Sedmica

Jedini je smisao vremena u tome
da se sve ne dogodi odjedanput.
Albert Ajnštajn

Dugo godina, bolje kazati od 06. maja 2012. godine, Husein Galijašević piše sedmični dnevnik onog što smatra najvažnijim da se dogodilo na području općine Tešanj. Neumorno i istrajno, volonterski i s ljubavlju prema svojoj zajednici. I onda kratki zastoj na sedmici 05.-12. juni. Ne pojavi se naredna. A nije jer je Husein imao operaciju na nozi. Hvala Bogu, ispalo je kako je očekivao. Sada se oporavlja u Fojnici. Mislim kako niko nije Huseina zamijenio u njegovu odsustvu. I tako je to sa pojedincima, osobama, ljudima koji sami nose jedan značajan društveni posao. Jednostavno nastane praznina kada ih nema. Ali, molim Boga za Huseinov brz oporavak.

A poslednja sedmica baš nekako puna. Svaka je takva, ali ova mi posebna. Posljednja sedmica Ramazana i prvi dan Bajrama, inače 25. po redu po Gregorijanskom kalendaru, 19.-25. juna 2017. godine. Neću redoslijedno, niti ću samo lokalno, nego onako.

Tako je Predsjednik Haškog tribunala Carmel Agius obavijestio bh javnost da je Haški tribunal uradio svoje, i da je između ostalog četiri puta donio odluku o genocidu koji je učinjen u Bosni i Hercegovini na temelju brda dokaznog materijala. A pomirenje među narodima je ono što ostaje narodima i njihovim rukovodstvima.

Novoizabrani predsjednik Republike Srbije Aleksandar Vučić je na svojoj inauguraciji kazao: Da, mi Srbi i vi Hrvati, Bošnjaci, Crnogorci, Albanci i Makedonci, zajedno možemo planine da pomjeramo, ne praveći nikakve nove Jugoslavije, ali radeći zajedno i boreći se zajedno za bolje sutra naših siromašnih građana.

Predsjednik SDA BiH i član Predsjedništva BiH, kako prenose mediji u Beogradu je izjavio: Razgovarat ćemo onako kako smo i do sada po principu popu, pop, a bobu, bob. Tako ćemo Vučić i ja govoriti i ubuduće.

Dugogodišnji predsjednik HDZ-a i član Predsjedništva BiH, Dragan Čović, saopćio je bh javnosti šta znači evropski put za koji se zalaže: Ono što mi tražimo je da se promijeni Ustav BiH i na tom se danas do kraja radi i u BiH i mnogo dalje od BiH. I u tim rješenjima, sva ona područja koja je čuvala Herceg Bosna, koje je odbranio HVO bit će sastavnica prostora na kojem će živjeti Hrvati u BiH. U to takođe ne sumnjajte.

A usred sedmice, Epitafi iz Adele, iznenadno od Amira Brke. Nakon niza veoma ozbiljnih, izazovnih i veoma zahtjevnih društvenih tema koji je Amir sjajno obradio u poslednjih par godina, kao da je sam odahnuo kroz Epitafe iz Adele. A čini se i svi koji su ih pročitali.

Zanimljiva sedmica. Život teče na otvorenom i u svakom svom ćošku. Iza svakog ugla čeka iznenađenje. Biti spreman na život, na lijepe i loše vijesti, na dobro i loše, ići dalje sve do kraja. Sa što više vedrine, bez obzira…

O Fuad Sisic

Fuad ŠIŠIĆ rođen je 20.06.1960. godine u Raduši (Tešanj), od oca Mehe Hadžimehić-Šišić i majke Nure, rođene Pobrić. Osnovnu školu, kao i Gimnaziju, završio je u Tešnju a zatim i studij mašinstva na Univerzitetu u Sarajevu 1984. godine.

Radni vijek je započeo u Unico filter početkom 1984. godine. Uz rad predaje stručne predmete u srednjim školama u Tešnju. Početkom aprila 1992. godine angažuje se u odbrani na različitim dužnostima da bi u julu 1994. godine izabran za Prijelaznog općinskog načelnika u Tešnju, a zatim 1997. godine i za Općinskog načelnika. U firmu Unico filter (kasnije MHBA) se vraća krajem 2000. godine i ostaje do 2008. godine u privredi. Krajem 2008. godine je izabran ponovo na poziciju Općinskog načelnika a 2012. godine i na poziciju Predsjedavajućeg Općinskog vijeća. U MHBA se vraća 2013. godine i ostaje do kraja 2016. godine. Od početka 2017. godine radi u privatnoj kompaniji SARAČEVIĆ, Tešanj.

Kroz neformalno obrazovanje prošao je edukaciju prodajnih vještina (USAID, MANN+HUMMEL), organizacijskih vještina (ADIŽES, Novi Sad), rukovodnih i menadžerskih vještina (CRESOM, Kalifornija; MANN+HUMMEL). Pohađao je mnoge edukacije u Bosni i Hercegovini i okruženju, kao i online edukacije. Bavi se pitanjima uloge rukovodstva i organizacijske transformacije uz elektronsku podršku, postavljanjem ciljeva, donošenjem odluka i korištenjem neophodnih menadžerskih alata.

Uz profesionalni rad je istovremeno obavljao niz drugih političkih, privrednih i društvenih poslova. Dobitnik je mnogih priznanja, a najznačajnija su: Lokalni lider desteljeća (Liga humanista), Najnačelnik (2011. godine), Plaketa Općine Tešanj (2015. godine).

Objavljene knjige:

- Početnica na računarima (1999),
- Reinženjering poslovnih procesa (2001),
- Rukovođenje (2003),
- Menadžerske vještine (2005),
- Nije kriv (2007),
- Rukovodni i menadžerski alati (2011),
- Organizacija (2013),
- Srcem i sredinom (2020)


Tešanj, 11.09.2020

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *