Tešanjski dnevnik 27.8-3.9.2018. godine

Sunčana sedmica sa jednom noćnom jakom kišom.

Predizborna kampanja treba tek za koji dan da započne,  ali se ona ipak odvija indirektno kroz tribine i promocije knjiga.Tako su i ove sedmice održane dvije od ukupno pet takvih aktivnosti. Ove sedmice dvije sportske organizacije, Borac Jelah i TS Bosna obilježile su svoje godišnjice postojanja-

Održana radna tribina u organizaciji Asocijacije žena PDA

U organizaviji Asocijacije žena PDA (Pokret demokratske aktivnosti) u maloj sali Cko održana je radna tribina sa sljedećim temama:

  1. Žena i zdravlje
  2. Uloga žene u javnom političkom životu.

Učestvovala je prof dr. Munevera Bećarević profesorica na Medicinskom fakultetu u Tuzli.

Na tribini su bili prosutni prof dr. Faik Uzunović kandidat PDA u Parlamentarnoj skupštini, Jasna Kepić predsjednica Asocijacije žena OO PDA Tešanj, predsjednik Kantonalnog odbora PDA Ze-do kantona  Emin Haračić i predsjednik OO PDA Tešanj Hamza Hotić koji je bio i moderator.

S lijeva: Hamza Hotić, Jasna Kepić, doc. dr. Munevera Bećarević i prof.dr. Faik Uzunović

Prof dr. Munevera Bećarević je govorila o položaju žene u BiH, rađanju i poziciji trudnica i porodilja u kompanijama i društvu, različitim nadoknadama za djecu u Sarajevskom kantonu u odnosu na druge, zdravlju žena posebno mlađih osoba. Govorila je i o razlazu sa politikom centrale SDA u Sarajevu. Govorila je i o tome da je PDA u ženi prepoznala aktivnog sudionika svih političkih dešavanjau BiH i u društveno političkom životu BiH. Prof Bećarević je predsjednica Aktiva žena PDA Tuzlanskog kantona.

Tribini je prisustvovalo oko 50 posjetilaca među njima je bilo najviše žena i ako tribina nije javno plakatirana.

Proklanjana džamija u Bukvi

Prije džuma namaza svečano je otvorena i proklanjana potpuno obnovljena džamija u Bukvi. Uz prisustvo velikog broja zvanica iz vjerskog, političkog i privrednog života vjernicima su se obratili: Ibrahim ef. Okanović imam džamije, Fuad ef. Omerbašić glavni imam Medžlisa IZ-e Tešanj, načelnik općine mr. Suad Huskić, muftija zenički doc. dr. Ejub ef. Dautović  hfz Šaban ef. Muhović raniji imam džamije, Zehrudin Kruško predsjednik UO Medžlisa IZ-e.

Svečanom činu otvaranja prisustvovali su i Šemsudin Mehmedović, ministar Himzo Smajić, predsjedavajući OV-a Senad Subašić, Isko Jabandžić predsjednik Džematskog odbora u Bukvi i najveći vakif. privrednici Edin Jabandžić, Hafizović i drugi.

Pored Jabandžića učešće u finansiranju imali su i drugi vakifi, najvećim dijelom privrednici iz industrijske zone Bukva gdje se džamija nalazi.

Otvaranju džamije prisustvovao je veći broj vjernika koji su  obaviti džuma namaz u džamiji i dvorištu džamije.

U Zemaljskom muzeju u Sarajevu spominje se podatak da su najstarije džamije u ovom dijelu Bosne džamija na Hrvatinovićima,  u Bukvi i u Bobarama (u doba Osmanlija).

Stara džamija je bila zidana od kamena, imala je drvenu munaru i bila pokrivena šindrom Godine 1906. zamijenjen je krov i džamija pokrivena crijepom. Godine 1965. džamija je renovirana i drvena munara zamijenjena zidanom. Ova džamija je 1983. godine srušena  i na njenim temeljima započeta gradnja koja je završena 1986. godine Godine 1987. godine sanirano je oštečenje nastalo tokom agresije na BiH 1992-1995 (iz knjige Tešanjske džamije)

Traku su prerezali Isak Jabandžić i hfz Šaban ef. Muhović

Prezentiran program Razvoj radne snage i veći pristup tržištima

U organizaciji TRA (Tešanjska razvojna agencija) u saradnji sa USAID-om (Američka agencija za međunarodni razvoj) organizirala je u sali OV-a predstavljanje novih bespovratnih sredstava USAID WHAM (Projekat razvoja radne snage i veći pristup tržištima). Projekat je predstavio Amar Brkan.

WHAN je objavio ukupno četiri javna poziva za dostavu projektnih prijedloga za podršku brzorastućim, izvozno orijentisanih i izvozno spremnih malih i sredsnjih preduzeća iz sektora metala, drveta tekstila i obuće orijentisanih prema proširenju proizvodnih kapacitet, dostizanju novih tržišta i otvaranju novih radnih mjesta. Objavljeni javni pozivi su fokusirani na razvoj radne snage u metalnom sektoru kroz obuku zavarivača, operatera na CNC mašinama, programera i dr. Zatim razvoj radne snage u drvnoj industriji i sektoru tekstila kroz obuku na numeričkim mašinama, razvoj radne snage i obuke osoblja prodaje i stručnjaka za istraživanje tržišta, certificiranje kompanija u metalnom sektoru.

Planirana su sredstva u iznosu od 410 000 $. Za dobivanje sredstava potrebno je obezbijediti aplikaciju sa minimalno 50% vlastitih sredstava u novcu, naturi ili sredtvima iz drugih izvora (izuzev sredstaca USAID- po drugim programima).

S lijeva: Fuad Čućić, dr. Ismar Alagić i Amer Brkan

 

Odigran 11. memorijalni rukometni turnir Fuad Prnjavorac Fudo

Na ovogodišnjem 11. međunarodnom memorijalnom rukometnom turniru Fuad Prnajvorac Fudo učestvovale su ekipe RK Sloga iz Doboja, RK UB iz Uba Srbija, RK Ćelinac iz Ćelinca i domačin RK Bosna TS.

Na otvaranju goste je pozdravio i uručio im zahvalnice predsjednik RK Bosna TS Refik Ćusto, a turnir je otvorio načelnik mr. Suad Huskić. Na svečanom dijelu otvaranja podijeljene su zahvalnice straijim igračima i trenerima kluba. Dugogoišnje prijateljstvbo klubova UB Bosna TS ozvaničeno je bratimljenjem ova dva kluba.

Ovogodišnji turnir prošao je u znaku 60 godina kluba.

Bosna TS stoje slijeva:Srebrenko Marković trener, Hamza Dečjkić trener, Abdurahman Hojkurić, Dario Tucaković, Kenan Sejdić, Božidar Bajović, Amir Dolamić, Enver Omahić, Franjo Duđak, Ferid Hojkurić, Jasenko Kasumagić, Refik Čusto predsjednik Bosna TS

Čuče: Dženan Okić, Hasan Muharembegvoić, Zlatko Isaković, Jasmin Bedak, Tarik Kantić, Anes Halilović, Refik Bašić, Haris Isaković i Mahmut Isaković

U svom izlaganju predsjednik Refik Čusto je govorio o historijatu kluba, između ostalog i sljedeće:

„Rukomet su u Tešanj donijeli srednjoškolci, studenti i vojnici poslije odsluženja vojnog roka.Tako već 1958. godine imamo prvu rukometnu ekipu koja zvanično nastupa na takmičenjima. Ekipu su činili:Mesud Kahrimanović, Nenad Jerković, Aziz Dervišević, Smail Terzić Penjak, Mustafa Dautefendić, Mesud Mulabdić (nalaze na staroj fotografiji u ovom dnevniku), Sead Hodžić, Husein Kotorić, Asim Kahvić, Salih Hadžimehić, Samil Srkalović, Saračević i dr…Rukometna ekipa igra po turnirima do 1960. godine kada se uključuje u redovno takmičenje. Klub se zvao Srednjoškolac do momemta dok je sponzorstvo preuzela Tvornica svjećica kada dobiva naziv Srednjoškolac Bosna TS, a poslije samo Bosna TS.

Generacija iz 1963. godine dostigla je najbolji rezultat igrajući u Republičkoj ligi.

U toj generaciji su igrali Sead Livnjak, Šemsudin Sofić, Smajo Hundur, Edhem Ajanović, Sead Kotorić, Hajrudin Sofić, Besim Hotić, Salih Livnjak, Smail Hundur, Aljo Bešlagić,..

Upravu generacije 1968. činili su: Salih Hadžimehić, Reuf Hadžiselimović, Asim Kahvić, , golmani Adem Prnjavorac i Ratko Dolamić..Igrali su:Fehim Adžamija, Mugdim Kadić, Edhem Ajanović, Rusmir Bešlagić, Salih Livnjak, Smail Hundur, Sead Livnjak i Abdulah Alićehajić..

(Nisam igrao rukomet, ali se jećam tog vremena kome je počela da se igra ova igra. Koliko se ja sjećam i koliko sam zabilježio usmenih informacija aktera rukomet je u Tešanj donio Hamdija Saračević, reprezentativac Jugoslavije i igrač šampionskog Borca iz Banja Luke. On je podršku našao u Salihu Hadžimehiću nastavniku fizičkog koji rukomet unosi u školu kod učenika.On je bio inicijator da se napravi igralište ispod starog Toškovog (već je do ceste bilo odbojkaško igralište). Na njemu je Hamdija Saračević, inače rođeni Tešnjak, pokazivao elemente ove igre. Iz osnovne škole rukomet su igrali Salih Livnjak, Besim Hotić, Sead Livnjak i drugi, a pridružili su im se Nećko Hadžiselimović, Salko Hadžiselimović (veoma mlad), Rusmir Bešlagić, Fehim Adžamija, Mumo Kadić, Asim Kahvić Muhamed Hatibović, vrlo brzo i Smajo Hundur.

Siguran sam da nema arhivske dokumentacije, ali bi svakako bilo dobro prikupiti svjedočenja aktera koji su  živi (Mumo, Nećko, Salih, Smajo i drugi)

Održana svečana sjednica FK Borac Jelah

Povodm 70 godina postojanja u hotelu AA održana je svečana sjednica  FK Borac Jelah. Sjednici je priosustvovao veliki broj starih igrača, trenera, navijača, predsjednika i članova uprave, prijatelja kluba, donatora.

Gosti skupštine bili su ispred generalni sekretar Fudbalskog saveza Federacije BiH Eldin Baković, predsjednik Fudbalskog saveza Ze-do kantona Muhamed Begagić, generalni sekretar Fudbalskog saveza Ze-do kantona Safija Mahmić, načelnik mr. Suad Huskić.

Sa gostima u prvom redu bio je Nusret Mešić  živa legenda kluba (dok sam igrao jednu godinu za Borac on mi je bio trener).

Skupštinom su predsjedavali:Semir Čamdžić predsjednik Skupštine FK Borac, Senad Subašić predsjednik Upravnog odbora, Mehmed Meša Kantić i Almir Subašić koji je bio moderator.

O 70 godina rada NK Borac, entuzijastima kluba, igračima, trenerima, navijačima, takmičarskim uspjesima, izgradnji infrastruktur govorio je Senad Subašić. Zaista je Borac tim za ugled i ponos Jelaha i Tešnja. Kako su naglasili i predstavnici Fudbalskih saveza kantona i Federacije Borac je jedan od najuređenijih klubova. Posebno priznanje im je na Skupštini uručeno za razvoj infrastrukture. Sve što je Senad Subašić iznio u svom izlaganju propratio je sekretar Emir Kotorić slajdovima. On je naglasio da će nakon višegodišnjeg skupljanja arhivske građe iduće godine biti otštampana i monografija kluba uz molbu za sve one koji posjeduju stare fotogarfije i diokumente da ih dostave u klub.

Senad Subašić je upoznao Skupštinu da su zajedno sa bivšim autoitetima Borca donijeli odluju da ovom prikikom ne dodjeljuju zahvalnice,a li da će kroz monografiju zabilježiri doprinos onih koji zaslužuju zahvalnice.

S lijeva mr. Suad Huskić, Semir Čamdžić, Mehmed Meša Kantić, Edin Jabandžić, Senad Subašić, Safija Mahmić, Muhamed Begagić i Eldin Baković

 

Promovisan knjiga Država Bosna i Hecegovina u  fokusu dr. Denisa Bećirevića

U velikoj sali Cko održana je promocija knjige Država Bosna i Hercegovina u  fokusu autora dr. Denisa Bećirevića. Knjigu su promovirali istaknuti politički i naučni radnici:Saša Magazinović, dr. Omer Hamzić, doc. dr. Goran Behmen, mr. Ferid Buljubašić, Jasmin Emrić, Nerkez Arifhodžić diplomata, mr. Benjamina Landrc koja je i moderirala promociju.

Dr. Bećirević je istaknuti član SDP-a poznat kao dugogodišnji aktivni zastupnik u Parlamentarnoj skupštini BiH i borac za državu BiH, svoje govore, političke istupe, pisma raznim ličnostima Međunarodne zajednice i čelnicima drugih država stavio u knjigu i dao joj naslov Država Bosna i Hercegovina u fokusu.

Dr. Denis Bećirević je kandidat za člana Predsjedništva BiH.

S lijeva; doc. dr. Goran Behmen, Jasmin Emrić i Saša Magazinović

S lijeva: mr Ferid Buljubašić, Omer Hamzić, Nerkez Arifhodžić i Benjamina Londrc

Dr. Denis Bećirević

Foto zabilješke

Ulica 9. septembra je izvršna ugradnja novog asfalta od ulaza u Elektrodistribuciju do samoposluge AS. U jednom dijelu je uklonjen dio stijene kako bi se po cijeloj dužini dobio trotoar od Gradine. Kako to u Tešnju biva, istog momenta trotoar do Gradine je pretvoren u parkiralište

Na svečanoj sjednici Skupštine FK Borac pozirali su Načelnik i dva predsjednika klubova Borca i Toška. Rivalitet ovih klubova nekada je prelazio sportske dimenzije i poprimao neprijatne antagonizme. Zahvaljujući i ovoj trojci na fotografiji to je prošlost. Danas su odnosi dva kluba veoma korektni i sportski.

Stare fotografije

Fotografija je napravljena sredinom šezdesetih godina prošlog vijeka.

Stoje s lijeva:Nadira Ajanović Turalić, Musrafa Ćeman, Bedrudin Srkalović, Rasim Korajlić, Ćefa Halilović Kapidžić, Salih Sarić, Nurka Ćehajić

Čuče i stoje u porvom redu:Tima Tahirović Prnjavorac, Zulejha Terzić Hadžiselimović, Biljana Jukić, Aiša Delkić Bukvić, Zuhras Bedak i Delva Bukvić Škapur

(Fotografija Time Tahirović Prnjavorac)

Među porvim tešanjksim ruko,metašima su bili slijeva:Nesud Kahrimanović Hero, Neno Jerković, Aziz Dervišević Pindo, Smail Terzić Penjak, Mustafa Dautefendić i Mesud Mulabdić

Sa table na Gornjoj čaršiji

O Husein Galijasevic

Rođen je rođen 17.4.1945. godine u Tešnju od oca Mahmuta i majke Zekije rođene Hodžić.

Osnovnu školu završio u Tešnju, a Mašinsku tehničku školi u Tuzli. Mašinski fakultet završio u Sarajevu.

Nakon završetka srednje škole kao stipendista radio dva mjeseca u Trudbeniku iz Doboja, da bi sa stipendijom iste firme nastavio obrazovanje u Sarajevu.

Po završetku studija radio u Trudbeniku oko 6 mjeseci, otišao u JNA i nakon povratka počeo raditi u Pobjedi Tešanj.

U Pobjedi radi na poslovima: samostalnog konstruktora pumpi za vodu, glavnog konstruktora pumpi i prečistača, šefa službe razvoja, glavnog inžinjera proizvodnje, tehničkog direktora i direktora Fabrike pumpi i hidraulike (OOUR-a), direktora razvoja Fabrika pumpi i hidraulike Pobjeda d.d., rukovodioca projektne grupe ISO 9000.

Obavljao je poslove stručnog saradnika u Minstarstvu industrije i energije i pomoćnika Ministra namjenske proizvodnje za tehniku Republike BiH

Početkom 1997. godine imenovan je na funkciju pomočnika Ministra odbrane Federacije BiH za namjensku proizvodnju. Prije penzionisanja 2007. godine bio je stručni savjetnik u Ministarstvu odbrane FBiH.

Bio je predsjednik Upravnog odbora Centra za kulturu i obrazovanje u Tešnju.

Napisao je dvije monografske knjige:Pobjeda 1954-2014-vizija, znanje, hrabrost i Lovačko društvo "Kiseljak" Tešanj 1921-2011. Desetu godinu piše Tešanjski dnevnik.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *