Tešanjski dnevnik 12-19.3.2018. godine

Proljeće se samo na tren najavi suncem, ali se nebo ubrzo prekrije oblacima sa kišom. U nedjelju kiša i dosta niska temperatura, a metereolozi najavljuju novi snijeg i zahlađenje.

U javnom životu događanja je na pretek. Svakodnevna su reagovanja na prošlosedmičnu emisiju Face to Face na TV Face, koja je bila posvećena Tešnju, sa različitim pogledima Tešnjaka. Federalna inspekcija je odmah u ponedeljak došla u Tešanj da malo otkine bogatstva tešanjskog u budžet Federacije, za njima ide i Uprava za indirektno oporezivanje, kažu mi neki privrednici. Drugi kažu zašto se nije više kazalo o niskim platama pa i nekim tešanjskim slabostima. Izvan Tešanja su pozitivne reakcije. Mene je zvao kolega koga znam još iz TAS-a, školske kolege iz Tuzle i Lukavca, poznanici iz Sarajeva i svi su govorili pohvale o Tešnju kao svjetlu u BiH sumraku.

Otvoreno je Tešanjsko proljeće 2018, kulturno-sportska manifestacija koja je imala dosta događanja smještenih u ovu sedmicu.

Svakodnevno su se mogli vidjeti gosti Gimnazije Musa Ćazim Ćatić iz Istambula u šetnji gradom gdje su obilazili Gradinu, Eminagića konak, Opću biblioteku, imali prijem kod Načelnika, bili na jezeru Jelen. Iz razgovora sa učenicima domaćini mi rekoše da su gosti oduševljeni, pored ostalog, našim vodotocima i pekarama!

Tešanjsko proljeće 2018

Tešanjsko proljeće, kulturn- sportska manifestacije, započinje svake godine 12. marta na dan rođenja velikog pjesnika Muse Ćazima Ćatića. Gimnazija koja nosi ime pjesnika i ovaj dan obilježava kao Dan škole, polaže cvijeće na mezar Muse Ćazima Ćatića, daju priredbu u Cko. Sam čin zvaničnog otvaranja dešava se otvaranjem izložbe slika koju organizuje Cko. Tako je bilo i ove godine.

Polaganje cvijeća na mezar Muse Ćazima Ćatića

Cvijeće na mezar Muse Ćazima Ćatića položila je delegacije Općine u kojoj su bili Sabahudin Omerbašić pomoćnik Načelnika i Arijana Brkić Općinski pravobranilac.

S lijeva: Amina Bukvić, Lamija Ogrić, Aida Ćorić, Aida Salkić i Mehmed Hilesiz

Ispred Gimnazije cvijeće su položili učenici:Amina Bukvić i Lamija Ogrić, a Musine stihove recitovala je Aida Ćorić. Polaganju cvijeća je prisustvovala i direktorica Gimnazije Aida Salkić sa gostima koje je predvodio direktor Gimnazije iz Istambula Mehmet Hilesiz.

Priredba pod nazivom I sjaji mladost

Učenici Gimnazije obilježavajući Dan škole izveli su program u velikoj sali Cko pod nazivom I sjaji mladost. Folklorna sekcija je izvela igre, dramska skeč sa temom odlaska mladih iz BiH, pjevao je hor sa solistima. Više od sat i 45 minuta zabavnog programa. Prisutnima se obratila i direktorica Gimanzije Aida Salkić iznoseći rezultate iz protekle godine gdje je ostvarena prosječna ocjena 4,45. Govorila je i o saradnji sa školama iz Istambula, koja je ove sedmice u gostima u Tešnju, školama iz Hamburga i Niša. Gimnazijalcima, roditeljima, prisutnim gostima i građanima obratio se i načelnik mr. Suad Huskić

Tešanjsko proljeće 2018 otvoreno izložbom slika Džeke Hodžića

Izložbom slika Džeke Hodžića, u organizaciji Cko, otvorena je ovogodišnja kulturno- sportska manifestacija Tešanjsko proljeće 2018. O slikama Džeke Hodžića govorio je Miralem Brkić. Tešanjsko proljeće 2018 otvorio je predsjedavajući OV-a Senad Subašić.

Ovo je bila jedna od najposjećenijih izložbi slika u organizaciji Cko. Lijepo je bilo vidjeti veliki broj prisutnih u maloj sali Cko na otvaranju izložbe. Pored Tešnjaka bili su tu i gosti iz Teslića, gdje je slikar živio desetak godina, zatim gosti iz Turske sa domaćinima profesorima i đacima Gimnazije.

Za ovu priliku odštampan je i prospekt. Autor teksta o slikama Džeke Hodžića i dizajn je uradio Miralem Brkić.

U Hodžićeve slike utkani su stihovi poznatih pjesnika (među njima i Amira Brke)

S lijeva: Amir Brka, Džeko Hodžić, Senad Subašić i Miralem Brkić


Iz teksta Oslik riječi Miralema Brkića koji se nalazi u prospektu izložbe:

Umjetnik slikar, u trošni karton upisuje svoju antologiju stihova koji mu daju snagu da ne

pristaje na propadanje duha. Na taj način nastaje slikana antologija, koja nije samo pregledni izbor pjesništva u određenom vremenu i prostoru već je i trag prevođenja pjesničkih slika u zapis slikara.Na ilustracije (ne omalovažavajući historiju ilustratora koji su oplemenjivali knjige dajući im likovni kvalitet), Džeko Hodžić ovdje ne opisuje pjesme nego odgovara na njih. Šalje poruku pjesniku da je njegova riječ pobudila duh jednoga čovjeka koji želi dijalog, želi ostvoriti vrata svog duha, jer nismo spremni razumjeti i shvatiti drugog ako nismo spremni drugome predstaviti sebe i najskrivenije slike vlastitog svijeta.

Džeko Hodžić je rođen 1950. godine u Godijevu-Sandžak. Školu za primjenjenu umjetnost završio je u Peći, a Akademiju likovnih umjetnosti u Sarajevu. Član je Udruženja likovnih umjetnika BiH od 1980. godine. Imao je 67 samostalnih izložbi, a učesnik je preko 550 grupnih izložbi u zemlji i inostranstvu. Učestvovao je u radu više likovnih kolonija i simpozija. Radio je kao stručni voditelj slikarske kolonije u Tesliću. Dobitnik je dvanaest stručnih nagrada i priznanja za slikarstvo. Član je Udruženja umjetnika Arbeitkreis 68 iz Wasseburga i Kunstverein Erlangen, Njemačka.


Učenici bratske škole Sağmalcılar Anadolu Lisesi iz Istanbula u posjeti našem gradu

Na osnovu Protokola o saradnji potpisanog između ministarstva obrazovanja Turske i FBiH te protokola čiji je potpisnik Kulturni centar Yunus Emre stvorene su mogućnosti za zajedničke projekte i aktivnosti kao što je projekat bratimljenje škola. Na osnovu toga, Federalno
ministarstvo obrazovanja i nauke u Sarajevu, bilo je 2015. domaćin susreta članova uprava osnovnih i srednjih škola iz Turske s kolegama iz bratimljenih škola u BiH. Susret 180 članova naučnog, prosvjetnog osoblja iz turskih gradova Istanbula i Yalove s kolegama iz više kantona u FBiH realiziran je u projektu Bratske škole
Kulturnog centra Yunus Emre.

Takvi susreti upriličeni su i u bratimljenim školama kao što je bio slučaj i sa našom Gimnazijom Musa
Ćazim Ćatić. Naime, u periodu od 9. do 11. maja 2016. godine Gimnazija je ugostila Mehmeta Hilesiz, direktora naše bratske Gimnazije sa kojom je bratimljena u decembru 2015. godine tokom radne posjete kada je direktorica Aida Salkić zajedno sa kolegama iz trideset dvije škole iz BiH boravila u Republici Turskoj.

Direktorica Salkić sa učenicima i nastavnicima su od 1.5. do 5.5.2017.godine bili u posjeti Sagmalcilar
Anadolu Lissi u Istanbul.

Posjeta njihovih učenika, profesora i direktora Mehmeta Hilesiza uslijedila je ove sedmice.

Pored saradnje s Gimnazijom iz Turske, naša Gimnazija već dvije godine učestvuje i u projektu razmjene učenika Schuler helfen Leben s Gimnazijom iz Hamburga.

Trilateralna saradnja u organizaciji SHL-a traje već drugu godinu: Gimnazija “Musa Ćazim Ćatić” Tešanj, Srednjoškolskog centra iz Čelinaca i Otto Hahn Schule Hamburg.

Učenici i profesori iz Turske sa domaćinima prilikom posjete Općoj biblioteci

Radi se o projektu SHL-a, Schuler helfen Leben, projekat saradnje izmedju 3 škole, dvije iz BiH i jedna iz Njemačke. Učenici su boravili 7 dana u Hamburgu i posjetili Otto Hahn Schule u periodu od 08.02.do 16.02. Svi su bili smješteni kod njemačkih porodica i svojih novih prijatelja, koji će prilikom uzvratne posjete krajem aprila takođe biti gosti u njihovim porodicama. Za vrijeme boravka u Hamburgu upoznali su ljepote grada, kulturno -historijske spomenike, a učenici su uspjesno završili i projekat u organizaciji supervizora iz Njemačke.

Tim za projekte Gimnazije Musa Ćazim Ćatić trenutno radi na još jednom uspostavljanju saradnje, a radi se o projektu edukativnog tipa i razmjeni učenika sa gimnazijom iz Srbije, tačnije iz Niša. Projekat je moguće realizovati tek naredne školske godine. Pokrovitelj ovog projekta je RYCO (Regional Youth Cooperation Office) i projekat pokriva cijelo područje Balkana.Tim Gimnazije Musa Ćazim Ćatić je ušao u najuži krug najboljih projekata Balkana, a pored nje u finalni krug ušla još samo jedna škola iz Bosne i Hercegovine, a to je gimnazija iz Sarajeva.

Novinar Miralem Begić poklonio Općoj biblioteci sve brojeve Glasa komuna i 2.500 knjiga u elektronskoj formi

Prije mjesec dana dobio sam od Miralema Begića, dugogodišnjeg novinara Glasa komuna, Naše riječi i Oslobođenja (i danas piše za Oslobođenje i Našu Riječ) sve brojeve Glasa komuna od 1958-1992. godine, Dobojske novine (koje su izlazile poslije Drugog svjetskog rata) i neke knjige u elektronskoj formi.

Glas komuna su novine koje su pokrivale Dobojski srez pa time i Tešanj i imaju dosta korisnih fotografija i tekstova za razna istraživanja vezana za Tešanj. Zaista vrijedna građa, a moja je prva želja da je ima i Opća biblioteka. Da ovu građu ne predam Općoj biblioteci potrudio Miralem Brkić koji je ove sedmice i sam to učinio, darujući Općoj biblioteci još i 2.500 knjiga u elektronskoj formi. Direktorici Almini Brkić je predao i dvije knjige koje je Općoj biblioteci darivao Omer Hamzić iz Gračanice. Najbolji poklon koji možete pokloniti Tešnju je knjiga ili neka publikacija, novine. Posebno su cijenjenije one starije.

Direktorica Opće biblioteke Almina Brkić i Miralem Begić

Otvorena izložba fotografija pod naslovom Između dvije imperije

U galeriji Opće biblioteke Tešanj otvorena je izložba pod nazivom Između dvije imperije – Bosna i Hercegovina na fotografijama Františeka Topiča 1885 -1919.

Na otvarnju izložbe govorili su direktor Zemaljskog muzeja Mirsad Sijarić i direktor JU Muzej Ernad Prnjavorac, a moderator je bila Mensura Mujkanović. Otvaranju izložbe prisustvovao je i jedan broj gostiju iz Turske. Na 33 izložene fotografije, u različitim formatima, prikazana je arhitektura bosanskih gradova i sela, zatim pejzaž i prirodne ljepote te ljudi i kultura življenja različitih krajeva Bosne i Hercegovine s kraja XIX i početka XX stoljeća.

Autori izložbe su Mirsad Sijarić i Zijah Gafić, a uz izložbu priređena je i monografija koja sadrži 164 digitalizirane fotografije Františeka Topiča 1885-1919, koji je načinio oko 6.000 fotografija tokom boravka u Bosni i Hercegovini i rada kao upravitelj biblioteke Zemaljskog muzeja. Zemaljski muzej BiH ima namjeru da u što skorije vrijeme digitalizira cjelokupan fundus ovih fotografija koje se nalaze na staklenim pločama i tako ga trajno sačuva i učini dostupnim za istraživanja historije, etnografije, geografije i uopće kulture.

S lijeva:dr. Mirsad Sijerić, Azra Muslija, Mensura Mujaković i Ernad Prnjavorac

Održana promocija knjige Hadž iz Bosne u vrijeme osmanske vladavine autora Aladina Husića

U atriju Medžlisa IZ-e održana je promocija knjige Hadž iz Bosne u vrijeme osmanske
vladavine. Promocija je dio sadržaja Tešanjskog proljeća 2018, a organizator je Medžlis IZ-e. O knjizi je govorio dr. Moamer Hodžić, a promociju je moderirao mr. Fuad ef. Omerbašić.

Imali smo priliku da upoznamo dr. Husića kao autora i dr. Moamera Hodžića kao promotora na promocije knjige Prilozi za histroriju grada Tešnja u okviru manifestacije Dani grada . Tada sam i zabilježio osnovne podatke iz biografije dr. Husića. Dr. Moamer Hodžić je naučni radnik i istraživač, član je Naučnog vijeća Orijentalnog instituta.

Dr. Hodžić je prošao kroz knjigu iznoseći njena poglavlja i zanimljive detalje. Knjiga govori o dolasku i širenju islama na naše prostore, zatim i prvim odlascima na hadž, najčešće su to bila vojna lica. Autor je prikupljao sve je zabilježeno o tome, a posebno je značajan i najstariji putopis sa hadža livanjskog imama Hadži Jusufa Livnjaka. Bilo je govora o putevima hodočasnika do Meke i Medine preko Istambula i Dubrovnika kopnenim i vodenim putevima, kao o svim opasnostima na koje su hadžije nailazile.

Pročitano je i par zabilješki sa putovanja na hadž moderatora promocije.

Promociji je prisustvovao i dr. Zijad Bešlagić predsjednik Preporoda Doboj.

dr. Aladin Husić, dr. Moamer Hodžić i mr. Fuad ef. Omerbašić

Održan XV međunarodni turnir u golbalu

U okviru Tešanjskog proljeća 2018 održan je XV međunarosni turnir u golbalu, igri sa zvučnom loptom za slijepe i kratkovidne osobe. Ove godine pored ekipe domaćina Udruženja slijepih krtakovidnih lica koja je predstavljala općine Tešanj, Doboj Jug, Usora i Maglaj, a ove godine i Živinica, takmičile su se ekipa iz Hrvatske, dvije iz Srbije, jedna iz Sarajeva.

Predsjednik Udruženja slijepih općine Tešanj Nihad Mujkanović je kazao da je ovo prilika, prije svega, za druženje osobama od kojih većina rijetko napušta kuću. Rezultat je u drugom planu jer su samim odigravanjem utakmica svi pobjednici. Turnir je otvorila Azra Muslija, pomoćnica Načelnika.

S lijeva, ekipeTešanj, Croatia, Nais, Mladost, Sarajevo, Suad Skopljak predsjednik Kantonalnog saveza slijepih, Nihad Mujkanović predsjednik Udruženja slijepih općine
Tešanj, Azra Muslija, Senad Sejmenović i Safet Jašić

Projekat Škola pčelarstva u fazi realizacije

U okviru Regionalnog programa lokalne demokratije Zapadnog Balkana u Tešnju su u fazi realizacije tri projekta. Jedan od njih je i Škola pčelarstva čiji nosilac je Udruženje pčelara
Pčela Tešanj. Vrijednost projekta jer 19.898 KM.

Program finansira EU, a realizuje UNDP (Razvojni program UN). U realizaciji programa predviđena su teoretska predavanja i praktičan rad, a planirano je da se početnicima učesnicima u projektu obezbjedi potreban pčelarski pribor. Prvo predavanje održao je pčelar i raniji predsjednik Pčele Senad Ahmić, a tema je bila anatomija pčele i njene karakteristike. Druga tema je medonosno bilje i realizovana je ove sedmice. Predavanje je održao poznati pčelar Halil Danović iz Miljanovaca. Polaznici kursa su početnici, ne stariji od 30 godina. Predviđene su još 23 teme koje će biti teoretski i praktično obrađene.

Ispred Udruženja pčelara “Pčela” predavanju je prisustvovao zamjenik predsjednika Hasan Halilović.

Halil Danović i polaznici obuke

Umro Mustafa Mućo Bešlagić

Mustafa Bešlagić lijevo na jednoj od promocija njegovih knjiga

Mustafa Bešlagić je rođen u Tešnju 1952. godine gdje je završio i osnovnu školu. Trgovačku školu je završio u Doboju, nakon čega je radio u Trgovinskom magazinu u Tešnju. Potom je završio Višu ekonomsku školu i radio u Obnovi Jelahu. Poslije rata je uspješno privatizirao kompaniju Obnova i za kratko vrijeme profesionalnim radom firmu doveo do jedne od najvećih u branši kojom se bavi na ovom prostoru.

Napisao je i izdao četiri knjige: Rat za “Mali Teheran”, Opsada, Rodoslov tešanjskih Bešlagića od XIX do XXI vijeka i roman Konjanici.

Član je Bosanskog narodnog pozorišta u Tešnju od 1970. godine, Lovačkog društva Kiseljak od 1974. godine. Jedan je od pokretača osnivanja Jedinstvene organizacije boraca (JOB) na općini Tešanj 1996. godine. Bio je pripadnik Armije BiH gdje je obavljao značajne funkcije.

Dobitnik je nagrade Amaterskih pozorišta BiH za prvu mušku ulogu na festivalu u Bugojnu.

Susreti

Uvijek se obradujem kada na Gornjoj čaršiji sretnem nekog starog Tešnjaka koji rijetko dolazi u Tešanj. Ovaj put sam sreo Bosu i Bracu Busančić rođene Tešnjake. I ako su stariji od mene posebno dobro se sjećam Brace.

Dolaze iz porodice Milana i Mirjane rođene Dučić. Mirjanin otac Nikifor Dučić i majka Sofija imali su kuću na mjestu današnje pošte. U prizemlju je bila trgovina, a stanovali su na spratu. Iz razgovora saznadoh da su trgovac Nikifor i pjesnik Jovan Dučić od dva brata djeca i da je pjesnik tri puta posjećivao Tešanj. Na osnovu toga pretpostavljam da se trgovačka porodica Dučić u Tešanj doselila iz Trebinja.

Bosiljka Bosa Đurđević rođena Busančić i Đorđe Braco Busančić u slastičarni HD

Mirjana Dućić se udala za Milana Busančića Sarajliju, sa kojim je osim Brace (Đorđa) i Bose (Bosiljke) imala još dvoje djece Borku i Krunu.

Bosiljka je udata za Radivoja Radeta Đorđevića. Završila je Učiteljsku školu u Tuzli i od 1952-1957. godine radila zajedno sa mužem, koji je jedno vrijeme bio i direktor, na Nižoj realnoj gimnaziji u Tešnju. Dvije kćerke su im rođene u Tešnju. Odselili su u Doboj gdje je Bosa provela svoj preostali radni vijek gdje i danas živi.

Braco je nakon završene osnovne škole u Tešnju završio Nižu realnu gimnaziju u Doboju, zatim Srednju muzičku školu i Muzičku akademiju u Sarajevu. Do početka rata 1992. godine radio je u Sarajevskoj operi kao solista, Sarajevskoj filharminiji i kao profesor na Muzičkoj
akademiji. Svirao je obou. Zajedno sa suprugom Munibom, koja je takođe muzičar i svira violinu, i kćerkom sa početkom ratnih dejstava odlazi u Maribor gdje sa suprugom i danas živi. Obadvoje još uvijek sviraju, supruga u Mariborskoj operi, a Braco u dva orkestra.

U Tešanj su došli da obiđu grobove pokojnika članova porodice na Pravoslavnom groblju na Tepetu.

Obilježena 25. godišnjica Bitke na Karušama

U Matuzićima i Karušama poprištu velike bitke tokom proteklog rata obilježena je njena 25. godišnjica. Gosti i zvanice zajedno sa građanima Matuzića i Karuša prisustvovali su polaganju cvijeća i odavanju počasti poginulim borcima, šehidima i civilima na centralno spomen obilježju u Matuzićima, a zatim je na poprištu u Karušama.

Delegacija Općine Doboj Jug polaže cvijeće na spomen obilježje u Matuzićima

Cvijeće na Spomen obilježje položila je delegacija općine Doboj Jug načelnik Mirsad Tukić, predsjednik OV-a, Mujo Avdić, general i ratni komadant Mirsad Ahmić i Kemal Zaimović predsjednik Koordinacije boračkih udruženja Doboj Jug, delegacija Rendžerskog puka Oružanih snaga BiH i delegacija boraca koji sa područja općina Doboj Jug, Tešanj, Maglaj i Usora.

Nakon polaganja cvijeća u Matuzićima cvijeće je položeno i u Karušama na mjestu “groblja” tenkova, a zatim je održan Čas historije. Govorio je načelnik 203. motorizovane brigade Mujo Avdić, a još su se obratili Kemal Zaimović, načelnik Tukić i imam iz Mravića Sabit ef Šiljo. Svi su oni dali podršku borcima koji su protestovali na Karušama i dalje protestuju. Borci su propitivali jedne i druge da li im je dolazio poštar jer su već neki dobili prekršajne kazne za zatvaranje puta. Kažu ukupno je izrečeno 36 000 KM kazni.

Stare fotografije

Fotografija članova Prve tešanjska brigada Huso Hodžić sa akcije na izgradnji autoputa kroz Beograd-Niš 1959. godine, odbojkaška ekipa

Stoje s lijeva:Sakib Zejnilović Gala, Mujo Mehičić, Abduselam Hadžismajlović, Alija Škapur, Muhamed Dubošlić, Smajo Handžić i komandandt brigade Salih Hadžiedhemović

Decembar 1984. godine, dodjela priznanja od SOFKA-e.

Stoje s lijeva: Aziz Dervišević Pindo fudbaler, Sakib Zejnilović Gala fudbaler golman, Muhamed Jahić Lala fudbaler, Seid Hodžić (trener), Alija Škapur fudbaler, Ahmet Malićbegović fudbaler

Čuče s lijeva:: Šemsudin Sofić Šeme fudbaler, Sulejman Hodžić

(Fotografije Alije Škapura)

Sa table na Gornjoj čaršiji

O Husein Galijasevic

Rođen je rođen 17.4.1945. godine u Tešnju od oca Mahmuta i majke Zekije rođene Hodžić.

Osnovnu školu završio u Tešnju, a Mašinsku tehničku školi u Tuzli. Mašinski fakultet završio u Sarajevu.

Nakon završetka srednje škole kao stipendista radio dva mjeseca u Trudbeniku iz Doboja, da bi sa stipendijom iste firme nastavio obrazovanje u Sarajevu.

Po završetku studija radio u Trudbeniku oko 6 mjeseci, otišao u JNA i nakon povratka počeo raditi u Pobjedi Tešanj.

U Pobjedi radi na poslovima: samostalnog konstruktora pumpi za vodu, glavnog konstruktora pumpi i prečistača, šefa službe razvoja, glavnog inžinjera proizvodnje, tehničkog direktora i direktora Fabrike pumpi i hidraulike (OOUR-a), direktora razvoja Fabrika pumpi i hidraulike Pobjeda d.d., rukovodioca projektne grupe ISO 9000.

Obavljao je poslove stručnog saradnika u Minstarstvu industrije i energije i pomoćnika Ministra namjenske proizvodnje za tehniku Republike BiH

Početkom 1997. godine imenovan je na funkciju pomočnika Ministra odbrane Federacije BiH za namjensku proizvodnju. Prije penzionisanja 2007. godine bio je stručni savjetnik u Ministarstvu odbrane FBiH.

Bio je predsjednik Upravnog odbora Centra za kulturu i obrazovanje u Tešnju.

Napisao je dvije monografske knjige:Pobjeda 1954-2014-vizija, znanje, hrabrost i Lovačko društvo "Kiseljak" Tešanj 1921-2011. Desetu godinu piše Tešanjski dnevnik.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *