Tešanjski dnevnik 23-30.1.2017. godine

Ova sedmica liči na onu prošlu. Minusi išli do -17ºC, padao sitan snijeg, a samo jedan dan se temperatura tokom dana digla iznad nule. Događanja malo, ali i dalje dosta smrtovnica na tabli. Sigurno da je najviše iznenadila smrtovnica Mirsade Ramović supruge Smajla koja je radila poslove sanitarnog inspektora u Općini. Samo prije nešto više od mjesec dana sreli smo se kod ljekara, obadvoje zbog gripe, ali se kod nje nadovezalo niz loših dijagnoza u tako kratkom vremenu.

Ulice i dvorišta su klizava pa je bilo i padova i lomova. Tako je Šefket Turaliću pukao mišić, a Mehmed Brka i Mirso Ruštić su slomili noge i svi su u gipsu. Vjerovatno ima još ovakvih slučajeva.


Načelnik će ostati jedno vrijeme bez Šefketovih izvještaja o stanju ekološke svijesti građana i institucija u gradu i Općini

Hifa oil d.o.o. kupila njemačku firmu LB Profil GmbH

Hifa oil je kupila njemačku firmu LB Profil GmbH. To je vijest koja se pojavila na svim poznatim portalima, dnevnim novinama i televizijama. Vijest potpuno drugačija od svakodnevnih koje iznose podatke o zaostajanju BiH i utvrđivanju na zadnjem mjestu u regionu po mnogim parametrima. Da li je to zaista iznenađenje? Jeste iznenađenje samo za one koji ne poznaju uspješnost kompanije Hifa oil i poslovnu filozofiju vlasnika Izudina Ahmetlića koja je imala dosta uticaja i na razmišljanja mnogih drugih tešanjkih uspješnih privrednika.

LB Profile je njemačka kompanija sa najdužom tradicijom proizvodnje profila za vrata i prozore. Kupovina njemačke firme uslijedila je nakon što je Euro Roal, kćerka firme Hifa oil, u oktobru prošle godine ostvarila strateško partnerstvo za distribuciju visokokvalitetnih profilnih sistema LB Profile na tržištu BiH. Sada će Euro Roal kao lider u BiH distribucije aluminijskih, inox i sada i PVC profila ojačati svoju poziciju na BiH tržištu, ali i stvoriti veću snagu u nastupu na regionalnom i EU tržištu.

Cilj Hifa oil je jaka kompanija na domaćem, regionalnom i evropskom tržištu sa tehnološko jakim kompanijama kćerkama Euro Roal, Euro Metali, Euro Stil, Euro Power, Petrobit i Bitrol u Sloveniji, a od ove sedmice i LB Profile.

Hifa oil je prisutna u 9 zemalja regiona. Drži lidersku poziciju u distribuciji crnih derivata kroz ostvarivanje saradnje sa najvećim kompanijama iz oblasti asfaltgradnje u Austriji, Sloveniji, Hrvatskoj i drugim zemljama regiona. Kompanija Hifa oil je porasla na 20% tržišnog udjela u prodaji bijelih derivata u BiH. Prošlu godinu je završila sa količinskom realizacijom od 300 000 tona različitih derivata u zemljama regije.

Cilj je da Euro Roal postane glavni distributivni centar PVC profila za tržište BiH kao i i regije Balkana i povećanim udjelom na tržištu EU. Postoje planovi i zajačanje Euro Metala kćerka firme, kao i Euro Stil koja se bavi distribucijom peleta i briketa, zatim otkupom, preradom i skladištenjem malina.


S lijeva: Nedžad Polić saradnik, Izudin Ahmetlić vlasnik, Admir Djedović direktor Euro Roal, Jonathan Prutton zastupnik prodavca firme LB Profile i Kenan Ahmetlić saradnik

Cijela grupacija zapošljava 260 radnika. Dobavljač su gorivom NATO snaga stacioniranih u BiH, a okončanjem projekta iz prošle godine očekuje se i snabdijevanje avio kompanija gorivom na sarajevskom aerodromu. Izgradnjom terminala obezbijeđeni su uslovi za alternativna i sigurna snabdjevanja.Hifa oil je i najpovoljniji ponuđač za kupovinu Terminala tečnih goriva kapaciteta cca 12 840 m3 koji su bili vlasništvo Željezare Zenica.

Hifa oil je zadržala lidersku poziciju na domaćem tržištu u distribuciji nafte i naftnih derivata sa 20% udjela u tržištu bijelim derivataima i liderskom pozicijom u zemljama regije u dijelu crnih derivata.

Ukida se izbjegličko naselje Vila

U radnoj posjeti našem gradu boravili su potpredsjednik Republike Srpske Ramiz Salkić i Federalni ministar za raseljene osobe i izbjeglice Edin Ramić. Na sastanku sa domaćinom načelnikom mr. Suadom Huskićem razgovarano je o realizaciji projekta Zatvaranje kolektivnih centara i alternativnog smještaja kroz osiguranje javnih stambenih rješenja – CEB II, kojim će se ukinutu naselje Vila.

Općina Tešanj je obezbijedila lokaciju, sve potrebne dozvole, priključke, nadzor nad izvođenjem radova i cjelokupnu koordinaciju.

Planirana izgradnja objekta za socijalno stanovanje sa 21 stambenom jedinicom i time bi zapravo završili priču o nekadašnjim izbjegličkim naseljima i kolektivnim centrima u Tešnju. Objekat se gradi nedaleko od sadašnje lokacije, odnosno na nekadašnjoj lokaciji sličnog objekta ADRA u Medakovu. U sljedećoj sedmici se očekuje građevinska dozvola, nakon čega se na nivou Federalnog ministarstva i odjela Svjetske banke treba usaglasiti tenderska dokumentacija. Nadamo se da ćemo tokom marta objaviti javni poziv – tender za najpovoljnijeg izvođača,

kazao je Općinski načelnik Suad Huskić.

Edin Ramić, Ramiz Salkić i mr. Suad Huskić

Ministar Ramić je u izjavi za medije naveo da Federacija BiH u okviru zaduženja Federacije koje iznosi 60 miliona eura planira konačno riješi pitanje kolektivnih centara. Takvih centara je na desetine, negdje oko 93. Projekat u Tešnju je jedan od njih, dok se drugi realiziraju na području Zenice, Travnika, Mostara i širom Federacije BiH. Plan je da se do 2020. godine pokušaju zatvoriti svi ti kolektivni centri.

Potpredsjednik Republike Srpske Ramiz Salkić je istakao da će iste aktivnosti biti provedene i na području Republike Srpske.

Objekti koji će biti na ovaj način izgrađeni bit će objekti socijalnog stanovanja i bit će u vlasništvu Općine, a korisnici će biti birani na osnovu javnih poziva, te će imati određenu obavezu za korištenje tog prostora.

Vrijednost projekta je 900.000 KM, a donatorska sredstava su obezbijeđena od Razvojne banke Vijeća Evrope, države Bosne i Hercegovine, a realizovat će se u saradnji sa nadležnim državnim, federalnim i kantonalnim ministarstvima, kao i UNHCR-om.

Umro Adem Handžić

Adem Handžić je rođen 1929. godine u Mekišu, kao prvo dijete od osmoro Dede i Zlate rođene Hotić. Prvo zaposlenje je imao u Zemljoradničkoj zadruzi u Mekišu, zatim je radio kao sudski izvršilac, a od 1956. godine radi kao upravnik pošte u Tešanjci.U Tešnju je prvi čovjek pošte od 1961. godine do odlaska u penziju 1989. godine.


Ostat će upamćen i kao veliki ljubitelj lova. Svoju ljubav prenio je na svoje potomke, ali i na mlađe iz šire porodice. U lov je počeo ići još pedesetih godina i išao je u lov dok mu je to zdravlje dozvoljavalo. Bio je glavni lovovođa i predsjednik Lovačkog društva Kiseljak.

Stare fotografije

Izviđači 1958. godine
Sjede s lijeva:Sead Kotorić Toto, Samil Srkalović i Edhem Ajanović Tutnjo
Stoji Edhem Hadžismajlović Tota

Sa table na Gornjoj čaršiji











O Husein Galijasevic

Rođen je rođen 17.4.1945. godine u Tešnju od oca Mahmuta i majke Zekije rođene Hodžić.

Osnovnu školu završio u Tešnju, a Mašinsku tehničku školi u Tuzli. Mašinski fakultet završio u Sarajevu.

Nakon završetka srednje škole kao stipendista radio dva mjeseca u Trudbeniku iz Doboja, da bi sa stipendijom iste firme nastavio obrazovanje u Sarajevu.

Po završetku studija radio u Trudbeniku oko 6 mjeseci, otišao u JNA i nakon povratka počeo raditi u Pobjedi Tešanj.

U Pobjedi radi na poslovima: samostalnog konstruktora pumpi za vodu, glavnog konstruktora pumpi i prečistača, šefa službe razvoja, glavnog inžinjera proizvodnje, tehničkog direktora i direktora Fabrike pumpi i hidraulike (OOUR-a), direktora razvoja Fabrika pumpi i hidraulike Pobjeda d.d., rukovodioca projektne grupe ISO 9000.

Obavljao je poslove stručnog saradnika u Minstarstvu industrije i energije i pomoćnika Ministra namjenske proizvodnje za tehniku Republike BiH

Početkom 1997. godine imenovan je na funkciju pomočnika Ministra odbrane Federacije BiH za namjensku proizvodnju. Prije penzionisanja 2007. godine bio je stručni savjetnik u Ministarstvu odbrane FBiH.

Bio je predsjednik Upravnog odbora Centra za kulturu i obrazovanje u Tešnju.

Napisao je dvije monografske knjige:Pobjeda 1954-2014-vizija, znanje, hrabrost i Lovačko društvo "Kiseljak" Tešanj 1921-2011. Desetu godinu piše Tešanjski dnevnik.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *