Tešanjski dnevnik 5-12.12.2016. godine

Dani grada Tešnja 2016

Načelnik priredio prijem povodom Dana grada Tešnja 2016

Načelnik mr. Suad Huskić je i ove godine 10.12., na dan koji se obilježava kao rođendan grada, organizovao prijem u sali Općinskog vijeća. Pored vijećnika i predsjedavajućeg vijeća prijemu su prisustvovali: Šemsudin Mehmedović zastupnik u Parlamentu BiH, mr. Enver ef. Kurtić zamjenik glavnog imama Medžlisa IZ-a, župnik don Ilija Marinović, Senad Brka predsjednik Udruženja privrednika, dobitnici općinskih priznanja, direktori javnih ustanova i javnih preduzeća, općinski pravobranilac i dr. Među gostima je bio i načelnik općine Doboj Jug Mirnes Tukić, koji je čestitao prisutnim Dan grada sa željom da općina Tešanj i dalje ostane najbolja. Načelnik općine mr. Suad Huskić se obratio prisutnim prigodnim govorom.

Održana tribina: Dobročinstvo kao građanska obaveza-primjer NHU Oslonac

U maloj sali Cko održana je tribinana temu:Dobročinstvo kao građanska obaveza-primjerNHU Oslonac. Učestvovali su Salih ef. Haušić predsjednik skupštine Društva i Husein Alić predsjednik Savjeta. Domaćin tribine i suorganizator je bio Cko, a moderator Amir Brka.

Salih ef. Haušić je govorio o ljudskoj potrebi i tretmanu hajrata (činjenja dobročinstva) u islamu, a Husein Alić o rezultatima 10 godišnjeg rada.

Proteklih 10 godina NHU Oslonac je izgradio 46 novih objekata za ugrožene porodice na prostoru Tešnja, Maglaja i Žepča. Dodijeljene su pomoći za 34 porodice koje su same rješavale izgradnju objekata. Za realizaciju izgradnje i pomoći obezbijeđena su i uplaćena sredstva u iznosu od 1 120 234 KM. Članovi Udruženja su obezbijedili 500 000 KM, donatori 350 000 KM, a vladin sektor 285 000 KM.

Rezultati vrijedni svake hvale koje su postigli rukovodstvo, članovi i aktivisti ove humanitarne organizacije. To je rijedak primjer u cijeloj BiH. Razlog za to se može naći u čestitosti rukovodstva i članova i potpunoj transparentnosti u radu.

S lijeva: Amir Brka, Salih ef. Haušić i Husein Alić

Održan koncert grupe Divanhana

U obnovljenoj ulici 1.marta održan je koncert grupe Divanhana iz Sarajeva.

Ovo je prvi javni događaj na ovom prostoru koji je pokazao njegove mogućnosti. Zvaničnog otvaranja u smislu presijecanja vrpce neće biti. Radovi nisu potpuno završeni. Prema informacijama iz općinske administracije ,uradit će se obilježavanje mjesta za parking, završit će se i neki drugi radovi na platou i Domu. Parking će u prvo vrijeme imati besplatan pristup, a onda će biti, zajedno sa nekim drugim, dat u nadležnost KP Rad ili će biti dat u zakup putem javnog oglasa. Urbanističkim planom je predviđeno i vraćanje spomenika Muse Ćazima Ćatića i Huse Hodžića. Do proljeća vraćanja neće biti, a poslije ćemo da vidimo.

Koncert Divhane, iako je održan po prohladnom vremenu, bio je veoma dobro posjećen. Bilo je dosta mladih ljudi sa cijelim porodicama. Koncert je završen vatrometom. Većina posjetilaca sa kojima sam razgovarao su izrazili zadovoljstvo prostorom i njegovim izgledom, ali i načinom otvaranja, jer su još uvijek pod utiskom onog otvaranja trotoara kod zgrade Predsjedništva BiH u Sarajevu.

Ul 1.marta nakon rekonstrukcije

Održana tribina: Istina o Autonomnoj pokrajini zapadna Bosna 1993-1995

U okviru Dana grada Tešnja u organizaciji JU Opća biblioteka održana je tribina na temu:Istina o Autonomnoj pokrajini zapadna Bosna. Učestvovao je prof. Kasim Mujagić iz Velike Kladuše.

Branimir Jukić, i prof. Kasim Mujagić desno

Gosta je najavio i moderirao u ime JU Opća biblioteka Branimir Jukić. Učesnik na tribini prof. Mujagić je i autor knjige pod istim naslovom. Autor je bio zatočenik jednog od više logora u tzv. Autonomna pokrajina zapadna Bosna, tako da je bio svjedok događanja u Kladuši gdje je inače radio, a i danas radi kao profesor u Gimnaziji.

Kasim Mujagić je rođen u Pećigradu 1954. godine. Završio je Fakultet političkih nauka-smjer sociologija u Sarajevu. Od tada pa do dana radi kao profesor sociologije u JU Gimnazija u Velikoj Kladuši. Do sada je objavio:Zbirku pripovjedaka, Ljiljan za Tamjan roman, Sonja pripovijetka predstavljena u Antologiji bošnjačke pripovjetke autora Abida Subašića, Oporuka zbirka pripovijetki, Krvava ahmedija, roman, Istina o Cazinskoj buni 1950. godine i Istina o Autonomnoj pokrajini zapadna Bosna.

Otvorena izložba: Stećci u okolici Tešnja

U organizaciji JU Muzej u prostorijama Opće biblioteke otvorena je izložba pod nazivom Stećci u okolici Tešnja. Izložba pripada sadržaju manifestacije Dana grada Tešnja 2016. Autori izložbe su Jasmin Mandžukić kustos historičar i Mensura Mujkanović viši kustos historičar. O stećcima i značaju ovakve izložbe govorio je Edin Bujak magistar arheologije i asistent na Filozofskom fakultetu u Sarajevu katedra Arheologije, Mensura Mujkanović je govorila o organizaciji i učesnicima koji su pomogli u ukupnom radu i pripremanju izložbe od pravljenja geografskih karata, terenskog rada, likovnog oblikovanja prospekta izložbe i dr. To su bili: Mustafa Bešlagić, Melisa Alić, Damir Nuhbegović, Ago Mujkanović, Miralem Brkić i Nedžad Hadžišehić. Direktor JU Muzej Ernad Prnjavorac govorio je o autorima izložbe i aktivnostima JU Muzej tokom realizacije, a na kraju je i otvorio izložbu.

S lijeva: Jasmin Mandžukić, Mensura Mujkanović, mr. Edin Bujak i Ernad Prnjavorac

 

Među posjetiocima su dominirali gimnazijalci

Izložba se sastoji od 12 panoa od kojih su na dva date opće informacije o stećcima i fotografije stećaka iz BiH, a na ostalim je prikazano 20 nekropola sa 102 stećka iz tešanjske okolice.

Urađen je i veoma kvalitetan katalog stećaka iz tešansjke okolice.

Sam projekat datira od 2010. godine. O stećcima tešansjkog kraja pisao je Šefik Bešlagić čiji podaci su uvršteni u njegovo djelo Stečci kultura i umjetnost. Tešanjski stečci su evidentirani i u Arheološkom leksikonu BiH 1988. godine. Međutim, autori izložbe su sa saradnicima otkrili nove lokalitete stećaka u Zlatićima,Trepču, Oraš Planjama. U Tešanjci su pronađeni i izloženi na izložbi predmeti pronađeni uz jedan stećak:nož i alatka.

Ovu izložbu karakteriše nekoliko dobrih stvari. Prvo, veoma je kvalitetno urađena zajedno sa katalogom, drugo JU Muzej intenzivno se bavi zavičajnim postavkama i treće profesori historije iz Gimnazije sa učenicima bili su posjetioci izložbe, što baš nije čest slučaj kada se radi o bilo kakvoj historijskoj temi koja je predmet sadržaja bilo koje javne ustanove. Izložba je otvorena do 23.12.

Eko servis dobio certifikat boniteta izvrsnosti.

Čitajući Dnevni avaz u petak ujutro zapazio sam naslov:Certifikati za 9 bh kompanija. Među kompanijama je i EKO servis iz Tešnja. Na konferenciji o bonitetnosti bh. kompanija Bisnode BH uz pokroviteljstvo Vanjskotrgovinske komore BiH i učešće Ministarstva vanjsketrgovine i ekonomskih odnosa dodijelila je certifikate bonitetne vrijednosti na osnovu prošlogodišnjeg poslovanja. Bisnode je kuća koja djeluje u 18 zemalja Evrope, vodeći je ponuđač poslovnih i bonitetnih informacija. Certifikat je priznat u tih 18 zemalja, ali i širom svijeta. Takve certifikate su dobile prestižne firme u BiH kao što su Violeta, Bekto precize, Klas i drugi.

Leila Sadiković

Bonitetna izvrsnost definira natprosječene bonitetne vrijednosti privrednih subjekata. Postoje tri nivoa A, AA i AAA. EKO servis je dobio najveću ocjenu AAA.

Tim povodom posjetio sam EKO servis i tamo zatekao novu direktoricu Leilu Sadiković. Dosadašnji direktor i osnovač Mensur Krdžalić je otišao u penziju.

EKO servis trenutno ima 17 zaposlenih radnika. Osnovna djelatnost firme je otkup i prerada sekundarnih sirovina kao što su: otpadno željezo, otpadni obojeni metali, papir, najlon te pet ambalaža. U saradnji sa drugim firmama slične djelatnosti preuzimaju i druge vrste otpada. Od 2011. godine EKO servis se bavi preradom uljnih emulzija koje se koriste kod obrade metala. Pored navedenih djelatnosti firma se bavi i međunarodnim transportom i preradom otpadnih zauljenih voda iz separatora, ulja i masti.

Osnivač firme je Mensur Krdžalić. Prvi posao imao je u Pobjedi kao metalobrusač. Radio je i kao referent prodaje. Bio je odličan majstor, brusač o čemu svjedoči treće mjesto osvojeno na takmičenju u bivšoj Jugoslaviji. Pobjeđivao je tri puta na takmičenju na nivou BiH, a SOUR-aUNIS 5 puta. Od 1977 godine bavi se privatnim biznisom. U prvo vrijeme prodajom ulja Total i Kumho guma, automobila Mazda i Dewo. Od 2000. godine ima registriranu firmu EKO servis koja je među vodećim je u ovoj oblasti u BiH.

Mensur Krdžalić

Mann und Hummel BA donirao Mješovitoj srednjoj školi opremu u vrijednosti 10.000KM

Kao rezultat saradnje koja traje već 6 godina Mann und Hummel BA je donirao opremu za radionicu Mješovite srednje škole u Tešnju. Donirana oprema će biti korištena za obučavanje učenika za sticanje vještina u postupcima obilježavanja, bušenja, mjerenja i kontrole, što je nedostajalo učenicima u njihovim opštim kvalifikacijama koja su im na tržištu radne snage potrebna.

Saradnja Mješovite srednje škole sa firmom Mann und Hummel BA odvija se kroz obavljanje praktične nastave u fabrici i tako ostavlja mogućnost učenicima zapolenja i brzog uključivanja u procese rada.

Plan je da se u okviru ovog projekta, čija realizacija traje do 2018. godine, zaposle 143 osobe zajednički obučene i obrazovana za rad u fabrici.

Direktor Mann und Hummela BA Mahmut Galijašević je prilikom predaje donacije direktoru Mješovite srednje škole Muharemu Saračeviću, kazao da je glavni cilj ove saradnje da se učenicima pruži potrebno znanje i vještine koje nije moguće osvojiti kroz sam nastavni proces u smislu budućih, educiranih kadrova koje mogu brzo uključe u prozvodne procese. Mann und Hummel BA već ima iskustvo sa 20 radnika koji su obučeni na ovaj način i kojni danas rade u fabrici.

Samom činu uručenja donacije prisustvovao je i izvršni direktor finansija i kontrolinga firme MANN+HUMMEL BA Axel Schmidt-Ewig.

S lijeva: prof. Sejo Kurtić, prof Amela Saračević, učenice, direktor Muharem Saračević, Mahmut Galijašević, Axel Schmidt Ewig i Arijana Krivdić rukovodilac ljudskih resursa u MANN+HUMMEL BA

Stare fotografije

Faruk Smailbegović direktor RO Pobjeda, general Abaz Deronja generalni direktor SOUR UNIS, Izudin Alićehajić, raniji direktor i osnivač moderne Pobjede, Muhamed Brkić, član Poslovodnog odbora RO Pobjeda

Sa table na Gornjoj čaršiji

O Husein Galijasevic

Rođen je rođen 17.4.1945. godine u Tešnju od oca Mahmuta i majke Zekije rođene Hodžić.

Osnovnu školu završio u Tešnju, a Mašinsku tehničku školi u Tuzli. Mašinski fakultet završio u Sarajevu.

Nakon završetka srednje škole kao stipendista radio dva mjeseca u Trudbeniku iz Doboja, da bi sa stipendijom iste firme nastavio obrazovanje u Sarajevu.

Po završetku studija radio u Trudbeniku oko 6 mjeseci, otišao u JNA i nakon povratka počeo raditi u Pobjedi Tešanj.

U Pobjedi radi na poslovima: samostalnog konstruktora pumpi za vodu, glavnog konstruktora pumpi i prečistača, šefa službe razvoja, glavnog inžinjera proizvodnje, tehničkog direktora i direktora Fabrike pumpi i hidraulike (OOUR-a), direktora razvoja Fabrika pumpi i hidraulike Pobjeda d.d., rukovodioca projektne grupe ISO 9000.

Obavljao je poslove stručnog saradnika u Minstarstvu industrije i energije i pomoćnika Ministra namjenske proizvodnje za tehniku Republike BiH

Početkom 1997. godine imenovan je na funkciju pomočnika Ministra odbrane Federacije BiH za namjensku proizvodnju. Prije penzionisanja 2007. godine bio je stručni savjetnik u Ministarstvu odbrane FBiH.

Bio je predsjednik Upravnog odbora Centra za kulturu i obrazovanje u Tešnju.

Napisao je dvije monografske knjige:Pobjeda 1954-2014-vizija, znanje, hrabrost i Lovačko društvo "Kiseljak" Tešanj 1921-2011. Desetu godinu piše Tešanjski dnevnik.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *