Tešanjski dnevnik 28.11-04.12.2016. godine

Otvorena manifestacija Dani grada Tešnja izložbom slika Edina Numankadića

Ovogodišnja manifestacija Dani grada Tešnja otvorena je izložbom slika Edina Numankadića u organizaciji Centra za kulturu i obrazovanje.

Manifestaciju Dani grada Tešnja otvorio je načelnik mr. Suad Huskić. Nažalost zbog bolesti autor izložbe nije bio prisutan. O autoru i umjetničkim vrijednostima njegovih slika govorio je Miralem Brkić. Kazao je da mu je čast što je u Tešanj došla izložba vrhunskog umjetnika, a direktoir Cko kazao je da je ponosan što je domaćin izložbi takvog umjetnika. Kazao je da Muzej savremene umjestnosti u Beogradu i Muzej suvremene umjetnosti u Zagraba od svih slikara iz BiH imaju uvršetene samo slike Edina Numankadića.

Povodom izložbe urađen je prospekt u kome se nalaze tekstovi o slikama Numankadića: Zvonka Markovića, Andreja Medveda i Miralema Brkića, kao o osnovni podaci iz biografije autora izložbe.

S lijeva: Miralem Brkić, mr. Suad Huskić i Amir Brka

Edin Numankadić rođen je 1948. godine u Sarajevu. Diplomirao je na Pedagoškoj akademiji, likovni smjer u Sarajevu, studirao je Jugoslovensku književnost na Filozofskom fakultetu u Sarajevu.

Studijski se usavršavao u Parizu, kao stipendista fonda Moša Pijade, Cite International des Arts, Pariz 1990., SAD 1991., Švicarska 1994., Velika Britanija 1994. godine.

Jedan je od osnivača grupe 1+1+1, početkom sedamdesetih, Prostor-oblik sredinom sedamdesetih godina i grupe KAMMEN.

Dva puta je učestvovao na Venecijanskom bijenalu-1993. godine sa projektom „Svjedoci postojanja“, i 2003. godine u sklopu BiH selekcije. Trenutno je direktor Olimpijskog muzeja u Sarajevu i jedan je od osnivača kolekcije ARS Aevi (Muzej savremene umjetnosti u Sarajevu) i njen stalni savjetnik. Član je ULUBiH od 1974. godine. Imao je preko pedeset samostalnih i preko 300 kolektivnih izložbi u zemlji i inostranstvu. Živi i radi u Sarajevu. (Iz prospekta izložbe).

Otvorena Stomatološka klinika Dr.Džana u Jelahu

U Jelahu je otvorena Stomatološka klinika Dr. Džana, sa odjeljenjem u Tešnju. Klinika se nalazi u prizemlju novogradnje HG 3. Otvaranje klinike je simbolično obavljeno besplatnim pregledom zuba djece iz predškolske ustanove Blizanci iz Jelaha. Pored 40 djece koja borave u ovoj ustanovi stomatolozi Stomatološke klinike Džana pregledat će i učenike Osnovne škole 1.mart iz Jelaha. Djeca će nakon pregleda dobiti knjižicu u kojoj je upisano stanje zuba i prijedlog daljnje aktivnosti (liječenje ili vađenje), zatim bojanku sa drvenim bojicama i Priznanje Zubić vile za zdrav i sjajan osmjeh.

Poliklinika raspolaže sa 5 stomalotoških ordinacija od kojih je jedna specijalistička, a jedna će biti naknadno opremljena i aktivirana.

Poliklinika je nastavak razvoja Privatne zubne ordinacije Dr. Džana Kasumagić iz Tešnja koja je osnovana 1990. godine. Osnivač je dr. Džana Kasumagić rođena Piknjač.

Dr. Džana Kasumagić i prvi pacijent u Stomatološkoj klinici dr. Džana

Ordinacija je radila u prvo vrijeme u Tešanjci, a nakon prekida prouzrokovanog ratom, 1996. godine počinje sa radom u Tešnju (preko puta nekadašnje zgrade Partizan, a sada novogradnje). Na starom prostoru će ostati odjeljenje za one pacijente iz Tešnja koji žele da im se tamo pruži usluga. Zbog problema parkiranja na starom prostoru, motorizovanim Tešnjacima će biti lakše otići Jelah jer Poliklinika ima vlastito parkiralište

Stomatološka klinika ima 7 uposlenika (od kojih je troje stomatologa) i dva spoljnja saradnika:maksofacijalnog hirurga dr. Nazima Imamovića i ordodenta dr. Gorana Kursara.

Djelatnost klinike, pored standardnih stomatoloških usluga, je:digitalno slikanje zuba (RVG), kompjuterski vođena bezbolna anestezija, manuelna kiretaža zuba, bijeljenje vitalnih i avitalnih zuba, mobilni i fiksni ortodontski aparatići kao i udlage za zaštitu (u saradnji sa ortondotom), usluge u saradnji sa maxilofacijalnim hirurgom iz ove oblasti, implantanti, uklanjanje mladeža i estetska hirurgija.

Zbog pacijenata koji su zaposleni klinika će raditi od 8-20h.

Osnivač dr. Džana Kasunagić je rođena 1961. godine u Tešnju. Završila je Gimnaziju u Tešnju, a Stomatološki fakultet u Sarajevu. Završila jer niz edukativnih skupova u BiH i inostranstvu.

Dr. Džana Kasumagić, Nihada Školjić, dr. Jasenko Kasumagić,dr. Tarik Dujsić, Senida Bahtić sa dječicom iz vrtića Blizanci iz Jelaha, koji su došli na pregled sa vaspitačicom Sedinom Senkom Bajraktarević
Dr. Džana Kasumagić, Nihada Školjić, dr. Jasenko Kasumagić,dr. Tarik Dujsić, Senida Bahtić sa dječicom iz vrtića Blizanci iz Jelaha, koji su došli na pregled sa vaspitačicom Sedinom Senkom Bajraktarević

Umro mr. Smail Galijašević

Smail Galijašević

U 83. godini života umro je Smail Galijašević istaknuti prosvjetni, politički i društveni radnik, autor nekoliko knjiga.

Rođen je u Tesliću 1934. godine, gdje je otac Zijad radio od 1928. godine, a inače dolazi iz tešanjske porodice koja je dala gradonačelnika Smail-agu (Smailovog djeda). Porodica se vratila u Tešanj 1944. godine, gdje Smail završava osnovnu školu. Nakon rata završava Nižu realnu gimnaziju u Doboju za tri godine, a zatim i učiteljsku školu sa 17 godina u Derventi 1951. godine. Prvo zaposljenje, po nalogu, dobiva u Jablanici gdje u dva razreda ima 120 učenika sa tog prostora.

Nakon završene školske godine zapošljava se kao vaspitač u Domu za ratnu siročad gdje radi 3 godine. Dobija stipendiju (jednu godinu) Općine i upisuje se i završava srpskohrvatski jezik i književnost na Pedagoškoj akademiji u Sarajevu. Nakon završetka vojnog roka radi u Narodnom univerzitetu, zatim radi kao pomoćnik direktora, a zatim i kao direktor OŠ Huso Hodžić.

Visoku školu političkih nauka završava 1965. godine. Radio je u Gimnaziji, učestvovao u osnivanju Srednjoškolskog centra i bio njegov direktor. Postdiplomski studij Finansijska teorija i politika (javne finansije) završio je pri Sveučilištu u Zagrebu 1977. godine.

Od 1980. godine radi u Tvornici svjećica Enker odakle je otišao u penziju.

Bio je fudbaler Toška 10 godina, a pokušao je i u FK Sarajevo, ali je fudbal napustio zbog školovanja.

Bavio se političkim poslovima čitavog života, član KPJ-SKJ od 17 godine, odbornik SO-e Tešanj, član OK SK-a Tešanj 10 godina, poslanik Skupštine Socijalističke republike Bosne i Hercegovine i Skupštine ZE-DO kantona.

Zbog iskrenosti i otvorenosti u iznošenju svojih političkih stavova i tekstovima svojih knjiga, često je bio na udaru onih kojima se njegovi stavovi ili tekstovi nisu sviđali ili im nisu odgovarali. Imao je neslaganja unutar partije kojoj je pripadao (SKJ I SDP), kao i sa vladajućom strankom.

Napisao je knjige: Savremena keramika, Svi tešanjski informbirovci, Svjedoci jednog vremena, Hadži Mehmed-beg Ajanović, a iza sebe ostavio je nekoliko rukopisa. Bio je vrijedan i uporan. Godinama je „rovio“ po arhivama Tuzle, Sarajeva, Zagreba da bi pribavio dokumente za svoje knjige.

Na dženazi je u ime SDP-a govorio Salih Brkić sa puno emocija da je jedva pročitao tekst. A o Smailu kao školskom kolegi i prijatelju veoma lijepo je govorio Bogdan Nikolić .

Umrla prof. Amira Hadžibegović

Prof. Amira Hadžibegović rođena Ajanović je rođena1937. godine u Tešnju u porodici Mesud-bega i Ćamile koja je među prvim u Tešnju poslije Drugog svjetskog rata djeci dala visoko obrazovanje. Od petero troje su bili prvi ili među prvim Tešnjacima u struci: dr. Ekrem u medicini, prof. Amira prosvjeti, a dipl. ing. Enver u tehnici.

Prof. Amira je Gimnaziju završila u Travniku, a Prirodno matematički fakultet u Sarajevu, industrijski smjer.

Njena diploma je bila veoma važna i neophodna za otvaranje odjeljenja Gimnazije u Tešnju, gdje je bila prvi profesor iz Tešnja sa visokom stručnom spremom. Položila je potrebne ispite za prosvjetni smjer i postala profesor biologije i hemije. Radni vijek je provela uz učenike u školskim klupama. U Tešnju je radila do udaje u Donji Vakuf gdje u prvo vrijeme radi u osnovnoj školi, a zatim u Gimnaziji. Nakon okupacije Donjeg Vakufa dolazi u Tešanj i od 1992. godine radi u Gimnaziji Musa Ćazim Ćatić do penzionisanja. Doprinijela je svojim autoritetom i znanjem da veliki broj tešanjskih gimnazijalaca ima dobra osnove iz njenih predmeta koja su im bila važna za studiranje.

Otvorena predškolska ustanova Revda

U suterenu Kutahya, Plave,džamije na Krndiji otvorena je predškolska ustanova Revda. Vrijednost radova na adaptaciji i opremanju ove ustanove iznosi oko 120 000 KM, a obdanište se prostire na 200 m2.

120416_1751_Teanjskidne6.jpg

Uručene su i vakufname vakifima za uvakufljena sredstava za adaptaciju i opremanje ovog obdaništa. Manifestaciji svečanog otvorenja su prisustvovali: zamjenik reisu-l-uleme Husein ef. Smajić, muftija zenički dr. Ejub ef. Dautović, Šef odjela za mektebsku nastavu i mlade u Islamskoj zajednici Enes Svraka, glavni imami sa područja Muftiluka zeničkog, općinski načelnik Suad Huskić, te građani koji su se mogli upoznati sa prostorom i dobiti potrebne informacije o uvjetima i radu ovog obdaništa.

Za v.d. rukovodioca predškolske ustanove “Revda” imenovana je Fatima ..Zvanični rad predškolske ustanove Revda se očekuje sa prvim radnim danom naredne kalendarske godine.

(fotografija i informacija Rife Vilašević sa Radio Zosa)

Stare fotografije

stara

Fotografija tešanjskih vatrogasaca i zvaničnika je iz tridesetih godina prošlog vijeka (Smail-aga na fotografiji je umro 1939. godine). Na poleđini piše „Uspomena od Vatrogasnog društva drugu najboljem Matković Stjepanu“

Sjede s desna:prvi Smail Hadžismajlović, drugi Aširaga Mujičić, šesti Smajlaga Galijašević.

Srednji red:šesti Osmo Kerić, osmi Meho Đonlagić.

Gornji red:drugi Zeir Srkalović, četvrti Stjepan Stevo Matković, peti Safet Pobrić, šesti Muho Hadžihasić Šiš.

(fotografija Branimira Jukića)

Sa table na Gornjoj čaršiji

01

02

03

04

O Husein Galijasevic

Rođen je rođen 17.4.1945. godine u Tešnju od oca Mahmuta i majke Zekije rođene Hodžić.

Osnovnu školu završio u Tešnju, a Mašinsku tehničku školi u Tuzli. Mašinski fakultet završio u Sarajevu.

Nakon završetka srednje škole kao stipendista radio dva mjeseca u Trudbeniku iz Doboja, da bi sa stipendijom iste firme nastavio obrazovanje u Sarajevu.

Po završetku studija radio u Trudbeniku oko 6 mjeseci, otišao u JNA i nakon povratka počeo raditi u Pobjedi Tešanj.

U Pobjedi radi na poslovima: samostalnog konstruktora pumpi za vodu, glavnog konstruktora pumpi i prečistača, šefa službe razvoja, glavnog inžinjera proizvodnje, tehničkog direktora i direktora Fabrike pumpi i hidraulike (OOUR-a), direktora razvoja Fabrika pumpi i hidraulike Pobjeda d.d., rukovodioca projektne grupe ISO 9000.

Obavljao je poslove stručnog saradnika u Minstarstvu industrije i energije i pomoćnika Ministra namjenske proizvodnje za tehniku Republike BiH

Početkom 1997. godine imenovan je na funkciju pomočnika Ministra odbrane Federacije BiH za namjensku proizvodnju. Prije penzionisanja 2007. godine bio je stručni savjetnik u Ministarstvu odbrane FBiH.

Bio je predsjednik Upravnog odbora Centra za kulturu i obrazovanje u Tešnju.

Napisao je dvije monografske knjige:Pobjeda 1954-2014-vizija, znanje, hrabrost i Lovačko društvo "Kiseljak" Tešanj 1921-2011. Desetu godinu piše Tešanjski dnevnik.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *