik.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *